Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, xajas napisał:

Przy 5km/h na spacer z psem, to wytrzyma wieki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W serwisie mają próbnik zużycia łańcucha. Taki przymiar z dwoma ząbkami , które wkłada się w ogniwa łańcucha. Jak to w życiu 🙂 z fizyką nie wygrasz. Jest czarno na przysłowiowym białym i nie ma znaczenia czy jeździłeś 5km/h czy deko szybciej te 1000km. Widziałem pomiar na własne oczy. Pytałem serwisanta czy możliwe jest zastosowanie lepszej jakości łańcucha i kasety - odpowiedź : oczywiście ale to bez sensu. Pewnie chodziło o stosunek ceny do oczekiwanego efektu. Ja myję łańcuch co jakiś czas, smaruje olejem przekładniowym. Chyba trzeba w tym zachować jakiś umiar żeby rower był dla nas a nie na odwrót.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
2 minuty temu, degusto napisał:

W serwisie mają próbnik zużycia łańcucha.

4 dychy.

Ukryta Zawartość

IMG_20200527_162955663_HDR~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

19 minut temu, degusto napisał:

W serwisie mają próbnik zużycia łańcucha. Taki przymiar z dwoma ząbkami , które wkłada się w ogniwa łańcucha. Jak to w życiu 🙂 z fizyką nie wygrasz. Jest czarno na przysłowiowym białym i nie ma znaczenia czy jeździłeś 5km/h czy deko szybciej te 1000km. Widziałem pomiar na własne oczy. Pytałem serwisanta czy możliwe jest zastosowanie lepszej jakości łańcucha i kasety - odpowiedź : oczywiście ale to bez sensu. Pewnie chodziło o stosunek ceny do oczekiwanego efektu. Ja myję łańcuch co jakiś czas, smaruje olejem przekładniowym. Chyba trzeba w tym zachować jakiś umiar żeby rower był dla nas a nie na odwrót.

Oczywiście, wszystko się zużywa i trzeba wymieniać. Miernik zużycia łańcucha to przyrząd pokazujący zużycie łańcucha. Jednak wymiana łańcucha i kasety gdy przyrząd wskazuje wymianę to przy takich zastosowaniach przesada - kaseta i łańcuch będą do wymiany jak będzie napęd przeskakiwał, czyli nie po 1-2 tys km tylko ze trzy razy więcej albo i więcej. Możliwe, że i do wymiany będą wtedy zębatki przednie (albo raczej jedna), ale i tak w sumie wyjdzie taniej. Warto nauczyć się robić to samemu (ja grzebanie przy rowerze wręcz uwielbiam), wychodzi dużo taniej. Znaną jeszcze z precla (ktoś pamięta?) metodą na spowolnienie zużycia napędu jest metoda trzech łańcuchów - mamy trzy łańcuchy i co 500-1000km przy dużym czyszczeniu zakładamy najkrótszy. Wtedy przy wspomnianym stylu jazdy zębatki i kaseta wytrzymają trzy razy dłużej, czyli w praktyce przynajmniej 10-15 tys km.

nagrywamy.com

Byłem u jednego setwisanta i mówi mi że na 100% wymiana kasety i łańcucha bo łańcuch zajechany i kaseta ma zadziory itd. poszedłem do drugiego i mówi mi, że po zmianie łańcucha, pojeździ i sprawdzi czy przeskakuje i da mi znać. I jeżdżę już ponad dwa miesiące na tej kasecie co miała być niby do wymiany.

Serwisant serwisantowi nie równy. Na szczęście koło mojej wsi mam 3 ale jeden na prawdę sztos i ogarnia wszystko niestety oprócz serwisu amortyzatora

• Moderatorzy
44 minuty temu, degusto napisał:

Pytałem serwisanta czy możliwe jest zastosowanie lepszej jakości łańcucha i kasety - odpowiedź : oczywiście ale to bez sensu.

Serwisańskie bzdury.  Dlatego sam serwisuję swoje rowery ( i kilku znajomym).

Moja Lady w kupionym nowym rowerze miała podstawowy łańcuch Shimano . Przy łagodnej jeździe, smarowaniu i lekkim rowerzyście łańcuch po 700 km był wyciągnięty prawie o ogniwko względem nowego (oba przymierzałem) . Ja jeżdżę na HG93 (na 9) i wymieniam go co jakieś 2500 km ale na przymiarze blaszkowm jest jeszcze zadatny do jazdy.

Córce w nowym rowerze wymieniałem kasetę HG 200 na taki sam model tylko o mniejszym zakresie a ciaśniej zestopniowaną. Porównując do mojej Ultegry to ta 200 jest miękka i wiotka i nie nadaje się dla dorosłego i cięższego rowerzysty.

Jeżdżę na 9s. i różnica w cenie łańcucha między HG5. a HG9. to jakieś 35 pln to nie ma co kombinować tylko warto dołożyć. Ta sama sytuacja z kasetami Ultegra lub 105, teren to XT, SLX i nic poniżej. Oczywiście można oszczędzać i opowiadać, że łańcuch jest na 1000 km a kaseta na 2000km

Każdy robi jak chce.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

24 minuty temu, stench napisał:

Moja Lady w kupionym nowym rowerze miała podstawowy łańcuch Shimano . Przy łagodnej jeździe, smarowaniu i lekkim rowerzyście łańcuch po 700 km był wyciągnięty prawie o ogniwko względem nowego (oba przymierzałem)

Czy twoja Lady ma 200kG i nogi jak slon?

Tego chyba nikt traktuje powaznie

3 hours ago, xajas said:

Znajdz

Wiesz, akurat jeżdżę na takiej ramie od kilku lat o rozmiarze S pamiętam instrukcję, wzrost do 185cm.

Swoją instrukcję gdzieś pewnie mam, a identyczny egzemplarz, którego się pozbywam jest zapakowany w kartonie. Uwierzysz na słowo, że S = wzrost do 185cm? 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minutes ago, xajas said:

Czy twoja Lady ma 200kG i nogi jak slon?

Tego chyba nikt traktuje powaznie

Takie są obecnie realia tanich łańcuchów. 😕 Awaryjnie kupiłem w ukrainożerczej sieci handlowej podstawowy łańcuch tylko dlatego, że innego nie mieli, a trochę już pospacerowałem z rowerem. Po 1000km łańcuch ma ogniwo więcej wzg. nowego czyli przekracza maksymalną skalę jaką mogę w ogóle zmierzyć miarką łańcuchową. Trzymam jak relikwię z paragonem, bo ani nie szalałem ani nawet nie przypominam słonia europejskiego 🙂

1 hour ago, przemak said:

Oczywiście, wszystko się zużywa i trzeba wymieniać. Miernik zużycia łańcucha to przyrząd pokazujący zużycie łańcucha. Jednak wymiana łańcucha i kasety gdy przyrząd wskazuje wymianę to przy takich zastosowaniach przesada - kaseta i łańcuch będą do wymiany jak będzie napęd przeskakiwał, czyli nie po 1-2 tys km tylko ze trzy razy więcej albo i więcej. Możliwe, że i do wymiany będą wtedy zębatki przednie (albo raczej jedna), ale i tak w sumie wyjdzie taniej. Warto nauczyć się robić to samemu (ja grzebanie przy rowerze wręcz uwielbiam), wychodzi dużo taniej. Znaną jeszcze z precla (ktoś pamięta?) metodą na spowolnienie zużycia napędu jest metoda trzech łańcuchów - mamy trzy łańcuchy i co 500-1000km przy dużym czyszczeniu zakładamy najkrótszy. Wtedy przy wspomnianym stylu jazdy zębatki i kaseta wytrzymają trzy razy dłużej, czyli w praktyce przynajmniej 10-15 tys km.

Odwrotnie niż w elektrykach mid drive - tam na zębatce 16T nowy łańcuch na nowej kasecie może przeskakiwać. Zresztą warto pamiętać, że łańcuchy do elektryków to nie są łańcuchy najtwardsze. Jest praktycznie odwrotnie: w pewnym zakresie nm łańcuch elektryka ma wytrzymać stres załączanego napędu czyli musi być elastyczny. Spotykam się czasem z opinią: "a kupię sobie do elektryka najtwardszy łańcuch jaki jest na rynku". Ten najtwardszy łańcuch dość szybko się zerwie, bo nie był projektowany do silników innych niż ludzkie nogi. Do elektryków kupujemy łańcuch przynajmniej z literką "e" w nazwie.

Ładna okolica. Na tyle zielonego trzy miesiące trzeba poczekać.  Pani na dwusuwie powinna ci wypłacić odszkodowanie za jazdę pod wpływem związków toksycznych na znacznym odcinku. Chyba Ogar to się nazywało. Jako kilkulatek na wiejskich wakacjach obserwowałem zazdrośnie lokalnego listonosza. Miał do garnituru nie byle co: Komara na pedały. Największe wrażenie robiło na mnie odpalenie takiej maszyny z pedałów, wtedy pan listonosz zabawnie szybko przebierał nogami, pyr-pyr i znikał z wielką torbą za horyzontem. Tamten był bordowy pamiętam do dziś.

19 minut temu, audiostyk napisał:

Największe wrażenie robiło na mnie odpalenie takiej maszyny z pedałów,

Komar 3 ,  takiego dziadkowi ''docierałem''  :) 

na pedały to pewnie Wierchowina  ,

rower też dziadkowi docierałem :) , 35 lat temu , jakiś Polski albo Niemiecki , dużo lepszy od ruskich typu Ukraina 

Edytowane przez jarekb
14 minutes ago, jarekb said:

na pedały to pewnie Wierchowina

Racja! Wierchowina - nawet sprzedają to ludzie w lekko jaśniejszym jakby kolorze. Wujostwo przebijało listonosza dwuosobową WFM-ką. Mi nie udało się listonosza skutecznie zachęcić do udostępnienia pojazdu. Cóż trochę to jak pożyczyć samochód od taksówkarza, poza tym listonosz był ze dwa razy dłuższy, pewnie bym nie dosięgał nogami z krzesełka do ziemi 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak mi się luźno skojarzyło, że lampy przednie niesamowicie wyewoluowały od tamtych czasów (ciągle patrzę na "pysk" Komara i Wierchowiny). Właściwie jeżdziło się w ciemności. Ostatnia żarówka żarnikowa  jaką miałem w rowerze pobierała 2W i dawała strumień świetlny bodajże 10lm, a właśnie mam na biurku 5mm. LEDa THT, który katalogowo daje prawie 40 lumenów (to nie jest pomyłka) i pobiera nieco ponad 0,2W.

Ja mialem taki, ale bordowy z nieobudowana lampa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten bordowy właśnie na ostatnim zdjęciu mi się podoba. Geometria wygląda na bardzo dobrą, czyli stabilną i wygodną. Mała rzecz, a cieszy.

Ale najbardziej kultowa to jest Honda Super Cub 125. Tego motoru sprzedali najwięcej na świecie.

A w zeszłym roku można go było jeszcze kupić nowego (takie wznowienie klasyka). Mnie jednak odstrasza ta automatyczna skrzynia bezsprzęgłowa 3 biegowa, koszmar.

Super_Cub_002.jpg

a  tutaj staruszka

1200px-Honda_super_cub,_1st_Gen._1958,_L

Nie licząc wznowienia hondy Trail 125. Jednak i za tą i za tą zbyt wiele wołają kasy. Płaci się za to że jest modne.

3HAUC6YFB5DHDFNOGCEUKFBIUI.jpg

Kilkanaście lat temu w świecie rowerowego komfortu błysnął A2B Ultra Motor Metro. Prawie 40kg są dwie wersje jeździłem tą nowszą z 2011r.  z kluczykiem do odpalania jak w motorowerze na kierownicy. Dużo zapożyczeń ze świata spalinowych większych kuzynów i takie też wrażenia z jazdy - bardzo motorowe jak na takiego malucha (koła 20-stki x 3.0"). Praktycznie nie ma ofert na sprzedaż tej nowszej wersji. Są tylko oferty  starszej. Przedni amor choć ma rowerowy rozstaw mocowania jest szerszy niż typowy MTB (34mm golenie), osi używa grubszej o 1mm - 10mm. Firma chyba już nie istnieje. Spalinówki żadnej już nie kupię, bo się zaparłem. Ten jak znajdę ze spuchniętym aku - uratuję 🙂 Model ver.2 mnie pociąga, bo to w zasadzie motur panie - wszystko co w e-bikach wystaje tu pochowane i jeszcze prowokacja: miejsce na tablicę rejestracyjną. Świetnie opisany tutaj:

Edytowane przez audiostyk

Fajne to... ale... życie weryfikuje pewne wybory. Albo rower elektryczny, albo skuter bez pedałów, a to jest coś pośredniego (moped?). Dla mieszkającego w centrum może się sprawdzić, ale u mnie nie, musiałby lecieć przynajmniej 70kmh.

Słodki był Niu U series.

Już go chyba nie robią, malutki tyci, siedziałem na nim w salonie.

Chińczycy mają też wersję z pedałami żeby robił jako... rower w przepisach.

17 minutes ago, Piotr_1 said:

Fajne to... ale... życie weryfikuje pewne wybory. Albo rower elektryczny, albo skuter bez pedałów, a to jest coś pośredniego (moped?). Dla mieszkającego w centrum może się sprawdzić, ale u mnie nie, musiałby lecieć przynajmniej 70kmh.

Słodki był Niu U series.

Już go chyba nie robią, malutki tyci, siedziałem na nim w salonie.

Chińczycy mają też wersję z pedałami żeby robił jako... rower w przepisach.

No właśnie ja z Ultra Motora Metro bym zrobił zg. z nazwą pizzowo-centrumowego bywalca, o którego za mocno nie musiałbym się bać, że ukradną, bo ciężki. Z pedałami podobnie robią do Sur-rona, choć akurat na polskiej stronie nie widzę, pewnie jest jako dodatkowa wersja "akcesoriów". Pewnie w Polsce i w amerykańskiej Koziej Wólce to jako tako przechodzi. W UK policja się nie bawi w wypatrywanie pedałów czy sprawdzanie nalepek 250W tylko jak ktoś jedzie wyraźnie szybciej zabierają go na hamownie i mierzą osiągi "roweru". Ponoć liczba autoryzowanych hamowni jest tam znaczna. Sur-ronowi to nawet pedały nie pasują:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minutes ago, audiostyk said:

No właśnie ja z Ultra Motora Metro bym zrobił zg. z nazwą pizzowo-centrumowego bywalca, o którego za mocno nie musiałbym się bać, że ukradną, bo ciężki. Z pedałami podobnie robią do Sur-rona, choć akurat na polskiej stronie nie widzę, pewnie jest jako dodatkowa wersja "akcesoriów". Pewnie w Polsce i w amerykańskiej Koziej Wólce to jako tako przechodzi. W UK policja się nie bawi w wypatrywanie pedałów czy sprawdzanie nalepek 250W tylko jak ktoś jedzie wyraźnie szybciej zabierają go na hamownie i mierzą osiągi "roweru". Ponoć liczba autoryzowanych hamowni jest tam znaczna. Sur-ronowi to nawet pedały nie pasują:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )     Kurcze za 6k to nawet można się zgodzić na brak podświetlanych, chińskich rybek w zbiorniczkach wyrównawczych tego malutkiego Nju 😉

... jakoś dziwnie łączy się dziś wypowiedzi w postach wygląda jakbym sam komentował siebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiostyk
uzupełnienie

Ogólnie to limity prędkości powinny być związane z limitami na ścieżce, tak jak ograniczenia samochodowe z drogą.

A limity mocy i masy pojazdu powinny być związane z uprawnieniami do prowadzenia pojazdów.

Jak ktoś ma uprawnienia prowadzić samochód, to nie ma zblokowanego auta to 50kmh na stałe i wszędzie...  a dajta ludzie spokój.

Edytowane przez Piotr_1
38 minutes ago, Piotr_1 said:

Ogólnie to limity prędkości powinny być związane z limitami na ścieżce, tak jak ograniczenia samochodowe z drogą.

A limity mocy i masy pojazdu powinny być związane z uprawnieniami do prowadzenia pojazdów.

Jak ktoś ma uprawnienia prowadzić samochód, to nie ma zblokowanego auta to 50kmh na stałe i wszędzie...  a dajta ludzie spokój.

Jakoś w 2015 czy 2016r. Chińczycy zaproponowali na forum , które w UE ustala normy e-rowerowe, by do 250W znieść ograniczenie mocy chwilowej w silnikach do chwili uzyskania owych 250W i ustawić ów limit na 1000W co oznaczałoby dla rowerzystów szybsze uzyskiwanie prędkości podróżnej i więcej funu. Na sali po wniosku zaległa cisza. Nikt się z EU nie przyłączył. Ciekawe dlaczego? Moja prywatna odpowiedź brzmi: lobby ubezpieczeniowe. W ogóle rower jest niefajny dla sektora ubezpieczeniowego i źle rokuje bez regulacji.

Edytowane przez audiostyk
1 minutę temu, audiostyk napisał:

Jakoś w 2015 czy 2016r. Chińczycy zaproponowali na forum , które w UE ustala normy e-rowerowe, by do 250W znieść ograniczenie mocy chwilowej w silnikach do chwili uzyskania owych 250W i ustawić ów limit na 1000W co oznaczałoby dla rowerzystów szybsze uzyskiwanie prędkości podróżnej i więcej funu. Na sali po wniosku zaległa cisza. Nikt się z EU nie przyłączył. Ciekawe dlaczego?

A jeszcze byś uciekł do lasu przed zastrzykiem? Co jeżeli taki pojazd dostałby się w ręce terrorysty? Co jeżeli go odblokuje i opuści miasto jak zrobią lockdown? Może mógłby go nawet użyć taki terrorysta zamiast komunikacji międzymiastowej, żeby nie okazywać paszportu zdrowia? Bez zbadania temperatury i ciśnienia krwi? No pomyśl. Nie nie. Takie przyspieszenie może okazać się spiskiem.

Musisz starać się myśleć jak komuch i eko-faszyta. Po pierwsze, jaki rower? I jakim prawem masz go w ogóle mieć?

5 minutes ago, Piotr_1 said:

A jeszcze byś uciekł do lasu przed zastrzykiem? Co jeżeli taki pojazd dostałby się w ręce terrorysty? Co jeżeli go odblokuje i opuści miasto jak zrobią lockdown? Może mógłby go nawet użyć taki terrorysta zamiast komunikacji międzymiastowej, żeby nie okazywać paszportu zdrowia? Bez zbadania temperatury i ciśnienia krwi? No pomyśl. Nie nie. Takie przyspieszenie może okazać się spiskiem.

No można uznać i prawnie uchwalić: człowiek jest głupi, dać mu szybki rower to się zabije i jeszcze ścieżkę zniszczy. Szosówki - sprzedaż tylko w aptece po wizycie u lekarza specjalisty. Silnik w szosówce - już za szybko. Zakaz. 😉

1 minutę temu, audiostyk napisał:

No można uznać i prawnie uchwalić: człowiek jest głupi, dać mu szybki rower to się zabije i jeszcze ścieżkę zniszczy. Szosówki - sprzedaż tylko w aptece po wizycie u lekarza specjalisty. Silnik w szosówce - już za szybko. Zakaz. 😉

Widzę że jesteś mało postępowy, to jeszcze nie jest myślenie komucha i eko-faszysty na miarę czasów.

Żeby w klatce był zamknięty, pracował dla nas i przy tym był zadowolony i nas chwalił. A przy okazji jakie bezpieczeństwo i nikogo nie zrani.

A jakim prawem rower? Bez uzbieranych punktów za dobre sprawowanie?

Panny jaki niedrogi (10-15k) elektryk na teren ? znudziło mi się chodzenie.

Wlasnie wracam ze sklepu i widzialem taki pasowny: 12k

Ukryta Zawartość

Nawet przerzutki sa na „elektryk“

IMG_4639.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale na chodzenie wystarczy taki.

Tylko 5,8k

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale na chodzenie wystarczy taki.

Tylko 5,8k

Ukryta Zawartość

Też ostatnio byłem popatrzeć w PL, cena topowych modeli 70-78kpln. Kosmos.

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.