Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę mi się już chyba reanimować mojego treka i bulić w serwisie ponad 1000 zł. Wymiana kasety, supportu. Piasty itd

Mam kilka modeli do sprawdzenia

W tym 

Acent point

Cannondale trail

Superior xc

Merida big nine 500

Ważne żeby miał dwa blaty z przodu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Szkice napisał:

Nie chcę mi się już chyba reanimować mojego treka i bulić w serwisie ponad 1000 zł. Wymiana kasety, supportu. Piasty itd

Mam kilka modeli do sprawdzenia

W tym 

Acent point

Cannondale trail

Superior xc

Merida big nine 500

Ważne żeby miał dwa blaty z przodu 

Ukryta Zawartość

Dorzuć jeszcze jakaś orbee. Tez ma fajne rowerki ...

Ukryta Zawartość

5 minut temu, kwasior21 napisał:

Dorzuć jeszcze jakaś orbee. Tez ma fajne rowerki ...

tak ale wszystko na jednym blacie oprócz Orbea Onna ale ze słabym osprzetem.

Póki co najlpoeiej wypada Rower CUBE Attention - osprzęt dla mnie super i nie musze wywalać amora i kierownicy. 

Cannondale trail ma za długą kierownicę i słaby amortyzator np. Kwestia tylko geometrii. 

Edytowane przez Szkice

Pojedynczy blat to oszczędności dla producentów, szybsze zużycie elementów napędu, łańcucha i na prostej oraz z górki nie uzyskasz takiej prędkości jak na podwójnym i odchodzącym do lamusa potrójnym blacie. Założenie jest proste. Chodzi o to aby kupić min. dwa rowery a nie jeden. Wiadomo ekologia😛.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

23 minuty temu, kwasior21 napisał:

Musisz mieć koniecznie te 2 blaty z przodu? W tym sezonie będę jeździł na 38 z przodu i 12s z tyłu. Zobaczę czy to będzie kompromis. Teren różnorodny. 

Na dwóch blatach czasem brakuje przełożenia a co dopiero na 1 choć wiadomo tam z tyłu jest ic zasem 12 przełożeń 

9 minut temu, przmor napisał:

Jeśli ktoś lubi jeździć zarówno w terenie jak i po asfalcie to chyba normalne, że będzie posiadał minimum dwa rowery?

Wszystko zależy od podejścia do jazdy. 
Osobiście jeden rower jest dla mnie wystarczający. Chce to wjeżdżam w teren, chce to lecę po asfalcie. Nie włączam stopera i nie liczę watów. 
Pełna  rekreacja i radość.

W tym roku zamierzam założyć opony 29x2.0 ze slickami na środku aby zminimalizować opory na asfalcie. 

Także ten tego …. 

14 minut temu, przmor napisał:

Jeśli ktoś lubi jeździć zarówno w terenie jak i po asfalcie to chyba normalne, że będzie posiadał minimum dwa rowery?

No nie. Ja np jeżdżę od 16 lat tylko na mtb po wszystkim. I wiele jest takich osób, co robi traay około 200 km mtb gdzie 70% to asfalt 

1 godzinę temu, Szkice napisał:

Na dwóch blatach czasem brakuje przełożenia a co dopiero na 1 choć wiadomo tam z tyłu jest ic zasem 12 przełożeń 

Już ci kiedyś pisałem i pokazywałem przeliczenia - nie ma szansy, żeby brakowało przełożeń.

Wszystko zależy od podejścia do jazdy. 
Osobiście jeden rower jest dla mnie wystarczający. Chce to wjeżdżam w teren, chce to lecę po asfalcie. Nie włączam stopera i nie liczę watów. 
Pełna  rekreacja i radość.
W tym roku zamierzam założyć opony 29x2.0 ze slickami na środku aby zminimalizować opory na asfalcie. 

Także ten tego …. 
A ja lubię wsiąść na szosówkę i pojechać kilkadziesiąt kilometrów po równym asfalcie w pięknych okolicznościach przyrody. To zupełnie inna jazda niż MTB po asfalcie. Innym razem wsiadam na MTB i jadę z koleżanką na wycieczkę po polach i lasach. Nie mierze watów, nie liczę kilometrów, jeżdżę dla przyjemności.

Aha, komplety głośników też mam dwa. Jeden do kina a drugi do stereo :)
3 minuty temu, przmor napisał:

A ja lubię wsiąść na szosówkę i pojechać kilkadziesiąt kilometrów po równym asfalcie w pięknych okolicznościach przyrody. To zupełnie inna jazda niż MTB po asfalcie. Innym razem wsiadam na MTB i jadę z koleżanką na wycieczkę po polach i lasach. Nie mierze watów, nie liczę kilometrów, jeżdżę dla przyjemności.

Aha, komplety głośników też mam dwa. Jeden do kina a drugi do stereo 🙂

I właśnie to jest piękne, że każdy ma inne podejście do tematu 😉😋

Miałem takie opony do MTB łyse pośrodku i średnio mi przypasowaly. Kiedy jechałem po asfalcie czułem, że jadę jednak MTB a kiedy wjechałem na polną ścieżkę to z kolei odczucia jakbym szosą jechał po piasku. Były to jakieś bardzo tanie opony więc może na lepszych będzie lepiej. Po nich założyłem do MTB Crossmarki i bardzo je lubię jako uniwersalne opony do jazdy wszędzie.

Warto mieć dwa rowery! Naprawdę. Ja mam dwie szosy, crossowego na pasku Gates i Alfine. Oraz Holendra do miasta.
E tam po co wydawać kasę na tyle rowerów. To bez sensu. Ale kto bogatemu zabroni.

Ja na ten przykład mam 3 różne do mtb (trail, enduro i allmountain elektryka) i crossowca do miasta.

Dziś pytanie, dziś odpowiedź:

Pytanie:
Czym różni się pupa niemowlaka od pupy mtb'owca?

Odpowiedź:
Niczym. I ta i ta zafajdana.

6fbc2eec3a17c56ba94866429a07bd33.jpg

17 godzin temu, Szkice napisał:

No nie. Ja np jeżdżę od 16 lat tylko na mtb po wszystkim. I wiele jest takich osób, co robi traay około 200 km mtb gdzie 70% to asfalt 

Dobra cena. Konkretny sklep. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, kwasior21 napisał:

Dobra cena. Konkretny sklep. 

Ukryta Zawartość

Nie no musze pojeździć po sklepach i choć przymierzyć, przejechać choć 100 metrów żeby porównać geometrię. Ale nie wiem czy uda mi się uzbierać kasę ...

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, EmilioE napisał:

Warto mieć dwa rowery! Naprawdę. Ja mam dwie szosy, crossowego na pasku Gates i Alfine. Oraz Holendra do miasta.

Jak ma się grubą zajawkę i kasę to warto mieć nawet pięć. Tak jak prawdziwy wędkarz nie ostaje się o jednym kiju. Jednak jak ktoś śmiga mocno rekeracyjnie to zadowala się jednym,,bajkiem". Np. Ja 😁. Miałem właśnie problem, bo do mojego dwudziestoletniego Authora Versusa okazało się, że jest problem z zakupem nowych części napędu. I dużo czasu zajęło mi zanim znalazłem  coś w sensownej dla mnie kasie (nowy rower) opartego na więcej niż powszechnie dostępnym pojedynczym blacie. 

2 godziny temu, GB napisał:

Dziś pytanie, dziś odpowiedź:

Pytanie:
Czym różni się pupa niemowlaka od pupy mtb'owca?

Odpowiedź:
Niczym. I ta i ta zafajdana.

Trzeba ,, bajki" dozbroić w błotniki i nie będziesz wyglądać jak pepe le skunks😉.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

2 minuty temu, cortes napisał:

Jak ma się grubą zajawkę i kasę to warto mieć nawet pięć. Tak jak prawdziwy wędkarz nie ostaje się o jednym kiju. Jednak jak ktoś śmiga mocno rekeracyjnie to zadowala się jednym,,bajkiem". Np. Ja 😁. Miałem właśnie problem, bo do mojego dwudziestoletniego Authora Versusa okazało się, że jest problem z zakupem nowych części napędu. I dużo czasu zajęło mi zanim znalazłem  coś w sensownej dla mnie kasie (nowy rower) opartego na więcej niż powszechnie dostępnym pojedynczym blacie. 

Trzeba ,, bajki" dozbroić w błotniki i nie będziesz wyglądać jak pepe le skunks😉.

Przy takich warunkach w alsach, błotnik na nie wiele się zda

5 minut temu, Szkice napisał:

Nie no musze pojeździć po sklepach i choć przymierzyć, przejechać choć 100 metrów żeby porównać geometrię. Ale nie wiem czy uda mi się uzbierać kasę ...

Śpiesz się. Teraz są mega promocje. Zaraz ceny poszybują w górę …. Wczoraj zamówiłem Five ten z spd za 230 zł z przesyłką. U nas 500 najtaniej. 

1 minutę temu, kwasior21 napisał:

Śpiesz się. Teraz są mega promocje. Zaraz ceny poszybują w górę …. Wczoraj zamówiłem Five ten z spd za 230 zł z przesyłką. U nas 500 najtaniej. 

Kasy nie wyczaruję z niczego. Bo sam nie wiem co chcę kupić. Po głwoie mi chodzi jeszcze gravel zamaist mtb. Głowa mnie już boli od tego 🙂 Najwyzej przełoże na przyszły rok a teraz reka wskrzeszę

W planach jest też włam do sklepu rowerowego, w moim miescie są słabe zabezpieczenia. Wystarczy rozwalić szybę i wynieść ze dwa rowery. Tylkomuszę kupić kominiarkę i znaleźć kamień a to też koszta. 

5 minut temu, Szkice napisał:

Kasy nie wyczaruję z niczego. Bo sam nie wiem co chcę kupić. Po głwoie mi chodzi jeszcze gravel zamaist mtb. Głowa mnie już boli od tego 🙂 Najwyzej przełoże na przyszły rok a teraz reka wskrzeszę

W planach jest też włam do sklepu rowerowego, w moim miescie są słabe zabezpieczenia. Wystarczy rozwalić szybę i wynieść ze dwa rowery. Tylkomuszę kupić kominiarkę i znaleźć kamień a to też koszta. 

Hehe. Dobre 😂miałem ten sam dylemat. Włożyć 1000 do starego krossa level a4 czy kupić coś nowego. Po rozmowie ze znajomymi stanęło jednak na nowym rowerze. I teraz znów dylemat. Czy warto iść w mtb jako jeden rower. Całą rodziną ma mtb to ciężko by się jeździło na innym. … 

Teraz, kwasior21 napisał:

Hehe. Dobre 😂miałem ten sam dylemat. Włożyć 1000 do starego krossa level a4 czy kupić coś nowego. Po rozmowie ze znajomymi stanęło jednak na nowym rowerze. I teraz znów dylemat. Czy warto iść w mtb jako jeden rower. Całą rodziną ma mtb to ciężko by się jeździło na innym. … 

Ja nie mam samochodu więc muszę do gór dojechać, czasami w grę wchodzą pociągi itd. ALe lubię też długie wyprawy gdzie asfalt przeważa - takie tripy do zwiedzania gdzie gravel by się lepiej sprawdził. 

Kiedyś w konkursie Meridy o mały włos nie wygrałem roweru wartego jakieś ponad 2 tysiace wtedy rowery mialy jeszcze normalne ceny. Byłem 2 i wygrałem plecak i opony i akcesoria warte ponad 500 zł

29 minut temu, EmilioE napisał:

Najlepiej kup rower krosowy. Będziesz miał wszystko najlepsze z tych dwóch światów. 

I zerową amortyzację. To chyba najgorszy wybór. 

Na mtb jeżdżę czasem po takich górach, gdzie przydał by się full.

Po za tym ja jeżdżę dość agresywnie i siłowo, aczkolwiek oduczam się tego. 

Prawdopodobnie będzie to Cube attencion geometrycznie spoko i nic w nim nie muszę zmieniać na początku. Przerzutki ok, amor super, kiera idealny rozmiar. A reszta obręcze i piasty będą katowane mocno więc to wyjdzie 

Edytowane przez Szkice
12 minut temu, przmor napisał:

Nie śledzę rynku ale czy teraz rowery krosowe są bez amortyzacji?

Mają ale ta amortyzacja to taka dla ozdoby. Lepszy byłby sztywny widelec. Bo oprócz ciężkiej wagi ten amor niczym się nie wyróżnia i nie spełnia swej roli

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.