Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Lekkość zawsze idzie w parze z ceną.

Może szanując budżet po prostu conti? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, stench napisał:

Poza tym to opona nastawiona głównie na teren.

A Smart Sam na szosę?

25 minut temu, stench napisał:

Smart sam 700x 35 waży 475 g. Rocket Ron w tym rozmiarze nie występuje a szerszy waży x2.

Nie ma wąskich? A Rocket Ron 700x33C z wagą 305 g?
Nawet moje cztery sztuki zwijanych Rocket Ron 27,5x2,25" ważą od 551 do 595 g, więc gdzie tu razy dwa.

• Moderatorzy
12 minut temu, burz napisał:

A Smart Sam na szosę?

Smart sam ma stosunkowo gęsty bieżnik w części centralnej więc daje radę. Wszystkie klocki rozstawione rzadziej powodują większe opory, pływanie,  i szybkie zużycie.

Ja mam specyficzne wymogi bo ma być szybka na asfalcie, nośność koło 130 kg (ważę 90) . U mnie dystansowo to 70 asfalt , 30% las. Las i pola więc mokre liście, czasem błoto , piach.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

pochwalą się, że zrobili 70 km

To samo szosowymi po asfalcie. Co to za przyjemność jazdy, to ja akurat nie rozumiem.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

53 minuty temu, stench napisał:

Smart sam ma stosunkowo gęsty bieżnik w części centralnej więc daje radę. Wszystkie klocki rozstawione rzadziej powodują większe opory, pływanie,  i szybkie zużycie.

Ja mam specyficzne wymogi bo ma być szybka na asfalcie, nośność koło 130 kg (ważę 90) . U mnie dystansowo to 70 asfalt , 30% las. Las i pola więc mokre liście, czasem błoto , piach.

To może chwalbe hurricane? Kupiłem, jeżdżę , chwale sobie chociaż maja swoje minusy.

To może chwalbe hurricane? Kupiłem, jeżdżę , chwale sobie chociaż maja swoje minusy.
Polski Huragan miał fajną przerzutkę przednią, na wajchę.a3769175e147719af9c0838429a31c70.jpg

• Moderatorzy

Ja te Huragany, JAguary i ruski jeszcze pamiętam (jako dzieciak). Nie chciałbym dziś tym jeździć.

Ciężkie, problematyczne, kiepskie materiały i archaiczne rozwiązania konstrukcyjne.

Tak jak ta przerzutka działająca w jednej płaszczyźnie (inne rometowskie też). 

Jak wywaliłem Rometa i założyłem Shimano RX100 działające po przekosie to nagle okazało się że biegi rzeczywiście można zmieniać.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

E tam, z autobusem miejskim/podmiejskim się ścigałem, z sukcesem, jadąc latem na plażę Huraganem. Ale fakt, to dawno temu było.

4 godziny temu, partick napisał:

To samo szosowymi po asfalcie. Co to za przyjemność jazdy, to ja akurat nie rozumiem.

Co za pytanie? Ogromna przyjemność. Właśnie jestem świeżo po pięknej 50tce. Poczucie absolutnej wolności, gładki asfalt, szum gum , podjazdy gdzie trzeba stanąć na pedałach i depnąć , zjazdy gdzie prędkość dochodzi do 65 -68 km/h , prosta w bezwietrznych warunkach gdzie łapiesz 40km/h i trzymasz to na 5-6 km . Poezja, a to wszystko przynajmniej w moich warunkach w pięknych okolicznościach przyrody i zapachu lasu. Kiedy wieje, rower na grubych oponach i uciekam do lasu na leśne ścieżki , który parafrazując St. Bareję ,,przytuli plebejskiego uciekiniera " jak matka. 

Ja też właśnie wróciłem z pięknej trasy zakończonej w golden hour. 53 km, 700 m w górę, długi zjazd po pięknym nowym asfalcie, na koniec 10 km po płaskim w mocnym tempie wśród skoszonych pól w promieniach niskiego słońca. Pozytywne emocje można wycisnąć z człowieka 😁

"Tynk pożera dźwięk" 747

Tu jak pozbyć się nadmiernej wagi elektryka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niestety, ale gniazdo na akumulator umiejscowione od spodu rury - co uprawia spora część producentów - to proszenie się o kłopoty, skoro kilkukilogramowy aku wisi tylko na zatrzasku blokady.

Tak, to mocowanie / zabudowa akumulatora to jest "problem". 

W miedzyczasie coraz wiecej producentow bardziej "rasowych" E-MTB nie oferuje zadnego "gniazda" z klapa i zawiasem, umozliwiajacego latwy dostep i prosta wybudowe akumulatora. Ma to duza zalete przy ladowaniu akumulatora (moge wszedzie -> w domu, na urlopie, w hotelu,... zabrac akumulator do pokoju) i przy transporcie takich E-MTB samochodem na bagazniku (po wyjeciu akumulatorow, 2 rowery sa o 10kG lzejsze a w zimie nie "marzna" i zachowuja swoja sprawnosc).

Ciekawe rozwiazanie robi Trek z klapa z boku

Pewniejsze, sztywniejsze, lzejsze, i czyste rozwiazanie, to akumulatory "wsuwane" od dolu do ramy, ale to juz jest upierdliwe, i gdybym nie mial mozliwosci na codzien ladowac taki E-MTB w garazu, piwnicy,... bez wyjmowania akumulatora, nigdy bym takiego E-MTB nie kupil

Dla mnie w dalszym ciagu najlepsze rozwiazanie to cos takiego jak ponizszy Rotwild.
aku z klapa,
skrzynia biegow Pinion polaczona z silnikiem
Mullet kola
960Wh akumulator
85Nm
24,7 kg 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If money no object

ROTWILD_RX1000_PRO_RED_RX1000F24P_01_3000x3000.jpg

Rotwild_R.X1000_Ultra_2024_GT_E-MTB_WEB-4524.jpg

No i co najważniejsze: dobrze pasuje do mojego helmu i koszuli

IMG_6129.thumb.jpg.0e2df781b2e301d7dad38c7473483a0a.jpg

Zaczynam oszczedzac i zbierac kase. Ide zbierac butelki na kaucje…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
1 godzinę temu, xajas napisał:

Tak, to mocowanie / zabudowa akumulatora to jest "problem". 

W miedzyczasie coraz wiecej producentow bardziej "rasowych" E-MTB nie oferuje zadnego "gniazda" z klapa i zawiasem, umozliwiajacego latwy dostep i prosta wybudowe akumulatora. Ma to duza zalete przy ladowaniu akumulatora (moge wszedzie -> w domu, na urlopie, w hotelu,... zabrac akumulator do pokoju) i przy transporcie takich E-MTB samochodem na bagazniku (po wyjeciu akumulatorow, 2 rowery sa o 10kG lzejsze a w zimie nie "marzna" i zachowuja swoja sprawnosc).

Ciekawe rozwiazanie robi Trek z klapa z boku

Pewniejsze, sztywniejsze, lzejsze, i czyste rozwiazanie, to akumulatory "wsuwane" od dolu do ramy, ale to juz jest upierdliwe, i gdybym nie mial mozliwosci na codzien ladowac taki E-MTB w garazu, piwnicy,... bez wyjmowania akumulatora, nigdy bym takiego E-MTB nie kupil

Ja tak robię w Canyonie żony - wyjmuję, baterię, ładuję. No i najważniejsze - zimie nie jest narażona na niskie temperatury, bo zabieram do chałupy. Nie za bardzo widzę możliwość jakby miała się odpiąć w czasie jazdy, być może na załączonym filmiku od początku była źle założona i tylko czekała żeby się uwolnić?

22 minuty temu, Allmr napisał:

Ja tak robię w Canyonie żony - wyjmuję, baterię, ładuję. No i najważniejsze - zimie nie jest narażona na niskie temperatury, bo zabieram do chałupy. Nie za bardzo widzę możliwość jakby miała się odpiąć w czasie jazdy, być może na załączonym filmiku od początku była źle założona i tylko czekała żeby się uwolnić?

Moja szefowa tez ma Canyona, ale przeciez tam nie ma takiej wielkiej "klapy" -> akumulator "wsuwasz" od dolu pod silnikiem do ramy i mocujesz go srobkami

A w moim Cube mam wielka klape, a akumulator "wisi" na malym plastikowym zatrzasku. W terenie ten zatrzask jest za slaby i telepie/chalasuje. Czasami przy "ciezszych" wyprawach, zakladam dodatkowa "opaske" na klape, ktora uniemozliwia otwarcie klapy i dociska akumulator 

Edytowane przez xajas
21 minut temu, xajas napisał:

Moja szefowa tez ma Canyona, ale przeciez tam nie ma takiej wielkiej "klapy" -> akumulator "wsuwasz" od dolu pod silnikiem do ramy i mocujesz go srobkami

A w moim Cube mam wielka klape, a akumulator "wisi" na malym plastikowym zatrzasku. W terenie ten zatrzask jest za slaby i telepie/chalasuje. Czasami przy "ciezszych" wyprawach, zakladam dodatkowa "opaske" na klape, ktora uniemozliwia otwarcie klapy i dociska akumulator 

Nie mam żadnych śrubek, wsuwa się go od dołu ramy, zatrzask klika i już. Kluczyk blokuje z boku.

2 godziny temu, xajas napisał:

Ide zbierac butelki na kaucje…

Fajny. Szkoda że nie robią z błotnikami, światłem, nóżką itp.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ukryta Zawartość

geo mtb, z blotnikami nozka , aku od gory, 

mowisz i masz

tu elektyki nowe modele, kona miała jakies problemy w odgornym prezesowaniu ale poprzedni wlasciciele ja wykupili i ruszaja z nowymi pomyslami 

Ukryta Zawartość

zreszta to moja ulubiona marka KONA, mam w tech chwili w swojej stajni stalowego unita (jego musze przerwbić na lekki chill juz bo wysłużył się ale swietna rama cromo) , i 3 kahuny dla rodzinki (fajne przeceny były wtym roku , ) z czego moja wersja DL, szukałem roweru z niskim przekrokiem ale nie z krotka ramą co czesto wchodziło w paradę i mało jest ram ktore moje wymagania geo spełniały, dobra geometria progresywna + sztywne osie fajny lekki amor sid hamulce slx, wymieniłem tylko manetke na xt i tarcze na slx i rower jak dla mnie petarda hardtail, uwielbiam bo 🙂

🙂 

kona002-1676370092.jpg

odnośnie graveli

jedyny jaki bym zaakceptował bo ma geo w strone mbt  niz w strone kolarska  oraz szerokie opony i amor:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Fajny. Szkoda że nie robią z błotnikami, światłem, nóżką itp.

Jak to nie robia?

Ukryta Zawartość

Sprzedaj mietka, kup dwa Rotwildy

Ukryta Zawartość

Nie mam żadnych śrubek, wsuwa się go od dołu ramy, zatrzask klika i już. Kluczyk blokuje z boku.

U mnie pod ta klapa sa srobeczki na klucz imbusowy

Ukryta Zawartość

Wlasnie przebudowale kokpit na lzejszy uchwyt do nawigacji/smartfona

IMG_6135.thumb.jpg.c570443ebe02af7558cf8cae474c431a.jpg

IMG_6132.thumb.jpg.9bb0457868240a62e7f49264b1a9adea.jpg

BTW. Powyzej widc na ile wystarczy akumulator. Wczorajsza „przedkolacyjna“ runda 20km zuzyla 14%.

Srednie zuzycie to 1%/1km

BTW. Przy okazji znalazlem fajny bidon. Od razu zabudowalem. Zebym mial do czego rzygac

IMG_6130.thumb.jpg.6a4feac20749220e927b3d76a6f9fa3e.jpg

zreszta to moja ulubiona marka KONA…

Chwila, to te tluste leniuchy zamiast wsuwac chipsy na kanapie, skacza na elektrykach po lasach? Cos tu nie pasuje

IMG_4766.thumb.jpg.709ccbb05b6f448eada609284f103aa8.jpg

IMG_4767.thumb.jpg.19a07112bf9b4e5074ef487d01af8923.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co innego agresywna jazda ze skakaniem enduro z przesuwaniem granic a co innego rekreacyjna na elektryku 🙂

odnośnie bidonów nie pakuje w koszyki bo nie lubie jak kurz i brud oblepia budelkę i dziobek z którego pije , raz miałem rame od dołu uwaloną krowim plackiem 🙂

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Do wszystkich którzy jeżdżą po drogach ulicznych pod rozwagę… Zawsze trzeba uważać! 

Ukryta Zawartość

Dwoch braci, hokeistów (jeden to słynny Johnny Hochey) zabitych przez pijaka. Przyjechali na wesele siostry…

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, xajas napisał:

Sprzedaj mietka, kup dwa Rotwildy

Nie wystarczy. 😄 

Poza tym jestem z Cube zadowolony - zero ciśnienia na nowy rower.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, kwasior21 napisał:

Uwaga uwaga. Teraz wbije klina. Przerabiał ktoś może Qr na sztywną oś? Wiem, że są adaptery.   

Mi w rowerowym mówili że się da przerobić w mojej piaście novatec. Chciałem wtedy kupić amora a oni mieli do sprzedania używanego foxa na sztywną oś. Ale poszedłem w nóekę roczhoxa.

A zające wesoło hasały u podnóża lasu

7 minut temu, Szkice napisał:

Mi w rowerowym mówili że się da przerobić w mojej piaście novatec. Chciałem wtedy kupić amora a oni mieli do sprzedania używanego foxa na sztywną oś. Ale poszedłem w nóekę roczhoxa.

A zające wesoło hasały u podnóża lasu

Właśnie się zastanawiam co i jak. Głównie chciałbym nie musieć ustawiać zacisku hamulcowego po ściągnięciu koła za każdym razem. 

25 minut temu, kwasior21 napisał:

Właśnie się zastanawiam co i jak. Głównie chciałbym nie musieć ustawiać zacisku hamulcowego po ściągnięciu koła za każdym razem. 

A co z nim jest nie tak, że musisz go za każdym razem ustawiać?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.