Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie mozna spawać. Mi się nie chce. Dzis widziałem jak jechałem rano do roboty   kolarza  na jakims zabytkowym pewnie włoskim klasyku. Ja pierdziu. Pasuje jak pięść do nosa taki rower do obecnych trendów wizualnych ale jakże piekny ten rower był. Jeszcze moda wróci na klasyki stalowe na mufach bo w niczym nie odstają od nowszych konstrukcji. Tu na całe szczescie noga sie liczy i lekkie koła. Lepszy w formie koles objedzie na stalowym rzęchu słabszego kolesia na carbonach za milion dolarów. 

Grundig High Fidelity

Trzeba korzystać z bardzo dobrej pogody, jeszcze chyba tylko jutro będzie bardzo dobra. Potem do kwietnia tradycyjnie dobra 😉

Ja mam stałą trasę 50km, na szczęście nie muszę czy nawet nie mogę zaczynać wcześnie pracy, więc zdanżam 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

3 minuty temu, jarekb napisał:

Widzę Wy to laboratoryjnie jeździcie tętno ilość, kropli potu itd 🙂 , ja tam na wariata kiepsko idzie jadę 20 km jest pompa w bucie 70 🙂

Tak garmin pokazuje, fajne to jest. Ja co rusz muszę jakąś nową zabawkę mieć, bo bez tego te dwie-trzy godziny to nudne są... Właśnie kupiłem nową kamerkę, bardzo obiecująca, tania i bateria na 3,5h. Jutro testy. 

nagrywamy.com

3 godziny temu, kangie napisał:

Z serii "Znajdź różnicę". 😉

Ukryta Zawartość

IMG_20220826_165014480~3.jpg

Różnica jest w ,, mostku". Stawiasz browca😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, kangie napisał:

No dobra, koniec pitolenia.

70mm adapter. Próbowałem "podnieść" trochę sylwetkę po "awarii" kręgosłupa, zwiększając kąt pleców. Nie kupowałem regulowanego mostka. Za drogie są i ciężkie. Do tego elementy ruchome zapewne zmniejszają sztywność konstrukcji. Miałem w zapasie aluminiowy adapter typu stałego. Stosuję go od lat w rowerach swoich dzieci. Podnosi kierownicę o 70mm. Zauważmy, że kierownica przybliża się również do ciała w osi poziomej.

Po kilku dniach testów uważam, że to kiepskie rozwiązanie. Środek masy przesuwa się do tyłu i w górę. Większy nacisk pojawia się na siodełku.

Po powrocie do fabrycznego ustawienia wszystko wraca do normalności. 70mm to bardzo dużo.

Plecy wyleczyłem. Można jeździć.

Ukryta Zawartość

IMG_20220826_164539522~2.jpg

IMG_20220826_164544940~2.jpg

Właśnie chciałem napisać, czy nie szkoda kręgosłupa 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Redaktorzy
Godzinę temu, marecki marek napisał:

No i cień na ścianie.

Potrzebowałem 20 minut na demontaż.

Brawo, odgadliście! 😄

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ja co rusz muszę jakąś nową zabawkę mieć, bo bez tego te dwie-trzy godziny to nudne są... Właśnie kupiłem nową kamerkę, bardzo obiecująca, tania i bateria na 3,5h. Jutro testy. 

O o o, ano wlasnie!
Ja tez lubie takie rozne „tamagotchi“

2 lata temu zafundowalem sobie GoPro, bo ma kilka wygodnych funkcji
- robi zdjecia i filmiki
- wodoszczelna
- nie musze wyjmowac/odpinac smartfona (zapiety jako navi), by zrobic fotke
- sterowanie reaguje na glos. To jest super. Nie musze sie zatrzymywac, zdejmowac rekawiczki, zakladac okulary,…, po prostu mowisz „gopro zrob zdjecie“ i zalatwione

Jedyny feler, to stosunkowo krotki czas pojemnosci akumulatora

Mozna zapiac na kierownice albo na chelm

Ukryta Zawartość

Robi znosne zdjecia

IMG_2247.thumb.jpg.592d66705c87617f44153e1ef7b65649.jpg

IMG_2248.thumb.jpg.22273a83ab126b848a8049aa05909e45.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla lepszej żywotności aku w gopro podstawa to wyłącznie bt i wifi. No i oczywiście ekran też off.

Takie małe co nieco z Soelden . 

Edytowane przez mkk1

na takie filmiki to najlepsze mocowanie na piersi, najmniej "trzęsie" 

ten gość robi znakomite kursy i filmiki przy użyciu GoPro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
19 godzin temu, kangie napisał:

No dobra, koniec pitolenia.

70mm adapter. Próbowałem "podnieść" trochę sylwetkę po "awarii" kręgosłupa, zwiększając kąt pleców. Nie kupowałem regulowanego mostka. Za drogie są i ciężkie. Do tego elementy ruchome zapewne zmniejszają sztywność konstrukcji. Miałem w zapasie aluminiowy adapter typu stałego. Stosuję go od lat w rowerach swoich dzieci. Podnosi kierownicę o 70mm. Zauważmy, że kierownica przybliża się również do ciała w osi poziomej.

Po kilku dniach testów uważam, że to kiepskie rozwiązanie. Środek masy przesuwa się do tyłu i w górę. Większy nacisk pojawia się na siodełku.

Po powrocie do fabrycznego ustawienia wszystko wraca do normalności. 70mm to bardzo dużo.

Plecy wyleczyłem. Można jeździć.

Ukryta Zawartość

IMG_20220826_164539522~2.jpg

IMG_20220826_164544940~2.jpg

Ja sobie zrobiłem z podobnych względów taki mostek:

Jeszcze myślę o zmianie kierownicy na taką w typie lekkiej jaskółki 😁

Screenshot_20220827-123821_Allegro.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

On 8/25/2022 at 9:14 PM, xajas said:

widzieliscie te „pietrowe“ kierownice

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3359.jpg

Ja mam Graila (bez silnika, bo jeszcze nie uznaję) z taką kierą i bardzo sobie cenię. Nie tyle za samą kierę, ale ogólnie za prowadzenie, szybkość i fun. Ogólnie ten rower ma taką geometrię, że znakomicie podjeżdża, jak i zjeżdża w terenie. Robię nim 90% tras, które wcześniej robiłem na agresywnym hardtailu. Jak planuję trasy, to szukam tak aby było ciekawie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Ja te wszystkie wynalazki przerabiałem niestety - bateria na godzinę z hakiem, za mało. Można wozić powerbanka, zapasowe bateryjki, wymieniać, popelina. Dlatego zakupiłem taki wynalazek:

Ukryta Zawartość

bo ma baterię na ponad 3h. Niestety, nie ma stabilizacji i tylko HD, coś za coś. Są droższe modele ze stabilizacją i lepszą rozdzielczością ale bateria krócej trzyma, a 3h musi być bez przerwy. Problem jedyny, że pisze w piętnastominutowych kawałkach i trzeba sobie scalać. Poniżej kawałek dzisiejszej jazdy - do gopro daleko, ale do domu też stamtąd mam 20km 😉 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Ja mysle ze rozdzielczosc jest OK, ale czy mozesz potem na PC uruchomic jakis programik, w ktorym obrabiasz „stabilizacje“?

Podejrzewam, ze to jest to, co w kamerach jak GoPro z zabudowana stabilizacja „pozera“ akumulatory (moc obliczeniowa).

49 minut temu, xajas napisał:

Ja mysle ze rozdzielczosc jest OK, ale czy mozesz potem na PC uruchomic jakis programik, w ktorym obrabiasz „stabilizacje“?

Podejrzewam, ze to jest to, co w kamerach jak GoPro z zabudowana stabilizacja „pozera“ akumulatory (moc obliczeniowa).

Tak, stabilizacja i wyższe rozdzielczości pożerają baterię. Można stabilizować softwarowo (darmowy davinci umie spokojnie), ale to trwa wieki całe niestety i zmniejsza rozdzielczość. Coś za coś, mała i z dużą baterią, taka miała być. Ona jest "jakby co", po prostu ma nagrywać wszystko.

nagrywamy.com

20 godzin temu, mzawek napisał:

W sumie mozna spawać. Mi się nie chce. Dzis widziałem jak jechałem rano do roboty   kolarza  na jakims zabytkowym pewnie włoskim klasyku. Ja pierdziu. Pasuje jak pięść do nosa taki rower do obecnych trendów wizualnych ale jakże piekny ten rower był. Jeszcze moda wróci na klasyki stalowe na mufach bo w niczym nie odstają od nowszych konstrukcji. Tu na całe szczescie noga sie liczy i lekkie koła. Lepszy w formie koles objedzie na stalowym rzęchu słabszego kolesia na carbonach za milion dolarów. 

Gravele są na różnych ramach. Alu, Carbon, i w nawiązaniu do dawnych,  pięknych czasów są też stalowe.

Dzisiejsza oferta to jest naprawdę petarda.

2 minutes ago, aryman said:

Gravele są na różnych ramach. Alu, Carbon, i w nawiązaniu do dawnych,  pięknych czasów są też stalowe.

Dzisiejsza oferta to jest naprawdę petarda.

Są nawet Tytanowe.

21 godzin temu, mzawek napisał:

Lepszy w formie koles objedzie na stalowym rzęchu słabszego kolesia na carbonach za milion dolarów. 

Noga i forma to podstawa. Sprzęt to tylko dodatek. Bardzo ważny ale na drugim planie jednak.

To jak w audio. Najwazniejsza jest muzyka a dobry sprzet audio ma tylko uwypuklic jej piekno. Sluchanie Tylko dla jakości i tylko dla sprzętu jest dla pojebow 😀

1 hour ago, aryman said:

Noga i forma to podstawa. Sprzęt to tylko dodatek. Bardzo ważny ale na drugim planie jednak.

Na poziomie amatorskim to głównie przyjemność posiadania fajnych rzeczy, dobrze jak jednak idzie za tym jakaś forma fizyczna. 

Na poziomie zawodowym to takie "marginal gains".

Jakbym miał kupic gotowy rower tzw.szutrowy to tylko w takim stylu. Podobaja mi sie proste i klasyczne formy. Zebatki z przodu bym wywalił i dał jajowatą narrow wide. I byłby ekstra rowerek.Mozna złozyc cos tanio podobnego wizualnie samemu ale wtedy raczej prehistoryczne hamulce cantilever . Nie hamuja w błocie i w deszczu te canti za dobrze a nieraz nie hamuja zupełnie ale smigac mozna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

48 minutes ago, Ajothe said:

Na poziomie zawodowym walczy się o każdy gram za chore pieniądze....

Na poziomie zawodowym jest określona przez UCI minimalna waga roweru, która wynosi 6,8 kg (kolarstwo szosowe). Być może to się niedługo zmieni, ale w tej chwili zawodnicy czasami dokręcają różne rzeczy, aby spełnić ten wymóg (np. uchwyt do komputerka/licznika). Taki uchwyt gdy jest przykręcony na stałe wlicza się do całkowitej wagi rowery, gdy tylko założony np. na gumkę, to już nie. Po prostu 6.8 kg, nie jest już obecnie wielkim wyczynem i nowoczesne ramy karbonowe, z osprzętem typu Shimano Dura Ace lub Sram Red, karbonowymi kołami i kokpitem są już w okolicach tej wagi, bez specjalnych zabiegów. Obecnie przewagę zyskuje się raczej poprzez poprawę sztywności bocznej i aerodynamiki, bez przyrostu masy. Aerodynamiczne kształty wymagają wydłużonych przekrojów w kierunku opływu powietrza, i chodzi o to, aby to uzyskać bez zwiększania masy całego roweru. 

Edytowane przez barmanekm
-

Tu pradziad rowerow gravelovych. Kuwahara x-pacer na cieniownej czterokrotnie ramie cr-mo. Całkiem fajny. Można zbeszczescic nawet i dac nowoczesna kierownicę gravel i klamkomanetki. Mam taka ramę od pacer ale bez slopingu i złożonego na tej ramie pseudo-gravela. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

24 minutes ago, przemak said:

Gravel fajny jest, ale to jednak kolejna moda wykreowana przez producentów.

Skoro jest fajny, to tylko dobrze, że taka moda została wykreowana. Mam MTB, gravela i szosę, i każdy rower ma swoje trasy i zastosowanie. Gdybym miał zostać przy jednym, to byłby to gravel.

Rower  Gravel to ewolucja i powstał z zapotrzebowania rowerzystów. Baranek z flara , w miare komfortowa rama , lekko terenowe opony i jest kozak. Próbowałem szosowymi rowerami zawsze jechac w teren. Ale np opony 25 jednak maja swoje ograniczenia. Do szosy czesto nie wejda wieksze bo widły tylne krótkie na maks i inne przeswity nie pozwalaja. A zawsze chciałem jezdzic szosa w terenie no i skladalem sam pseudo gravele. Jak elektryki mi nie pasuja do klimatów jazdy rowerem to rower szutrowy jest super. Niby sa przełaje ale sa zbyt dla mnie wyscigowe i niewygodne po prostu.

Grundig High Fidelity

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.