Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż. Młodsi nie będziemy. Pamietam czasy kiedy robiło sie dziennie 100 km i jeszcze mogłem zdrowo myślec. I te wartości robiło sie kilka dni z rzędu. 

Teraz to juz przeszłość. 🤷‍♂️🥹

Hehe a ja odwrotnie - mam 32 i zamówiłem 36, bo nawet tu w górach do połowy kasety dochodzę max, a w Poznaniu to te 50 z tyłu by zardzewiało
No cóż, ja to zwykły szaraczek jestem nie cyborg, dlatego u mnie idzie w stronę zmniejszenia przedniej zębatki.

Tak czy siak gratuluję łydy.

18 minut temu, GB napisał:

No cóż, ja to zwykły szaraczek jestem nie cyborg, dlatego u mnie idzie w stronę zmniejszenia przedniej zębatki.

Tak czy siak gratuluję łydy.

Nie łyda tylko wolno jeżdżę - z 32 z przodu na równym powyżej 35 km/h już trudno dokręcać. Pod górę to ja spokojnie, no ale nie 4 km/h 😉

nagrywamy.com

Nie łyda tylko wolno jeżdżę - z 32 z przodu na równym powyżej 35 km/h już trudno dokręcać. Pod górę to ja spokojnie, no ale nie 4 km/h
No to u mnie pod górę to tak 3-5km/h.

Po równym i płaskim to nie jeżdżę rowerem górskim, bo nie jest do tego celu przeznaczony, tj. szerokie ciężkie opony, mocne, wytrzymałe a co za tym idzie ważące koła, zwieszenie, które buja, duży, ciężki amor z przodu - ogólnie ciężki rower, coś ponad 15kg.

Dla mnie to żadna przyjność. Dlatego do jazdy po mieście i po płaskim preferuję mojego miejskiego crossa, on jest stosownie przygotowany i ma z przodu 3 zębatki i one pozwalają na wybór odpowiedniej.

47 minut temu, GB napisał:

Może chcesz odkupić w dobrej cenie moje 34T do korby Shimano XT od Garbaruka w dobrej cenie?

Właśnie przesiadłem się na srama. 

nagrywamy.com

2 godziny temu, GB napisał:

Który sram? Jak wypada porównanie?

Sram nx. Na razie po przejściu jest chyba lepiej. Mimo, że nowy rower ma pancerz przez całą linkę, to wydaje się, że większy skok linki powoduje lepszą pracę przerzutki, dokladniejszą i szybszą. Jest głośniej i bardziej "brutalnie" ale chyba lepiej. Porównuję z slx i XT. W starym rowerze miałem krótkie odcinki pancerzy i trochę wolniej i mniej dokładnie to chodziło. No i fajna jest możliwość zablokowania odchylonej przerzutki do zmiany koła czy coś. 

Minus jest - nie można zrzucać palcem wskazującym, niby nic ale po latach trochę brakuje. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Szukam niedrogiego stabilnego stojaka. Stojaka nie za miliony. 

Ma ktoś może taki? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

21 hours ago, przemak said:

A ja jestem na wakacjach na Słowacji i takie coś dzisiaj na rozgrzewkę odwaliłem - 20 stopni, mokro i 700m podjazdu na 10km bez przerwy. To co, że asfalt 😉

Ukryta Zawartość

Fajny!

Cos takiego by ci sie spodobalo:

Ukryta Zawartość

RevelstokeCanada1.jpg

Takie widoki - ale podjazd po byku (nie przekracza chyba nigdzie 10%), praktycznie zero ruchu samochodowego ale trzeba uwazac na misie...niestety nie bylem tam kilka lat. Zawsze chcialem zrobic ten podjazd 2x ale nigdy tego nie zrealizowalem. W lecie jak jest pogoda to temp murowana ponad 33C.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, jackk napisał:

Fajny!

Ukryta Zawartość

RevelstokeCanada1.jpg

Takie widoki - ale podjazd po byku (nie przekracza chyba nigdzie 10%), praktycznie zero ruchu samochodowego ale trzeba uwazac na misie...niestety nie bylem tam kilka lat. Zawsze chcialem zrobic ten podjazd 2x ale nigdy tego nie zrealizowalem. W lecie jak jest pogoda to temp murowana ponad 33C.

Też ładnie. Mam kumpla z liceum w Kanadzie (innych też), żonę nauczył po polsku (łatwo poszło, bo poliglotka) a dom pomalował na niebiesko w barwach Lecha Poznań (no, tu trochę przesadził). 

Kiedyś sobie pojadę. Tymczasem teraz mam relaks, żona mi leżaczek rozłożyła, piwo otworzyła, gdzież bym się sprzeciwiał 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seyv

nagrywamy.com

U mnie gdzie by nie pojechać to łato znaleźć podjazdy ponad 10%.

Dziś 17%  po brukowym odcinku.  Dziś mega dużo podjazdów i zjazdów. 

4 raz zaliczony Kocierz w niespełna 2 miesięcy - to taka pętla, która się wije ponad 4 km do góry, dużo zakrętasów.  Potem jest około 5 km w dół

Ukryta Zawartość

eeeq.PNG

abc.PNG

rrr.PNG

qqqq_Easy-Resize.com.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice
31 minutes ago, Szkice said:

U mnie gdzie by nie pojechać to łato znaleźć podjazdy ponad 10%.

My mówimy o szosie. 10% to jest bardzo stromo 12% to już super stromo a kilkanaście to już ekstrema gdzie nawet prosi odpadają. Poza tym liczy się długość podjazdu i oczywiscie prędkość. 

15 minut temu, jackk napisał:

My mówimy o szosie. 10% to jest bardzo stromo 12% to już super stromo a kilkanaście to już ekstrema gdzie nawet prosi odpadają. Poza tym liczy się długość podjazdu i oczywiscie prędkość. 

No też takie są. 10 km ode mnie pod Kocierz jest te 4 km pod górę, gdzie przewija się 9 - 11%. A koło jeziora mucharskiego jest dłuższy podjazd ponad 2 km, gdzie średnia jest 14%. Mega się tam podjeżdżało na mtb a i prędkość podczas zjeżdżania ponad 70 km na grubych oponach

28 minut temu, jackk napisał:

My mówimy o szosie.

W dodatku ja jestem z Poznania. U mnie 7% na 600m to jest kultowy podjazd gdzie wszyscy się spotykają. Jak jadę w Bieszczady czy tu na Słowację to dostaje w d4 konkretnie, mimo, że w domu to niby coś jeżdżę 😉

nagrywamy.com

Święto! Jutro ma nie padać! Plan jest ambitny - wypróbować nowe siadełko na trasie 36km. 🙂

3 godziny temu, kwasior21 napisał:

Ja kupiłem taki w Lidlu za 20€. Stabilny, spokojnie daje radę nawet z klocem elektrycznym. Na zwykły rower to już wgl...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

22 minuty temu, przemak napisał:

W dodatku ja jestem z Poznania. U mnie 7% na 600m to jest kultowy podjazd gdzie wszyscy się spotykają. Jak jadę w Bieszczady czy tu na Słowację to dostaje w d4 konkretnie, mimo, że w domu to niby coś jeżdżę 😉

U mnie nie lubię jak nachylenie przekracza 14% bo to już boli 🙂 Takie stabilne 10% to można tłuc kilometrami... 

2 godziny temu, jackk napisał:

Fajny!

Ukryta Zawartość

RevelstokeCanada1.jpg

Moja siostra mieszka w Vancouver. Niesamowicie piękny kraj ta Kanada! Ale faktycznie misiów w pindu! Trzeba dzwoneczek przypinać jak się idzie w las.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Tynk pożera dźwięk" 747

3 hours ago, EmilioE said:

Trzeba dzwoneczek przypinać jak się idzie w las.

Dzwoneczek może nie wystarczyć. Jak się samemu jedzie w góry to większość Bear Spray zabiera…

Takie stabilne 10% to można tłuc kilometrami... 

No to kozak z ciebie bo 10% na kilka km to się nawet na TdF bardzo rzadko zdarza.

Ja dzisiaj w wysokie góry niecałe 30km ale ciezko mi się jechało wiatr dupcyl niemiłosiernie miejscami chyba 40km/h i jakoś nie mogłem wygenerować wysokiej mocy. Ale z góry??? Pyklo 88km/h i na jednym segmencie pobiłem swój rekord z broda o całe … 3 sekundy!

Ukryta Zawartość

IMG_2451.png

IMG_2449.png

3 hours ago, przemak said:

No to już można tłuc interwały. Ale tak naprawdę aby być mocnym w górach trzeba tłuc duże i długie podjazdy nie ma na to rady niestety. Ale żeby być prawdziwym góralem to już tylko geny od tatusia i mamusi.

Moja siostra mieszka w Vancouver

Vancouver to idealne miejsce na szosę i MTB tylko ruch samochodowy w mieście duży. Ale wszędzie dookoła podjazdy można pojechać na 100-120km z przewyższenie nawet ponad 4000m!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackk
6 godzin temu, jackk napisał:

wiatr

Najgorsze, co może być! Wolę ścianki, długie podjazdy ale jak nawet na płaskiej trasie wieje mocno w twarz, to odbiera całą radość z jazdy. No i siły lecą w dół szybko. Człowiek wraca wymordowany ale bez tego miłego uczucia po wysiłku, kiedy endorfiny buzują.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Chwila chwila. 10% tluc kilometrami, to po 10km 1000m wysokosci.
Bez przerwy kilometrami, to potrzebuje motocykl

A te 17% w terenie to dla mnie tez zagadka.

Teoretycznie dzieki eBike mozna, ale troche zwirku i trakcja sie traci, wiec trzeba „zygzakiem“
Nie, to juz zadna przyjemnosc, to juz lepiej jak powyzej, kwiatuszki, jeziorka i ptaszki.
A potem lezaczek i piwko

Godzinę temu, xajas napisał:

No dobra, może trochę przesadziłem  🤪

Mam na myśli to, że od 14% dla mnie zaczyna się już walka, podjazdy jednocyfrowe to idzie sobie jechać, nawet jeśli są bardzo długie.

Niedaleko mnie jest "Rzeźnia w Laskowej" - najbardziej stromy podjazd w Polsce, są o nim filmiki na YT. To jest hardkor! Ja na razie nawet nie próbuję 🙂

Edytowane przez EmilioE

"Tynk pożera dźwięk" 747

18 godzin temu, kwasior21 napisał:

Ma ktoś może taki? 

Ukryta Zawartość

Ja ma taki od paru lat i polecam:

Ukryta Zawartość

W rzeczywistości wygląda lepiej niż na tych zdjęciach, bardzo stabilny. Musisz zapolować, co chwila są nowe dostawy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, xajas napisał:

Bez przerwy kilometrami, to potrzebuje motocykl

Ukryta Zawartość

A te 17% w terenie to dla mnie tez zagadka.

Teoretycznie dzieki eBike mozna, ale troche zwirku i trakcja sie traci, wiec trzeba „zygzakiem“ emoji848.png
Nie, to juz zadna przyjemnosc, to juz lepiej jak powyzej, kwiatuszki, jeziorka i ptaszki.
A potem lezaczek i piwko emoji106.png

Próbowało się podjeżdżać i pod 32% ale tu i bez roweru było ciężko 😂

IMG_20230801_112127.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu niedaleko mnie odcinek podpisany jako: " największe nachylenie drogi w Polsce" - niestety nie mogłem na nie trafić bo prowadzi przez las i mapy google się miotały, powrócę tam z kommotem. 

Ukryta Zawartość

Screenshot_2023-08-01-11-54-47-23_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba być terminatorem 😉
Mnie wystarczająco wymęczyło pierwsze 5 km od Radkowa na "drodze stu zakrętów" w Górach Stołowych...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Allmr napisał:

Ja ma taki od paru lat i polecam:

Ukryta Zawartość

W rzeczywistości wygląda lepiej niż na tych zdjęciach, bardzo stabilny. Musisz zapolować, co chwila są nowe dostawy.

Dzięki za propozycje.Rzeczywiscie te lidlowe są chwalone.

Jednak jak człowiek zaczyna kopac w necie to zawsze trafi na jakaś alternatywę.

Trochę droższy ale mam nadzieje, ze będę zadowolony. Jutro ma być i biorę się za zmianę kapci z 2.4 na 2.25.

Ukryta Zawartość

Znalazłem oponki, które są zbawieniem pomiędzy asfaltem a ścieżkami leśnymi ....miazga.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kwasior21
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.