Skocz do zawartości
IGNORED

Co pasuje do AA Hyperionów?

noxnox

Rekomendowane odpowiedzi

Naczytałem się trochę o tych zacnych kolumnach. Teraz jeszcze bym ich chętnie gdzieś posłuchał. Czy można to zrobić gidzieś w Krakowie ?

Ale pytanko mam dotyczące wzmacniacza. Jaki by do nich dobrze pasował - zakładając budżet około 2k PLN.

Za to można kupić z nowych np.

H/K 970,

Rotel RA01/02,

CA AZUR 640/540,

Denon 1500AE (trochę drożej),

Marantz 7200 (może 7001 - nie znam jego ceny)

Może coś ciekawego przeoczyłem w tym budżecie ? Zakłądam zakup nowych klocków. NIe chcę się pakować w 15 letni sprzęt

https://www.audiostereo.pl/topic/24986-co-pasuje-do-aa-hyperion%C3%B3w/
  • Redaktorzy

jak chcesz tranzystor to posłuchaj "polskiej myśli technicznej" - Sound Project 3SE (nowy ok. 2500 zł), a jak lampy to nawet Dared zagra - a ceny zaczynają się od ok 1300zł.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>8 Mar 2006, 08:07

Wybacz Fr@ntz, ale jestem jakoś przeciwny polskiej myśli technicznej w urządzeniach elektronicznych. Miałem kiedyś zestaw Diory z kolumnami Tonsil. To mi wystarczy na lata <

Powiem szczerze że nie rozumiem Cię.Fr@ntz wie co pisze i pewnie kiszki by Ci nie proponował a po za tym jezeli jesteś taki przeciwny "polskiej myśli technicznej " to zwróć uwagę że Hyperiony też do niej należą.

• Redaktorzy

noxnox - a słuchałeś SP, Sound And Line, Sound Arta, Amplifona, RLSa, Ancient Audio, Nuda Veritas, że tak mówisz? To tak jakbyś napisał że auta japońskie są kiepskie, bo opierasz się na faktach sprzed co najmniej ćwierć wieku.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Tak jak napisal Fr@ntz, ja Hiperiony na ta chwile napedzam Daredem, jeden z nizszych modeli a gra bardzo dobrze jak na swoja cene, ktora w tej chwili jest zdecydowanie nizsza niz wtedy kiedy ja go kupowalem...

do 2000 pln jestes w stanie kupic lampe DIY...na pewno nie bedziesz zalowal

pozdr...

"Wybacz Fr@ntz, ale jestem jakoś przeciwny polskiej myśli technicznej w urządzeniach elektronicznych. Miałem kiedyś zestaw Diory z kolumnami Tonsil. To mi wystarczy na lata."

hehe,ale sie usmiałem,bez obrazy noxnox ale to zabrzmiało smiesznie,piszac taki tekst a myslac o kupnie Polskich kolumn;).A tak poza tym to Polacy sa jacys inni.....??bez przesady,nie opieraj swojego zdania o polskich produktach na podstawie diory i altusów......

Co do "polskiej myśli technicznej" to proponuję posłuchać Blatlaba i Amplifikatora, jednak trzeba trochę dopłacić nawet do używki. Warto chyba nie tylko moim zdaniem...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

No dobra.Może by tak napisać coś zgodnie z tematem wątku :)Właściwie to temat jest dość ciekawy i może zlecieliby się tutaj wszyscy użytkownicy Hyperionów ze swoimi uwagami dotyczącymi z czym Hyperiony dobrze grają.Myślę że Baltlab czy Amplifikator to dobra propozycja tylko to chyba nie ten pułap cenowy.Choc jeśli już zmieniać to porządnie i na dłuzej.Nie mozna też zapomnieć o dobrym żródle.

• Redaktorzy

U mnie Hyperiony II grają właśnie z Sound Projectem 3SE. Takie zestawienie zagrało zdecydowanie lepiej od Baltlaba (z tego co pamiętam to ver.1.3, który miał problemy z wysterowaniem AA ). Również z Atollem IN-50 nie było rewelacji. Do największych porażek dźwiękowych uważam połączenie AA Hyperion II z GC.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Leszek B- z GC było słychać dźwięki ale nie było muzyki, ot takie prosektorium ;) Po prostu takie kombo nie trafiło w moje gusta. Oczekuję gorącej średnicy i soczystej góry przy jednoczesnym solidnym fundamencie basowym. SP gra trochę lampowo (przewaga harmonicznych parzystych ;) ) a GC był zupełnym przeciwieństwem. O dziwo z elektronika Soneteera (seria Bronte) pomimo bardzo neutralnego (a nawet delikatnie ochłodzonego) brzmienia wszystko było w jak najlepszym porzątku (szkoda tylko, że trochę poza moim zasięgiem).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Z tego co wiem to trochę forumowicząw ma Hyperiony. Prosiłbym ich o wypowiedzenie się na temat tego jakich wzmacniaczy używają do ich napędzenia i czy są z nich zadowoleni.

Co do polskiej myśli technicznej, to jak widać po kilku formumowiczach nawet samemu można wykonać dobre kolumny. Dlatego ufam że AA robi to dobrze, co jest poparte wynikami testów. No i podzespoły najwyższej jakości co też się liczy. Jednak w kwestii elektroniki wolę zaufać "koncernowi" z wieloletnim doświadczeniem.

A co powiecie o tym H/K 970 i Marantzu 7200 (7001)?

noxnox - Ja bym dodal do propozycji NADa 352 z tego budzetu. Moim zdaniem zagra lepiej z kolumnami AA od Azurow i Rotela.

Frantz- aszszszsz ty sie uprzedziles (uczepiles) do niektorych polskich produktow ;-)

Nie to żebym był estetą, ale jak widzę NADy to mi słabo.

Czy oni tam stylistów nie mają? Rozumiem że najważniejszy jest dźwięk i jego jakość, ale jak coś kupujemy to chcemy też aby oko cieszyło.

Nie kupię sobie czegoś na co będę musiał patrzeć przez klilka następnych lat i codziennie się zastanawiać czemu to takie brzydkie.

np. niezłą stylistykę ma Rotel czy CA (całkowicie świeży pod tym względem jest np. nowy H/K ), a dla mnie mistrzostwem jest np. stylistyka pilota do CA Azura - tylko szkoda że niedziała.....

No ogustach sie podobno nie dyskutuje :-) Ty wybierasz.

Akurat NAD fajnie nadaje sie do Rocka. Ja bym wolal, zeby bylo brzydkie ale ladnie gralo. Zresta mialem NADa przez rok i teraz to juz kazdy sprzet jest dla mnie ladny :-)

A jak chcesz cos ladnego to moze aplituner one maja duzo swiatelek ;-)

Ta amplituner to już mam.....

teraz szukam czegoś, co ładnie mi zagra. Ale i przyzwoicie wygląda.

np. ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poszedł za 400 Euro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

->noxnox,

Zwiększ budżet do 3kz i posłuchaj Rocka SA. Być może jestem monotematyczny ale akurat z Hyperionami Rock grał u naszego forumowego kolegi profesa. Wątek na forum Baltlab konta Rock kontra Amplifikator. Znajdziesz tam wypowiedzi różnych osób posiadających odmienne systemy i nie związane z SA. To ważne, bo przez to oceny są bardziej wiarygodne i szczere. Pozdrawiam i powodzenia.

noxnox -> posluchaj Fr@ntz´a. Dobrze Ci radzi. Co prawda do Dared´a to ja nie mam przekonania, ale CA, H/K i Denon nie dorownuja IMO Sound Projectowi 3SE, Baltlabowi i wielu innym polskim produktom. Zgadzam sie tez, ze SP 3SE to moze byc dobry wzmak do Hyperionow. Z Baltlabem jest chyba nieco za ostro (Hyperiony sa ciut rozjasnione IMO).

Uzywanego SP 3SE za 2 kzl powinienes bez problemu znalezc.

Ja osobiscie jeszcze doradzilbym poszukac uzywanego Amplifona WT 30. Bardzo ciekawie, ale to juz troche wyzsza polka, mogloby byc z Jolida JD 302 lub JD 502, moze byc w wersji S.

Znow przyznam racje Fr@ntzowi, ktory delikatnie sugeruje, ze Hyperiony polubia bardziej ´lampowo´ brzmiacy wzmak niz suchego H/K.

Pozdr.

-> Fr@ntz

Sorry za delikatny off-topic - nie wydawalo Ci sie polaczenie Bronte + Hyperion nieco za szczuple? Porownywalem Bronte z Alabastrem i Baltlabem co prawda na Model 1 i Bronte gorowal nad towarzystwem dynamika, ale zdawal sie troche wyszczuplony w porownaniu do obu pozostalych wzmakow.

Pozdr.

Bo to systemy graja panowie! Niezapominajmy. U Frantza mogl zagrac. Mi sie tez kiedys Bronte wydawal suchawy. Ale zgadzam sie z sugestjami powyzszymi.

Zaden Azur, NAD itp nie zagraja tak jak wzmacniacz z przedzialu ok. 4 tys. z drugiej reki.

Razdze se nad tym zastanowic.

Ciekaw jestem jakby zagral Primare 20 z Hyperinami. On ma duzo cieplej srednicy. Moze to by przypasowalo. A mozna go dostac za mniej niz 2 tysiace.

Nonvox to jak ta uroda taka wazna to najlepiej wybierz Rotela...ostatnio cos czesto do mnie pisza zrozpaczeni własciciele wzmaków marki harman kardon..te wzmaki strasznie łatwo się palą same z siebie jakby w chinach robione czy co..a ta niby ich wielka wydajnosc pradowa to troszke lipa..

• Redaktorzy

qb_1 - zestawienie miało lekko odchudzoną podstawę, ale grało na tyle przyjemnie, że mógłbym się z nim zaprzyjaźnić. Wolę, żeby było mniej basu, ale żeby był lepszej jakości ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.