Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do QBA Elements 1.1

Piotrek666

Rekomendowane odpowiedzi

Zobacze jak ten marantz zagra. W razie co łatwo będę mógł odsprzedać Creeka albo Marantza i zastanowić się nad tymi arcamami (jak się jakiś okazyjnie trafi to czemu nie)

no niestety dalej to samo :( zaostre brzmienie. Wiadomo teraz że zmiana wzmacniacza już nic to nie pomoże. Więc jeden z nich sprzedaję i wymieniam kolumny lub/i źródło

Wstrzymaj się jeszcze. Jak znajdziesz chwilkę czasu (mnie się to samo tyczy), to możemy się umówić i posłuchasz jeszcze kilku konstrukcji - może nie jest tak źle :) Ja również mam jasne kolumienki, a jednak nie narzekam.

pewnie że się muszę wstrzymać bo póki co to mam na koncie 17złoty po moich ostatnich zakupach :P Więc muszę coś sprzedać, creeka albo marantza. Póki co skłaniam się raczej ku sprzedaży Creeka, choć na moim zestawie oba wzmaki nie brzmią

Ja Ciebie nie namawiam bynajmniej do zakupu czegokolwiek, tylko do posłuchania - szczególnie, że sam jestem ciekaw jak grają te kolumienki. Słuchałem tylko Sobieskich tej firmy i było OK. Pewnie do Elements da się coś dobrać wymaga to trochę cierpliwości.

• Redaktorzy

Jeśli oba wzmaki Ci nie pasują to oba sprzedaj i przyjedź posłuchać mojego Sound Projecta ;) u mnie gra z AA Hyperion II a w zeszły weekend zagrał z B&W 704 Kaszanki i też było dobrze. Ostrości nie odnotowaliśmy

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dzięki za zaproszenie ale troche daleko. Jak na razie najlepiej się słucha z foobara w formacie flac, z przyciszoną górą i tylko karta dźwiękowa kiepściutak :/

Wpadłem na pomysł żeby Pre-amp OUT creeka podłączyć pod Processor IN marantza. Jak ustawić głośności? W creeku max a regulować Marantzem czy na odwrót? Czy takim połączeniem ryzykuję uszkodzenie sprzętu ??

hm... co to wiec za kolumny te qba elements skoro na dosc 'rownych' wzmacniaczach wciaz 'za ostre'?? czy ktos inny moglby podzielic sie doswiadczeniami w temacie parowania roznych wzmakow z qba elements?

ja na ten rzyklad nie stwierdzilem ostrosci na wlasnych kolumnach w brzmieniu creeka... a mozna by sie tego spodziewac po wymiarach i ograniczeniach moich monitorkow... mnie sie tam creek nawet i podobal... powietrze, spory rozmiar muzyki, wyrazny i raczej nie meczacy detal...

• 2 tygodnie później...

Chyba domyślam się co jest nie tak, wydaje mi się że zwrotnice są na odwrót połączone i przez to głośniki grają na odwrotnej biegunowości. Aby to sprawdzić podłączyłem 1,2 V stałego + do + i - do -, membrana wychyla się do przodu (a chyba powinna iść do tyłu. Czy tak?????????)

• 1 rok później...

Mam QBA Elements kupione w roku 2006 w grudniu. Jest to jakaś nowa wersja. Kolumny te bardzo lubią się z lampowym wzmacniaczem Pocahontas od Pana Adrzeja Markówa z Warszawy. Kolumny są tanie - kupiłem je chyba za 1750 zł - ale w połączeniu z lampowcem + Linn Genki i dobre okablowanie - trudno uwierzyć jak to potrafi zagrać. Kable głośnikowe mam do nich Sonus Olivę w biwiringu, tzn. osobne na górę, osobne na dół.

Jakie przetworniki w tej nowej wersji zastosowano? Też mam Qby 1.1 tylko, że moje są po modyfikacjach wysokotonowego i zwrotnicy - również uważam, że to bardzo fajne kolumny za nieduże pieniądze.

=>Alcol,

Nie jestem na Twoje pytanie w stanie odpowiedzieć, gdyż jestem kompletnie "nietechniczny". Za +/- dwa tygodnie będę miał w tych kolumnach wymieniane kondensatory na Hovlandy. Wówczas będzie otwarta skrzynia i zrobię fotkę. Bardzo mnie też ciekawi, czy kolumny te polubią się z nowymi kondensatorami.

>stachu7012, 13 Cze 2007, 20:07

a możesz zrobić fotki po prostu samych kolumn i je wkleić? miałem qba elements 2 (dwie różne pary z zupełnie różnymi przetwornikami) i 1.1 jakiś czas temu, jestem ciekaw co to za wersja ta Twoja...

pozdrawiam,

QBA - fotki. Kupione w QBA w listopadzie 2006. 1750 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15225-100000016 1204114372_thumb.jpg

post-15225-100000017 1182008578_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.