Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki oto problem - brumi. Podłączyłem pre nr 3 do uniampa i niestety jest brum w głośnikach. Nie mogę namierzyć pętli masy. Zrobiłem schemat w paint-cie. Może wy coś znajdziecie.

link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...

Muszę się pochwalić. Zamontowałem preamp we wzmacniaczu z bardzo dobrym skutkiem. Wykorzystałem selektor źródeł, potencjometr i końcówkę. Ominąłem regulację barwy i balans, mute i soft clipping. Jest więcej niż dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stanley ,

jesli mogę cos zasugerowac to proponuję wymiane tych czerwonych kostek Wimy na cos innego - nawet tanie kondensatory mant, jantzen, cz SCR będa tu lepsze . Wiem bo eksperymentowałem z Wima MKP4 i MKP10 w tym miejscu i one ( uzyje tu popularnego określenia ;p ) poprostu ,,zamulają" dźwięk . Wymiana daje wyraźny efekt . Zrobiłem 4 takie preampy w różnych konfiguracjach . Fajne urządzenie . Ja stosuje lampy e88c Philips Miniwatt i Brimar ecc88 - tanie( 15 do 30 PLN sztuka na allegro ) i całkiem dobrze brzmią , natomiast RFT , Tesla i Tungsram nie zagrały - za suche .

...there is no spoon...

Nawet teraz jest kilkanaście sztuk do wzięcia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Z kondensatorami będę jeszcze eksperymentował. W tej chwili w torze sygnału mam tylko 1uF MBM na wyjściu CD i 0,68uF MKP10 w preampie. Biorą pod uwagę, że w oryginale jest 4 elektrolity i 1 foliowy (w samym wzmacniaczu) to i tak nieźle. Na razie czekam na transformator zamówiony u p. Lachowskiego, bo w tej chili trafo jest w pudełku poza wzmacniaczem. Jak wszystko będzie w jednej skrzynce wtedy będzie łatwiej eksperymentować.

Projekt zbiera pozytywne oceny, więc chyba jest poprawny. Ja też bym z chęcią go wykonał, lecz martwi mnie otwartość architektury i setki możliwych kombinacji, a zarazem trudność zweryfikowania, które są faktycznie dobre. Chociażby dlatego że nikt jeszcze nie umieścił żadnych pomiarów tego co zrobił.

Ktoś napisał że baza powstała dlatego, że ktoś wygrzebał ECC88 szuflady. Nie mam zielonego pojęcia o lampach, toteż może by ktoś obcykany w te klocuszki się pokusił o stworzenie specyfikacji Preamp Nr3 Stage 1 w budżecie powiedzmy do 800zł.

Domniemam, że powinna to być wersja z potencjometrem na wyjściu i o niskim wzmocnieniu dla typowych tranzystorowych końcówek i normalnych źródeł CD.

A jeżeli chodzi o komponenty, to takie które można określić i kupić nowe.

Na pewno potrzeba trochę czasu, żeby się to usystematyzowało jak gainclone, bo na razie jest trochę zamęt i częste rzucanie slangowymi określeniami, które na przykład dla mnie nie zawsze są zrozumiałe.

Tematy dotyczące selektorów wejść i przedwzm. gramofonowych, a także wariacji z symetryzacją trochę jeszcze bardziej mącą.

Więc wielka prośba do kogoś światłego, żeby usystematyzował jakiś dobry, uniwersalny stage 1 ;) i nie tak na kolanie jak zrobili to poprzednicy ;) Bóg zapłać ;)

• 2 tygodnie później...

Czy jako kondensatory wysjsciowe bede mogl uzyc nastepujacych:

Ukryta Zawartość

Normalnie powinno tam siedziec 0,47uf - czy 2uf nie bedzie zbyt duza pojemnoscia?

Ukryta Zawartość

bugman, 2 Sty 2010, 15:56

>Czy jako kondensatory wysjsciowe bede mogl uzyc nastepujacych:

>

Ukryta Zawartość

>

>Normalnie powinno tam siedziec 0,47uf - czy 2uf nie bedzie zbyt duza pojemnoscia?

Najlepiej posłuchaj z różnymi pojemnościami i obserwuj skraje pasma. Kiedyś jak jeszcze myślałem, że to super preamp ;) miałem 0,33uF na wyjściu i też było OK.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam, zbieram części na budowę tego preampa. Lampy 6N6P NOS już mam, zasilenie na razie na kondach samsunga, jak mi się spodoba to zmienię na coś lepszego. Płytki by pkrecz. Mam pytanie: skąd kupić takie zaciski śrubowe? Może ktoś z forumowiczów ma nadmiarowe 16 sztuk? Transformator zapewne będę zamawiać w telto, chyba że jakiś forumowicz ma takie na zbyciu (170V 0,1A ; 6,3V 2,5A) pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To taki zwykły mostek :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

witajcie ale nie mogę wytrzymać jak słyszą takie stwierdzenia" ... na razie mam kondy Samsunga ale jak mi się spodoba to kupie lepsze ..." :-))) OK, to tak jakby składać Lexusa i pisać "... na razie mam silnik z poloneza ale jak będzie fajnie to szarpnę się na silnik Toyoty ..."

Zrobiłem już kilkanaście różnych preampów lampowych i wiem jak ważny jest odpowiedni dobór elementów.

Ok,rozumiem że te forum trzyma wysoki poziom, ale mógłbyś się powstrzymać od takich wypowiedzi. O ile każdy rozumie, w Polsce nie każdy ma wysoki poziom zarobków (dla mnie niejako studenta, takie coś jak stałe źródło dochodów w ogóle nie istnieje), więc nie każdego stać na wyrzucenie kilku setek "ot tak zobaczymy jak to gra".O ile dobrze wywnioskowałem ze zdjęć cześć ludzi złożyło ten przedwzmacniacz właśnie na np kondensatorach samsunga w zasilaniu, a nawet na zwykłych wimach jako wyjściowych. O ile brzmienie tego pre przypadnie mi do gustu, to w przyszłości będę eksperymentował z innymi elementami. Jak na razie wg dobrą bazą jest zakup 6N6P NOS i rezystorów beyschlag na płytce pre oraz poszukiwanie dobrych kondensatorów wyjściowych (tzn poszukiwanie czegoś sensownego jakość/cena). W internecie spotyka się z opiniami na temat tego forum , że zrzesza ludzi audiovodoo i audiosnobów. Długo przeglądam te forum i wyrobiłem sobie zdanie, że tacy ludzie to tylko "wyjątki od reguły" i można tu spotkać grono prawdziwych profesjonalistów (widać samo zaprojektowanie i wykonanie płytek by pkrecz budzi podziw). Obrzucanie błotem ludzi początkujących, starających się zrobić DIY w rozsądnych cenach lub dla których posiadanie sprzętu zrobionych własnymi siłami jest samą w sobie satysfakcją jest nie tyle wg mnie niegrzeczne i nie na miejscu co po prostu chamskie, aroganckie i prostackie. Być może ten post zostanie wycięty, ale autor poprzedniego postu, spojrzy trochę bardziej trzeźwo na rzeczywistość. Wyrazy podziwu dla prawdziwych pasjonatów i przemilczenie sprawy dla ignorantów

dolphin123, 15 Lut 2010, 01:17

>silo a jak ja widze na forum manie elementow i gre kabli lub GC za tysiaka to jest dopiero kupa

>smiechu... :)

popieram, madelektronik ściągnij z tych samsungów koszulki i już ci super zagra, co najmniej o klasę lepiej, zwłaszcza, że są w zasilaczu :)

>madelektronik

Zrób układ na rezystorach 1%, kondensatorach elektrolitycznych w zasilaczu (Samsungi nie są złe, jeśli dobrze zaprojektujesz zasilacz), kondensatorach olejowych (ruskie kostki lub walcowe są tanie i naprawdę bardzo dobre). Lampy 6n6 to świetny wybór, dopracowany układ na tej lampie zagra świetnie.

Płytki mam by pkrecz i posiadam do nich także schemat. Zastosuje 2x100uF i 4x47uF w zasilaniu anodowego. Rezystory na płytce pre też już mam 1%. Mam pytanie: czy ktoś spotkał się z kondensatorami typu mkph ?? rozmiarowo przypominają jantzeny i są stosowane w generatorze do indukcyjnych płyt grzejnych, mam ich 2 sztuki 0,47uF/630V, więc zastanawiam się czy nie poeksperymentować. Nad ruskimi olejakami też się zastanawiam. Z racji sesji mogę na razie teoretyzować i zamawiać cześci, ale i o też jest bardzo ważny etap w budowie,pozdrawiam

>>Asmod

>>15 Lut 2010, 13:08

>>A może ma ktoś na zbyciu zestaw płytek do tego projektu (ale nie z avt) ?

Witaj

Zobacz ten wątek , żeby zamówienie doszło do skutku to musi być co najmniej 25 kompletów.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

spokojnie :-) też nie należę do snobów voodoo ale są pewne rzeczy które słychać:-) Budując samemu ma się satysfakcję, mając kilka kondensatorów do obsadzenia to uwierzcie mi, że nawet dla studenta nie będzie to katastrofą jeśli zamiast 6zł za komplet da 18 zeta - przecież buduje to dla siebie.

Również cenię profesjonalistów naszego forum, ich konstrukcję i pięknie zaprojektowane płyteczki ...

Tylko szlag mnie trafia jak słyszę ..." ten GC na LM3875 coś u mnie nie gra, jest przeciętny ..." "... A ten DAC kolegi to jakiś chyba nieudany bo u mnie się nie sprawdził..." albo "... preamp nr 3 z audiotonu mnie nie zachwycił..."

No jak miał zachwycić? Po to koledzy się męczą, poświęcając swój czas i wiedzę, robiąc pomiary i odsłuchy aby wybrać możliwie najlepsze rozwiązanie. Więc doceńmy ich trud i nie opowiadajmy, że kogoś nie stać na 10zł więcej albo że to jest voodoo i nie ma co się szarpać na rezystory po kilka zł jak za kilka złotych można mieć ich całe wiadro :-)))

>Witaj

> Zobacz ten wątek , żeby zamówienie doszło do skutku to musi być co najmniej 25 kompletów.

>Pozdrawiam

>

>

Ukryta Zawartość

Dzięki, sprawa już nieaktualna - płytki kupione.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Gdyby ktoś chciał to mam na zbyciu płytki (zasilanie i pre) robione przez pkrecz-a, dokładnie takie jak na 4 stronie wątku. Płytki są w stanie idealnym - prawie, bo w płytkę pre kiedyś wlutowane były podstawki pod lampy a płytki zasilania mają wywiercone dodatkowe 2 otworki 3mm i lekkie podpiłowanie (2mm x 20 mm) z jednej strony ale naruszony jest tylko sam laminat, ścieżki są nienaruszone. W razie czego mogę wystawić na aukcji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.