Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

Poskładałem preampa z płytek pkrecza na 6n23p. Z pośród 4 wybrałem parę - obie jednego producenta (ten z czymś w logo na kształt rakiety), nie ma żadnego brumu, mimo, że wszystko na wierzchu na kawałku sklejki. Za to jedna lampa CHOLERNIE MIKROFONUJE. Ze wszystkich 4 tylko ta jedna - mam dwie z '80, jedną z '85, jedną z 70 i ta ostatnia jest innej produkcji (w logo symbol lampy). Reaguje przede wszystkim na wyższe częstotliwości (oprócz uderzeń oczywiście). Niemiłosiernie dzwoni w odpowiedzi na piski zabawek mojego psa. Można jakoś zniwelować to mikrofonowanie?

A nie prościej zmienić lampę?

Pewnie, że prościej, ale to byłby już trzeci zakup pary lamp do tego samego układu. Półtora roku temu kupiłem dwie używane, przy czym okazało się, że jedna pracuje przy zupełnie innych parametrach (inna emisja czy coś). Niedawno nabyłem dwie NOS, miałby być parowane, ale nie wiem jak to się stało, że przy pierwszych pomiarach parametry były niemal jednakowe, a po kilku godzinach grania lampy się rozjechały. Dobrałem parę spośród tych czterech, ale jedna dzwoni (i to ta niby NOS, z ostatniego zakupu).

A jak gra? Trudno powiedzieć, bo na razie to prowizorka. Na pewno poprawiły się wysokie w moich Infinity, przestrzeń, ciekawie też zachowują się niskie, bo w pierwszej chwili wydaje się, że jest ich mniej, ale po wsłuchaniu się wychodzi, że są szybsze, bardziej zwarte, czyli po prostu nie dudnią.

Nie działa mi opóźnione włączanie (zrobiłem na BC879 zamiast BC618) - pamiętałem o innej kolejności nóżek, ale nie działa - słychać przełączniki od razu po włączeniu do sieci. Nie mieliście problemów?

Czy można dać potek na wyjściu (na razie w in/out mam zworę)?

Nie działa mi opóźnione włączanie (zrobiłem na BC879 zamiast BC618) - pamiętałem o innej kolejności nóżek, ale nie działa - słychać przełączniki od razu po włączeniu do sieci. Nie mieliście problemów?

Czy można dać potek na wyjściu (na razie w in/out mam zworę)?

A jakie masz R25 i C14 ?

Ja testowałem z BC618. Spróbuj zwiększyć tego 750k do 1M. Czy przed lutowaniem mierzyłeś wartości ?

Ok, pokombinuję.

Najciekawsze jest to, że gra naprawdę fajnie na wsadzonych na próbę 6n1p :)

Poskładałem preampa z płytek pkrecza na 6n23p. Z pośród 4 wybrałem parę - obie jednego producenta (ten z czymś w logo na kształt rakiety), nie ma żadnego brumu, mimo, że wszystko na wierzchu na kawałku sklejki. Za to jedna lampa CHOLERNIE MIKROFONUJE...

Poruszę jeszcze raz ten temat - może ktoś coś zaradzi. Sprawa trochę się zmieniła. Okazało się, że lampa dzwoni tez SAMA Z SIEBIE. Nie jest to związane z dźwiękiem czy uderzeniem, po prostu ni z gruszki, ni z pietruszki zaczyna dzwonić z różną regularnością, ale często, np 1-2 razy na sekundę, na początku szybciej, później wolniej. Po kilkunastu sekundach przestaje, by po czasie znów zacząć. Dzwonienie jest trochę podobne do dźwięku wydawanego przez drut wolframowy w żarówce, tylko bardziej dźwięczne i z pogłosem, może trochę też jak oddalony tamburyn. WTF??!!

Poruszę jeszcze raz ten temat - może ktoś coś zaradzi. Sprawa trochę się zmieniła. Okazało się, że lampa dzwoni tez SAMA Z SIEBIE. Nie jest to związane z dźwiękiem czy uderzeniem, po prostu ni z gruszki, ni z pietruszki zaczyna dzwonić z różną regularnością, ale często, np 1-2 razy na sekundę, na początku szybciej, później wolniej. Po kilkunastu sekundach przestaje, by po czasie znów zacząć. Dzwonienie jest trochę podobne do dźwięku wydawanego przez drut wolframowy w żarówce, tylko bardziej dźwięczne i z pogłosem, może trochę też jak oddalony tamburyn. WTF??!!

Wymień lampy

poskładałem i uruchomiłem płytkę pkrecz ( lampy od druku )

elementy dokładnie tak jak na stronie

" Przypominam dokumentację do tej płytki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ostatnia pozycja."

Trafo toroidy pl 155v 6,3 w wersji audio

Wszystko " gra " ale nie mogę się pozbyć szumu z sieci, nie jest to kwestia mas ( wszystko posprawdzałem )

Ponieważ parę płytek zostało zrobionych w poprzednim zamówieniu , może ktoś miał taki problem i pomoże ?!?!

A jeżeli poskładał i ruszyło od kopa to jakieś uwagi ( zdjęcie ) może coś przeoczyłem

Taki sam problem ma symik

To JEST kwestia masy. Odpuść sobie łączenie mas na płytce i poprowadź wszystko w gwiazdę do masy zasilacza anodowego - dla bezpieczeństwa połącz przez kondensatory. Oczywiście nie zapomnij połączyć minusa żarzenia z masą anody (dla pewności zmierz napięcie pomiędzy - powinno być bliskie 0 najlepiej przez mały kondensator). U mnie to pomogło w 100 % wszystkie brumy i szumy zniknęły. Oczywiście łączysz tak samo masy sygnałowe i wyjściowe oraz obudowę. Dopiero takie połączenie jest skuteczne.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niesmialo ponawiam swoje pytanie ....

czy przy napieciu zasilania 145V

napiecie na nogach 1-3 - 65v

napiecie na nogach 6-8 - 75v

lampka ecc88

jest prawidlowe ? czy moze cos jest nie tak z lampeczkami ?

pzdr

W srpp każda trioda "widzi" połowę anodowego więc raczej ok.

Dodam tylko, że aby każda trioda "widziała" połowę napięcia lampa musi być rozgrzana. Żarzenie powinno być włączone o 30-40 sek. szybciej niż napięcie anodowe.

dzieki za info - szkoda, ze tylko do przyjecia - lampy kupilem na niemieckim ebay-u jako nowe i parowane - 4 szt :(

Z tego, co już orientuję się w tym temacie, ta różnica napięć, którą podałeś, nie ma nic wspólnego z parowaniem. Jeżeli Twój układ zbudowany jest tak, że lampa jest na kanał, a nie stopień, to napięcie anodowe w punktach 1-3 (rozumiem, że chodzi o nóżki podstawki) dotyczy stopnia WK, a 6-8 stopnia WA. Ja mam w tych punktach napięcia odpowiednio ~83V i ~90V (na drugiej lampie podobnie z różnicą ok 0.5V). Tyle, że ja podaję ok. 176V zasilania.

• 2 tygodnie później...

A czy ten preamp można podłączyć do zwykłego wzmacniacza czy tylko wzmacniaczy mocy?

a wytłumacz prosze co rozumiesz pod pojeciem zwykły wzmacniacz a co pod pojęciem wzmacniacz mocy?

może to ze zwykły to do 100W, a mocy powyżej 100W:)

to albo ominiesz sobie w swoim wzmacniaczy wew. preamp albo nie uzyjesz pot. w pre nr 3. bedzie ci on wtedy grał pełnym wysterowaniem a regulował bedziesz tym ktory posiadasz we wzmacniaczu. choc lepiej w tym przypadku zastosowac nie preamp WK-WA ale zwykly bufor lampowy ktory schemat pewnie łatwo znajdziesz jak poszukasz.

Osobiście radziłbym zrobić odwrotnie. Jeżeli wzmacniacz mocy ma pracować jako integra (bo chyba o to Ci chodziło), jego regulacje głośności ustawiłbym ma max, a regulował potkiem przed preampem lampowym. Może to oczywiście przysporzyć problemów z regulacją, ale takie zestawienie gra chyba najlepiej. Jest to dość kontrowersyjny pomysł, ale robiliśmy ze znajomymi testy i w każdym wypadku właściciel nie poznawał swojego systemu (in plus).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.