Skocz do zawartości
IGNORED

Kable-czy powinno się je dobierać parami

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

W ostatnim czasie bawiłem się troche kabelkami , wymieniłem głośnikowy i IC i doszedłem do troche dziwnych wniosków:)

Mianowicie:

- Po zmianie AQ type 6+ na AQ Granite ( IC-Diamondback II) dzwięk się zaostrzył , zrobił się bardziej analityczny - czasami aż za bardzo , bas się zróżnicował i był znacznie lepiej kontrolowany- w sumie zmiany in plus , ale stało się dla mnie oczywiste , że czas wynienić IC.

- Zamiana DiamondbackII na Viper

Bas jeszcze lepszy , schodzi znacznie niżej ,z wysokich zniknęło zapiaszczenie , ale pojawił się nowy problem na kilku płytach np.stańki (trąbka) i p.Matheny( gitara) - oczywiście tylko niekiedy , ale jednak dzwięki generowane przez sprzęt ( przy głośnym słuchanu) był nie do przyjęcia:( Wyglądało to jak przesterowanie sygnału.

- Zmiana Viper na Python

No i tu wsio powróciło do normy oczywiście ze zmianami właściwymi dla połączeń znacznie droższych :)

No i w skrócie wnioski:

Dobrze wypadły połączenia Diamondback+ type 6 i granite + python.

Z granitem zagrał dobrze tylko python , a diamondback lepiej niż viper co mnie zdziwiło.

Viper z type 6+ zagrał lepiej niż diamondback.

A czy nie powinno być tak ,że kupujące kable droższe ,zawsze wchodzi się o stopień wyżej w jakości przynajmniej w obrębie produktów jednego producenta?

Wygląda na to , że kable powinno się kupować parami .

jacch, 11 Mar 2006, 10:03

>A czy nie powinno być tak ,że kupujące kable droższe ,zawsze wchodzi się o stopień wyżej w jakości

>przynajmniej w obrębie produktów jednego producenta?

Sorki za to stwierdzenie, ale to już szczyt naiwności! :)

Kable audiofilskie są do modyfikowania dźwięku. Nie ma tutaj nic do rzeczy (no prawie) cena kabli. Ktoś stwierdził: "podbijemy wysokie, na pewno jakis audiofil to kupi bo mu sie poprawi stereofonia", "obetniemy troche basu to stwierdzi ze jest lepiej kontrolowany" itp... tą drogą się nigdzie nie dojdzie.

Polecam wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tam też gość był na początku zachwycony kablami za jakieś chore pieniądze a pod koniec się okazało że jak początkowe oczarowanie opadło i puścił muzyke w której się coś więcej dzieje to dzwięk był mocno zniekształcony...

Ukryta Zawartość

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Może nie będę zbyt 'trendy', ale z oceną kabli trzeba zawsze cierpliwie poczekać. Aby wyrobić sobie w miare obiektywny osąd należy słuchac jednego przez 2 -3 tygodnie, potem wrócić do poprzedniego i tez posłuchac 2-3 tygodnie. Jesli ma się wątpliwości to znowu powrócić do pierwszego itd.

Gość

(Konto usunięte)

Katowałem te kable na różnym repertuarze ( zawsze tak robie)i opinie wyrobiłem sobie na przeciągu dwóch miesięcy , także nie pieje z zachwytu na bierząco:)

Poza tym strasznie upraszczasz.

Podbić wysokie , podbić bas troche za stary jestem , żeby się na takie coś nabrać.

A co ze scaną muzyczną/stereofonią czy jak to tam zwał?

I po wymianie okablowania , nie wiem jak o nazwać , ale wysokie tony zyskały na szlachetności ( talerze są takie dopieszczone , czyściusienkie).

Basu nie jest absolutnie więcej, jest jakościowo lepszy i bardziej zróznicowany.

Droższy nie jest= lepszy.

Kiedyś jak kupowałem okablowanie Tara labs ref. miałem kasę na Tara labs Master. Sprzedawca odradziłe jednak zakup. Master czy Decada obnażałaby niedoskonałości systemu.

>Może nie będę zbyt 'trendy', ale z oceną kabli trzeba zawsze cierpliwie poczekać. Aby wyrobić sobie

>w miare obiektywny osąd należy słuchac jednego przez 2 -3 tygodnie, potem wrócić do poprzedniego i

>tez posłuchac 2-3 tygodnie. Jesli ma się wątpliwości to znowu powrócić do pierwszego itd.

jar1 - dokładnie tak jest, też tak to odbieram - nie wiem na czym to polega ale nowo wpiety kabel dopiero po jakiś czasie uzyskuje"połnie brzmienia"

Potrzebne jest około 10-20 sekund patrzenia na kropkę aby szare koło zniknęło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Wygląda na to , że kable powinno się kupować parami .

Ja zwracam jeszcze uwagę aby nie różniły się : długością ,kolorem koszulek,sztywnością, wilgotnością.......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.