Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana z componentu na HDMI

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dylemat ;-)

Mam high-endowy odtwarzacz DVD sprzed kilku lat z wyjsciami component, z ktorego obrazu na TV jestem bardzo zadowolony ( jest w o mnie ).

Przymierzam sie do zakupu projektora za okolo 5 tysiecy zlotych. Pytanie - czy jest sens zmieniac odtwarzacz na dysponujacy wyjsciem HDMI, zakladajac, ze moge na niego wydac do 1000 zlotych ?.

Odleglosc od odtwarzacza do projektora okolo 6 metrow.

Czy przy w.w zalozeniach bedzie duza roznica w jakosci obrazu pomiedzy :

- sredniej klasy odtwarzaczem zapietym po HDMI do projektora,

- topowym źródłem zapietym do projektora po componencie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/25104-zmiana-z-componentu-na-hdmi/

>Czy przy w.w zalozeniach bedzie duza roznica w jakosci obrazu pomiedzy :

>- sredniej klasy odtwarzaczem zapietym po HDMI do projektora,

>- topowym źródłem zapietym do projektora po componencie ?

Nie znam Twojego DVD. Obecne konstrukcje już z poziomu 800-1500 zł mają wbudowane układy skalujące do rozdzielczości 720p i 1080i. To może okazać się znaczące. Może się również okazać, że aktualne - średniej jakości konstrukcje DVD przebijają jakością obrazu(szczególnie przez złącze HDMI)Twój stary DVD.

Nie pozostaje nic innego jak podejście empiryczne.

Barni,

widze, ze masz na wyposazeniu bardzo fajnego Pioneera PD-75. Gratuluje :-). Co do podlaczen. Component pociagnie

480p a HDMI 720p lub 1080i czyli juz standard HD. jezel wspomniany przez Ciebie dvd do 1000pln nie ma upscaler'a to nie masz po co kupowac, zostan przy tym co masz. jezeli chcesz wydac troche wiecej np 1200pln to mozesz juz kupic cos z upscaler'em np taki badziew jak ja mam czyli panasonic s-97 :-). jest niezly, puszczam z projektora obraz o przekatnej 110" w 1080i i jest super.

Ja na przykład mam taki upscaler (po tuningu ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeszcze raz bym sie oswoil. component jest w stanie pociagnac 1080i?

to znaczy, ze pod tym wzgledem hdmi to sciema. przesyl danych przy takiej rozdzielczosci to jakies 3Gbit/sec i to potrafi analogowy component? no to mnie zalatwili.

Moze nawet więcej - 1080p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To by było na tyle spac trzeba :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pioneerek PD-75 jest po prostu słodki, poki co dla mnie źródlo doskonałe. Pewnie niedługi pogonie króliczka dalej, co nie zmienia faktu, ze ten model Pioneera po prostu zniewala - sprawia po prostu, ze slucha sie muzyki, nie sprzetu a o to w tej zabawie chodzi.

nie ma sie co zastanawiac, poczytaj tu o hdmi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie a jak myślicie czy odczułbym róznicę w jakości obrazu jeśli z mojego Pioneera 575A podłączonego do projektora BenQ 5120, przerzuciłbym sie na coś z DVI lub HDMI np. Denon 1920. Z góry dzięki za podpowiedzi.

jak podłączysz taki tuner np Humax HDCI-2000 to bedziesz mógł oglądać w 1080i o ile projektor posiada taki tryb

Ukryta Zawartość

ewentualnie mozna podlaczyc PC, wlasnie wchodzą na rynek karty graficzne z HDMI np taka Radeon X1600Pro HDMI.

standardowe DVD z MPEG2 jest kodowane w 720p więc musiałbyś mieć film w innym formacie, a do PC wystarczy że uruchomisz np gre ...

Ukryta Zawartość

darek2,

jezeli aktualnie ogladasz w 720p to , hmm, przechodzac na rozdzielczosc 1080i mozesz niewiele zyskac. ja u siebie lece na 1080i ale zeby to byla kolosalna roznica w stosunku do 720p? nie sadze. ustawilem wyzsza bo sie lepiej czuje :-)

witam

tu widać różnicę rodzaju złącz-

Ukryta Zawartość

otwórz obok siebie zdjęcia i sprawdź czy warto ?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Dzisiaj sobie odpowiedzialem na zadane kiedyś pytanie. W szranki stanął

- topowy kiedyś Toshiba SD900E zapieta na 12 metrowym komponencie Procab-a

- tani DVD Silvercrest 6516 zapiety na 10 metrowym HDMI Alpharda

oba podłaczone do Optomy HD72i

Różnica w obrazie jest ogromna na korzyść DVD Toshiby. Ilość śmieci obecnych w ciemnych partiach obrazu Silvercresta jest przytłacza. Tam gdzie na Toshibie jest czerń w Silvercrescie mamy stado biegających mrówek. Kolejną rzeczą od razu rzucająca sie w oczy jest uboga paleta barw Silvercresta. Różnica przypomina przełączenie sie w komputerze z 16 milionów kolorów na 64 tys ( oczywiście w trochę mniejszej skali). Poza tym w scenach gdzie mamy spore nasycenie jednej barwy Toshiba potrafi pieknie pokazac jej odcienie - Silvercrest rysuje wszystko nieomal jednokolorowa plamą.

Stety czy niestety starsze high-endowe DVD zapięte do projektora po analogu po prostu zdeklasowało o kilka lat nowsze tanie DVD zapiete do projektora po HDMI. Czyli niech zyje stary dobry król :)

Róznica na Silvercrescie pomiędzy trybami 720p i 1080i jest praktycznie niezauwazalna.

---> barni,

jeżeli chcesz cokolwiek sensownie porównywać to powinieneś za każdym razem dokonać podstawowej kalibracji wyświetlacza do którego podłączasz DVD i ustawić PRZYNAJMNIEJ poziom jasności i kontrastu przy pomocy płyty kalibracyjnej. Inaczej niczego nie porównasz. Błędna metoda badawcza prowadzić może do błędnych wniosków. Oczywiście nawet po kalibracji może się okazać, że twój droższy odtwarzacz zachowa się lepiej, ale w tańszym odtwarzaczu mrowienie w czerniach może być spowodowane np. ustawieniem złego poziomu jasności na wyświetlaczu dla wejścia HDMI.

W teorii powinieneś dostać lepszy sygnał na wyjściu HDMI a nie komponentowym z prostego powodu - mniej razy sygnał jest obrabiany. Jeżeli używasz złącza komponent to z założenia cyfrowy sygnał z płyty DVD jest konwertowany w odtwarzaczu na analogowy tylko po to żeby go analogowym kablem przesłać do projektora gdzie z powrotem jest zamieniany na sygnał cyfrowy. w przypadku HDMI tego nie ma.

Od dawna wiadomo, że komponent po kablach koncentrycznych (75 Ohm) wciąż bije kable cyfrowe.

Przy połączeniu HDMI mogłeś mieć źle ustawioną opcję normal/exchanded czyli nie wiadomo czy sygnał szedł jako Video czy jako PC.

Nie mniej na pewno droższe odtwarzace wyświetlą lepszy obraz niż różnej maści Manty.

Kalibracja to jak powiedział Milimiter asbolutna podstawa przy tego rodzaju testach.

Ja osobiście zdziwiony jestem jak poprawnie wysyłwany jest obraz z karty GF8600GT, prawie identyczny jaki uzyskuję na Denonie DVD-3930.

Identycznym kablem jak do DVD, tylko że z przejściówką HDMI-DVI firmy Eagle (dość droga - 150 zł).

Kabel to HDMI - 7,5 m firmy Oehlbach (raczej niezłej jakości).

W obydwu przypadkach prawie absolutny brak szumów w obrazie.

Na planszach dekodowania kolorów zamieszczonej na płycie DVE w obydwu przypadkach uzyskuję wzorcową jakość.

Jedynie co poprawiłem to temp. kolorów na 6500 stopni i kolor z minus 6 na zero.

Reszta absolutnie domyślnie jak dała fabryka. Gamma - 2,2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.