Skocz do zawartości
IGNORED

W. LYSIAK o BALCERKU

Jerzyk23

Rekomendowane odpowiedzi

Józwa->

Z Tobą niestety trudno jest prowadzić jakikolwiek dyskurs, gdyż wybiórczo wychwytujesz słowa i zwroty.

1. I Samorząd (władze lokalne) i Rząd Centralny i inne instytucje jak Prezydent lub Sądownictwo to instytucje Państwowe - elementy państwowości.

2. Nie napisałem, że Kaczory SĄ beznadziejne tylko, że jest ryzyko, że tacy MOGĄ być. Na razie - w mojej ocenie - wzięli się ostro i całkiem skutecznie za robienie konkretnych i słusznych zmian w róznych instytucjach. Najlepszym tego dowodem jest larum podnoszone w "wolnych" mediach.

Pozdr

-> Jerzyk23

Niestety we wszystkich instytucjach usadzajac swoich kolegow oraz ludzi z kregu wlasnej protekcji na wszystkich - politycznych i niepolitycznych stanowiskach... Nawet SLD nie bylo tak bezczelne.

Jesli chodzi o to co zrobili w kwestii swoich obietnic przedwyborczych - glownie w prawie podatkowym - nic.

Kuba>Jesli chodzi o to co zrobili w kwestii swoich obietnic przedwyborczych - glownie w prawie podatkowym

>- nic.

Którego dzisiaj mamy?23 marzec 2006?Czy 23 marca 2008?

>Niestety we wszystkich instytucjach usadzajac swoich kolegow oraz ludzi z kregu wlasnej protekcji na

>wszystkich - politycznych i niepolitycznych stanowiskach... Nawet SLD nie bylo tak bezczelne.

ha ha ha!SLD to byli przy PiS baranki :O)Nie obsadzali swoimi ludzmi spółek skarbu państwa no w ogóle nic złego nie robili,chcieeli przecież tak dobrze eh demagogia :O)

Bzdura ! Takich czystek jakich dokonywało LSD to nikt inny nie robił i robić nie będzie. Mozna sprawdzić w starych gazetach ilości zwalnianych osób i to już w pierwszych tygodniach rządów. To jest tak samo jak z "zamachem" na dziennikarzy dokonanym przez PiS.

Kaczyński napomknął trzema słowami o pareczce jakichś nieszczęsnych gryzipórków, którzy podobno sa śledczy (jedno z nich ma nawet wysoki stopień oficerski - w nazwisku) i od razu rozległ się klangor i bicie w dzwony "Gospody pomyłuj - żurnalistow rjezat !!!". Trzy słowa ! Gdy tymczasem za panowania LSD w osobie Leszka Millera w Polsce miało miejsce, uwaga: prawie 400 (!) procesów, w których oskarżeni byli "nieprawomyslni" dziennikarze. Ale tak w ogole to Kaczory nastają na wolność, taaaak, Kaczory !

Ciezkie zapalenie wyobraźni !

jozwa maryn, 23 Mar 2006, 12:23

>Robespierre był podobno uczciwy jak nie wiem co. Nazywano go, z odcieniem grozy, Nieprzekupnym.

Czy to poczatek obowiązywania nowej zasady dobierania osób na stanowiska publiczne, takiej a rebours ? Wybierajmy największych niegodziwców a będzie dobrze ?

Józwa, w jakim celu ten przykład z Robespierre ?

jar1, 23 Mar 2006, 11:38

>Co sie stanie - zobaczymy?.... nie stac nas na to, by jeszcze raz udowadniać sobie, że w założeniach

>było tak pięknie tylko były wypaczenia... źli ludzie... itd. To juz naprawde było i raz na zawsze

>trzeba z tego wyciagnąć wnioski.

>Podstawą zawsze jest system, który należy z mozołem budować, który powinien uwzgledniać i ludzkie

>slabości i możliwości wypaczeń. System musi być tak skonstruowany, by jednostkowe 'wypaczenie' nie

>rozwalało całości.

>Zbudowanie systemu, który dawałby większość władzy jednej tylko grupie ludzi jest ogromnym

>niebiezpieczeństwem i zawsze kończył sie tragedią obywateli. Zawsze p tym 'pierwszym' sprawiedliwym

>szybko nadchodzą 'inni' .

Po raz kolejny proponujesz sojusz lisów z kurami w imię wspólnych interesów.

Posłuchaj starszych i mądrzejszych :P - to się kupy nie trzyma !

-> Leszek

Alez zawsze podawalem przyklad LSD jako partii upolityczniajacej panstwo do granic. PiS jak pamietamy szedl do wyborow pod haslem odnowy moralnej. Jak wyglada odnowa - ano dokladnie tak samo, jak poczatki kadencji LSD, tylko skala bezczelnosci wieksza...

Jesli chodzi o termin 2006 - 2008. Doswiadczenie pokazuje, z wszyscy, ktorzy stracili pierwszy rok kadencji stracili kazda kadencje. Im blizej wyborow tym wiecej bedzie populizmu i demagogii...

-> Leszek

Zreszta moze rzeczywiscie skonczmy pier**lic. Popastwie sie nad Wami za 2 lata, ok? Tylko moze wymrzecie tak jak 25% Polakow, ktorzy w 1990 zaglosowali na Tyminskiego? :-))

Przezylem sk***ysynow z LSD u wladzy, przezyje i tych dwoch osobnikow o typowo paranoidalnej psychice (Kaczory). Tylko czemu znow tracimy 4 lata jako narod? Wyglada na to, ze dlatego, ze na to zaslugujemy :-)

qb, załóżmy hipotetycznie że do władzu dochodzą twoi faworyci - jacyś, powiedzmy, Marsjanie.

Czy oni w pierwszej kolejności nie zrobią czystki tylko będą usiłowali rządzić za pomocą nieprzyjażnie nastawionych a może sabotujących wręcz Ziemian ? W takim razie życzę Partii Zielonych powodzenia ! :P

"Zreszta moze rzeczywiscie skonczmy pier**lic. Popastwie sie nad Wami za 2 lata, ok?"

Eee, nuda. Chcemy zobaczyć jak popełniasz spektakularne harakiri po rozczarowaniu Zielonymi, po tym jak dzięki pomyłce komputera PKW dojdą do władzy.

"Tylko moze wymrzecie tak jak 25% Polakow, ktorzy w 1990 zaglosowali na Tyminskiego? :-))"

A ty jak wtedy głosowałeś ? Na Tymonia, czy na tego, jak mu tam - Bolka - III Komenda MO Gdańsk, nr operacyjny 12635 ? LOL

-> Dudivan

Ty chyba na prawde masz ciezka skleroze albo Alzheimera, ustalalismy kiedys kiedy kazdy z nas uzyskal czynne prawo wyborcze. A Ty ciagle to samo.

Jesli chodzi o 'czystki' to uzyles jota w jote argumentow Dzierzynskiego i Lenina...przyswoj sobie, ze istnieja stanowiska polityczne i niepolityczne. Za LSD i Kaczek rowno tnie sie ludzi, ktorzy sa kompetentni (o ile w spolkach Skarbu Panstwa lub urzedach tacy sie jeszcze ostali) a na ich miejsce wkreca swoich, do bardzo niskich szczebli. No ale tak wyglada 'silne panstwo' w tej kwestii Kaczory realizuja swoje obietnice.

bez pozdrowien :-)

-> Dudivan

Jeszcze jedno. Poprosilem kiedys Ciebie i pare innych osob o merytoryczne i rzeczowe argumenty glosowania na PiS (nie sugeruje tutaj, ze Ty na nich glosowales). Chodzi mi oczywiscie o argumenty inne niz katolicyzm/nieprzynaleznosc do 'lze-elit i lumpenliberalow' oraz niechec do Tuska :-) Nie doczekalem sie odpowiedzi.

Cos mi sie wydaje, ze Tobie podobni glosuja jednak glownie kierujac sie zlymi emocjami ;-)

qb_1 nie głosowałem na PiS, ale rozumiem ludzi którzy tak zrobili i dalej tak będą robić. W sumie PO i PiS to tak naprawdę dwie strony tej samej monety tylko emocje i wzajemne personalne urazy powodują że sytuacja wygląda tak jak wygląda. Niestety nasi politycy zachowują się jak dzieci w piskownicy ... znaczy sie piaskownicy ;-) jeden drugiemu buchnął łopatkę. Ten ostatni w ryk a pierwszy oburza się że nie chce mu pomagać w budowaniu nowego zamku ;-) Z góry zastrzegę aby była jasność że uważam podobnie jak Ty iż państwo jest silne zamożnością i siłą własnych obywateli i możliwie max kompetencji powinno być przekazywane w dół.

Co do PiSu: panstwo wymaga przebudowy i tutaj nie ma sporu pomiędzy PiSem i PO, co więcej uważam iż również nie byłoby sporu co do tego jak ma państwo wyglądać w przyszłości. Wszelkie argumenty o zamachu na demokrację albo też liberalizmie i kapitale zagranicznym są tak naprawdę demagogią na użytek bieżacej walki politycznej. PiS wychodzi z założenia, iż aby przebudować państwo potrzebna jest władza - bez władzy nie da się tego zrobić i dlatego przejmuje kolejne urzędy, stanowiska itd. PO uważa iż nie jest konieczna koncentracja władzy w ręku partii rządzących aby tych zmian dokonać. Co więcej rządzący (tak uczy historia) niechętnie oddają władzę dlatego też istnieje w przekonaniu PO zagrożenie iż po dokonaniu przebudowy państwa władza ta nie wróci do rąk "ciemnego ludu" ;-) Natomiast PiS uważa iż cechy charakteru ich działaczy gwarantują iż do nadużycia władzy nie dojdzie. Osobiście uważam iż to jest kiepska gwarancja bo urzędy projektuje się tak aby nawet łajdak na urzędzie musiał postępować uczciwie.

W kwesti fachowości. Przeczytaj w chwili wolnej wywiad z Kaczyńskim w ostatnim Newsweek'u Masz tam bynajmniej nie miedzy wierszami powiedziane - skarbem państwa miało zająć się PO. PiS na to nie był przygotowany i nie jest. W chwili obecnej gwałtownie zasysa z rynku wszystkich fachowców nie związanych z SLD czy innymi partiami o okreslonej orientacji bynajmniej nie seksualnej. PiS opiera się narazie na wiernych bo stety/niestety (jak kto woli) większość fachowców jest po stronie PO. Ale ten stan nie musi być trwały. A to że na dzień dzisiejszy większość kadry zarządzającej musi być odsunięta dla mnie nie ulega wątpliwości. Co więcej nawet ikonom polskiej gospodarki da się wiele zarzucić. Nie to że się zaprzedali bo to jest bajka dla "ciemnego ludu", ale to jakie były skutki ich niektórych decyzji albo braku decyzji. Poza tym sądzę że potrzebny jest nowy impet, a do tego najlepsi będą "młodzi i głodnie" a nie różne "omszałe" indywidua ;-) Nie jestem monetarystą - jestem pragmatykiem i nie brzydzę się ani Friedmanem ani Stiglitzem.

Uosobieniem idei przebudowy państwa po stronie PO jest Rokita. On tak naprawdę nie jest politkiem, on jest - jak ktoś kiedyś stwierdził - "państwowcem" człowiekiem ogarniętym pasją budowy państwa sprawnego i sprawiedliwego. Podbnie jak liderzy PiS. Cała reszta to już tylko bełkot mediów podchwytujących każde słowo które by świadczyło o tym iż się kłócą. Bo jak się kłócą to jest news, a jak jest news to jest sprzedaż. Tak działają media na całym świecie. Morderstwa, gwałty, zbordnie, skandale i kłótnie. A to że coś tam jest normalnie albo jakiś sukces to na 10 stronie w lewym dolnym rogu... ewentualnie. W TV to samo. Taka jest rzeczywistość jednak nie ma co się na nią obrażać tylko trzeba sobie z nią radzić, a tego nikt poza Kazikiem nie potrafi robić. Znam różnych ludzi z obu stron barykady dzielącej obecnie prawicę i tak daleko posuniętej paranoi i przewrażliwienia to jeszcze nie widziałem.

qb_1, 23 Mar 2006, 16:15

>Jesli chodzi o 'czystki' to uzyles jota w jote argumentow Dzierzynskiego i Lenina...przyswoj sobie,

>ze istnieja stanowiska polityczne i niepolityczne.

Niby gdzie ? Chyba na Wyspach Langerhansa. A w USA to Dzierzynski był na zieloną kartę czy tranzytem do Meksyku via Alaska, bo jak tam nastaje nowy prezydent, to czyszczą wszystkich aż do babci klozetowej w Poughkeepsie.

>bez pozdrowien :-)

Kocham cię ! ;P

qb_1, 23 Mar 2006, 16:18

>Poprosilem kiedys Ciebie i pare innych osob o merytoryczne i rzeczowe argumenty

>glosowania na PiS (nie sugeruje tutaj, ze Ty na nich glosowales).

Nie głosowałem - fakt. Ale to partia która mówi "to wymaga naprawy, biorę się za to !" a nie "czekam rozkazów jaśnie panie" albo "trzeba się zastanowić, albowiem są to sprawy niezwykle skomplikowane, zaczekajmy jak wypowiedzą się nasi partnerzy europejscy".

>Chodzi mi oczywiscie o argumenty

>inne niz katolicyzm/nieprzynaleznosc do 'lze-elit i lumpenliberalow' oraz niechec do Tuska :-)

Czemu nie ? To są całkiem dobre argumenty: "nie kradnij" zamiast "pierwszy milion trzeba ukraść" (KLD vel PO), "nie wiem co to znaczy interes narodowy" (Huebner) a jezeli chodzi o Tuska - przeciez teraz golym okiem widać że to łamaga, nieudacznik (zapłaci za to - nie bedzie przywódcą PO).

>Cos mi sie wydaje, ze Tobie podobni glosuja jednak glownie kierujac sie zlymi emocjami ;-)

To bardzo dobry powód - o ile sa konstruktywne :)

Jerzyk23, 23 Mar 2006, 02:52

>Jeszcze jedno. Moze powiem konkretny truizm, ale dla mnie Panstwo to zbiór instytucji, które obywatele powoluja po to zeby sprawy, których kazdy z obywateli nie jest w stanie załatwic sam byly zalatwiane w naszym imieniu.<

To nie truizm. To jest prawie dokladnie definicja Państwa jako umowy spolecznej obywateli.

W odroznieniu np. od Państwa w rozumieniu feudalnym.

Dlatego wielokrotnie pisalem ze sprowadzenie Panstwa do roli "kadlubka" ktorego by chcieli oszolomy liberalne spod znaku Korwina Mikke jest aktem antyspolecznym. Takie Panstwo byloby potrzebne tylko zamordystycznej wladzy ktora z podatkow finansowalaby wtedy policje i wojsko utrzymujace junte przy wladzy.

lolo, 23 Mar 2006, 17:13

>A to ze na dzień dzisiejszy wiekszosc kadry zarzadzajacej musi byc odsunieta dla mnie nie ulega watpliwosci.<

>Poza tym sadze ze potrzebny jest nowy impet, a do tego najlepsi beda "mlodzi i glodnie"<

Napisz lolek ze chcesz wcisnac dupe na stolek za wszelka cene. Kolejny karierowicz ktorego wywalili z roboty i teraz na kuroniowce sobie snuje wizje urojone ;)

>Uosobieniem idei przebudowy państwa po stronie PO jest Rokita. On tak naprawde nie jest politkiem, on jest - jak ktos kiedys stwierdzil - "państwowcem" czlowiekiem ogarnietym pasja budowy panstwa sprawnego i sprawiedliwego.<

Byli juz tacy. Mussolini, Lenin, Stalin, Hitler. Niewatpliwie byli "panstwowcami" jak Rokita.

Ogarnieci pasja uszczesliwiacze wlasnych narodow (a potem narodow osciennych).

Celna uwaga. Za rządów AWS-u o ile pamiętam, przy okazji strajków górniczych wyszło szydło z Rokita ukazał swoje skrywane oblicze - dopuścił możliwość strzelania do protestujących z broni ostrej.

Ponadto bredził swego czasu o delegalizacji jakichś skrajnych partii prawicowych (takich skrajnych jak PiS obecnie).

• Redaktorzy

"2. Nie napisałem, że Kaczory SĄ beznadziejne tylko, że jest ryzyko, że tacy MOGĄ być. Na razie - w mojej ocenie - wzięli się ostro i całkiem skutecznie za robienie konkretnych i słusznych zmian w róznych instytucjach. Najlepszym tego dowodem jest larum podnoszone w "wolnych" mediach."

Czy ja jestem dziwny że uważam, że jęk osób którym nadepnięto na nogę, świadczy jedynie o ciężarze obuwia osoby depczącej, nie zaś o jej np. kwalifikacjach w dziedzinie piekarnictwa? Czy ja jestem dziwny, że wolałbym, aby dowodem na "słuszność zmian" były nie jęki (larumy) jakichś osób, ale poprawa sytuacji gospodarczej i społecznej w Polsce? Co ja mam z tego, że "media podnoszą larum"? Albo co z tego mają bezrobotni? Czy najedzą się tym? A może w Warszawie poprawi się od tego stan ulic? Jedynym niewątpliwym pozytywnym efektem "larum podonoszonego przez media" może być satysfakcja osoby, która jest tak skonstruowana psychicznie, że takie efekty sprawiają jej frajdę. I tyle. A robota leży.

• Redaktorzy

"To nie truizm. To jest prawie dokladnie definicja Państwa jako umowy spolecznej obywateli."

Powiedz to Kaczyńskim i koledze Jerzykowi. Dla nich Państwo to ponad wszelką wątpliwość byt samoistny.

>Leszek

W ciągu tych czterech miesięcy udowodnili tylko tyle, że z nikim sie nie potrafią dogadać i z nikim tym samym nie będą współrządzić.. Czy dlatego nalezy im umożliwić władztwo absolutne? Mnie osobiście zepchnęli do okopów "starego układu' a takich jak ja jest w Polsce dużo... Wiem stąd napewno, że ze mną sie nie liczą i moich interesów nie będą reprezentować... Nie mam zamiaru udowadniać, że jestem genetycznie 'patriotyczny' i nie będę z zachwytem cytował 'światłych' myśli Jarusia Kaczyńskiego zamiast własnego światopoglądu. To co mówią politycy nie ma znaczenia - wazne jest co robią. A to, co bracia robili przedtem już nie było moim cup of tea i to co robią teraz też. Chasła o Polsce i ucziwości, sprawiedliwości i solidarności to jak zwykle w ustach polityków jedynie puste słowa - zamiast coś robić wciąż walczą i to ze wszystkimi na raz.

Czemu nie ? Jeśli sam Diabeł ze wspomożeniem św. Katarzyny uda się do Unikredytu, to Unikredyt otworzy skarbiec i da i w Polsce odrazu zrobi się lepiej. Przecież daje, jak proszą prawda ? Kaczorom nie dają, widocznie nieładnie proszą.

To moze pokusilibyscie sie o syntetyczny opis, czym wg. Was Panstwo jest i jak Takie Panstwo

powinno wygladac i funkcjonowac, zeby bylo sprawiedliwie, nowoczesnie i generalnie OK. ?!

Jesli ktos mialby ochote - zapraszam do watku : "Zupelnie Swieze Panstwo".

Pozdrawiam

Czemu nie ? Jeśli sam Diabeł ze wspomożeniem św. Katarzyny uda się do Unikredytu, to Unikredyt otworzy skarbiec i da i w Polsce odrazu zrobi się lepiej. Przecież daje, jak proszą prawda ? Kaczorom nie dają, widocznie nieładnie proszą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.