Skocz do zawartości
IGNORED

Trudne początki

Cervantes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zacząć przygodę z diy, lecz napotykam pewien problem. Nie mam punktu od którego można by zacząć. Studiuję fizykę lecz nie potrafię "odczytać" schematu choćby cd-ka. trochę to dziwne ale tak jest. czy znacie jakś "toturial" z elektroniki który mówiłby np. prąd z zasilacza płynie przez .... do ... i przechodząc przez wzmacniacz operacyny powoduje ... .czytałem i analizowałem różne podręczniki do elektroniki od technikum ( teoria ogólna) do tych akademickich (niespecjalnie z audio powiązane) i zauważam brak pewnej ciągłości. jest to pewien problem dla mnie. czy jest jakaś recepta, linki?; czy też to jest ciężka praca nigdzie nie spisana oparta na własnym doświadczeniu?

https://www.audiostereo.pl/topic/25165-trudne-pocz%C4%85tki/

>czy też to jest ciężka praca nigdzie nie spisana

>oparta na własnym doświadczeniu?

Raczej tak.

Fizyka i podręczniki tu wiele nie pomogą. Najlepiej zacząć od prostych schematówm podstawowych obwodów pracy tranzystora, nieskomplikowanych układów. Poznać trochę ogólnej elektroniki, analogowej, cyfrowej, zapoznać się z elementami, ich typami, parametrami... CD to już top tej całej wiedzy.

Polecam jakieś stare wydanie "Vademecum Radioamatora" z pocz. lat 80 i roczniki aktualnie wychodzących czasopism "Elektronika dla wszytkich", "Radioelektronik", "Audio -Video" itp.

Może opiszę początki na moim przykładzie. Od początku nie szukałem żadnych kursów elektroniki, zostało mi to co nauczyli mnie w gimnazjum: co to jest rezystor, kondensator, transformator i przewodnik. I z tą oto "wielką" wiedzą uderzyłem w wykonywanie słuchawkowego wzmacniacza lampowego :-) Co prawda na bazie kitu AVT, ale elementy trzeba było samemu łatwić. Podczas składania i dłuuugiego uruchamiania poleciało wiele niecenzuralnych słów - im więcej ich leci tym więcej doświadczenia się zdobywa :-)

>Cervantes

Polecam ksiązki z serii "Elektronika łatwiejsza niż pupuszczasz". W tej serii sporo pojęć jest doskonale wytłumaczonych w oparciu o typowe zjawiska fizyczne jak np: płynąca woda w kranie, zawór, etc.. Moim zdaniem warto do niej sięgnać. W tamtych czasach to był rarytas.

zobcz np: na Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z polskich gazet (lub czasopism ;) ) polecam "Przyjaciółkę".

Aby orientować się trochę w tym świecie elektoroniki polecam Horowitza/Hilla "Sztukę elektroniki".

Wielu znajomych przyznaje, że po latach praktyki znalazło wiele ciekawych informacji w "sztuce".

Rekordzista mówi, że przeczyał 7 razy od dechy do dechy i się nie nudził.

Z anglojęzycznych można D. Selfa. Zamawiałem coś u niego we wczesnych '90, ale średnio byłem zadowolony.

No a najlepszy jest jakiś sensei - Mistrz przewodnik - który opowie to i owo i odpowie na różne pytania, pomoże lutować, itp. np. taki Mistrz Waldemar :-)

Samemu tak ciężko w tym działć bo to zajmuje lata. Najlepiej połaćzyć teorię z praktyką od razu.

>Zhornik,

chyba na LM386? Bo LM393 to podwojny komparator :)

Witam

Moze wydawć się to trywialne, ale wg mnie postawy elekroniki nie leżą w budowie cd-ka a gdzieś w okolicy tranzystora. I właśnie od niego zacząc zabawę , od prostych kitów ,by "organoleptycznie"poczuć siłę lutownicy, swąd spalonej izolacji, zeskrobywać z resztki odwrotnie wlutowanego elektrolita itp. Na co komu wiedza o skomplikowanych układach jeśli bez znajomosci podstaw , bez pewnego "obycia" przepali druk lub nadleje cyną smd-ki ?..Powoli małymi kroczkami, poprzez modyfiakacje torów zasilania, proste wzmacniacze dojdzie się do bardziej skomplikowanych konstrukcji .. potrzeba tylko jednej rzeczy ... cierpliwości :)))

Pozdrawiam.

P.S. np taki GainClone z wydajnym zasilaczem na dobry początek.

A właśnie mi się przypomniało, że coś takiego się może przydać:

Ukryta Zawartość

Teoria Obwodów, czyli coś dla fanów dobrych kalkulatorów :)

Ukryta Zawartość

witam.

dla podstaw elektroniki polecam knige cieniutka i bardzo wartościowa autora Piotra Góreckeigo (redaktor EdW) pt ' Wyprawy w świat elektroniki" wydawnictwo WKŁ.

> saczek w ostatnich numerach EdW sa artykuły tez o podstawach podajze zaczynajace sie od numeru 10 2005 roku .

po reszte info odsyłam na stronke : www. edw. com.pl lub www.elportal.com.pl

pozdrawiam.

>>> Cooger :

zajrzyj prosze wpierw na stronki: www. edw. com.pl lub www.elportal.com.pl oraz www.elektroda.pl .Powinienes tam znaleźć coś ciekawego jak własnie skany artykułów w formacie *pdf.

pzdr, furi.

tak dla info:

'Ośla łaczka' jest w numerach EdW: 10,11,12 /00 oraz 1-12 /01 r . Natomiast w książce 1 Piotra Góreckiego pt. ' Wyprawy w Świat Elektroniki' sa wyprawki od A1 do A3 a w 2 reszta.

pzdr

Ja jestem przykładem, że nie trzeba wiedzieć na jakiej zasadzie cos działa, żeby to zbudować. zaczynałem od kitów, potem wytrawiałem sam płytki, teraz głównie korzystam z pracy innych forumowiczów np zamawiajac gotowe płytki, gdyż zależy mi na jakosci. Z doświadczenia wiem, że jest ważna zasada : jak najmniej kombinować z uruchomionymi układami!!!! Jle półprzewodników upaliłem w ten sposób ......nie pamiętam

przez przewlekanie? co to znaczy? ja jestemkompkletny laik i boje sie ze nie dam rady tego złozyc- czy gdzy bede miał tyko checi i czas to da sei to zrobic??? aha- zasilacz fo tego wzm. składa sie tylko z trafa czy jeszce innych elementow?

Montarz przestrzenny stosowano 60 lat temu. Płytka drukowana daje o wiele wyższą jakośc montarzu, wykonania, niezawodności. Przejrzystośc kostrukcji zapewnia jej łatwe uruchomienie i sprawde działanie. "Pająk" to amatorszczyzna.

nawet bez płytki wykonasz samemu zasilacz i prosty(konstrukcyjnie) wzmacniacz np. tak jak pisałem wcześniej na scalaczku(LM3886). Choć z biegiem czasu możeś sięgnąć po positiv i kreta by samemu wykonywać najpiękniejsze płyteczki metodą fotochemiczną, trening czyni mistrza a im szybciej zaczniesz tym szybciej naumiesz się.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.