Skocz do zawartości
IGNORED

CD lampowe czy tranzystorowe ?

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy temat. Najlepszy odtwarzacz CD jaki slyszalem to modyfikowany Denon/Exemplar 3910 z wyjsciem na lampach.

W wielu odtwarzaczach lampy sa raczej ozdobnikiem zmieniajacym dzwiek, czyniac go pseudo analogowym, kosztem szczegolow. Lampa musi byc odpowiednio zaaplikowana by w pelni ja wykorzystac.

• Redaktorzy

W CD Xindaka za niecałe 4kżł jest możliwość porównania różnic w brzmieniu - do wyboru są zarówno wyjścia tranzystorowe jak i lampowe (test w ostatnim Audio/Video)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

nie wydaje mi się żeby Xindak Muse 3.0 miał lampy dla picu. W A/V napisali "Stopień lampowy wykorzystuje popularną triodę E88CC, natomiast stopień tranzystorowy – wzmacniacze operacyjne Burr Browna OPA604 i OPA2604".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

PILOT> Słyszałem opinie, że lampa w CD to więcej szkody niż pożytku.

Ta opinia jest rownowazne temu, ze lampa GDZIEKOLWIEK to wiecej szkody niz pozytku. Nie widze powodu dla wyrozniania tu akurat odtwarzaczy CD. Poglad o szkodliwosci lamp en bloc zasluguje na szacunek. Mowie serio.

Parsec> W wielu odtwarzaczach lampy sa raczej ozdobnikiem zmieniajacym dzwiek, czyniac go pseudo analogowym, kosztem szczegolow. Lampa musi byc odpowiednio zaaplikowana by w pelni ja wykorzystac.

Mam taki 2 w 1. Wyjscie z DACa do polowki E88CC jako wzmacniacz napieciowy, za nim usztywniajacy wtornik katodowy na drugiej polowce, dodatkowo stabilizacja zasilania na polowce ECC82 (a'la AN M1). Co do tego ostatniej mozna sie zgodzic, ze to ozdobnik. Wyjscia tego uzywam (uznalem je za ciekawsze) zamiast drugiego na baterii OPA627/2604.

Ozdobnikiem to byly lampy w na przyklad X-Cansie, gdzie pracowaly w zasilaniu scalonego wzmacniacza sluchawkowego. A i tak pismaki mialy lampowy dzwiek, choc nie lampy go powodowaly.

MariuszJ to radykał, ekstremista i woda na młyn sandmanowców, nie słuchajcie go !

Prawdą jest jednak że lampy w odtwarzaczu CD niewiele mają do szukania, co najwyżej mogą hajcować we wtórniku-biedaczku. Dodatkowo w tej roli najczęściej obsadzana jest wspomniana przez tego politycznego prowokatora Mariusza ECC88 (lub odmiany) a to raczej nie jest "grająca" lampa. Zatem pic jeśli lampa ma popodłączane wszystkie elektrody i pic gdy podłączone jest tylko żarzenie. Jednak w tym drugim przypadku, jeśli tylko jest się redaktorem, można usłyszeć wszystkie chóry anielskie.

Lampy w kazdym hi-fi niewiele maja do szukania. Dudivan, nie powielaj bledu watkotworcy.

Oprocz usztywnienia wyjscia pozostaje sprawa doprowadzenie wzmocnienia sygnalu wyjsciowego do okolic 2V.

• Redaktorzy

Właśnie skończyłem test lampowych cedeków. W odtwarzaczach Sound Arta stopień wyjściowy to w pełni dual mono symetryczny wzmacniacz z dwoma ECC83 na kanał. Sygnał - 1V (RCA), 2V (XLR), czyli niższy niż zwykle.

Właśnie miałem poprosić o argumenty na poparcie twierdzenia że lampy nie mają nic do szukania w hi-fi ale w świetle ostatniego wyznania straciło to chyba sens. Jak i moja ocena autora twierdzenia - jaki tam sandmanowiec, to schizofrenik jest ! ;)

>jozwa maryn

I jak wrażenia po odsłuchach ? Jakie CD testowałeś ? Napisz coś....

Pisząc o historii jak we wzmacniaczach , miałem na myśli, że lampki wcale nie muszą szkodzić, a wręcz odwrotnie...

W moim przypadku wymieniłem CD17 na CJ DV2b (6gk5/6fq5a GE na wyjściu). Połączenie PM14 z CD17 było niestrawne: suchość, brak "body" dźwięku, odbierało radość słuchania. PM14+CJ DV2b działają synergistycznie. Wokale są pierwszorzędne, szczególnie kobiece - miodzio. Choć przesłuchałem kilkanaście tranzystorowych cdków nie znalazłem takiego, który sprostałby (w połączeniu z PM14) moim oczekiwaniom.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

• Redaktorzy

W poprzednim rzucie Resolution Audio, Meridian i Monrio (wszystko krzem), teraz SoundArt, Ancient Audio i Consonance. Wnioski? Jak coś jest dobre, to jest dobre. Reszta w (mam nadzieję) kwietniowym numerze HFM :-)

• 2 miesiące później...

jozwa maryn -> Jako, ze nie mam dostepu do polskiej prasy audio, nie wiem czy opublikowales swoje wrazenia z odsluchow odtwarzaczy Sound Art. Czy mozesz troche powiedziec na temat tego co uslyszales?

Pozdrwiam,

Parsec

• 1 rok później...

...odszukałem temat aby zadać pytanie/prośbę o opinię:

Jako że ciągle gdzieś tam kołacze mi się po głowie pomysł lampowego cedeka, proszę o opinie osób, które słuchały "Blues-a" Sound Artu - jest w ogłoszeniach...

pzdr Staszek

Na pytanie nie odpowiem bo nie znam tego cd. Co do lamp w cd to wybralem do zamontowania ich cd-40 gdyz ma bardzo duzo miejsca w obudowie. prawie pol obudowy. jest natyle duzo ze mozna dac spory trafol i duza plytke pcb ma bebechy. I tuz obok tej przestrzeni jest dac wiec polaczenia bardzo krotkie. Osobiscie nic nie wymienialem w zasilaczu czy gdzies tam bo sie na tym nieznam. jeszczy by mi sie kondensatory pomylily!!! Zasada jest prosta. Nie zalowac prad7u w lampy. Np e88cc potrebuje 15mA anodowego na triode aby wywalic ekstra muze na wyjscie. Ostatnio rzucilem wyzwanie bogaczom Maranciunio kontra xxxxxxxx hi-end. I cisza. I niech tak zostanie.

• 6 lat później...

zależy mi na barwie, rozdzielczości i soczystym graniu na średnicy.+/- 6kzł

oczywiście z dostępnym czytnikiem

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Jolida JD100A, ta prawdziwa, nie wiem, czy w TOP HI-FI jeszcze mają, albo blueaudio. Wsadzisz dwie dobre 12ax7 i bardzo się zdziwisz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.