Skocz do zawartości
IGNORED

DENON DCD 1460 czy szukać 2560?

SebaeL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ponieważ jakiś czas temu z przyczyn finansowych pozbyłem się denonka dcd 1420 modyfikowanego przez pana Stelmacha, przyszła pora na odtworzenie stanu posiadania ;)

W zasadzie zdecydowany byłem na zakup 1460tki, ale na naszym forum zetknąłem się z pochlebnymi opiniami na temat 2560tki. Jednak z tego co widzę, ten ostatni model jest chyba trudno dostępny. No i mam dylemat którego rozwiązanie łączy się z efektem końcowym, czyli tym jak sprzęt zabrzmi po przeróbce pana Andrzeja.

Czy należy się spodziewać dużej różnicy w brzmieniu na korzyść któregoś z modeli, czy pod tunning brać 1460 i nie szukać 2560? Ile ten ostatnimoże kosztować?

https://www.audiostereo.pl/topic/25241-denon-dcd-1460-czy-szuka%C4%87-2560/

Ładowanie przetwornika Pana Andrzeja ma sens to tanich odtwarzaczy, a w takim denonie 2560 tkwi już całkiem spory potencjał i raczej głupotą było by wsadzanie tam tego DAC-a.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Hmmmm a sluchales jakiegos z nich ???? Seria 1460/2560/3560 to trzy zupelnie rozne brzmieniowo odtwarzacze. Kupowanie ich "na pałę" nie ma najmniejszego sensu. W skrócie:

DCD 1460 - przyzwoite, poprawnie brzmiace źródło, bez większych niedostatków, niestety również bez jakiś powodów do zachwytu. Słuchalem go dawno temu i główną jego wadą było brak namacalności produkowanego dźwieku. Słuchając na nim dowolnego materiału cały czas miało sie wrażenie słuchania dobrego źródła, a nie muzyki. Podobny efekt miałem na Denonie 1015 (mimo nieco odmiennego brzmienia)

DCD 2560 - świetne źródło, ale bardzo wyraźnie odciskające pietno na produkowanym przez siebie dźwieku. Produkuje bardzo ciepły, bliski i homoeniczny dźwięk. Niestety dosyć wolny, z ograniczoną przestrzenia za zestawami i ograniczoną detalicznością wysokich tonów. Dźwięk zblizony do "lampowego". Wymaga bardzo uważnego zestawienia z pozostalym torem odsluchowym.

DCD 3560 - jedno z najlepszych źródeł z tamtych lat. Słuchałem na jednej z wystaw z lampą z jakiejś angielskiej manufaktury i zestawami Linna. Pełne wrazenie oderwania się dźwieku od zestawów i zmaterializowania się wykonawcy w pokoju odsłuchowm. Jedna liga z Sony 779, 707, Pioneerem PD-75. Wada: nie do kupienia w Polsce.

barni "Wada: nie do kupienia w Polsce."

Niestety podobnie jest z DCD2700 i zresztą prawie każdym lepszym odtwarzaczem minionyh lat, jeśli już ktoś ma, to trzyma jak kotka gówno :-)

Denon DCD1460 ostatnio cieszy się dużą popularnością na Allegro. Ceny coraz wyższe, ostatnio te CD poszły za 430zł i 455zł. Sam taki kupiłem, przebiłem zdaje się m.in. ofertę SebaeL.

Co do brzmienia tego Denona to zgadzam się z tym co napisał barni, nic dodać nic ująć.

Jeśli chodzi o montaż w tym Denonie przetwornika Stelmacha, to sprawa nie jest taka oczywista.

Sama płytka zmieści się bez problemu, ale na trasformator nie ma już miejsca. Chyba nie obejdzie się bez przeróbki mechanicznej. Trzeba będzie jakoś przesunąć oryginalne trafo, żeby zrobić miejsce na trafo przetwornika.

>SebaeL

Wcześniej już brałem udział w aukcjach tego modelu Denona, ale zawsze ktoś mnie przelicytował. Ceny końcowe nie przekraczały 400 zł, ale były blisko tej kwoty. Za mojego dałem 30 zł więcej niż planowałem, bo sprzedający mieszkał niedaleko i mogłem CD-ka odebrać osobiście. Okazało się że CD i pilot są w bardzo dobrym stanie, prawie idealnym. Jakieś tam drobne ryski na obudowie są, ale widoczne tylko z bliska.

Kupiłem go z myślą o tuningu, wsadzenie przetwornika Stelmacha też brałem pod uwagę.

Piotrek608 trochę mnie teraz zaskoczył swoją wypowiedzią. Zrozumiałem że odradza Stelmacha, ale moim zdaniem jakiś tuning temu Denonowi na pewno jest potrzebny.

>Piotrek608

Można prosić o jakieś sugestie w sprawie tuningu tego Denona, tak żeby podnieść klasę jego brzmienia z trzech do przynajmniej czterech gwiazdek. :)

Karmaj napisał:

>Wcześniej już brałem udział w aukcjach tego modelu Denona, ale zawsze ktoś mnie przelicytował. Ceny

>końcowe nie przekraczały 400 zł, ale były blisko tej kwoty. Za mojego dałem 30 zł więcej niż

>planowałem, bo sprzedający mieszkał niedaleko i mogłem CD-ka odebrać osobiście. Okazało się że CD i

>pilot są w bardzo dobrym stanie, prawie idealnym. Jakieś tam drobne ryski na obudowie są, ale

>widoczne tylko z bliska.

Hm, jakiś % udziału w mojej chęci nabycia tego egzemplarza miał fakt, że nader bliska jest mi oś Wadowice - Kraków, a Oświęcim - gdzie mieszkał sprzedający, jest o rzut (nawet moherowym ;)) beretem.

Niestety, złośliwość przedmiotów martwych - w moim przypadku "guma" w samochodzie - spowodowała, że nie podbiłem ceny. Zwłaszcza, że srebrna obudowa bardzo podobała się mojej żonie ;)

Cena tego Denona przez cały dzień szła do góry, a w samym finale nic się nie działo. Teraz już wiem dlaczego.

Ale zauważyłem że nie rezygnujesz z Denona i znów bierzesz udział w aukcji.

Ten CD widać że jest w dobrym stanie wizualnym ale bez pilota i bez jednej gumki na tacy (moim zdaniem płyta może się trochę kolebać na trzech gumkach).

A tak oczywiscie cedeka trzeba co nieco zmodyfikowac bardziej nawet nieco kwarc opamy DWA nie cztery!i dodatkowy buforek wyjsciowy na płytce oraz solidne RCA i dobre sieciowe IEC zrobia swoje do tego w serwo mozna kilka kondków wymienic aby ładniej czytało..i mamy gotowe..a koszt ze 300zł z poczta wyjdzie..oczywiscie ja nie odradzam Stelmacha potem mozna i to wstawic...ale roznica bedzie malutka.

Ledwo co skonczyłem poprawe denona DCD890 i jestem zszokowany tym co uzyskałem....1460 to tez solidna maszyna ciut starsza od 890..ale ma wielki potencjał.

Karmaj napisał:

>No to dałeś czadu z tą aukcją, aż mi szczęka opadła z wrażenia.

Generalnie mam dość brandzlowania się po raz czwarty (robiłem już dwa podejścia do tego denka w ostatnim czasie). Szczerze to żałuję tego, co Ty wziąłeś :)

Obecnie - po przeprowadzce na nowe mieszkanie i sprzedaży 1420 "Stelmach" słucham muzyki na Sonym (nie pamiętam modelu, a nie sprawdzę teraz, bo w drugim pokoju żona śpi ;) W każdym razie kupionym również pod tuning p. Andrzeja; problem z nim jest taki, że od czasu do czasu nagle przerywa w pół zdania i wyświetla komunikat o braku płyty; już nie wnikam, co jest grane) i chciałbym w końcu zacząć kompletować sprzęt na najbliższe dwa ~ trzy lata. CeDek idzie na pierwszy ogień i dlatego stwierdziłem, że 5 dych w te czy we wte nie robi mi większej różnicy, jeśli chodzi o zakup źródła. Fakt, ta licytacja poszła ostro do przodu, ale myślę, że gumka, tudzież pilot to akurat najmniejszy problem, byle reszta była ok.

SabaeL

radzę jednak szukać 2560 zawsze to ma 4 przetworniki 20 bitowe , co prawda nie B-B tylko A-D (niewiem dlaczego w tym modelu Denon zdradził B-B) tyko przerabiając radzę wsadzić wieksze toroidalne trafo, bez problemu miesci się 60VA, ja sam mam na stanie ten model tylko przerobiony z początkiem lat 90-ych na transport, w tym czsie transporty byly b. drogie a ja zrobilem akurat mój pierwszy przetwornik C/A i chciełem mieć jakiś ekskluzywny transport a pod reka miałem akurat 2560 i skończyla jak skonczyła, 2 toroidalne trafa po 60VA, rozbudowane zasilanie, plyta dolna zalana epidianem z olowiem i zmielonym piaskiem, efekt finalny 22kg

Adamhiend, z tego co pamiętam (nasza rozmowa na spotkaniu w Krakowie) to mówiłeś że posiadasz DCD2700? Chyba że masz ich więcej :-) Nie nosisz się z zamiarem przerobić go znowu w integrę?

operton>>

niestety powrót DCD2560 do stanu pierwotnego nie jest możliwy, notomiast 2700 w proszku czeka na dokończenie upgrade, dzisiaj żałuje że wybrałem do upgrade ten model (słaby transport) ale też niema już odwrotu

adamhiend, to że transport tani i popularny w DCD2700 mi nie przeszkadza, chciałbym skonfrontować jeszcze raz go z Twoją AT. Sam zresztą twierdziłeś że to porównywalny player z 3560 i wdzięczny materiał do tuningu, czyżby coś się zmieniło?

pzdr.

opteron, 18 Mar 2006, 13:39

>Ładowanie przetwornika Pana Andrzeja ma sens to tanich odtwarzaczy

Ja bym powiedział inaczej - nie ma sensu kupować drogich odtwarzaczy pod Stelmacha :)

Pionierek ze stable platter mechanism spisuje się świetnie - lubie odtwarzacze które czytają deski :)

SebaeL, 27 Mar 2006, 17:20

>Wiem jak gra cdek modyfikowany przez pana Andrzeja. Surowa 1460tka zagra rówie dobrze?

A to nie miałeś dodatkowych wyjść ze Stelmacha żeby porównać brzmienie z orginalnym? Surowy raczej nie zagra równie dobrze, a po tuningu nie wiem - trzeba by porównać :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit napisał:

>A to nie miałeś dodatkowych wyjść ze Stelmacha żeby porównać brzmienie z orginalnym? Surowy raczej

>nie zagra równie dobrze, a po tuningu nie wiem - trzeba by porównać :)

Nie, a choćby nawet, była to 1420tka ;)

Jak kupiłem 2560 wydawało mi się, że gra dobrze.

Ale dopiero po poprawkach Piotrusia608 zaczął fajnie grać. Przedewszystkim wykrystalizował i oczyścił dźwięk, zrobił bardziej dynamiczny. Całość modyfikacji wyniosła może ze stówę, a klocek poszedł w górę jakby mu włożono sprzętu za pięć - sześć setek (takie odniosłem wrażenie).

Cholercia Piotrek wie gdzie uderzyć ;-)) i wymienia to co ma największy wpływ na efekt końcowy.

Szczególnie po ostatnich piotrkowych odkryciach, można spodziewać się dużej poprawy.

pozdrawiam jodel

operton>>

nic się nie znieniło, niestety 2700 ma słaby plastikowy transport, nie to co 3560, natomiast 2700 ma lepszą elektronikę (alpha procesor i 4 szt PCM1702-J) i tak jak mowilem jest doskonałem materiałem do upgrade z tym że to co ja robię:100VA toroid, radiator z tylu dla stabilzacji, wyjscie XLR, caly stopień audio na tranzystorach łacznie ponad 120szt, to w tym kontekscie szkoda takiego nakladu pracy dla takiego transportu

discomaniac>>

zobacz jak wygląda PCM1792 w jednej małej kosci jest filtr 24Bit/192KHz plus przetwornik z symetrycznym wyjściem na każdy kanał, natomiast PCM63 jest w tym porownaniu wielki i trzeba by dac ze 4szt plus filtr plus aplikacja nie ma nato miejsca, no chyba zebym robil jakieś pietrowe kombinacje, ale chyba skórka bylaby nioplacalna za wyprawkę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.