Skocz do zawartości
IGNORED

Meridian CD 506.20 i 508.20 obserwacje

Mars

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Mac, nie chcialbym go schrzanic, bo fajnie gra, wiec bylbym wdzieczny za info, co odkręcić, przykręcić, posmarować ?

Wiem, ciężko się opisuje co zrobić, ale może dałoby się ?

Może w necie to gdzieś jest ?

pozdr - Krzysiek

Dzięki ! To zapytam inaczej: czy przecietny gość umiejący poslugiwać sie śrubokrętem i mający ciut (ale tylko ciut ! :) ) wyobrazni powinien ryzykowac, próbując to zrobić we wlasnym zakresie czy lepiej poszukac serwisu ? Chyba nie ma sensu iść do autoryzowanego, bo strasznie zdzieraja ?

pozdr - Krzysiek

• 1 miesiąc później...

Wątek jakoś słabo się rozwija :(

Nie mam dobrego pomysłu ja się dobrać do napędu żeby go nie (....), więc zadzwoniłem do p. Michalczyka w Krakowie (mam dość blisko), a on mi zaproponował wyłącznie wymianę lasera (300-400 zł), pod warunkiem że taki laser ma [rzekł że nie jest pewien jak jest u mnie, bo różne były montowane], a jak nie to wymiane serwa - 1.5 kzł czy coś :)

Na moją propozycję że być może wystarczy przesmarować napęd, bo tak mi zrobiono w moim starym Marantzu, stwierdził że to nie pomoże, tylko laser ....

pozdr - Krzysiek

Masz oryginalne 24 bity czy upgrade z 20 do 24bit?Nie były różne montowane,w 506.20 był tylko i wyłącznie CDM12.4 a w 506.24 był montowany jedynie CDM12.5 (VAM1205),te pierwsze mechanizmy miały silniczki szczotkowe,w mechanizmie CDM12.5 jest silniczek krokowy.

Poproś jakiegoś forumowicza co grzebie w cdekach,być może wystarczy tylko przesmarować i oczyścić mechanizm.

l'enfant sauvage

Możesz też skonsultować swój problem u źródła,czyli w Meridianie,napisz model,nr.seryjny i opisz swój problem,powinni poradzić,odpisują w miarę szybko:

[email protected]

l'enfant sauvage

Dzięki octavarium, to oryginalny 506.24

może rzeczywiscie warto do Meridiana napisać, jakkolwiek jak ktoś szczegółowo wie, jak to zrobić i zym przesmarowac - będę wdzięczny !

pozdr - Krzysiek

krzysmxx, 2 Lis 2008, 09:10

(...)

> zadzwoniłem do p.

>Michalczyka w Krakowie (mam dość blisko), a on mi zaproponował wyłącznie wymianę lasera (300-400

>zł), pod warunkiem że taki laser ma [rzekł że nie jest pewien jak jest u mnie, bo różne były

>montowane] (...)

Ha ha ha! Taki laser kosztuje ze 30zł, a cały mechanizm VAM/CDM12 zależnie od odmiany od góra 65 do 135zł!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może się przyda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 2 Lis 2008, 20:08

Z tych linków co podałeś to zostały tylko same pozycje w cenniku,CDM12.5 już od dawna nie mają,przynajmniej taka sytuacja miała miejsce rok temu,ja zaopatrzyłem się w ten napęd Philipsa do swojego 506.24 tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

...i leży sobie w szufladzie i czeka w razie jakby coś miało się stać z tym pracującym w odtwarzaczu.Zdecydowałem się na to w momencie jak zorientowałem się że tego lasera się już nie produkuje i nie jest go tak łatwo kupić.Niech sobie leży jak najdłużej...

l'enfant sauvage

optyka jest podobna o ile nie ta sama,tego nie wiem,główna różnica polega na zastosowaniu innego typu silnika do mechaniki.Jest możliwa adaptacja do CDM12.4 w tym Meridianie ale koszt to ok 1,5k.Mnie niewiele więcej wyniósł zakup 506.24 w UK,więc taka operacja ekonomicznie nie ma sensu.

l'enfant sauvage

Tak przy okazji,czy ktoś się orientuje do czego to może służyć?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

• 1 miesiąc później...

Zdecydowane. 12.4 kupisz w każdym sklepie z czytnikami w sieci, a 12.5 ze świecą szukaj. Do tego koszt 12.4 jest śmiesznie niski - 50zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

julek, 12 Gru 2008, 17:29

Ani 12.4,ani 12.5.Prawdopodobnie Philips CDM12.3,przynajmniej tak podają niektóre źródła.

Napisz do Meridiana,adres mailowy kilka postów wyżej.

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.