Skocz do zawartości
IGNORED

Czy lutowac ekran z jednej strony? (IC)

Canti

Rekomendowane odpowiedzi

No własnie na forum mozna przeczytac ze lutowac mase(ekran) w IC tylko od strony wzmacniacza, wspaniale ale czy to faktycznie cos daje?

Nigdzie nikt sie nie pochwalil ze cos brzmi lepiej jak zlutowal mase z jednej strony.

Zrobilem sobie kabelki na iy106, cik122, gac2v1

wszystkie maja ekran polutowany z obydwu stron, zawsze mozna poprostu go uciąć

i ciagle mnie to zastanawia

wiec prosze aby pochwalil sie ktos kogo ic lepiej "zagral" przy ekranie z jednej strony

https://www.audiostereo.pl/topic/25268-czy-lutowac-ekran-z-jednej-strony-ic/

Było już troszeczke tematów związanych właśnie z masą lutowaną z jednej strony i ogólnie o kablach sygnałowych rozejżyj się a napewno znajdziesz wytłumaczenie dlaczego ekran lutuje sie tylko od strony zrudła.

hehe nadal nikt sie nie pochwalil czy slyszy jakas roznice, a jesli nie slychac roznicy to po co mam obcianac kable, w takim przypadku wole miec ekrany z obu stron

sami madrzy co wiedza ze tak sie robi ale nie wiedza czy sa jakies roznice

poza tym jedni mowia ze od strony zrodla inni ze wzmaka, ci co za wzmakiem optuja pisza ze zazwyczaj wzmak jest lepiej uziemiony, wyszukiwarki uzywalem, odpowiedzi nie znalazlem

wiec albo niech sie wypowie ktos co robil testy, albo niech ktos wprowadzi mnie na wyzszy stopien wtajemniczenia w uzywaniu wysziukiwarki bo nic nie znalazlem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj powinienes troche info znalezc

p.s. ano tak jest na tym forum ze kraza audiomity ale posiadajac troche zdrowego rozsadku mozna dojsc do wlasciwych wnioskow :)

Ukryta Zawartość

Ekran łączysz tylko z jednej strony (chodzi o to, aby nie stworzyć "pętli masy"). Opini 'z której strony łaczyć' jest tyle co ziaren zboża na polu; z technicznego punktu widzenia ekran powinien być połaczony ze wzmacniaczem - ale jak ktoś chce z drugiej strony - też może :-) . Różnic w dźwięku nie ma.

ja swoją próbę w ciemno przeszedłem .... opisane jest to tutaj >>

Ukryta Zawartość

a swoją drogą... czy IC które ma z obu stron polutowany ekran nie działa przypadkiem jak antena? tzn zajebiście sciąga wszystki brudy i podaje na sygnał, które ekran miał wyeliminować?

Ukryta Zawartość

rehehe ta cala petla masy chyba mnie nie dotyczy :D bo ani wzmak ani dac ani cd nie maja bolca od uziemienia we wtyczkach (syf technicsofy)

tylko wzmak jest uzmieniony poprzed taki fajny drucik z zabka co zrobilem i idzie to do kaloryfera :D a napiecie na obudowie ten technicsss ma bo jak sie wezmie do reki kabelek i dotknie kaloryfera to czuc wyraznie napiecie :)

jak by na to nie patrzyc to usbdac tez nie ma bolca uziemienia wiec ogolnie jesli tylko wzmak jest uziemiony to jest chyba dobrze jak jest bo obudowy wszystkich urzadzen sa uziemione przez IC do wzmaka :D

jak bede mial jakis lepszy wzmaczeq to wtedy sie pomysli o ucinaniu ekranow, teraz chyba jednak jest dobrze jak jest ;)

pozwoliłem sobie przywrócić wątek z kilku powodów...

m.in natrafiłem na ciekawą lekturę - Układy scalone w sprzęcie elektroakustycznym" Cezarego Rudnickiego w której jest napisane:

"Nie można łączyć obu końców ekranu kabla z "masą". Istniejąca różnica potencjałów pomiędzy "masami" powoduje przepływ prądu w ekranie. Prąd płynący przez ekran powoduje indukowanie w przewodzie środkowym, na zasadzie sprzężenia magnetycznego, napięcia zakłócającego. Wartość indukowanego napięcia zakłóceń zależy m.in. od długości kabla. Nie można dopuścić do wystąpienia napięcia między ekranem a punktem odniesienia źródła sygnału. (....) Wartość napięcia zakłócającego może być porównywalna z napięciem sygnału lub nawet je przewyższać..."

to tyle w ramach wyjaśnień

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.