Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalna kalibracja wkładki- rady!

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam Kearns Universal Arc protractor. Znajdziesz to tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

profee, 13 Gru 2009, 23:04

"...

Podkreślam po raz nie wiadomo który, ze jest to metoda przyblizona, ale za to zawsze mozliwa do

zastosowania.

..."

Niestety w moim ramieniu (SME 3009 S2 Imp.) nie ma żadnej podziałki,z której mógłbym w opisywany przez Ciebie sposób skorzystać. Moje doświadczenie analogowe jest niewielkie, aczkolwiek jak do tej pory w moim przypadku tylko i wyłącznie ustawianie na płycie testowej daje właściwe efekty. Oczywiście, jako metoda przybliża w pewien sposób "działa" zarówno ustawianie na gładkim fragmencie płyty (np. cała strona 4. podwójnego albumu "Eyes of the heart" K. Jarrett'a), jak i pewnie Twoja propozycja. Jednakże to przybliżenie w stosunku do efektu właściwego (ustawianie na płycie testowej) znacznie odstaje, a przynajmniej tak było w moim przypadku.

pozdr, donic

donic 25 Gru 2009

Dzięki za relację. Na razie nikt inny nie zechciał napisac jak pokrywa się ustawianie innymi sposobami z tą metodą przybliżoną. Ci którzy mogą/umieją zastosować dokładniejsze sposoby pewnie nie mają juz motywacji do badania jakby było gdyby ustawic metoda przybliżoną.

Dodam jeszcze, ze przy braku podziałki w szeregu wypadków też zasadniczo mozna dać sobie radę, np. można zmienić położenie ciężarka (w ukladzie dźwigniowym) czy ciężar jego (w ukladzie z nitką/żyłką). W każdym wypadku chodzi o to (w którymś poście to zrobiłem) iż siła antyskatingowa potrzebna do neutralnego zachowania ramienia w rowku jest ok. 1,4 raza większa niż potrzebna do tegoż samego celu na gładkim. Założeniem upraszczającym (ale nie pozabwionym sensu) jest przyjęcie iż współczynnik tarcia między igłą a ściankami rowka jest taki sam jak między igłą i gładką powierzchnią płyty.

Wesołych Świąt

profee

• 1 miesiąc później...

witam.

mam pytanie: co znaczy sytuacja kiedy po dojechaniu do połowy płyty ponawia się znaczne wzmocnienie lewej kanału do tego stopnie,że przy przekręceniu balansem skrajnie w prawo, z lewej strony wyraźnie dźwięki słychać??

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Kopczas, 16 Lut 2010, 15:51

>nawet jeśli na początku płyty jest dobrze??

Tak, gdyż siła dośrodkowa nie ma stałej wartości na całej płycie.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

To jest klasyczny objaw:

1. Overhang wkładki (sprawdź na szablonie prostopadłość wkładki na początku i na końcu płyty)

2. Azymut(raczej nie ale wpływ na równomierność kanałów większy niż p 3)

3. Bo tu jego miejsce - antyskating

Pamietaj, ze lepsze jest wrogiem dobrego. Tak jak w przypadku ustawiania głowicy w magnetofonie może się zdarzyć, ze jeden kanał gra super a drugi ciszej i "gorzej". Tutaj niestety trzeba ustawiać żeby oba były równo nawet jeżeli wydaje się, że jest gorzej. Cos za coś

wszystko to robiłem ale przeprowadzałem eksperymenty z dociążaniem główki i którymś momencie przesadziłem.dobrze,że denon nie padł

pomierzyłem na nowo z wagą elektroniczną i wszystko gra.

to lekcja żeby nie ufać podziałce dociążenia wkładki w ramieniu.

Dociążać główkę (czyli headshell) celem (zapewnienie zwiększenia masy własnej ramienia) możesz robić dowolnie i nie ma to wpływu na nacisk igły pod warunkiem, ze po dociążeniu ponownie wywarzasz ramię.

Można oczywiście przesadzić i wtedy będą problemy z rezonansami lub prowadzeniem ramienia.

Rozsądnie jest do 2-3 gram potem już tyko wymiana ramienia.

• 2 tygodnie później...

używam do ramienia regi protractora wg geometrii Stevensona. czyli ustawienie wkładki idealnie do wytycznych szablonu powinno zminimalizować zniekształcenia przy końcu płyty??

heh to ponownym przeczytaniu Twego postu wydało mi się oczywiste ,że masz ramię zamontowane standardowo, więc użycie Stevensona jest jak najbardziej uzasadnione i na pewno to wiesz, prawidłowe ustawienie wkładki wg. szablonu minimalizuje zniekształcenia na końcu płyty

Dużo zależy jeszcze od szlifu

u mnie np. denon ustawiony prawidłowo wg. szablonu nie wykazuje zniekształceń

a jeśli nawet to są minimalne

audiokarma.org

kupiłem lenco już z zamontowanym ramieniem. w plincie jest nowa dziura żeby zainstalować ramię wg wytycznych regi czyli 222mm. tak przynajmniej powinno być.

ustawienie wkładki wg stevensona niestety nie daje komfortu słuchania bez zniekształceń. od poziomu źle do bardzo źle.

boewalda nie da się u mnie zastosować bo jest za mało miejsca w główce.

dlatego pytam.

zastanawiam się też jak to zwalczyć jeśli okazałoby się,że tam nie ma tych 222mm. wtedy wg instrukcji szablonu, nie dałoby się ustawić prawidłowo wkładki. u mnie teoretycznie jest idealnie ale w praktyce słychać co innego.

jakie mam jeszcze opcje??

jakiś inny szablon itp.

nie wiem czy posiadasz jeśli nie to proszę

original rega protractor

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

mam dociążone.

cało gra lepiej ale to nie rozwiązuje problemu.

Kopczas, 4 Mar 2010, 14:24

>mam dociążone.

>cało gra lepiej ale to nie rozwiązuje problemu.

w takim razie jest coś nie tak z ustawieniem wkładki w headshellu

sprawdź ten szablon z linku ode mnie

audiokarma.org

zastosowałem się do szablonu regi i jest dużo lepiej. względem stevensona było jakieś pół milimetra różnicy.

Waluch, 4 Mar 2010, 14:29

>11,5g w standardzie to za mało dla 103jki

plus kolejne 11g powinno być lepiej:)

• 3 tygodnie później...

Panowie please o pomoc!!! Patefon technics 1210, wkładka denon dl-160, problem-piach w dźwięku. Dokładniej objawia się to tym że każdy głośniejszy dźwięk jest zapiaszczony. VTA mam już ustawione na 0 a jak widać na zdjęciu igła dalej nie jest prostopadła do płyty (przepraszam za jakość fotki). Wkładka wyważona dociążona 1.6g jak zaleca instrukcja. Zwiększanie dociążenia nic nie pomaga. Cantilever zwalony fabrycznie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

"igła dalej nie jest prostopadła do płyty"

jeśli ramienia nie możesz obniżyć, podnieś płytę, np. inną płytą i zobacz co się stanie.

u mnie przy dociążeniu headshella tylko 2g

VTA na 0

dźwięk jest OK

musi być jakiś problem z ustawieniem samej wkładki

ja użyłem Technics Arc protractor z vinylengine

audiokarma.org

Da się u Ciebie zjechać z VTA ciut mniej niż 0 ? u mnie tak

matę mam grubości 3mm

igła jest prostopadle względem LP, sprawdziłem

gram na nacisku 1.8 g

może powodem zapiaszczenia są 'zajechane' już LP ... bo i tak może być

audiokarma.org

Waluch mam ustawione te ciut poniżej 0 i wygląda to tak jak na zdjęciu. Słucham płyt które nie sypały sybilantami na poprzedniej at440 MLa a na tej dramat. Spróbuję jeszcze z tym Arc protactorem powalczyć. Dzikęi za info. Już go namierzyłem na vinylengine wraz z instrukcją :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

"u mnie przy dociążeniu headshella tylko 2g"

Waluch czyli masz ten krążek na headshellu'u jeszcze dodatkowo?

Do swojego technicsa dostałem taką blaszkę dociążająca montowaną pomiędzy wkładkę a headshell ale ona podnosi mi wkładkę więc wywaliłem. Samo dociążanie generalnie nic nie zmieniało bo położyłem 1 grosik na headshellu i wyważyłem docisk 1.6g ale dalej to samo. Nie masz żadnych problemów z inner groove distortion z tym denonem?

tak mam krążek o wadze 2g i dodatkowo dołożyłem element przeciwwagi

spacer`a (blaszki) o której mówisz, też próbowałem, ale nie zbyt dokładnie przylegał do headshella więc jej nie używam

Jeśli chodzi o inner g.d. hmm nie odczuwam tego zjawiska,

przy AT-120e owszem było odczuwalne

mam ze 2-3 LP trochę zjechane, to i owszem na ostatnim utworze jest gorzej (upchane rowki na maxa, co więcej chyba poprzedni właściciel tej LP miał źle skalibrowaną wkładkę)

audiokarma.org

Waluch a ten krążek był w komplecie czy musiałeś dokupić? U mnie nie było :-/ To jest ajkoś mocowane do headshella czy tak sobie leży luźno?

• Pokaż nowe odpowiedzi