Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalna kalibracja wkładki- rady!

Rekomendowane odpowiedzi

>(może ktoś wynajdzie gramiaka do car-audio?

Było w dość powszechnym użyciu w USA. Owszem resorowane bardzo miękko, dociski, owszem duże, ale gralo to tylko EP więc nikomu nie było zal. Alternatywy też nie było, do czasu kaset z taśmą (L-cassette).

Na tylnej półce trochę trudno by się zmieniało płyty ;-))

>Szablon pochodzi z wyposażenia Pro Jecta, ale chyba powinien on być jednakowy dla wszystkich

>gramofonów?

Nie. Możesz próbować stosować szablony dedykowane, ale od gramiaków o zbliżonej, najlepiej takiej samej bazie. I nie dziw się, że i one będą się mogły trochę różnić.

A w ogóle to korzystając z popularnego na forum linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) możesz dla swojej bazy obliczyć przesięg i kąt korekcji, albo wyrysować szablon. Ale to robota, dla amatorów takiej zabawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tutaj znalazłem sposób samodzielnego wykonania szablonu, który według opisu powinien być szablonem uniwersalnym. Jeżeli mimo to powinno się stosować szablony dedykowane, to zncząco komplikuje się poprawność ustawień w niektórych przypadkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przejrzałem ten tekst dr Tułodzieckiego. Czytając miałem wrażenie, ze czytam Młodego Technika, jesli wiesz co to jest. I rzeczywiście ten tekst pochodzi ze strony www.technique.pl która jest cała w tym stylu chociaz zakładka Gramofon jest tylko jedna z wielu.

To są teksty popularne, dla wstępnego zaznajomienia czytelnikow. Korzystając z takich żródeł nie znajdziesz rozwiązania swojego konkretnego problemu.

Zapomniałem dodać, ze wśród różnych uproszczeń (np. terminologia), które są mniej więcej zrozumiałe w tekście tego rodzaju, mozna znaleźć tam równiez tezy jawnie fałszywe (np. o przyczynie występowania skatingu). Rzuca to niedobre światło na kompetencje autora w zakresie gramofonii.

"Młody technik" - dziś nie ma już czasopism w tak prosty i łatwo przyswajalny sposób przedstawiających zagadnienia popularnonaukowo - techniczne. W telewizji była też kiedyś "Sonda". Wiele im można zarzucić, ale wspomina się je nadzwyczaj mile.

Siła poślizgu, zamiast siła dośrodkowa? To także terminologia. Sam skating i antyskating jest w miarę poprawnie opisany.

Nie spieram sie jednak, gdyż moje pojęcie o budowie i poprawności kalibracji gramofonu jest z pewnością znacznie mniejsze.

>>>przemek696, 22 Sty 2009, 22:53

Czyli poprawne położenie w tym kalibratorze jest tylko jedno (ze zdjęcia wydawało mi się że równoległe, natomiast jak podajesz nie). Wydaje mi się, że jest ono odpowiednie tylko do danego gramofonu i ramienia. W innej konfiguracji może być to inny kąt.

potem we wtorki była telewizja edukacyjna, wagarowałem by to oglądać ;) wcześniej kino oko.. ah teraz taki brainiak?... discovery i national geographick też sshodzi na psy.. te głośniejsze co chwilowe reklamy... ;(

>Siła poślizgu, zamiast siła dośrodkowa? To także terminologia.

Tu akurat nie o terminologię chodzi tylko o błędne wyjaśnienie SKĄD się owa siła dośrodkowa bierze. Autor popełnia błąd bo powtarza za kimś bezkrytycznie, gdyż nie sądzę aby, zastanowiwszy się chwilę, nie mógł sam dojść prawdy. Ewentualnie mógłby czerpać z powazniejszych źródeł. Twierdzenie, że siła ta pojawia się jakoby wskutek tego, ze wkładka jest obrócona (o kąt korekcji) jest błędne, ale bardzo często powtarzane i dlatego wielu tak myśli. Już nieraz wyjaśniałem to na forum, ale widać trzeba co jakiś czas powtarzać, bo dołączają nowi forumowicze: Jedynym powodem powstawania siły dośrodkowej jest fakt, że kierunek siły tarcia która "ciągnie" igłę jest styczny do rowka przez co nie pokrywa się z kierunkiem igła- pivot. Zatem siła dośrodkowa występuje też gdy kąt korekcji jest zerowy, bo i wtedy te dwa kierunki się nie pokrywają. No i tyle.

Współczesne, zwłaszcza anglojęzyczne programy lelewizyjne o tematyce popularnonaukowej, robione są w specyficznej technice szybkiego montażu, dużego skrótu zagadnień i mnóstwa efektów komputerowych, które to zabiegi produkcyjne, mi się nie podobają. Wyjątkiem jest program "Jak to jest zrobione". Ten, ogladam z przyjemnością.

tak miałem dodać właśnie o "Jak to jest zrobiobie" ... ale to rodzynek.. nie jak przybysze z Mat Planety ;D Pi i Sigma ;D i te cholerne ZBIORY, konik naszej rodzimej matematyki ;D

aa pewien odcienek sondy poświęcony był produkcji wkładek gramofonowych a kolejny płyt winylowych

Nie widziałem tego odcinka, a szkoda. Może któryś z kolegów-forumowiczów ma takie dojścia, zeby to wyrwac z lochów TVP ?

Spojrzałem raz jeszcze w ten tekst i nie odniosłem wrażenia, że autor podaje kąt korekcji, jako powód siły dośrodkowej. Jako powód jej wystepowania podaje chyba wzajemną zależność trzech czynników, czyli bazę, długość efektywną i kąt korekcji. Jeśli tak, to jest oczywiste że kierunek działania siły tarcia nie jest zgodny z kierunkiem igła - pivot.

Ale mniejsza o to. Aż tak bardzo nie zagłębiałbym się w teorii. Ważne jest dla mnie to, że jeżeli do każdego gramofonu mam stosować dedykowany szablon, to zrobiłem błąd ustawiając Sherwooda według szablonu Pro Jecta.

jeżeli do

>każdego gramofonu mam stosować dedykowany szablon, to zrobiłem błąd ustawiając Sherwooda według

>szablonu Pro Jecta.

Niekoniecznie. Czytałeś mój wpis z 16:43

>Ponieważ geometria ramienia musi spełniać opisane powyżej kryteria powoduje to jeden skutek

uboczny w postaci siły ciągnącej ramię gramofonu ku środkowi płyty.<

Markam, to jest cytat z tego tekstu. Ale naprawde jest inaczej:

Gdy geometria nie spełnia "opisanych kryteriów" i w ogóle żadnych kryteriów, to siła dośrodkowa i tak jest, bo... wciąż spełnione są warunki jej powstawania jakie podałem. Nie ma jej tylko w układach ramionami stycznymi.

>>>profee, Twój wpis z dnia dzisiejszego, godz. 22:15:

"...Zatem siła dośrodkowa występuje też gdy kąt korekcji jest zerowy, bo i wtedy te dwa kierunki się nie pokrywają..."

Tego nie rozumiem - ramię tangencjalne ma zerowy kąt korekcji i w jego wypadku siła skatingowa nie występuje, nie ma też żadnego układu antyskatingowego. Jeśli się mylę, to proszę o gawędę teoretyczno-techniczną.

Pozdro,

Yul

Zgoda, ale wydaje mi się że sens tego cytatu wypacza jego brak zasad gramatycznych. Zdanie jest źle zbudowane i wynika z niego, że skating jest skutkiem ubocznym spełnienia jakichś kryteriów. Tutaj autor raczej nie chciał dokładnie tłumaczyć powodu powstawania skatingu, ponieważ jest to trudne do przedstawienia, a zła budowa zdania daje pozory wyjaśnienia powstawania tego zjawiska. Nie bronię autora, ale w tym tekście jest wiecej podobnych uchybień w poprawnym budowaniu zdań.

Ramię pracujące radialnie z zerowym kątem korekcji? Nie widziałem takiego jak żyję! Nawet "Bambino" miało zagięte ramię, łagodnie jak szyja łabędzia. Ale fakt, gdyby ktoś chciał mieć takie ramię, to też miałby doczynienia ze skatingiem i koniecznością jego kompensowania.

>>markam, fajnego linka wynalazłeś do tego 16-stronicowego tekstu! Długa klechda, lubię takie! Profee może czuć się chwilowo zwolniony z konieczności pisania gawędy.

Pozdro,

Yul

przepraszam Forumowiczow za off topic , ale jakos nie udao mi sie zapytac w oddzielnym watku o zawiasy do pokrywy do Thorensa 521 . Moze ktos podpowie , gdzie mozna taowe uzywane kupic , albo nowe ??

Z gory dziekuje za pomoc i porade

pozdrawiam

>Ramię pracujące radialnie z zerowym kątem korekcji? Nie widziałem takiego jak żyję!

To oczywiste, nie było wtedy na świecie pewnie nawet twoich rodziców.

>Nawet "Bambino" miało zagięte ramię, łagodnie jak szyja łabędzia.<

Łagodnie (w sensie płynnie), ale mocno zgięte tj o spory kąt. Nie wydziwiałbyś ("nawet bambino") gdybys wiedział, ze ramiona krótkie (Bambino było portable) potrzebują większych kątów korekcji.

Nie zamierzałem nic pisać, wiedziałem, ze pogadanka dr. Tułodzieckiego przyniesie ci mnóstwo nowych wiadomości.

W czasach, gdy moi rodzice słuchali muzyki z Bambino, ani mnie, ani im, nie przyszłoby do głowy, że ta konstrukcja zbudowana jest w oparciu o jakiekolwiek zasady, mające na względzie zmniejszenie zniekształceń. A jednak ramię tego gramofonu było wygięte, i to nie bez powodu. Pocztówki dźwiękowe kupowane na bazarze Różyckiego, oferowały brzmienie uwłaczające ludzkiej godności, ale wtedy nikomu to nie przeszkadzało. Pamiętam jak dziś, monety kładzione na "headshellu", w celu zapewnienia bezprzeskokowego odtworzenia płyty. Minęło zaledwie 35 lat, a my tu tak wydziwiamy!

• 4 tygodnie później...

>>>natenczas,

Z górą miesiąc temu, w tym watku, obiecałeś przedstawić jakieś opracowania dotyczące antyskatingu, jakieś wykresy, jakieś badania jednego Niemca, jakieś pomiary, symulacje komputerowe, itd., itp.

Kolego, nie krępuj się, dawaj te wykresy. Chętnie poczytamy!

Pozdro,

Yul

conri, jak nie chcesz, to nie będziesz przecież czytał. Natomiast na ten czas byłoby dobrze, gdyby forumowicz wkleił co obiecał, jeśli to nie zbyt duża fatyga oczywiście.

MarkoPolo, 20 Mar 2006, 01:43 fael.Ja mam nawet płyte,której nie wyłacza na końcu,widać ze standartami w winylach też nie jest

>idealnie.Co ciekawe błąd wystepuje ,tylko po jednej stronie.

>Mój sprzęt to Sharp RP-117 .Jest to bardzo dziwna i rozbudowana konstrukcja,która jednak gra

>wspaniale.Posiada dwa tangentcjalne ramiona i oczywiscie dwie wkładki.Odtwarza od razu obydwie

>strony płyty i wszystko można wstępnie zaprogramować.Jednak jak nie ma wyraznych przerw pomiedzy

>utworami ,to potrafi sie pogubić.Prowadzenie igły jest idealne i płyty zuzyte,które stasznie

>trzeszczą na tradycyjnym gramofonie,tutaj odzyskują swoją drugą młodość. mikolaj_2010.Bo cały AZYMUT wkładki (raczej igły)jest idealnie ustawiony.Pewnie kierunkowość dźwięku w panoramie jest idealna.Czy gramofon magnetofon to jest to samo z dźwiękiem a przesunięcia fazowe kanałów a przy tym nieodpowiedni nacisk lekko deformują panoramę i uwypuklają niepożądane częstotliwości i jej rozmycie.Raczej wszystkie pomiary szablonem robi się jako podstawowa regulacja ale szlif to jest tylko ucho czyli dobry słuch.W serwisie albo w fabryce wyregulują jak to się mówi +/- ale nigdy idealnie do tego trzeba mieć duszę i słuch i wiedzieć jeszcze czego słuchać regulując cały azymut.W magnetofonach (3) wielogłowicowych gdzie tor ma około 17 elementów dopiero jest TOTOLOTEK i żadna taśma pomiarowa(azymut owa) nie wyeliminuje błędu.Tutaj trzeba czasami się minimalnie dopasować całym torem do czół głowic.(Dlaczego?A dlatego bo nie jest to technologia kosmiczna gdzie jest wszystko do mikrona)A prowadzenie taśmy nie jest idealnie [pod kontem 90st.)To samo jest i w gramofonie te szablony są dla orientacji a błedy zachodzą o dziwo takie same lub bardzo podobne.Z tego wynika że ramię tangentcjalne uMarkoPolo jest idealnie ustawione.Odtwarzane pasmo jest idealne (w domyśle nieskończone - dźwięk jakby wychodzi z bardzo niskich częstotliwości i pnie się w górę poza granicę słyszalności nie zbierając brudu,czyli zagracającego podbiciem niepożądanych i fałszywych częstotliwości które w nienaturalny sposób są odtwarzane.W gramofonach z ranieniem tak zwanym zwykłym talerz siada w mikronach pod naciskiem wkładki i tp. Pozdrawiam analogowym słuchem Mikołaj.

Mikołaj ma 100% racji.Ucho i tylko ucho. Nikt nie zrobił precyzyjniejszego instrumentu jak matka natura, Ale powodzenia z wszelakimi ustrojstwami, szkoda czasu i kasy. Bzdura, warunek najpierw ustawiamy zgodnie z szablonami i ogólnie pojętym wzorcem.

• Pokaż nowe odpowiedzi