Skocz do zawartości
IGNORED

Akwarium dla rybki marki bojownik...

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Jak wpadniesz, to możemy poszukać czegoś w literaturze o hodowli bojowników. Ogólnie, tak co najmniej jeden dzień to ta kranówka powinna się napowietrzać i bulgotać przed wpuszczeniem ryby. Co do świetlówek - specjalistyczne oświetlenie w akwarium to w zasadzie tylko świetlówki, tyle że specjalne. Rośliny rosną od tego jak głupie.

Serdecznie dziękuję za wszystkie rady :)

Woda była ze studni oligoceńskiej. Dodałem uzdatniacz, który jak przeczytałem natychmiast z kranówki robi kryształ ;)

Akwarium zarybione! Na razie Tulipan jest zadowolony.

Dzięki jozwa za propozycję. Chętnie skorzystam, ale realnie dopiero w kwietniu jak wrócę z nart.

Gutten - I am working on it ;)

Czy zamiast zwykłej żarówki można zamontować energooszczędną - mniej się nagrzewa.

>jacch

Właśnie jest zamontowana żarówka 25W. Chodziło mi raczej o nagrzewanie się pokrywy niż o pobór prądu :)

Jeszcze raz dziękuję za porady.

>gutten

Jak kupię samiczkę, to zaproszę Cię na "podglądanie" ;)

Pozdr.

Papamek

moga jesc mięso?? chyba ja miałem jakiegos felernego bo nawet zwykłego zarcoia dla rybek nie chciał. (musialem mu kupowac mrozone kostki z rozwielitka.)

1- gdy bedziesz juz mył akwarium od srodka to uzywaj płynu do mycia naczyn- jak kiedys uzylem płynu do okien to mi ryby zdychały :(

2- niektore rosliny rozwijają sie w czystej wodzie, inne gdy woda jest zołto- zielona i jest cały akwairium w glonach.

pozdrawiam

>Papamek

Ryby do nowo założonego akwa powinno się wpuszczać ... po około 2 tygodniach (dojrzewanie filtra i wody). Zapobiega to nadmiernemu gromadzeniu się związków azotowych produkowanych przez nie (zanim filtracja sobie z tym nie zacznie radzić). Skoro jest jednak już ta rybka - są uzdatniacze do szybszego dojrzewania wody i bakterii w filtrach.

Broń boże nie wpuszczaj bojownika do wody o temp 20* - labiryntowce trzyma się w temperaturze min 25* a najlepiej 27-29. W około 29-30 zaczynają się zabierać za gody (budowanie gniazda itp) oczywiście jak jest z kim... :-). Po tarle samiczka moze być maltretowana a nawet zabita przez samca - jeśli nie ma się gdzie schować.

Poczytaj:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Krzysztof ( juz nie bojowniki ... ale w 5000 l coś pływa :-) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

O tych dwóch tygodniach już wcześniej przeczytałem, ale nie miałem wyjścia. Temperaturę będę podnosił stopniowo, rano było 23st.C.

Postaram się kupić ten środek do przyspieszonego "dojrzewania" wody. Czy może być TetraAquaBactozym i czy nie jest za późno na jego dodanie, skoro Tulipan już tam mieszka?

ozdr.

Papamek

Myślę , ze Tulipan przetrzyma bez tego środka ... natomiast niska temperatura go zabije... :-(. Pamiętaj jeszcze , że to tylko 1 rybka tak że z karmieniem delikutaśnie bo się zrobi z wody ściek...

Krzysztof

Dla spokojności za kilka dni mozesz wpuścić zbrojnika (glonojada) , który będzie zjadał resztki po Tulipanie ... i w ten sposób będzie czyściej.

czy Wy nie przesadzacie troche? wiem ze w mądrych książkach pisze o azotach, twardości i innych duperelach ale to bojownik czy inne popularne, tanie rybki a nie jakies delikutaśne ryby za kilka stow ktore kopna w kalenadrz gdy temp spada o 1 stopien.- dojrzewanie akwariumu- fajna sprawa ale czy ktos ma czas i checi zeby akwairum bez ryb stało przez 2 tyg? (ryby chyba w wiaderku pod stołem)- ja sam trzymałem wiele ciepło lubnych ryb w temp 18-20 i nic im nie było (nawet nie było roznicy w zachowaniu i w intensywnosci ubarwienia).

>dudivan

Poznalesię na Tobie ,koneserze.Samiec buduje gniazdo z piany i jak ma to z wgłębki [roślinka taka jak gąbka coś

Zagania smiczkę pod gniazdo i obejmuje ją ,tak że pyszczkiem z jednej strony a ogonem z drugiej sciska ją, odwraca ją sobie do góry brzuszkiem sciska i ona wypuszcza ikre on nasienie i już.Potem zbiera zapłodnioną ikre do gniazda i broni jej ostro.Amuszli nie wkładamy bo zwiększają twardość wody u nas i tak bardzo twardej [mydło się slabo pieni].A jak chcesz obejżec bajer prawdziwy pooglądaj tarło pielęgnic np.skalarów a najlepiej pyszczaków,to jest dopiero widowisko 300 małycg rybek chowa się w pyszcazku rodzica.Pozdrawiam

Kiedys bylam w posiadaniu takiego bojownika. Sprawowal sie calkiem dobrze, nie brudzil,zjadal to co dostal do zjedzenia-nie byl wybredny. Ale nie lubie samców, do ktorych nie mozna sie przytulic. A do bojownika trudno jest sie zblizyc. Żył dlugo, czy szczesliwie? Nie wiem,nie powiedzial. Splynal ze stacji sedes porcelit.

Papamek, widze,ze podszedles profesjonalnie do sprawy. Tulipan wyglada na zadowolnego.

Bojowniki dobrze znosza temperature 20 i 19 stC, fakt sa wtedy lekko ospale.

Typowa temperatura dla nich to 22 do max25stC, ale wtedy samiec ma chec sie ciagle bzykac i dziewuchy sobie luski wyrywaja!

Bojownikami zajmowalem sie przez 15 lat, teraz paleczke przeja dzieciak.

Samce bojownika ciekawie sie zochawaja gdy zobacza tzw.rekinka, lub glonojada oczkowego.

Cóż nad zbrojnikiem do czyszczenia akwarium bym się zastanowił. Masz w środku drewno, a on będzieje pracowicie obrabiał, a większości nie strawi...... więc będzie miał ciągle ostre sranie i więcej nabrudzi niż glonów zje. U mnie tak było, ale może jakiś za miękki korzeń mi się trafił.

Oddałem dziecko na tydzień na przechowanie do dziadków i wróciło z odsetkami, czyli z rybką :)

A ja teraz mam nowe hobby :)

Ale jest OK, nie narzekam. Bardzo dużo pomogli mi audiofile :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.