Skocz do zawartości
IGNORED

Wrażenia z odsłuchu kolumn za ok 2000 zł

Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Jestem na etapie poszukiwania kolumn podłogowych za ok 2000zł do H/K AVR 130 i cd Technics SL-PG490, pokój ok 22m2 otwarty na przedpokój.

W związku z tym odłuchałem już kilka propozycji i chciałbym się podzielić moimi wrażeniami.

Słucham głównie metalu i trochę rocka.

Swoją wycieczkę poszukiwawcza zacząłem od jedynego audiofilskiego sklepu w mieście.

Sprzęt odsłuchowy: H/K AVR135, mój cd i interkonekt profigold, przewody głośnikowe nie wiem jakie. Pomieszczenie odsłuchowe średnio wygłuszone,

Płyty cd: Vader - The art of war -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opeth - Ghost reveries, Hermh - Eden's fire -

Ukryta Zawartość

1.Kolumny Rubicon RP36F zaprezentowały jasne brzmienie, przez co gitary były za bardzo uwypuklone i kłuły w uszy. Bas był wystarczająco obszerny, ale w najszybszych mometach się gubił (VADER). Góra była raczej w dobrych proporcjach, przestrzeń średnia. Kolumny sa w miarę dynamiczne ale za jasne.

2.Jamo E750 - bardzo ładne wizualnie ale brzmieniowo niestety jeszcze jasniejsze. Przestrzeń lepsza, bas mniejszy i się gubił. Góra ładnie oddawała talerze perkusyjne i gitary akustyczne (Opeth).

Może do jazzu te kolumny są ok, lecz mi nie pasują.

3.JBL Balboa 30. Zupełnie inne brznienie. średnica już nie tak uwypulkona, lecz szczuplejsza i bardziej jednostajna. Bas skromny i wolny, góra jednostajna i natarczywa, przestrzeń słaba. Po paru utworach poleciała mi krew z uszu ;) Częściowo było to spowodowane tym, że kolumny były nie wygrzane.

Sklep drugi.

Pomieszczenie odsłuchowe przesadnie wygłuszone (wełna mineralna, 10 cm gąbki + jakaś tkanina na ścianach i suficie, na podłodze wykładzina dywanowa).

Sprzęt niestety inny: Denon 1906, dvd 1720.

1. Wharfedale Diamond 9.5. Pełny i dobrze kontrolowany bas, ale dominujacy nad resztą pasma. Średnica dobrze wypełniona i nie rozjaśniona. Góra bardzo skromna i za sucha, przestrzeń średnia. Wokal był trochę nosowy.

2.Tannoy Fusion 4 - znów jasne brzmienie. Średnia przestrzeń, góra w porządku, bas też ok, tylko ta za jasna średnica.

Wnioski: żadna z tych kolumn nie nadaje się do metalu. Mają za jasne brzmienie (oprócz Wharfedale, które prawie nie posiadają wysokich tonów) i bas w większości jest za wolny. Przestrzeń też nie jest spektakularna, brakuje głębi.

To dopiero początke moich poszukiwań, ale już powoli kończy się wybór kolumn w tym przedziale cenowym. Nadzieje pokładam jeszcze w Mission m34i i JBL E80, lecz nie ma ich narazie w moim mieście.

Mam nadzieję że moje spostrzeżenia przydadzą się komuś w swoich poszukiwaniach, ale pamiętajce najważniejsze to własny odsłuch. Po następnych odsłuchach opiszę swoje wrażenia.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaje się że te Missiony też Ci nie przpadną do gustu. Nie ten gatunek muzyczny ;) Poszukaj mojego wątku z zeszłego roku - szukałem kolumn z podobnego przedziału cenowego. Stanęło na Cabasse Tobago. Wg mnie są szybkie i precyzyjne, bas nie schodzi jakoś przesadnie nisko ale przynajmniej jest przyjemny.

Cooger, 22 Mar 2006, 15:47>Zdaje się że te Missiony też Ci nie przpadną do gustu. Nie ten gatunek muzyczny ;)

A to nie wiedziałem że kolumny znają się na gatunkach muzycznych.

Dragon

Poszukaj gdzies Radmor LS-30, kolumny juz nie produkowane w odsprzedazy ok 1500zł swietne, szybkie detaliczne, brzmienie gitar Cie powali...

Wczoraj sluchalem na nich Metallici - riffy jak na zywo z pieca,

Słyszałem kiedyś te Radmory jak kupowałem missiony 701 i bardzo mi sie podobały, ale wtedy kosztowały prawie 2 razy więcej od tych missionów a nie miałem ażtyle pieniędzy. Ale powiem Ci, że te moje missiony brzmią bardzo podobnie.

Zmieniam kolumny gdyż chcę uzyskać więszkego kopa w basie, więcej przestrzeni i ogólnie większy dzwięk, i trochę bardziej czytelny ale nie jasny.

Teraz na allegro sa podobne do Radmorów LS 30 ale z lepsza kopułka bo Dynaudio -

Ukryta Zawartość

a co do samych Radmorów to w oryginale nie wypadły najlepiej - Albecki je modyfikuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>Poszukaj gdzies Radmor LS-30, kolumny juz nie produkowane w odsprzedazy ok 1500zł swietne, szybkie

>detaliczne, brzmienie gitar Cie powali...

ciesze sie ze LS30 tak trzymaja cene (ja dalem 1750 ladnych pare latek temu) ale w ciemno kupowac bym ich nie radzil. Wrecz odradzal. To sa ciezkie kolumny do napedzenia, z przypadkowo dobranym sprzetem moga zagrac marnie lub bardzo marnie (=natarczywie). Wzmak do nich musi byc naprawde niezly zeby dobrze je kontrolowal.

Też słucham podobnej sieki i wiem że metal nigdy nie był czysto nagrywany i jeśli szukasz dobrych kolumn w tej cenie to poradziłbym tobie Paradigmy albo Klipsche. Miałem możliwośc odsłuch u kumpla i wiem jak to gra

Fakt, Radmory trudno napędzić, ale jak już się uda, to grają rewelacyjnie. Niedawno ktoś wystawiał je kilkakrotnie na Allegro i nie znalazł nabywcy mimo, że cena spadła chyba do 1000 zł., co niezmiernie mnie dziwiło. Jakbym nie miał już jednej pary to na pewno bym je przygarnął.

>Dragon

Coś mi się wydaje, że opisywane przez Ciebie braki i mankamenty kolumn, które miałeś okazję słuchać, wynikają bardziej z niedoskonałości reszty sprzętu towarzyszącego odsłuchom, aniżeli tkwią w samych kolumnach.

Bardzo możliwe, ale częściowo to też sprawdziłem. W pierwszym sklepie zaproponowano mi zmiane odtwarzacza cd na komisowy CEC za 2800zł. Posłuchałem i stwierdziłem, że moze jest jakaś róznica ale... po prostu zbyt mała żeby myśleć o zmianie. Następnym razem spóbuję podłączyć wzmacniacz stereo zamiast amplitunera. Może to coś zmieni.

Powiem Ci że Twoja muzyka świetnie brzmi (oczywiście jeśli mówimy o tej klasie cenowej) na moich kolumnach - Dali 606. W miarę wyrównane pasmo, niski i bardzo dynamiczny bas. Wysokie tony raczej deczko wycofane i przymulone, ale przy kiepskich nagraniach to zaleta. Właśnie przed chwilą słuchałem systemu za 200 000 i powiem Ci że raczej nie dałbyś na nim rady słuchać swojej muzyki :) Obecnie produkowane są DALI 6006, które niestety są gorsze (gorzej wytłumiona obudowa, kiepskie elementy w zwrotnicy), ale może warto ich posłuchać. Łatwe do napędzenia - 92dB.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Witam!

Do Twojej muzyki polecam Paradigm-y:

Paradigm Monitor 3 v4 - podstawkowe - cena ok. 1400

Paradigm Monitor 7 v4 - podlogowki - cena ok. 2400

Bylem takze swiadkiem odsluchu "ostrej sieki" na Acoustic Energy Evo1 - podstawki - spokojnie dawaly rade

To prawda ze Radmory wymagaja dobrej elektroniki, jak kazdy element toru, wszystko musi wspolgrac ze soba i podlaczanie Radmorow LS-30 z amplitunerem to oczywiscie nie dosyc ze przerost formy nad trescia to jeszcze raczej zly wybor. Te kolumny sa bardzo czule na to, z czym graja i spokojnie zagraja w drozszym towarzystwie.

Z ciekawosci, czy ktos z Was odsluchiwal ich moze z GC?? jestem bardzo ciekaw, sam sie zastanawiam czy ich nie wziasc pod swoje skrzydla

McGyver and discomaniac71

Co sądzicie o JMlab Focal Chorus 706s ????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na podstawie 707S - basu jak na monitory duzo, czy jest szybki, kontrolowany? W tej cenie wydaje mi sie ze jak basu jest duzo to musi byc ciut choc poluzowany i ten jest - ale malo... delikatnie... Czy sa jasne... hmm, no sa, ale wysokie sa b.dobre, nie zarzynaja uszu... Srednica bez rewelacji, ale i tez do tragicznej jej bardzo daleko (srednica jest srednia ;)...

Co do metalu to rzadko slucham bo mi jelita od growlu wywraca, ale np. ISIS miodem dla mych uszu na nich jest, Indukti takze... To w sumie jednak metal nie jest, a do prawdziwego rzezniczego lojenia mozna znalezc cos lepszego... Nie przeginaj jednak z tym przyciemnieniem - perkusisci uzywaja tez czasem talerzy, moznaby je slyszec ;) Wiadomym jednak jest ze wybrac i posluchac musisz sam. Natomiast ceny (707S)... Ja swoje dostalem za 60% tego co chce dystrybutor (nowe), trzeba sie wiec sie rozgladac..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.