Skocz do zawartości
IGNORED

jakich używacie lutownic?

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki, jutro ja wiec zalicytuje. Mam jeszcze jedno pytanie - w jaki sposob nalezy uzywac kalafoni? Czy nalezy w niej umieszczac goracy grot lutownicy, czy nalezy nia pokrywac lutowane elementy? Spotkalem sie rowniez z porada, aby rozpuscic kalafonie w denaturacie i tak sporzadzonym roztworem dokladnie przemyc powierzchnie, ktore bedziemy lutowac... Co o tym sadzicie?

Zanurzanie grota w pojemniku z kalafonią w postaci stałej burzy moje poczucie estetyki. Po paru razach co kawałek są tylko spalone kratery i ten widok sprawia że aż nieprzyjemnie się pracuje. Ja używam wyłącznie kalafonii rozpuszczonej w spirytusie. Oczywiście może być denaturat ale ten fatalny zapach...

Niektórzy stosują rozpuszczalnik nitro.

Ostatnio kupiłem takie 2 małe kolby 40W na Allegro, po wstawieniu w szereg BYP401-1000 są wręcz fantastyczne (bez BYP przegrzewały spoiwo na grocie), cena kolby 9,99 zł.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

solomon to, na razie, jedyne lutownice, których nie potrafię zajeździć ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

a co myslicie o tym --

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Właśnie przed chwilką zakonczył żywot grot w lutownicy (podepiętej pod stację ELWIK - tzn. zasilacz Z-2001 24V 63VA i regulator temperatury RT-2001).

Zastanawiam się czy jest jakakolwiek szansa że znajdę do niej grot (pomijając fakt że już nie pamiętam jak się go w tym modelu zmienia ;P ), czy może kupić lutowniczkę solomona i poprzelutowywać w niej kabelki tak żeby pasowała do stacji elwika?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam modele Soldering Station z serii PT 936 i 937. / ESD Safe/

Tanie i bardzo dobre lutownice z regulacją i sygnalizacją teperatury oraz zapasową grzałką.

PT 936 można już kupić za 100zł :-)

Model z dodatkowo gorącym powietrzem chyba za 220 zł.

Jest tego trochę na Allegro.

--> Lt_Bri

Jak jesteś z Warszawy to na Wolumenie jest koleś który ma chyba groty do wszystkich lutownic.

Zobacz także tutaj:

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem używaną lutownice HAKKO 926 poniżej 50zł i jestem bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

Hakko to Hakko, dobre są te 936, osobiście polecam.

W domku mam PT 936 i też daje radę, chociaż czasami odczuwa się te 15 watów mniej, ale po zakończeniu gwarancji może pogrzebię trochę w niej.

Ktoś używa / -ł / ma Wellera z "czerwonej serii" i może coś o niej powiedzieć?

Czy może lepiej kupić stację Elwika RT-24a? Cena podobna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Nigdy mnie nie zawiódł nie zdradził ani raz " od 13 lat tylko ten model dosłownie do wszystkiego .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Odświeżę trochę temat

Jaką kupić lutownicę (jaka moc i rodzaj) do lutowania zwykłych elementów RLC w zwrotnicach i kabli głośnikowych z terminalami??

Nie potrzebuję sprzętu do SMD bo się na tym nie znam.

Pozdrawiam

Ponieważ tego typu sprzęty wymagają trochę ciepełka, proponuję coś prostego i skutecznego zarazem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do zwrotnic transformatorówka jak na zdjęciu powyżej. Najlepiej 100W, ale i 75W obleci. Zaletą używania transformatorówki jest możliwość odłożenia jej w każdej chwili i byle gdzie, a przecież wiadomo że kable do zwrotnic oraz terminale w kolumnach lutuje się często gdzieś na podłodze, w niewygodnej pozycji.

Transformatorówkę należy kupić polskiej produkcji. Wszelkie tańsze supermarketowe wynalazki nie nadają się do niczego.

Zatem taka LUTOLA styknie ?

Ukryta Zawartość

czy może tka 180W ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja mam PT 936 i sobie chwale. tania i bardzo dobra jak dobierzesz sobie grocik ktore sa na aukcji tez do kupienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

No ja mam 40W i do różnego rodzaju drutów (oczywiście w rozsądnych granicach) wystarcza. Nikt tym rynien lutował nie będzie ;). Do elektroniki (smd) mam za 100pln AOUYE 936 - lutowałem nią PCMa2702, więc jak się chce, to można...

no PT936 to super sprawa na poczatek - dobrze jest dokupic od razu kilka grotow 1mm 0,5mm i 0,3mm

a co do transformatorowki - jest to podstawowe wyposazenie warsztatu - najlepsza polska LUTOLA -> moja trzyma sie zaledwie 15 lat :) grotow nawet nie trzeba kupowac - w zupelnosci wystarczy kawalek drutu ze sciagnieta izolacja i 20s zabawy kombinerkami

HotAir to moim zdaniem jedynie zabawka - rozumiem, ze ktos moze go potrzebowac przy lutowaniu BGA, ale do zwyklego (spokojnie ssop) nie jest potrzebne.

No właśnie ja zaczynam zabawę i chciałbym się nauczyć lutować zatem nie chcę kupowac czegoś "czym się da od biedy" a raczej czegoś co będzie pomocne.

Ta PT936 ma 35W - czy to nie za mało, do dużych elementów jak RLC na zwrotkach podobno potrzeba ok 100W - a wtedy tylko taka lutola ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.