Skocz do zawartości
IGNORED

skuteczność głośnika a parametry T-S

j-60

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli chcesz wzorologię to znalazłem taką:

SPL=112 + log(Nref)

gdzie Nref=(9,64*(10)^-10*(fs)^3*Vas)/Qes

Vas [ltr]

fs [Hz]

SPL [dB/W/m]

logarytm jest przy podstawie 10 !!

>senicz

heh. Oczywiście może nie obliczy to z dokładnością do 0,01 ale jest to jakieś przybliżenie. Zresztą nie wierzysz? Włącz sobie pierwszy lepszy symulatorek obudowy, wklep parametry T/S i co? pokazuje efektywność czy nie??!!

O widzę że Saczek_XTRM mnie ubiegł. Oczywiście wzór ten wyraża efektywność mocową, chcąc dostać efektywność napięciową (2.83V,1m) należy pomnożyć Nref przez 8, podzielić przez Re cewki głośnika i dopiero logarytmować.

Inna sprawa, to fakt, że podany wzór określa efektywność w zakresie basu (powiedzmy w okolicach 200Hz) na odgrodzie nieskończonej (tak mierzy swoje głośniki większość producentów). W normalnej obudowie baffle step zabiera z tego 6dB albo trochę mniej (jak odbicia od ścian pomogą). Wzór ten pozwala na weryfikację obietnic producentów co do efektywności i zejścia basu w małej obudowie - widać z niego że te dwie rzeczy są sobie przeciwstawne.

Efektywność (na odgrodzie nieskończonej) głośnika potrafi rosnąć lub maleć w stronę wyższych f - tam nie ma tak prostej teorii pozwalającej na obliczenie efektywności.

Senicz miał racje i reszta miała racje, ale w skutek tylko głupiego niedogadania zgnoiliście Senicza ...nie jestem jakimś medium, ale także interesował mnie ten temat, a widząc takie zachowanie wielu rzeczy mi się odechciało... nie ładnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.