Skocz do zawartości
IGNORED

Rezystory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Dźwięk naturalny to przede wszystkim barwa i ciepło.  Dokładnie ale nie detaliczne, harmoniczne bez dudnienia i przydźwięków. Mam lampę wzmak i dwa DACi jeden z buforem lampowym drugi na tranzystorach. 

Po ostatnim pobycie w filharmoni stwierdzam że bliżej mi do naturalnego dźwięku z samymi lampami, dźwięk z DACa tranzytorowego odstaje pod względem barwy. Natomiast z buforem lampowym jest dużo bliżej. Oczywiście to moje subtelna opinia. Każdy powinien przynajmniej raz na pół roku posłuchać prawdziwego dźwięku z filharmoni oraz dla odmiany jakiegoś koncertu na dobrym poziomie. Do nastrojenia ucha.

Bo jak słucham większość nowych zestawów nawet za tryliony to nic nie przypomina w nich naturalnego grania.

22 godziny temu, schik napisał:

A mówimy o muzyce ?

Zdecydowanie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 minuty temu, wojkubi napisał:

A co z ludzkim głosem ?

W jakim sensie?

Jak coś gra równo to wszystko gra równo tzn tak jak zostało nagrane.

Mam iść do opery,żeby sie wypowiedzieć na temat brzmienia czyjegoś wokalu-przesadzacie z tymi koncertmi i filcharmoniami.Chcę takiego dżwięku jaki mi sprawia przyjemność i tyle w temacie.

Godzinę temu, wojkubi napisał:

Mam iść do opery,żeby sie wypowiedzieć na temat brzmienia czyjegoś wokalu-przesadzacie z tymi koncertmi i filcharmoniami.Chcę takiego dżwięku jaki mi sprawia przyjemność i tyle w temacie.

Zdecydowanie tak! Hedonizm w audio prowadzi do wynaturzeń -  przyjemność powinno sprawiać obcowanie z naturalnym dźwiękiem a nie z dźwiękiem który sprawia przyjemność aby to ocenić musisz mieć punkt odniesienia. Bardzo przyjemny jest szum różowy - jak długo możesz go słuchać?  I tyle w temacie.

7 godzin temu, schik napisał:

przyjemność powinno sprawiać obcowanie z naturalnym dźwiękiem a nie z dźwiękiem który sprawia przyjemność

Brzmi mądrze ale z drugiej strony ... czy sprawia ci przyjemność jedzenie mięsa bez przypraw ? 

...there is no spoon...

4 godziny temu, arturp napisał:

czy sprawia ci przyjemność jedzenie mięsa bez przypraw ?

Przyprawy tak. Sosy i ziemniaki nie. 😉

6 godzin temu, arturp napisał:

Brzmi mądrze ale z drugiej strony ... czy sprawia ci przyjemność jedzenie mięsa bez przypraw ? 

W naruralnym brzmieniu przypraw jest wystarczajaco dużo, natomiast w źle zinterpretowanym dźwięku,  mięso jest albo przypalone albo nie dopieczone. 

Stare instrumenty (bardzo drogie) które nieraz są używane przez dobrych muzyków np. w filharmoni są tak bogate w barwę i mają to "coś" że nawet trudno sobie to wyobrazić bez osobistego odsłuchu.  Słuchałem nie tak dawno wiolonczeli pochodzącej z XVIII wieku,  brzmiała tak wyraźnie i dźwięcznie że pozostałe współczesne wiolonczele chyba z 10szt.  grały jakby na drugim, a nawet trzecim planie. Muzykalność i barwa tego instrumentu była niesamowita. Myślę że tylko wysokiej klasy lampa mogłaby oddać to w jaki sposób rysuje i pokazuje dźwięk ten instrument. 

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

W naruralnym brzmieniu przypraw jest wystarczajaco dużo, natomiast w źle zinterpretowanym dźwięku,  mięso jest albo przypalone albo nie dopieczone. 

Idźmy dalej .

A co to jest ,, naturalne brzmienie" ?  Gitara Hendrixa ? Sample Moby ? Skrzypce występują w naturze ? Instrumenty to urządzenia do wydawania dźwięków . W dźwiękach , które docierają do słuchacza z głośników tylko wokal ( i dźwięki przyrody ) można uznać za naturalny , jeśli nie jest zniekształcony/obrabiany w studio . Sama muzyka też jest tworem naturalnym ? A skoro to fakty , to po co się napinać na naturalność skoro jej nie ma w muzyce ? Niech sprzęt audio dalej zniekształca ale tak aby nam się podobało . 😉 

Tak szczerze to sam już nie wiem czy dążymy do brzmienia naturalnego , czy do zamierzonego przez artystę i realizatora nagrania , czy do takiego , które słuchaczom odpowiada . 

...there is no spoon...

7 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Do minusa jak najbliżej wejścia gniazda (-)

Dzięki. Z czystej ciekawości - ma to w ogóle jakiś wpływ na brzmienie, czy go podłączę czy nie? 

Godzinę temu, chudeusz napisał:

Dzięki. Z czystej ciekawości - ma to w ogóle jakiś wpływ na brzmienie, czy go podłączę czy nie? 

Mnie nie robiło różnicy i ostatecznie zostawiłem nie podłączone tylko zaizolowałem żeby gdzieś nie zrobiło zwarcia.

3 godziny temu, chudeusz napisał:

To zależy od Twojego seta. Jednak lepiej podłącz ten kabelek jest bardzo długi więc spokojnie sięgnie do gniazda albo przynajmniej do wyjścia ze zwrotnicy (-) do gniazda.

17 godzin temu, arturp napisał:

Tak szczerze to sam już nie wiem czy dążymy do brzmienia naturalnego , czy do zamierzonego przez artystę i realizatora nagrania , czy do takiego , które słuchaczom odpowiada .

w obecnym świecie nastawionym na zysk  wszystko związane z audio jest postawiona na głowie.nie ma już gra czy nie gra.

Jezeli szukasz "czegoś "to obecnie trzeba trochę sie pokłonić.

jest tak--wszystkie bajeczki(rezystory,kondensatory itd.)są dokładnie tyle warte co wykute w szkole prawa elektroniki .Ewolucja  kolego zaczyna nas dopadać .

walczymy już tylko by postrzegać więcej niż reszta .

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

• 5 miesięcy później...

Rezystory Intertechnik MOX 10W

Dodalem do ulubionych, obok Mundorf MOX.

Godzinę temu, tedi02 napisał:

Coś więcej?

Rowne tonalnie tak jak Mundorf MOX ale jednak odmienny charakter.

Daja wiekszy akcent na atak / krawedz dzwieku przy jednoczesnej plynnosci przekazu. Lekko chlodniejsze w odbiorze i bardziej precyzyjne od Mundorfa MOX.

Slucham obecnie na tweeterze i gornym cieciu srednicy.

Teraz rozumiem dlaczego Gauder uzywa ich w swoich Berlinach. 

• 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi