Skocz do zawartości
IGNORED

Guttena komnata odsłuchowa

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Jazz, obawiam się, że obecne ustawienie jest właściwie jedynym możliwym. Na zdjęciach pokój wygląda dość przestrzennie, prawda jest jednak taka, że ustawiając meble i sprzęt, musiałam się liczyć z każdym centymetrem.

Jeśli dobrze zrozumiałam Twoją sugestię, ustawienie jakie proponujesz godziłoby w swobodę poruszania się po mieszkaniu, a poza tym dźwięk odbijałby się od ściany. Teraz dzięki temu, że pomieszczenie jest proporcjonalnie długie, ma szansę się rozwinąć, pomimo tego że z tyłu jest goła ściana. Ale dziękuję za cenną uwagę. :-)

Wcale się nie żalę, już zaspokoiłem swoją próżność :-))

Poza tym dowiedziałem się, że mogę bez wyrzutów sumienia zdjąć szpecące gąbki ze ścian bo i tak niewiele dają. To duży plus. Teraz muszę się jeszcze pogłowić nad wczesnymi odbiciami i sposobem ich likwidacji.

gutten,

jeśli dobrze pamiętam, można obyć się bez lusterka [kontynuować czy już się zamknąć? :) ;) ]

Pierwsze odbicia wyznaczasz następująco (przytaczam wiedzę nabytą proszę więc kolegów zorientowanych by w razie czego poprawiać), sufit:

odmierz odległość od góry kolumny do sufitu, następnie odmierz tyle samo nad sufitem (czyli piętro wyżej u sąsiada - uwzględmniając grubość podłogi). Następnie połącz tak wyznacozny punkt, znajdujący się gdzieś u sąsiada :) z punktem odsłuchu u ciebie. Tam gdzie prosta przetnie sufit (od twojej strony masz pierwsze odbicie. To samo dla drugiej kolumny.

Ściany: analogicznie, odmierzasz odległość od od boku kolumny do ściany (prosta prostopadła do ściany), przechodzisz do sąsiedniego pokoju (Darcy? :) ;) ) odmierzasz tyle samo, łączysz prostą z punktem odsłuchowym i masz pierwsze odbicie na ścianie. To samo dla drugiej kolumny.

No cóż, moje mieszkanie ma jeszcze jedną wadę. Ściany są koszmarnie cienkie, dlatego muzyka przeszkadza pewnej sąsiadce. Oto co znalazłam dziś na forum mojej spółdzielni: (Dla ścisłości - NIE POSIADAM pianina.)

temat: do Darcy czy kogoś kto mieszka pod J10

Autor: sąsiadka, Data: 30.03.06, 17:31

czy mogłaby pani dla dobra uszu i nerwów wszyskich sąsiadów zaprzestać rzępolenia na pianinie???

Autor: J6 Data: 01.04.06, 17:09

DARCY graj dalej muzyka jest ciekawa, tylko za cicha. Pozdro i gratuluję takich "czasów"

Autor: Gość: sąsiadka Data: 01.04.06, 17:53

chyba pan/pani żartuje ( w końcu jest 1 kwietnia )..na szczęście pianina nie można pogłosić, ale za to niesforną sąsiadeczkę można uciszyć :)

Autor: Gość: J Data: 01.04.06, 18:22

sąsiadka jest wporzo, więcej takich, a pani to nie lubi sobie pograć na pianinie, DARCY nie przejmuj się jesteś młoda i wrrrr... graj częściej. Pa

Autor: Gość: sąsiadka Data: 01.04.06, 22:08

otóż nie tylko nie lubię ale mam uczulenie na te dźwięki...są wstrętne,

świdrujące i to nie na miejscu używać tego instrumentu mieszkając w bloku wśród ludzi :( takie coś to można sobie jak się mieszka we własnym domku jednorodzinnym gdzie nikogo nie ma za ścianą/ z boku/ na dole/na górze..radzę sobie darować ten hałas..

Chyba powinnam być zaszczycona uwagami sąsiadki, jakobym grała na pianinie. Świadczy to bowiem o niezwykłej naturalności dźwięku, jaką udało mi się osiągnąć w moim systemie. :-))))

Pogratulowac sasiadki no i sprzetu oczywiscie :)

Ja dzis bylem ogladac , potencjalnie, nowe mieszkanie i pytam sie obecnych wlasicieli czy sasiedzi spokojni. Odpowiedz: ''tak, tylko ten z gory slucha glosno muzyki'' na co ja odpowiedzialem, ze jak sie przeprowadze to bedzie nas juz dwoch :)

dobrze, że Darcy nie słucha [chyba, że się mylę] np. Cradle Of Filth, Woods Of Belial, Behemoth albo czegoś podobnego - sąsiadka pewnie poleciałaby do proboszcza aby ten odprawił egzorcyzmy ;)

Darcy, mnie się umeblowanie Twojego mieszkanka b.podoba. Jest eleganckie, ma klasę i charakter. Nic nie jest pozostawione przypadkowi - wszystko przemyślane: nic dodać, nic ująć. Widać pomysł no i estetyczną jego realizację. Gratuluję. Jest praktyczne i estetyczne i ma Twój styl.

Gutten, sorry, że szczerze - można lepiej. Nad sprzęcikiem widać jakby brak pomysłu co za nim (obraz ?).

Regały z płytami czy książkami zasłoniłbym od góry do dołu jakimiś pofalowanymi kotarami - w ilości szt. 2. Usunąłbym półki ze świecznikami i ścianę za sprzętem pozostawił pustą (do czasu aż narodzi się jakiś wyjatkowo trafiony pomysł co na niej). Może Darcy Ci coś podpowie ? Moja rada to zdać się na nią i jej uwagi, a będzie jeszcze ładniej. (Nie daj się tylko zepchnąć do całkowitej defensywy ;)

* * *

Uwaga natury ogólnej: w małych pomieszczenaich półki jasne wyglądają korzystniej (jasny klon czy takie z efektem wyszorowanego mydłem drewna...).

* * *

A standy masz fajne, bo oryginalnego kształtu - nie nudne. Mnie się podobają nawet bardziej niż JTL-owskie.

Do Twoich Elaców jak znalazł.

Gratuluję niezłego wnętrza.

>PMD

Dla tych co wciąż mają problem z przechodzeniem przez ściany podaję wzór na obliczenie odległości pierwszego odbicia od bazy (płaszczyzny utworzonej przez fronty kolumn).

L=a/(a+b)*c

gdzie:

a - odległość osi głośnika średniotonowego od ściany (sufitu, podłogi)

b - odległość głowy słuchacza od ściany (sufitu, podłogi)

c - odległość głowy słuchacza od bazy

Zbig,

"wzór na obliczenie odległości pierwszego odbicia od bazy (płaszczyzny utworzonej przez fronty kolumn)."

tylko KTÓREGO miejsca bazy - którego punktu (środek? głośnik? inny?) - to dotyczy?

Darcy z calym szcunkiem ale to co pokazalas to jest mieszkanie a nie pokoj odsluchowy zreszta sprzet twoj a kolegi nieco sie ruzni w klasie wiec sie nie ma co porownywac a i tak kolega sale odsluchowa ma lepiej zrealizowana to nie pokaz mody

>jeśli dobrze pamiętam, można obyć się bez lusterka

pewnie ze mozna, wystarczy pamietac o zasadze, ze kat padania = kat odbicia. Odbicia fal dzwiekowe srednich i wysokich czestotliwosci mozna przewidywac wlasnie ta prosta geometryczna regola. Czyli w przypadku dzwieku i swiatla bedzie tak samo - czyli wygodnie zrobic to lusterkiem. Zjawisko refrakcji (czyli zalamania ze wzgledu na zmiane pradkosci) mozna spokojnie pominac w tym przypadku.

Darcy,

odnosnie perypetii z sąsiadką nie cierpiącą muzyki, to odwróciłbym jej argumenty przeciwko niej - tzn mieszkając w budynku wielorodzinnym, trzeba się liczyć z tym, że ktoś ma psa który szczeka, inny ma dzieci które biegają, krzyczą płacza, jeszcze ktoś inny słucha głośno ojca dyrektora, a ty akurat muzyki...... i trzeba to zaakceptować mieszkając w "bloku", a jak ktoś ma z tym problem, to zawsze może się wybudowac i mieć świety spokój ..... ;-)

Patrząc na zdjęcia Twojego mieszkanka - gratuluję, fajnie zagospodarowane i umeblowane, chyba wycisnelas max z tegometrażu - podoba mi się

Gutten

Jak dla mnie - półki na ścianie za sprzetem trochę za bardzo przytłaczajace..... zgadzam sie z andrea29, ze środkowe miejsce na scianie za sprzętem warto zagospodarować jakimś ciekawym obrazem lub czyms podobnym - oczywiście wg Twojego uznania.

Czy Elaczki trochę nie za szeroko rozstawione?? chyba ze tak to tylko na fotkach wygląda.

Dla guttena mam inna propozycje. Poniewaz sam posiadam jedna sztuke, a sa faktycznie znakomitej jakosci i robia sporo zamieszania nawet jako przedmioty martwe, to polecam. LOL. Bedzie pasowalo w kazdym miejscu.

www.realdoll.com

te punkty z boku kolumny też warto sprawdzać, po prostu w tych miejscach ustorje będą najskuteczniej działać. Wszystko zależy od tego co się dzieje. Jeśli trzeba tłumić zakres niskośredniotonowy to jest w tym miejscu uzyska się dobry efekt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.