Skocz do zawartości
IGNORED

CD MERIDIAN 506 strzały i trzaski ..

pitupitu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was posiada moze ten model i miał podobny problem? od kilku tygodni co jakis czas pojawiaja sie dziwne dźwieki - strzały i trzaski..

Na pewno w MERIDIANIE (przy podłaczeniu innego CD jest ok i tych dziwnych dodatków do muzyczki nie ma) JAK TO USUNĄĆ ?

https://www.audiostereo.pl/topic/2566-cd-meridian-506-strza%C5%82y-i-trzaski/

to dlaczego z innym CD te zjawiska nie wystepuja? to raczej jakis problem elektrostatycznej natury samego odtwarzacza, w kilku serwisach hifi na moim Meridianie znawcy tematu sie mocno wylozyli. Moze wsrod zacnych forumowiczow ktos mial podobne problemy i wie jak je rozwiazac? pzdr

Zacznij może od sprawdzwnia, czy nie wystę pują tzw. "zimne luty" to może być jedna z przyczyn takich "atrakcji dźwiękowych". Trzeba obejrzeć niestety wszystkie polączenia lutowane, najlepiej pod lupą zegarmistrzowską. Będzie kłopot jesli sprzęt jest na gwarancji i jest zaplombowany.

-> glista

dzięki , nie ten model mam juz kilka lat, na marginesie - jestem tu nowy i zupelnie nie wiem co niektorzy chca od ciebie, mamy chyba jeszcze wolnosc slowa jesli mnie pamiec nie myli?cze

kiedys mialem przyjemnosc sluchac bodajze tego modelu Meridiana.. dzwiek super, ale po jakiejs godzinie pojawialy sie wlasnie takie dodatki o ktorych piszesz.. zupelnie nie wiem co bylo tego przyczyna...

P.

Zimne luty są prawdopodobne, ale ich szukanie to ekstremalna zabawa. Zobacz jednak czy owe trzaski nie pochodzą od sieci energetycznej. Najłatwiej chyba przy pomocy włączania i wyłączania światła. Inne odtwarzacze z prostej przyczyny mogą na to nie reagować bo mają sprawny zasilacz. Jeżeli okaże się, że trzaski pochodzą właśnie z sieci, to sprawdź kondensatory w zasilaczu. Może to być właśnie problem z filtrowaniem napięcia zasilającego.

Szukanie zimnych lutow jest latwiejsze niz myslicie. Trzeba miec tylko sprzet :-) Zimny lut ma to do siebie z reguly, ze zaczyna kontaktowac dobrze po schlodzeniu Sa specjalne spray-e obnizajace chwilowo temperatore danego punktu. Przerabialem pare razy szukanie zimnego lutu w ten sposob zawsze poki co z powodzeniem.

Laser leci w inny sposob, CD przestaje Ci czytac niektore plyty, czasami musisz plyte wlozyc pare razy aby zalapal, ewentualnie nie trafia z przeskakiwaniem miedzy sciezkami. Czasami mozna przedluzyc zywotnosc lasera zwiekszajac mu moc diody [taki maly potencjometr kolo lasera, albo gdzies na plytce], ale to ostatecznosc i tylko nieco przesuwa w czasie agonie.

Dla mnie te objawy to albo kondziorek [stawiam na elektrolit] albo zimy lut.

• Redaktorzy

Troche glupio. A na marginesie - Meridian wymienia wlasnie cala linie elektroniki, na serie o nazwie G. Pierwszy raz od lat zmienili design, ale nadal jest przyzwoity. Z jednym wyjatkiem - dostepne sa wersje czarne i srebrzone, i te drugie, zgodnie z nowa tradycja - paskudne.

Czy trzaskom towarzyszy znieksztalcony dzwiek muzyki czy sa dodatkiem do muzyki?

Kiedys stare modele firmy Micromega, ( te gdzie plyte ladowalo sie z gory ) mialy problemy z elektryzowaniem sie lub moze z polem elekrostatycznym (?). Odtwarzacz kiedy sie go nie ruszylo to gral, ale jesli sie do niego zblizylo lub dotknelo to trzeszczalo itp. Wyglada, na to, ze Twoj Meridian ma inny problem, ale byc moze stoi na czyms co sie elektryzuje. Takie sa moje dzikie spekulacje.

Pozdrawiam,

Parsec

napisze taka ciekawostke-506 to starszy model, potem była 508 duuuzo drozsza, porownywalem kilka dni i moim zdaniem mister B.S. (boss MERIDIANA) zaczal polykac wlasny ogonek ;-) bo roznic nie ma a cena 508 hohoho !Dlatego zalezy mi na mojej 506

• Redaktorzy

506 jest nie tyle starsza, ile formalnie nizsza w hierarchii Meridiana. W katalogu te odtwarzacze wystepowaly parami: 506-508, a pozniej 507-588 (jako nowszy ekwiwalent poprzedniej pary). Tak ze nowszym odpowiednikiem 506 powinien byc 507. Pewne utrudnienie wprowadza fakt, ze meridian zmienial przetworniki w trakcie, oznaczajac tylko dodatkowo modele od liczby bitow, tj. 506-16, 506-20 i 506-24. Podobnie bylko z 508, chociaz nie wiem czy wystepowala tam wersja 16. Tak czy tak, jesli gra ci nie gorzej od 508, to faktycznie warto o niego walczyc.

• 1 miesiąc później...

jak zdejmniesz obudowę to napewno po lewej stronie koło przegrody transportu, radiator dotyka pionowego ekranu, trzeba poluzować płytę z elektronoką iprzesunąć na prawo tak żeby radiator nie dotykał blachy, lub przykleić izolację -- powinno pomóc

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.