Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na LM4702 - 300W gainclone

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W gałęziach zasilania Us1, są poza stabilizatorami, szerogowo włączone lustra prądowe (tranzystor z szeregową dioda i rezystorem w bazie), które "przenoszą" prąd płynący przez obwód zasilania Us1 i równoległego Us2, do tych traznystorów.. Zatem przez te tranzystory płynie idealnie taki sam prąd jak przez Us1.

Us1, "moduluje" ten prąd w takt ampiltudy sygnału wesjćiowego, bo obciążeniem tego układu sa reystory tworzące dzielnik ustalający jego wzmocnienie.

Do wejścia odwaracjącego Us2 dociera sygnał z wyjścia wzmacniacza, i jeśli to napięcie będzie wieksze od zera, i ma wartość dodatnią, to powoduje pojawienie sie na wyjściu Us2 napięcia ujemnego, które wywołuje płynięcie większego prądu w ujemnej połówce zasilania, bo Us2 jest obciążony do masy rezystorem.

Wiekszy prąd w ujemnej gałezi zasilania, powoduje zwiększenie prądu płynącego w "ujemnym" lustrze, a to "ściąganie", napięcia wyjściowego, az do zera, lub minimalnej wartości.

Jakoś zawile mi to wyszło, ale mam nadzieję, że zrozumiesz...

Układzik bez DC-serwo ma napięcie wyjściowe wahające się od 0,2 do 0,4 V, a z DCoserwo, 5-8 mV

jk

SILVER SOUND

Ogolnie bardzo skomplikowanie to napisales - to racja :) ale jak ktos zna podstawy elektroniki to powinien zrozumiec :) Ale Twoj opis nie do konca zgadza mi sie ze schematem:

"Do wejścia odwaracjącego Us2 dociera sygnał z wyjścia wzmacniacza ..."

hmm... jak dla mnie (znaczy na Twoim schemacie tak to wyglada) to do wejscia odwracajacego Us2 dociera sygnal z wejscia wzmacniacza a nie z wyjscia wzmacniacza ??? chyba ze jestem slepy ;) dlatego pytam jak to dziala ??? :)

>>ChUmI, 18 Kwi 2006, 17:51

Sygnał faktycznie trafie na wejście nieodwracające opampa przez czerwony rezystor o nieznanej wartości i rezystor 30R, natomiast nie zgadza mi się faza, po drodze jest tranzystor pracujący w OE, odwracajacy fazę, a sygnał podajemy na wejście (-).

Nie wiem, jak brzmi ten wzmacniacz, ale zrobiłem kiedyś "przodka" tego wzmacniacza z uA471 i Darlingtonami na wyjściu i nie brzmialo to zbyt dobrze, nawet po wymianie opampa i tranzystorów na lepsze, mialo spore szumy i słyszalne zniekształcenia na wysokich.

Zastanawiam sie nad sensem stosowania tego opampa, czy nie lepiej w tym przypadku zrobic klasyczny układ róznicowy? Przy tak dużej komplikacji układu jaki sens ma opamp?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>veteran

Czy krytyka sprawiła, że się zniechęciłeś do LM, czy rozwijaśz ten pomysł. Ja na prawdę z chęcią spróbowałbym coś zrobic na tym scalaczku :))

SILVER SOUND ~ OK :) to mi sie wejscia pomylily :) zaczynam kumac i wyglada to dosyc ciekawie ... nie do konca potrafie w glowie jeszcze przesymulowac ze na 100% dziala to prawidlowo ale jak mowisz ze dziala to zakladam ze tak jest :) Zastanawiam sie tylko skad wzmacniacz operacyjny DC servo bierze potencjal masy do odniesienia zeby wiedziec do czego sprowadzac wyjscie ??? mam jeszcze pytanie czy to Twoj pomysl czy widziales juz gdzies zastosowane takie rozwiazanie ???

Witam

Zamówiełem płytki do tego układziku, zatem sam go przetestuję, choć mam 100% pewności że to zadziała, bo na bardzo podobnym układzie działa to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wykonując ukłądzik jako "zmiennoprądowy", czyli z komdensatorkami ne wejściu, rezystor 1mega, podłaczmy do masy, natomiast w przypadku wykonywania w wersji "stałoprądowej", nalezy go podłaczyc tak jak na schemacie.

Dlaczego

Układ DC serowo jest integratorem, i wartości pojemności kondensatorów, i rezystorów 1mega ustalaja jego stałą czasową. Gdy do wejścia plusowego tego układu dołączymy masę, układ będzie wymuszał uzyskanie takiego napięcia na wyjściu, mimo tego, że na wejście podalibyśmy np 100 mV napięcia stałego, a na wyjściu powinno być np: 0,1V x wzmocnienie (załóżmy 40)= 4 V. Podanie tego wejściowego napięcia na oba układy w wersji stałoprądowej powoduje że dla DC sero jest to "napięcie odniesienia", i nie wymusza "zejścia do zera".

Aby DC serwo dala układu "stałoprądowego", działało skutecznie, nalezy odpowiednio dobrać dzielnik na jego wejściu, w stosunku do dzielnika ustalającego wzmocnienie.

jk

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Nanioslem troche poprawek na plytke testowa wzmacniacza i mysle, ze juz wystarczy. W poniedzialek zamowie 20szt tych drukow - cena nie powinna przekroczyc 35zl/szt.

Lista osob, dla ktorych odlozylem uklady LM4702 (zgodnie z kolejnoscia wpisow):

mae

maszto

namor

Zigi

zybel

Bogdan

dj_zibi

Ukryta Zawartość

post-772-100002382 1170291699_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

myślałem że płytki wyjdą taniej, ale rozumiem: małe zamówienie i duża powierzchnia płytki, a skoro załapałem się na scalaczka gratisa ;) to się nie wycofuję i zamawiam 1 szt PCB.

Pzdr dla veteran

>>Veteran

Tak sobie ogladłem płytkę i wydaje mi się, że:

1. środkowe wyprowadzenie potka regulacji prądu spoczynkowego nie jest nigdzie podłączone, czy tak ma być?

2. czy ten pad zaznaczony strzałką (pod R9), pełni jakąś funcję, nie wydaje się być do niczego podłączony?

3. czy zaznaczone na niebiesko ścieżkido masy możnaby dać na przeciwnej warstwie, bo na nóżkach C3 i C7 będzie połączenie masy z obu warstw

Sorry za marudzenie, ale czy dałoby się to poprawić przed oddaniem płytek do produkcji, potem trzeba będzie kombinować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>off topic

>>dj_zibi

Niestety nie, nawet nie miałem czasu, żeby zrobić płytkę, ale ten poprzedni działa całkiem nieźle. Działa już z krótkimi przerwami od jakichś 4 tygodni, ten nowy ma po prostu inny kondek na wyjściu i trochę inne rozmieszczenie elementów, więc powinien być OK.

~maszto

1. Jest podlaczone, ale szara sciezka jest na tym rysunku ledwo widoczna.

2. Tak, na kazdej sciezce sygnalowej i kompensacji beda takie.

3. C3 i C7 i tak na poczatku beda zworami. To nie problem - moge je przerzucic do jednej warstwy.

Co ciekawe nikt do tej pory nie zwrocil uwagi na to, ze brak sciezek zasilania przy C50 i C51 na rysunkach, ktore zamiescilem ;)

Troche o tranzystorach...

Wypisalem sobie takie darlingtony do testow: 2SD2390/2SB1560 (Sanken), 2SD2560/2SB1647, kilka MJ-tow w obudowie TO3, ale na poczatku nie beda uzyte. Jak widac na pierwszy ogien pojda stosunkowo tanie i latwo dostepne elementy o mniejszej mocy.

Mosfet - tutaj 2SK1529/2SJ200.

Podobna konstrukcje koncowki mocy (driver na elementach dyskretnych, darlingtowny na wyjsciu) widzialem w jednym z urzadzen Denona. Moim zdaniem calosc ma szanse fajnie zagrac.

W zasadzie na plytce da sie umiescic wszystkie standardowe tranzystory w obudowie TO3P i wyprowadzeniach: BCE/GDS. Moze ktos sprobuje z IGBT ;)

Dokumentacja do plytki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Druki pod LM4702 beda w piatek, wiec poprosze o potwierdzenia na maila.

Na DIYAudio zaczal sie ciekawy watek na temat budowy stopnia wyjsciowego:

Ukryta Zawartość

Wbrew pozorom 5mA to nie taki maly prad ;)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Na stronach Nationala pojawiła sie nowa nota aplikacyjna dotycząca LM4702, polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ogladalem i te 0.0006% robi wrazenie. Szkoda ze nie podali dla jakiej f. Bo jesli dla niskiej np.1k to moze to kiepsko grac. Amatorzy moga miec problemy ze stabilizacja temperatury. Ja tam nadal wierze w damfaka. Jego prostota jest porazajaca.

Zamowienie oficjalnie zamkniete ;) Dostalem potwierdzenie, ze druki sa juz gotowe i znajda sie w moim posiadaniu jutro. Mam przygotowane koperty i pewnie uda mi sie je wyslac w sobote.

• 2 tygodnie później...

Jutro zrobie lepsze zdjecie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.