Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 2106, CA 540R, NAD 743, Yamaha 757

kargul79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W najbliższym czasie chcę zakupić amplituner, interesuje mnie coś co by możliwie najładniej grało w stereo z Monitor Audio B2, po przeczytaniu wielu testów opinii itd. skupiłem się na Denon 2106, Cambridge Audio 540R, NAD 743 oraz Yamaha RX V757. Proszę o wasze opinie na ten temat.

https://www.audiostereo.pl/topic/25703-denon-2106-ca-540r-nad-743-yamaha-757/

Jeśli chodzi o muzykę to postawiłbym zdecydowanie na CA 540R. Miałem swego czasu ten amplituner i uważam, że w stereo brzmi lepiej niż w KD, choć te jest również na wysokim poziomie. Niemniej trudno mi powiedzieć jak zagra z Monitor Audio B2, bowiem nigdy nie słyszałem takiego zestawienia - trzeba po prostu odsłuchać.

A może CA 640R? To nowość Cambridge'a. Dostępny tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam Denon 1906 i muszę powiedzieć, że w stereo gra zaskakujaco dobrze. Mam też wzmacniacz Alchemist Kraken APD6 (podwójny toroidalny zasilacz, swego czasu kosztował 550 funtów) - bardzo chwalony w latach 94-96- i po przesłuchaniu Denona nie czuję dyskomfortu. O dziwo te wzmaki grają bardzo podobnie. Natomiast testowałem różne DVD jako źródło CD i za każdym razem już po paru minutach dostawałem drgawek.

Domniemam, że Denon 2106 zagra jeszcze lepiej.

Seria XX06 Denona jest naprawdę udana. To pierwsze amplitunery, które wreszcie jakoś brzmią w stereo.

Obawiam się, że nie pozostaje nic innego jak posłuchać różnych ampli i wybrać najlepiej grający.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeżeli chodzi o Marantza to nie mam pojecia jak gra bo jakos nigdy nie było okazji posłuchac, ale jak będzie coś takiego w sklepie to z pewnością posłucham. A NADa 743 ktoś słyszał i jak on sie ma do reszty stawki?

Jedno jest pewne - na pewno nie będziesz zawiedziony brzmieniem Denona w stereo. Oczywiście nie bezwzględnie, ale w porównaniu z budżetowymi wzmacniaczami stereo. Zapewniam, że da się słuchać bez bólu. Potwierdza to każda recenzja ... ściągnij plik recenzji z www.denon.pl

What HI-FI poleca Denon AVR1906 do budżetowego zestawu kina domowego. A 2106 gra jeszcze lepiej zapewne. Ale być może CA gra lepiej - bez odsłuchu trudno coś powiedzieć.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam,

Ostatnio sluchalem CA Azur540rev.2 czy jakos tak i musze powiedziec, ze Denon odpoadl. Nie wspominajac o Y. Ten ampli w stereo wypadl zdecydowanie najlepiej. Moze byla w tym zasluga zrodla - CA DVD-89. Teraz mam problem z wyborem H/K 240/31 vs CA 540/89. Nie wiem jak CA wypada w kinie. Nie mialem tyle czasu, zeby sprawdzic.

Pozdr

Salata

Mam podpięte JBL E100 pod Denona AVR 2106 w trybie BI-AMPING i wg mnie dźwięk jest wyśmienity. Piszę to jako posiadacz więc można mi zarzucić subiektywizm ale proszę mi wierzyć że miałem w domu sporo sprzętu, m. in. Denona AVR 3802 który był wiele droższy a grał na poziomie wyraźnie niższym. Denon 2106 jest zjawiskiem nieczęstym bo w swojej klasie cenowej STEREO ma bajczne ( można to poczuć dopiero w trybie BI-AMP) nie chcę tu zadzierać z miłośnikami CA, ale powiem tylko tyle że miałem w domu amplitunery H/K, Denona, NAD-a i Yamahy ale nigdy nie miałem CA, wiecie dlaczego? Nie dlatego że nie słuchałem i bałem się kupić w ciemno, bo słuchałem zarówno amplitunera jak i wzmacniacza i ten dźwięk całkowicie mi się nie podobał, był do bani. Ostry, wręcz kłujący, płytki a przede wszystkim bez basu...Myślę jednak że główne znaczenie ma repertuar którego się słucha bo moim zdaniem Denon jest uniwersalny natomiast CA może pasować do klasyki gdzie grają skrzypce, akustycznych składów, wokali ( niektórych), ewentualnie jakieś leciutkie granie, ale do muzyki z werwą i wykopem a zwłaszcza już do koncertów DVD Kambodża się nie nadaje i kropka....jak ktoś chce się męczyć to proszę ale do muzyki dynamicznej tamto brzmienie może spowodować ból głowy i tyle, a kopa nie będzie....O ile H/K potrafi przyłoić choć ma częściowo podobne brzmienie tylko że z dobrym basem co daje równowagę, to Kambodża sypie tylko wysokimi i nic więcej, Stąd też te mity o jej przestrzenności. Nie mówię że tylko Denon, ale nie Kambodża. Marantz robi fajne amplitunery i dźwiękowo AV 5600 obroni się spokojnie przed Kambodżą.

Wybacz Norwidos, ale pozwól, że nie zgodzę się z Tobą, co do Twojej opinii na temat CA. Jak wiemy w większości przypadków każdy chwali swoje. Niemniej, obcuję z tym dźwiękiem na co dzień, co prawda już nie wydobywanym z amplitunera tylko wzmacniacza, i mam całkiem inne wrażenia estetyczno-słuchowe niż Ty. Choć zdaję sobie sprawę, że brzmienie CA mogło nie przypaść Ci do gusty - tu trzeba zaznaczyć, że jest ono specyficzne - i oceniasz je tak a nie inaczej. Podkreśliłeś też, że podoba Ci się prawie wszystko - mam tu na myśli wymienione przez Ciebie posiadane klocki, czyli H/K, Denon, Yamaha oraz NAD - prócz CA. Cóż... czasami tak bywa.

Co do brzmienia. Warto zaznaczyć, że za brzmienie nie jest odpowiedzialny li tylko wzmacniacz/amplituner i CD/DVD, ale także inne elementy, a przede wszystkim kolumny.

Napisałeś, że brzmienie CA jest "ostre, wręcz kłujące". Cóż ja uważam, że jest detaliczne i pełne szczegółów, bogate w drobiazgi, co może kojarzyć się z pewną chirurgią dźwięku i faktycznie nie każdemu się to podoba - vide B&W.

"Płytki i bez basu" - CA nie posiada może takiego basu jak H/K i nie jest tak kluchowaty i misiowaty jak tenże, i nie czaruje niższą średnicą, co się często zdarza w budżetowych klockach, ale jest zwarty, dosyć szybki i dobrze nakreślony. Bas pojawia się tam gdzie on faktycznie jest i nie doświadczymy wrażenia, że przez całość nagrania dominują najniższe częstotliwości. CA na pewno nie jest efekciarski. Na przykład teraz słucham płyty Yello - Essential i nie mam niedostatku basu. Jest bardzo rytmicznie. Notabene niezła płyta na testy. (Pozwoliłem sobie to napisać, bowiem ustosunkowałeś się również do wzmacniaczy CA.) Do dzisiaj mam niezapomniane wrażenia z King Konga pod kątem reprodukcji basu. A poza tym, dla każdego z nas co innego oznacza bas.

Szkoda, że nie napisałeś niczego o pełnej informacji i wypełnionej średnicy CA.

Prawdą jest natomiast, że CA świetnie wypada w jazzie, klasyce, w muzyce akustycznej, nastrojowej, lekkiej, łatwej i przyjemnej itp. - i taka muzyka w większości wypełnia mój repertuar - ale nie oznacza to wcale, że nie można na tym sprzęcie słuchać czegoś ostrzejszego - np. Lenny Kravitza, którego wprawdzie słucham rzadziej niż, na przykład, Ani Jopek, ale czasami słucham. Niemniej nie oznacza to, że polecałbym te klocki to muzyki havy metalowej.

Natomiast przestrzenność CA to nie mit tylko fakt, na który składa się wiele elementów, a nie tylko wysokie tony jak zasugerowałeś, choć trzeba przyznać, że przyczyniają się znacznie do wrażenia przestrzenności. Niemniej Altusy też sypały wysokimi tonami, ale o ich przestrzenności nie słyszałem.

Napisałeś: "nie mówię, że tylko Denon, ale nie Kambodża" - tym samym dałeś wyraz temu, że każdy inny klocek jest ok. tylko nie CA. Według mnie trochę niepoważne stwierdzenie i wielkie uproszczenie, ale masz prawo tak sądzić.

Taka jest moja opinia. Zaznaczam, że to co napisałem jest niejako oceną posiadanego przeze mnie systemu i dopuszczam inne wrażenia odsłuchowe - na przykład takie jak Norwidosa choć jego wrażenie wydają mi się pobieżne i przelotne, prawdopodobnie w warunkach sklepowych - ale z którymi nie do końca muszę się zgadzać.

Osobiście szanuję Twój wybór i Denon 2106 to naprawdę niezły klocek, ale mi podoba się brzmienie CA i uważam, że stereo amplitunera 540R jest ponad przecięte na tle konkurencji.

Koniec końców i tak każdy wybiera to, co mu się podoba lub to, na co go stać i w większości przypadków nie ma to nic wspólnego z tym, że jeden klocek jest lepszy od drugiego.

tomek93

bardzo miło mi się czytało Twój wpis i szanuję to co napisałeś...swoją drogą to niedługo znowu pewnie zmienię sprzęt więc nie ma co się sugerować tym co mam obecnie bo u mnie co miesiąc grają inne klocki. Niech każdy oceni własnym słuchem moją opinię o CA, bo bardzo prawdopodobne że wiele osób będzie miało odczucia takie jak tomek93...

jasne że ważny jest odpowiedni dobór elementów zestawu ale mam takie doświadczenie że jak jakiś klocek jest bardzo dobry to gra prawie ze wszystkim poprawnie i nie ma kłucia w uszy, ale dla fanów teorii kompatybilności zabawy z dobieraniem elementów mogą być miłym zajęciem:)

P.S. Mam ogólnie słabą opinię o sprzęcie każdej firmy w klasie budżetowej...czyli cena za klocek do 4kzł, niezależnie czy jest to CA czy nie, natomiast tak czy siak w tym przedziale cenowym są lepsi i gorsi...

Pozdrawiam

to może jeszcze ja coś skrobnę.

Miałem już Ampliego, Sony, Denona, Yamhy słuchałem, i finalnie osiadłem na CA 540R. Dlaczego, a dlatego że w stereo nie słyszałem niczego lepszego. Już kiedyś napisałem na tym forum że Denon z moimi Kefami brzmi jak by ktoś na nie naciągnął wielkie skarpety, Yamaha to mistrzostwo w spłaszczaniu dźwięku. Stereofonia i przestrzennośc w wydaniu Ampliego CA i Kefów jest powalająca.

UWAGA!! POWYŻSZE JEST WYŁĄCZNIE MOIM ODCZUCIEM, sprzęt zmieniałem wiele razy więc jakieś tam zdanie w temacie mam.

jak widać wszystko kwestią doboru:)

ja nie słuchałem nigdy Denona z Kefami...

napisałem kiedyś że dobry sprzęt zagra ze wszystkim ale jak widać nie ma tak łatwo:(

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.