Skocz do zawartości
IGNORED

lustrzanka vs wizjer elektroniczny

??wirek

Rekomendowane odpowiedzi

czy wg was wizjer elektroniczny ma szansę wyeliminować lustrzankę? idea lustrzanki wydaje mi się reliktem wobec wizjerów elektronicznych, które pobierają sygnał z tej samej matrycy, która rejestruje zdjęcia, nie mają tego klepiącego lustra wymagającego sporo przestrzeni wewnątrz aparatu

https://www.audiostereo.pl/topic/25780-lustrzanka-vs-wizjer-elektroniczny/

Chodzi Ci o parzenie w wizjer za ktorym jest LCD? Czy sam ekran LCD w aparacie? Imho i tu i tu LCD jeszcze daleko do luster...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Oj chyba jednak nie. Raczej lustarznki się rozwijają niż upadają. Olumpus zrobił aparat (E-330) z dodatkową małą matrycą która działa przy opuszczonym lustrze, tak więc możemy korzystać z kadrowania na LCD. Wizjer optyczny jest czasem nie zastąpiony, np. przy silnym świetle, kiedy na LCD mało co widać, no i przez niego widzimy dokładnie tak jak to będzie na zdjęciu, a nie tak jak to zniekształca LCD (kolory). A co do rozmiarów, to chyba też Olympus (ale nie pamiętam) robi już coraz mniejsze lustrzanki, jakoś sobie poradzili z pryzmatem który zwykle wystawał u góry. No a poza tym to tak jak w audio, dobre nie często jest przy okazji małe i lekkie;) No a w profesjonalnej fotografii (nie studyjnej) lustrzanki panują i jakoś nie wyobrażam sobie żeby to się szybko mogło zmienić.

Ja mam lustrzankę ale analogową i jakoś to klapnięcie lustra jest takie fajne;)

Lustrzanki królują nie tylko na rynku profi. Sam bym sobie kupił ale żoną jaszcze nie pozwala. A przy obecnych cenach nie jest to duży wydatek - 2300-2400 za Nikona D50, KM 5D, Pentaxa IstDL z kitowym obiektywem, bez osprzętu. Kto ma taka kasę i choć troche robił na czymś zdjęcia kupuje raczej takie lustro. No chyba, że skusi się wyglądem Panasonica FZ30, Sony R1 albo Samsunga Pro815. Chociaż to też dobre aparaty.

Miałem Fuji S 602 Zoom który miał jeden z najlepszych wizjerów elektronicznych, dalo się tym kadrować jako tako dopóki nie zrobiło się ciemno (nie miał właściwej skali odcieni szarości, co jest typowa cechą LCD) albo obiekt nie był w ruchu (wizjer EVF działał z opóźnieniem i do tego smużył jak w starych laptopach) a warunki pozwalały na użycie auto focus (bo ręczne ustawianie ostrości na czymś co ma rozdzielczość 0,2 mpix to porażka)

Teraz mam Olka E 10, niebo a ziemia. W ogóle tamto Fuji to na tle Olka to jest zabawka, nie ta szybkosc działania, nie ta precyzja, nie ta pewnosć działania. Nie jest jednak tak, ze Fujikiem nie dało się robić dobrych zdjęć, albo że były warunki w których nie dało się zrobić dobrego zdjęcia, praca z tym aparatem była po prostu mniej komfortowa.

Tak na prawdę to trudno powiedzieć czy są tańsze czy polityka jest podobna jak w przypadku samochodów, gdzie za większy silnik dopłaca się całkiem spore pieniądze, mimo, że różnice w kosztach wytworzenia silnika o tej samej liczbie cylindrów, ale rózniącego się pojemnością są niewielkie. Nie wiem ile może kosztować te kilka szkiełek w celowniku lustrzanki, ale nie wydaje mi się żeby kosztowały dużo, zwłaszcza, że wcale nie muszą być one jakiejs super jakości, a często są nawet dosyć słabe, jak matówka w Canonie 350D.

Faktem jest, że jak się trafi jakąś wycofywaną lustrzankę to można kupić ją za niewiele większe pieniądze niż zaawansowany kompakt, całkiem niedawno widziałem fabrycznie nowe Canony 300D za 1800 PLN, to już rozsądny pieniądz, a obserwując ten rynekz całą pewnoscią można stwierdzić że drożeć nie będą.

• 1 miesiąc później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wlasnie kupilem okazyjnie Nikona 5400 prawie nowke i musze stwierdzic ze wizjer LCD ma doskonalej jakosci. Nawet w bardzo malym swietle widac wszystko. Wczesniej mialem kompakcik Sony - zenada. Przygode z cyfra dopiero zaczynam za to w analogu siedze od lat. Zyczylbym sobie zeby wizjer w cyfrowkach byl klasy tego w moim Canonie FTb czy T 50.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.