Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki Tonsil SD-4xx

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie na temat słuchawek Tonsil serii SD-4xx.

Moje najlepsze słuchawki jakie miałe to był słuchawki firmy AKG. W tej chwili nie stać mnie na zakup AKG, ale mam okazję tanio kupić Tonsile SD-409.

Jak oceniacie słuchawki Tonsil seria SD-4xx??

https://www.audiostereo.pl/topic/25783-s%C5%82uchawki-tonsil-sd-4xx/

Nie wiem jak grają Sd409, ale wiem jak grają Sd426. Mam takie i używam, moim zdaniem grają dobrze i muzykalnie. Mają stosunkowo silny bas, analityczność stonowana na rzecz muzykalności (odwrotnie jak Philips serii HP8xx), dźwięk słodki, przestrzenność duża, nie grają technicznie jak np. słuchawki Technics'a. Moje kolumny dostrajałem właśnie do takiego brzmienia (oczywiście bez basu - słuchawki tu mają zawsze przewagę). Pozdrawiam.

Jeśli nie będą służyć do podsłuchu w trakcie nagrywania z mikrofonu to polecam Sd-409 można je kupić w dobrym stanie na pchlich targach od 20-30złp. cena sklepowa [produkowane są do tej pory] 190 PLN pracują od 20-20000 Hz [dół wystarczająco dobry i świetna góra]

Pozdrawiam

Zbyszek

Tonsile SD-409 to totalna porazka.

Powiedzmy, ze jeszcze trzeba zwazyc na czym sie ich slucha. Bo jezeli to jest jakis sprzet "niskobudzetowy" to moze jeszcze ujda w tloku. Jezeli jednak bedzie sprzet od okolo tysiaca w gore za klocek, to nie ma najmniejszego sensu na nie patrzec.

Ani Sd 409 ani zadne piecsetki nie maja basu ani zadnych innych walorow jak dla mnie.

Jedynie Sd 426 spisuja sie niezle jak na poczatek zabawy ze sluchawkami. Mialem 2 pary owych Sd 426 przez dlugi czas i nie narzekalem. Chociaz trzeba trafic egzemplarz, bo sluchawki nierzadko posiadaja wady fabryczne.

Sd 426, AKG czy tanimi Sennheiserami lub Kossami mozna sie zachwycac do momentu gdy sie sprobuje sluchawek z wyzszej polki, typu Beyerdynamic DT 880 czy Sennheiser HD 600, wtedy obecnie posiadane szybko leca w odstawke lub na Allegro.

Absolutnie zgadzam się z "Jamarem" !!! Sd 409 to bardzo przeciętne słuchawki. Faktem jest to, że można je kupić bardzo tanio ale jakość dźwięku jest taka sobie....

Miałem te słuchawki i dokonałem odsłuchu na różnych wzmakach, mogłem kupić za 50zł ale odpuściłem sobie.

Tak, czy inaczej w porównaniu z moimi Technics,ami RP-F 30 to niebo a ziemia.Niema sensu wogule porównywać.

Z Tonsilu dobre są chyba tylko Sd426. Egzemplarze produkowane obecnie nie mają już wad fabrycznych, choć cewka wciąż jest cieniutka i łatwo je uszkodzić mechanicznie - trzeba uwazać, żeby nie doszło do uderzenia, bo to często ich koniec. Co do Sd409, to niestety ich nie słuchałem, ale są ponoć zdecydowanie gorsze. Niektóre empiki (te nowe) mają je na wyposażeniu - można isć na "odsłuch" (choć płyty do odsłuchu to z reguły tandeta...)

Pargnę zauważyć JAMAR, że napisałem, że mi właśnie chodzi o tanie słuchawki ale w miarę dobre bo nie mam w tej chwili kasy na nic lepszego.

Owszem Beyery i Sennheisery są bardzo dobre, ale dla mnie Nr 1 to AKG K-240. Wcześniej miałem AKG K-250 (już chyba nie produkowane) oba te modele biją na głowe wszystkie inne Sennheisery i Beyery i inne w cenie do 1000 zł. Mailem je bardzo długo, porownywalem z innymi, słuchałem na różnym sprzęcie i takie jest moje zdanie.

W tej chwili troche krucho w portfelu, a sluchawki są mi potrzebne więc sięgam po używane Tonsile bo żadna inna firma nie może zaoferować w tak niskiej cenie tego co oferują Tonsile. Poza SD-409 mam jeszcze do wyboru SD-422. Czy ktoś może mi powiedzieć czym się różnią? Wiem, że mają inne parametry ale jka jestw odsłuchu? Które są lepsze?

Pargnę zauważyć JAMAR, że napisałem, iż mi właśnie chodzi o tanie słuchawki ale w miarę dobre bo nie mam w tej chwili kasy na nic lepszego.

Owszem Beyery i Sennheisery są bardzo dobre, ale dla mnie Nr 1 to AKG K-240. Wcześniej miałem AKG K-250 (już chyba nie produkowane) oba te modele biją na głowe wszystkie inne Sennheisery i Beyery i inne w cenie do 1000 zł. Mailem je bardzo długo, porownywalem z innymi, słuchałem na różnym sprzęcie i takie jest moje zdanie.

W tej chwili troche krucho w portfelu, a sluchawki są mi potrzebne więc sięgam po używane Tonsile bo żadna inna firma nie może zaoferować w tak niskiej cenie tego co oferują Tonsile. Poza SD-409 mam jeszcze do wyboru SD-422. Czy ktoś może mi powiedzieć czym się różnią? Wiem, że mają inne parametry ale jka jestw odsłuchu? Które są lepsze?

Pargnę zauważyć JAMAR, iż napisałem, że mi właśnie chodzi o tanie słuchawki ale w miarę dobre bo nie mam w tej chwili kasy na nic lepszego.

Jeżeli twoje uszy zaznały już rozkoszy dźwięku z takich słuchawek jak AKG-240, Sennheisery oraz B.D to radzę ci dobrze.........odpuść sobie te Sd-409. To tak jakbyś po kilkuletnim użytkowaniu Mercedesa 600 przesiadł się do malucha, tylko dlatego że sytuacja finansowa cię do tego zmusiła.

Mialem kiedys gazete z tych o sprzęcie RTV (nie pamietam tytułu) z konca lat 80-tych i tam bylo zestawienie sluchawek HI-FI i wlasnie ktoreś z Tonsili SD byly stawiane na równi z AKG i Beyerami w rankingu Top 5, wiec chyba nie jest aż tak źle??

Reaper, z Tonsila mogę polecic SD524. Niestety już nieprodukowane, słuchałem ostatnio 426 i 409 i to niestety już nie ta bajka. Fakt, ze 426 i 409 były świerzi wyjęte z pudełka, a trzeba pamiętac, że nauszniki potrzebują 2-4 tygodnie na rozgrzewkę.

Tak czy siak SD524 moim zdaniem zagrały lepiej od Sennheisera HD500. Oba komplety po rozgrzewce.

Modelu 422 nie miałem na uszach więc nie wiem. Model 409 miałem, słuchałem i odradzam !

A model 426 ma zaskakująco dobrą opinię (patrz w "opiniach").Ja osobiście też nie miałem okazji ich posłuchać, ale zaufał bym kolegom którzy pisali recenzje.Niestety 426 są drogie nawet na "Allegro".

Przychylam się do zdania kolegów i odradzam SD-409. Miałem kiedyś SD-426 i są to świetne słuchawki w swojej cenie (według mnie napewno lepsze od takich Sennheiserów hd-500), niestety pewnego dnia moje Tonsile niestety przestały grać (tak po prostu się zbuntowały;). Również nie miałem wtedy zbyt wiele kasy i kupiłem nowe Tonsile SD-409 z nadzieją, że będą tylko trochę gorsze od SD-426... no i się pomyliłem! Jest to bardzo duża różnica, zupełnie inna klasa słuchawek... SD-409 przesłuchałem kilka razy i sprzedałem. Teraz mam AKG k-240 Studio i chętnie porównałbym je właśnie z SD-426, chciałbym bezpośrednio sprawdzić czy różnice będą znaczne. Do dziś pamiętam, jak po przygodach z kiepskimi słuchawkami trafiłem na SD-426 i... były oszałamiające! Przestrzeń, stereo, detaliczność - niesamowite, dość wyrównane pasmo... dlatego właśnie chciałbym je dzisiaj porównać z AKG.

Konkluzja - SD-426 tak, SD-409 nie!

Witam

Do SZWAGIERO

Mam obecnie AKG-K150, AKG-K240 MONITOR, AKG-K271.Elektronika TDS-5 *, TDS-6, TDS-16* tonsili worek nawet takie jak Sd-102 nie występujące zbyt często w przyrodzie; Sd-426 należą do najlepszych słuchawek Tonsila w 409 należy nieco się pobawić z ich obudową [[polecam wizytę i konsultacje u najbliższego lutnika ] *) specialna budowa wkładki {dziurkowany magnes membrana dziurkowany magnes TDS-5 [2x 70 Ohm] TDS-16 [2 x 10 Ohm]}

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Korwina

W takim razie jak wypada porównanie AKG k240 Monitor i Tonsili SD-426 ? Fakt faktem ja mam AKG k240 Studio, ale myślę, że między Monitorami czy Studio nie ma aż takich wielkich różnic, żeby można było diametralnie zmienić wynik porównania AKG z Tonsilami.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Nie chcę się bawić w wyrocznię , sędziego Kalosza na ligowym meczu piłkarskim, ani innego nawiedzonego jaki tylko jest odpowiadam wyłącznie w swoim imieniu. Nie ma przy odsłuchu pomiędzy Monitor/Studio AKG - K240 zasadniczej różnicy. Podsłuch w trakcie nagrywania z mikrofonu trzymanego w ręce lub znajdującego się 60-80 cm na wprost twarzy Was nie interesuje,

Pozdrawiam

Zbyszek

PS . Do SHREK-a mam obecnie padniętą wysyłkę maili, jak tylko zrobię porządek z Outlockiem odpowiem, posiadane Tonsile przeglądnę i odłożę.

Reaper:

U mnie leżą w domu SD426, mogę się ich za drobną opłatą (przesyłka plus czteropak Warki :) ) pozbyć. Zobaczę dokładniej czy są w stanie nadającym się do pokazania innym ludziom (bo dawno już leżą w kartonie) i dam znać - podaj maila tutaj lub w "o mnie" albo napisz od razu do mnie - mój mail jest wpisany w profilu.

Odsluchalem te SD-422 i dalem sobie spokoj. dzwiek fatalny. Jakis taki pusty, bas nieslyszalny. To jest konstrukcja otwarta. Wple polotwarte lub zamkniete.

SD-409 graja znacznie lepiej ale niestety ktos inny mnie wyprzedil i nie moglem ich kupic, tylko jedynie odsluchac. I musze przyznac ze nie jest tak tragicznie.

Do

SHREK-a

Byłem dzisiaj na pchlim targu pod Halą Targową na Grzegórzkach w Krakowie. Były Tonsila Sd-102 [bez gąbek typ zamknięty] oraz SN-60 [2 x 400 Ohm typ zamknięty] olbrzymie i obrzydliwe. Obiecano mi na przyszłą niedzielę

tak zwane "ruskie"m, podobno w stanie idealnym, nie znam ani typu ani impedancji dosłownie nie wiem nic konkretnego. Było kilka magnetofonów mono między innymi Philips i Privileg tak zwane "reporterskie" w stanie średnio opłakanym.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Dzięki Korwin ze o mnie pamiętałeś.

Które słuchawki TONSILA waszym zdaniem są najleprze ?

Które modele są otwarte, zamknięte ?

Proszę o dodawanie stron z danymi, parametrami słuchawek TONSIL

Może ktoś ma jakieś słuchawki TONSILOWSKIE do sprzedania, albo chce je kupić. W tym wątek będziemy mogli się wymieniać informacjami i pomagać sobie nawzajem.

Mnie interesowały by modele Sd-524 oraz Sd-426 w dobrym stanie za rozsądne pieniądze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.