Skocz do zawartości
IGNORED

NAD320bee - czy sie skusic?

asdf0000

Rekomendowane odpowiedzi

rzeczywiście coś jest w tych starych kondach - pare dni temu przy okazji przerabiania wejsc/wyjsc w moim staruszku dualu sprawdzilem pojemnosc kondów z zasilacza - bylem w zasadzie z góry nastawiony na wymianę - a tu oba 28 letnie kondensatory trzymają swoje 10000uF a nawet mają minimalnie więcej :)

Mam Nad a 320, i uważam ze jest kiepski. Siedzą w nim b kiepskie elektrolity, wymiana trochę poprawia, ale i tak gra beznadziejnie na niskich poziomach głośności, na wyższych w miarę. Obudowa jest mało solidna, jak wejdzie na nią kot to się zagina do środka.

> MISFIT

podales wczesniej kontre wobec wypowiedzi SOSO nt nada i jego 3D. i tu akurat sie zgodze. badziwnie wygladajacy creek 4330 pokazuje juz co to znaczy powietrze, 3D oraz cos na ksztalt sceny w tanszych wzmakach. i podpisze sie pod tym wszelkimi posiadanymi czlonkami. :) sluchalem bowiem wynalazkow zarowno nada jak i creeka. cena za creeka 4330 na allegrze [obecna aukcja] siega 850 zl. to dosc sensowna cena za stary ale zadbany wzmak dajacy taki dzwiek, owszem chcialoby sie nabywac uzywane graty taniej. niemniej sa zapalency zadajacy za creeka 4330 1500 zl takze. i tu mozna sie zastanawiac. ale i tak pierwej warto posluchac. bo po prostu warto.

inna sprawa ze 'trudne' kolumny to takze zgryz w doborze wzmacniacza.... wiem cos o tym, sam przerabiam ow problem...

sa jednak 'zapalency' ... znajomy nabyl nada 352. posluchal rad, posluchal w sklepach. wzial. niestety nie wzial sobie do serca zadnej z moich sugestii w temacie posluchania don pewnych modeli kolumn. nabyl wedle wlasnego uznania- jakies slynne B&W. namowielem go aby przytargal nadzia do mnie na moje skromne i malutkie monitory i... i nagle znajomy mowi... "hmmmm a u ciebie to tak mocno do tylu ten dzwiek idzie"... oto prosze czeste tendencje w nabywaniu gratow... pisza ze ok, bierzemy... a szczerze odwodzilem owego znajomego od zakupu BW... oj jak ja go odwodzilem... inna sprawa ze jak juz pisalem nada z obecnymi kolumnami nie chcialby miec na co dzien... no ale jednak wiele zalezy od konfiguracji... mysle ze ani psioczenie na nadzie ani mowienie o nim na kolanach nie ma sensu. trzeba pokombinowac i tyle... a nusz odkryje sie naprawde zdumiewajace zestawienie?

McGyver,

Ladnie mnie podsumowales ale mam po prostu inne zdanie. A tak dla przyzwoitosci - podaj mi przyklad konkretnego wzmacniacza o podobnej cenie katalogowej, ktory gra lepiej. Moze ja sie z kolei posmieje ;-)

I jeszcze jedno - scena 3D w NAD-zie zdecydowanie jest ale moze to takze kwestia kolumn, pomieszczenia odsluchowego (to mam naprawde rozpracowane u siebie) i kabelkow. U mnie w kazdym razie 3010 gral w tym wzgledzie znakomicie i nie sadze by 320 byl w tym wzgledzie gorszy.

pzdrw

soso

A, no to teraz rozumiem. Odsłuchałeś sobie 3010, i na tej podstawie wysnuwasz wnioski o C320. A to są DWA ZUPEŁNIE RÓŻNE WZMACNIACZE. 3010 jest O NIEBO LEPSZY od C320.

W roku 1998 NAD C320 kosztował ok. 1600zł. W tym samym czasie Marantz PM68 kosztował 1699zł. Był o niebo lepszy od niewydarzonego C320. Również Cambridge Audio A500 był nieznacznie lepszy od C320 Oprócz tego Luxman A 451 i A 471, Denon PMA925, kilka Arcamów, AMC, a nawet poczciwa Diora WS704. Większość z tych wzmacniaczy miałem w domu, mogłem więc porównać w moim systemie.

>tomato

>nabyl wedle wlasnego uznania- jakies slynne B&W

>a szczerze odwodzilem owego znajomego od zakupu BW

Nie wiem co masz do firmy B&W. Może byś się kiedyś zastanowił

dlaczego one są takie słynne. Jeżeli w Twoim pomieszczeniu z Twoim sprzętem

nie zagrały to nie znaczy, że to złe kolumny.

Trzeba poprostu dobrać do nich właściwe komponenty. Im wyższej klasy

masz sprzet towarzyszacy tym lepiej grają. W przeciwieństwie do wiekszości

kolumn ich mozliwości nie kończą się na budżetowej klasie wzmacniaczy.

Kto słuchał tych kolumn na dobrym (dobrze dobranym, wysokiej klasy)

sprzęcie ten wie o co chodzi.

Zresztą te wpisy i Wasze opinie nie maja znaczenia bez podania wszystkich

parametrów odsłuchowych. Wystarczy zmiana jednego i może być diametralnie

inna sytuacja.

A co do nada 320 to masz racje, że z B&W nie bardzo się lubi.

Puszczony dół i zapiaszczone górki. Scena muzyczna nie zachwyca.

Pozdrawiam

Ola

McGyver:

Jedna firma i aż takie różnice w brzmieniu??? Znasz dużo sprzętu i słuchałeś dużo...Ja będe stała za chwilkę przed wyborem: chciałabym NAD...najlepiej monobloki ...Czy też amplituner stereo i nie ma pomiędzy tym różnicy w słuchaniu??

Biorąc pod uwagę ze podoba mi się dzwięk Paradigmów Monitor 9v.4 to chciałabym z tej serii też inne dokupić ..

..Marantz? Jak się ma do NAD-a?? czytam różnie piszecie ze ta firma pod muzykę poważną a inna znowu pod typowe "bum bum dasy i nic więcej"..a jak ma się z NAD-em to i np. z Marantz-em?? Luxman??Przecież nie jestem w stanie wszystkich firm odłuchać przed kupnem..?"-(

Nic w tym dziwnego. Te wzmacniacze dzieli dystans kilkunasu lat.

Obecnie klocki NAD zaczynają grać rozsądnie od modelu C352 w górę. Ale czy jeszcze warto tyle za to płacić?

Coś mogę napisać na ten temat bo miałem Nad 320 teraz mam 352, grałem też na Rotelu jakis przedwzmacniacz + końćówka 930ax.

1.Nad 320 to taki początek w miare przyzwoitego grania - lepszy niż "AMAROT STEREO"(na pewno w tych pieniądzach można kupić coś lepszego), ale NAD 352 to już duży skok na przyzwoity poziom. Tylko jeżeli to ma grać w 70m2 to już bym pomyślał o NAD 372.

2.Natomiast czy NAD trafi w twój gust brzmienia? to już inna sprawa.

Myślę że każdy ma troszkę inny gust i to co dla jednego jest SUPER!!! to drugi to wpisuje w temacie "syfiaste stereo".

Najlepiej słuchać, dużo i różnych wzmacniaczy.

Ja tak szukałem głośników, aż tu nagłe u McGyvera usłyszałem coś czego dawno szukałem, to tak troszkę jak w życiu ta zbyt chuda, ta zawysoka , ta zaspokojna a ta .. aż nagle człowiek trafi na to coś i ani się nie oglądniesz a tu już mineło 25 lat RAZEM.

Cambridge Audio A500 lepszy nieznacznie w wysokich ale bas u niego robi pitu pitu przy Nadzie . Poza tym scena w nadzie jest ale ta zależy od kolumn , ustawienia i pomieszczenia .

Porównywalismy kiedyś C-320 i C-320 BEE i wyszło że ten pierwszy ma lepszą końcówkę a gorsze pre a w BEE jest odwrotnie końcówka jest gorsza za to pre nadrabia .

Trzeba przyznać że dużych i trudnych kolumn nie uciągnie i że z B & W średnio sie lubi .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.