Skocz do zawartości
IGNORED

AKG K701 - wrażenia; porównanie z HD650

inżynier

Rekomendowane odpowiedzi

W "podobnych" masz skrót do wątku Słuchawki wysokiego lotu, tam powinno być coś więcej o tych modelach. Piotr Ryka je recenzował właśnie tam. Każde z nich można napędzić lampką, z czego AKG K701 będą najtwardszym orzechem do zgryzienia dla lampy, zwłaszcza OTL. HD650 nie znam, a z pozostałej trójki zdecydowanie DT880 Pro, ale to według moich indywidualnych preferencji.

rafko, 31 Sty 2008, 13:50

>Po przeczytaniu tego watku juz w koncu zglupialem.....

>

>Ktore beda najlepsze do wzmaka lampowego AKG 701, Beyery 880? 990? Czy Senki 650? Najlatwiejsze do

>napedzenia sa Senki....

Bez posłuchania się nie da. Rację natomiast przedmówca pisząc o AKG K701: one potrzebują DUŻO prądu, więc albo hybryda albo SS.

niektore lampy maja duzo wiecej pradu niz ktos moglby sie spodziewac - np. moje woo4 bije na glowe wszystko co slyszalem ( mysle ze nawet z twin head wlacznie )

Ano wlasnie, mam lampe w ktorej trudno jest stwierdzic czy to sluchawkowiec z wyjsciami na kolumny, czy normalny wzmak z wyjsciem sluchawkowym..... przy trafach ma przelacznik - glosniki:sluchawki. Niestety nie moge znalezc zadnych danych technicznych :-/

rafko, wygląda więc że masz całkiem porządnego wzmaka, skoro ciągnie kolumny głośnikowe. Przęłącznik ten zapewne zmienia tylko wybraną przekładnię transformatora, aby bardziej pasowała do wyższej impedancji słuchawek. Ja jednak zgodzę się z inżynierem, że do prądożernych słuchawek to najlepsze tranzystory albo hybrydy z wyjściem tranzystorowym - mają dużą wydajność prądową i niską impedancję na wyjściu, czego nie można powiedzieć o słabszych i uboższych konstrukcyjnie lampkach.

• 8 miesięcy później...

Właśnie na przemian słucham zakupionych niedawno AKG 701, oraz Beyerdynamic DT770 Pro ze starej serii, które udostępnił kolega. Wcześniej robiłem porównanie K701 z moimi HD650.

AKG grają bardzo ładnie, ale niestety z prawdą o muzyce ma to niewiele wspólnego. Tutaj mistrzem są DT770 Pro, to po prostu znacznie lepsze słuchawki. Co więcej, im lepszy wzmak słuchawkowy tym bardziej przewaga DT770 na skrajach pasma jest ewidentna.

Sennki też znacznie lepiej wypadają od K701 w każdym aspekcie, poza "powietrzem", którego K701 rzeczywiście mają więcej.

W kategorii bang for the buck DT770 razem z DT150 są nie do pobicia, powiem tylko, że kilkukrotnie droższe Grado RS1 w mojej opinii grają przy DT 770 żenująco źle (choć ładnie :-).

Wracając do K701 - kupiłem je do słuchania muzyki w pracy i do tego nadają się świetenie, Beyer'ów przez 4-5 godzin raczej nie da się słuchać :-)

At żyra biesitsa, nie istnieją na rynku lepsze słuchawki niż AKG-K701, nie podbijają tej kiepskiej muzyki, której słuchacie ulepszając przy okazji kompozytora wykonawców i instrumenty.W AKG-K701 głos jest wierny [ Mały SŁOWNIK JĘZYKA POLSKIEGO PWN Wwa.1969 strona894] - ponieważ przypuszczalnie nie wiecie co to słowo znaczy]i można w nich pracować godzinami

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, 29 Paź 2008, 12:37

>At żyra biesitsa, nie istnieją na rynku lepsze słuchawki niż AKG-K701, nie podbijają tej kiepskiej

>muzyki, której słuchacie ulepszając przy okazji kompozytora wykonawców i instrumenty.W AKG-K701 głos

>jest wierny [ Mały SŁOWNIK JĘZYKA POLSKIEGO PWN Wwa.1969 strona894] - ponieważ przypuszczalnie nie

>wiecie co to słowo znaczy]i można w nich pracować godzinami

>Pozdrawiam

>Zbyszek

potwierdzam...mialem większość topowych modeli od gs 1000,mdr 5000,itd,mam denony md 5000 ale i tak slucham 701. żadne nie maja tej barwy co akg 701 i nie dają tyle przyjemności ze słuchania...oczywiście podpięte pod jakaś podpierdulke niczego nie pokażą.

Do^PTX-a

Dzięki za dobre słowo, nie stać mnie na zakup AKG-K701 ale mam u je u siebie w domu jako depozyt znajomego, który obecnie jest na saksach w Irlandii i nie chce aby mu się nieużywane "zastały" a kontrakt ma jeszcze na dwa lata. Korzystam z nich przeważnie do podsłuchu przed taśmą i po taśmie,kiedy nagrywam na UHERze REPORT 4200 MONITOR, do podsłuchu przed taśmą w przypadku UHER-a CR-240 i SONY WM-D6C. Na odsłuch po za sporadycznymi przypadkami mi ich po prostu żal. Pierwsze AKG-K701 miałem kiedyś udostępnione przez Rafaella [dziękuję] i mimo że nie były wtedy jeszcze wygrzane głos ich mnie poraził

Pozdrawiam

Zbyszek

-> Korwin,

Zbyszku, cieszę się, że podobają Ci się K701. Pod dwoma względami są wspaniałe:

1. Homogeniczność i płynność (przywodzą mi na myśl najepsze kolumny Dynaudio)

2. Jakość średnicy.

Niestety, jednak moim zdaniem leciutkie wycofanie góry i nie dość dobra masa basu powodują, że bardziej liniowe Beyer'y są lepszym narzędziem do realizacji dźwięku, przynajmniej moim zdaniem.

Zauważ też, że napisałem, że do dłuższych odsłuchów są doskonałe, z dwóch względów:

1. Gładki i nienatarczywy charakter

2. Są bardzo wygodne.

Pozdr.

Co to znaczy, że żal Ci słuchawek na odsłuch? To sprzęt kupuje się po to żeby go oglądać, ewentualnie uruchomić raz na kilka miesięcy i poużywać przez pół godziny, jak jakieś zabytkowe auto?

Te słuchawki też nie są jakimś wielkim hi-endem, przynajmniej jeśli chodzi o cenę. Jeszcze dwa miesiące temu można je było kupić w Stanach za równowartość pięciuset złotych.

No niestety wszystko rozbija się o gusta. K701 są najlepszymi słuchawkami, jakie do tej pory słyszałem, mają wszak jeden manakment - wycofanie dźwięku i mniejszy impakt, poza tym nie mają wad.

Ich największą zaletą jest naturalizm. Skraje pasma są delikatnie wycofane, bo tak wg moich doświadczeń brzmi rzeczywista muzyka bez wzmocnienia. Oczywiście jeśli czyjś słuch został wskutek bytności na koncertach rockowych skalibrowany pod brzmienie "loudness" wówczas K701 będą dla niego ciężkostrawne. Zaznaczam, że jest to moja ściśle subiektywna opinia.

Jeżeli muzyka: instrumenty i piewica nie zostali poddani tak zwanemu procesowi elektryfikacji wsi i ich głos jest odbierany na żywo tak jak chce tego akustyka sceny i sali to AKG-K701, nie mają sobie równych cały czas mowa o podsłuchu. Odsłuch uprawiam z zasady na tym czego wymaga gatunek muzyki inne nauszniki służą mi do cieszenia się Sabatonem [ruskie ortodynamiczne 60 Omowe] a inne muzyką symfoniczną Tonsil Sd-426 lub 429 mogą być AKG-K240.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 3 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...
  • 8 miesięcy później...
Gość brodacz

(Konto usunięte)

Jak ostatnio rozgladalem sie za Sennheiserami i obdzwanialem sklepy to sprzedawcy mowili ze bardzo zle im sie wspolpracoje z ta firma i nie sprowadzaja juz sennheiserow to bylo w lipcu tego roku niewiem jak jest teraz ja AKG odsluchiwalem w Art-Media Design mieli wszystkie chyba modele AKG i podlaczyli mi je do Meridiana.Ciekawe jak teraz ma sie sytuacja z Sennheiserami.

AKG K701 sa faktycznie bardzo wygodne, polecam łączyć z Heed canAmpem - w zasadzie wyłącznie ! Ani Forum608 ani Graham Slee Solo PSU1 nie wyciska z nich basu....a Heed to potrafi !

IC ? Anti IC Reference !

gdybys sie juz zdecydowal na ktores, np AKG 701 i salon nie da Ci dobrego rabatu, to polecam z alledrogo kupic od....(priv). Sam skorzystalem i dostalem sluchaweczki dziewicze, nieotwierane, oryginalnie zapakowane, z natychmiastowa wysylka

ibanezq,

Niestety są tam dosyć drogie ok. 1450 zł. Ale jak by Ci odpowiadały moge sprzedać swoje ponieważ mi one nie siedły i prawie ich nie słucham. Jestem z Warszawy jak coś to proszę o info na priv.

Polecam sprawdzić niemiecki Ebay - na pewno jest taniej niż 1400 złociszy.

Ja z kolei, w związku ze zbliżającą się gwiazdką mam do napisania list do św. Mikołaja i nie wiem co wpisać po słowach "Kochany Mikołaju, na gwiazdkę chciałbym ...": albo dt 880 albo akg 601. K701 nie słyszałem, a K601 tylko w dość kiepskich warunkach, w MM na jakimś dupnym boomboxie... (wiem, porażka, ale nie dało inaczej). Ale mimo to k601 mi się podobały. Pytanie, czy K601 od K701 znacznie się różnią, i czy różnica ta warta jest dołożenia ponad 100 euro.

Nie miałem natomiast okazji bezpośrednio porównać dt880 z k601 i mam zagwozdkę. Czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć?

Słucham głównie jazzu, akustycznych kawałków, muzyki klasycznej (kameralnej), bluessa, wokali kobiecych.

Powrót po dłuższej przerwie...

K701 po dłuższym używaniu robią się coraz ostrzejsze w brzmieniu, czego po K601 raczej bym się nie spodziewał. DT880 po kilkudziesięciu godzinach grania to już jest to co ma być, a zmiany i tak są niewielkie. K601 są najtrudniejsze do napędzenia z tych trzech modeli, a DT880 najłatwiejsze. Gdyby to miało być dla mnie, to bym wziął DT880, bo ergonomia i samoregulacja tych AKG jest nie na moją głowę, a w DT880 zrobili to klasycznie, ustawisz raz i masz, nic nie ciągnie przetworników do góry.

Michelangelo dzięki za odpowiedź. Choć nie powiem - zaskoczyła mnie Twoja opinia odnośnie napędzenia k601. Jak wspomniałem ja słuchałem ich w MM podpiętych do boomboxa (gościu debil najpierw chciał mi je wpiąć do srajpoda, ale jak mu powiedziałem w ostrych słowach, że chyba jest niespełna rozumu i niekompetentny, łaskawie przeprowadził mnie do owej sekcji z boomboxami...) i grały przyjemnie, a już napewno lepiej od ATH 5000 (chyba ten model to był) z którymi je bezpośrednio porównywałem. Ale przyjmuję tą opinię i biorę ją pod uwagę, bo pewnie wzmaka słuchawkowego się szybko nie dorobię.

Powrót po dłuższej przerwie...

michelangelo, 18 Lis 2009, 14:43

>K701 po dłuższym używaniu robią się coraz ostrzejsze w brzmieniu

z tym twierdzeniem nie do końca sie zgodzę,raczej robią sie bardziej analityczne i przejrzyste a co za tym idzie uwydatnia wszelkie wady toru, stąd tyle negatywnych opinii na ich temat.

nie wiem ile h maja dokładnie moje ,myślę ze coś kolo 3k ale od jakiegoś czasu graja jak dla mnie bardzo dobrze i myślę ze mógłbym obalić wszelkie negatywne opinie na ich temat,dźwięk jest bardzo otwarty i przejrzysty ,jednocześnie barwny i bez jakiegokolwiek ostrości.można spotkać opinie ze całkowita klasę pokazują po 5000 godzin :).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.