Skocz do zawartości
IGNORED

uruchomiłem gramofon i jestem w szoku!

dawos

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem ten wątek, aby zachęcić do płyt winylowych wszystkich tych, którzy nie mieli jeszcze z nim do czynienia. Kiedyś przypadkowo znalazł się w moim domu gramofon Sony, przyniósł go od kogoś mój brat. Gramofon był w fatalnym stanie, a że lubię tego typu urządzenia, prędko wziąłem się za "renowację". Przyciski były zapadnięte i szczerze wątpiłem że owe urządzenie będzie działać. Jednak rozebrałem wszystko, przeczyściłem i mechanizmy "ożyły". Nie miałem jednak okazji przez długi czas sprawdzić jak gramofon gra, bo brakowało igły. Niedawno udało mi się znaleźć w sklepie internetowym brakującą igłę. Może dla niektórych z was to nie nowina, ale ja zostałem zaskoczony bardzo i pozytywnie. Muzyka płynąca z winylu jest tak bardzo inna, piękna i prawdziwa, że już zakupuję kolejne płyty, aby delektować się analogiem. Jeszcze ciekawsze jest to, że mój gramofon jest po prostu lepszy od odtwarzacza cd w swoich właściwościach, zwykle brakowało mi głębi i mocy basu, a przy oddtwarzaniu z gramofonu muszę go wręcz zmniejszać! Uwierzcie mi naprawdę warto rozszerzyć swój system o segment gramofonowy!

Też mam w planach zakup gramofonu ,a to ze wzgledu na jego niepowtarzalny klimat .

Wciąż pamietam jak niesamowicie grała płyta Chucka Mangione - Children of sanchez na winylu . Z CD brzmi jak wysterylizowany kot :)

Ciekawe ile do tego potem igła/wkładka bedzie osztować ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>muls, 22 Kwi 2006, 18:44

nie ma się z czego ćieszyć, najbliższe lata masz przechlapane, ale idzie z tym żyć.<

czemu przechlapane? dlatego, że nowości wychodzą rzadko na winylu i są drogie?

Gość vasa

(Konto usunięte)

>czemu przechlapane? dlatego, że nowości wychodzą rzadko na winylu i są drogie?

Nie, dlatego, że przy winylu jest tyle grzebania co przy teszcie razy trzy.

Poprawę dźwięku daje wymiana wszystkiego, kalibracja wszystkiego i ustawienia, a przy okazji mozna wszystko popsuć. Przechlapane :-)

• 2 tygodnie później...

Bardzo pragnę po latach zaznać tytułowego "szoku" i właśnie wpadł mi do rąk Rotel RP-1010 w stanie... powiedzmy przedzawałowym... Pacjent rokuje nadzieje, ale trzeba poświęcić sporo nomen omen serca i czasu. Największy problem w "niemaniu" igły a wyszukiwarka jakoś milczy na ten temat. Stąd prośba do szanownego koleżeństwa o poradę co zastosować, gdzie poszukiwać i ogólnie co sądzicie o wspomnianym pacjencie?

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o tym cacku.

pozdr

Ukryta Zawartość

Floyd44,

jeśli chodzi o igły, to spróbuj tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dawos: piękne dzięki za odpowiedź, zaraz pooglądam... Pochwalę się, że jestem na etapie wybebeszenia całej elektro-mechaniki i przepakowania tego do nowej obudowy, własnego pomysłu...

• 3 tygodnie później...

troche nie pisałem na forum bo...... no właśnie , słuchałem gramofonu .

Żeczywiscie CD wysiada przy gramofonie zarówno pod względem dźwięku jak i cenie płyt . Zawsze miałem ochotę kupić stare klasyczne albumy , ale w sklepie zawsze znalazła się jakaś nowość na cd i stary album za 30 zł zostawał na półce . W przypadku winyli za 10 / 15 zł można dostac płyty w idelanym niemal stanie nie trzeszczą no i dzwiękiem przebijają CD , frajda ze słuchania niesamowita .

pozdrawiam Winylową brać .

>Floyd44,

>jeśli chodzi o igły, to spróbuj tutaj

>

Ukryta Zawartość

ale oni maja w wiekoszosc zamienniki ktore marnie graja w porownaniu do oryginalow (im lepsza wkladka tym wieksza roznica).

Tak wiec jesli "pacjent" ma mocowanie wkladki w standardzie 1/2'' to chyba lepiej od razu kupic cala wkladke (byle nie MFke ;-D)

Ukryta Zawartość

>>Floyd44,

>>jeśli chodzi o igły, to spróbuj tutaj

>>

Ukryta Zawartość

>ale oni maja w wiekoszosc zamienniki ktore marnie graja w porownaniu do oryginalow (im lepsza

>wkladka tym wieksza roznica).

>

>Tak wiec jesli "pacjent" ma mocowanie wkladki w standardzie 1/2'' to chyba lepiej od razu kupic cala

>wkladke (byle nie MFke ;-D)

Na szczęście nie mam porównania;) Do mojego Sony kupiłem u nich igłę i naprawdę nie narzekam. Ostatnio kupiłem parę płyt w bdb stanie i wszystko gra świetnie. Jeśli mam doznania lepsze niż z CD to chyba nie jest źle. Nie wiem czy warto mi było kupować od razu nową wkładkę, skoro nie byłem pewny czy gramofon będzie działać. Nowa wkładka to większy wydatek, a to co mam na jakiś czas mi wystarczy.

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze, że zanim uruchomiłem wspomniany wyżej gramofon, to rozglądałem się za jakimś innym odtwarzaczem CD. W tej chwili ten pomysł całkowicie mi przeszedł, a pieniądze będę przeznaczać na kolejne wydania winylowe.

> Nowa wkładka to większy wydatek, a to co mam na jakiś czas mi wystarczy.

jednak jesli jest to typowa wkladka 1/2'' to nie trzeba sie jej pozbywac w przypadku pozbycia sie gramofonu.

A co do porownania z CD - wszystko zalezy tez z czym porownasz. Ja np. dopiero teraz znalazlem gramofon (dual cs 606) ktory mnie przekonal ze to jednak moze "grac"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.