Skocz do zawartości
IGNORED

Konkretne kino - o jakości stereo ?

kret

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - czyli nie bierzemy pod uwagę amplitunerów. Czy da radę sompletować porządne kino domowe (ściślej wielokanałowe audio - bo także sacd i dvd-a) żeby nie można się było "przyczepić" że dobre stereo zagra lepiej ... (zostawiamy oczywiście ścisły hi-end) ? Chodziłoby mi o propozycje sprzętu - co polecacie - może nausznie sprawdzaliście ?

Kolumny (firma) nie podlegałaby negocjacji - zawsze wybiorę tylko jedno - B&W - i byłyby to jako fronty 803 albo 802. Tyły i boki pewnie 805 lub 804.

Co proponowalibyście jako procesor (preamp) ? (Krell Showcase, Rotel 1068 ...)

Jaki "power" - końcówki mocy (Rotel 1095, Krell KAV 2250) ? - chciałbym coś co "wydobędzie" conajmniej 200W/8Ohm na kanał

https://www.audiostereo.pl/topic/25941-konkretne-kino-o-jako%C5%9Bci-stereo/

Mój system m.ch. to Rotel (RSP 1068 + RMB 1075) & DVD Marantz 9600. Przed zakupem Rotela porównywałem go (w Top HiFi i w domu) m.in. z Primare (procesor + końcówka mocy) i Audionetem MAP1 (tylko procesor). Wybrałem Rotela ze względu na dźwięk (stereo i m.ch.) i cenę. Właśnie w tej kolejnosci - najpierw dźwięk, później cena. 5-kanałowa końcówka mocy Primare jest bardzo fajna, może nawet nieco lepsza od RMB1075 za to procesor Rotela jest, moim zdaniem, brzmieniowo i funkcjonalnie lepszy od procesora Primare. Rotel jest w tej chwili w trakcie wymiany oferty na urządzenia z HDMI i wzmacniacze impulsowe klasy D. Uważam, że to swietny moment na zakup sprawdzonej i dobrze ocenianej obecnej generacji procesorów i wzmacniaczy. Połączenie B&W + Rotel uchodzi za udane, choć moje własne odczucia są dosyć ambiwalentne ale przyznaję, że B&W nie jest moim fawotytem. Na temat Rotela oraz B&W sporo znajdziesz tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie chcę wypowiadać się nt Krell'a - nie słuchałem zestawu KAV wystarczająco długo. Sądząc jednak po możliwościach integry KAV-400xi będzie chyba nieźle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli zależy ci na jakości dźwieku i chcesz mieć bardziej wilekonałowe audio niż kino

to raczej nie mieszaj z kolumnami. wybierz sobie na tył identyczne głośniki jak na przód.

W kinie to nie ma takiego znaczenia ale jak będziesz słuchał muzyki nagranej wielokanałowo to już może mieć.

formaty wielokanałowe audio więcej korzystają z kanałów surround niż kinowe. Czasem to nawet słychać w muzycznym DVD video (Jarre in China) gdzie surround pracuje dużo ciężej niż w zwykłym kinie.

Top Hifi zapoponuje ci krella do tych kolumn bo to u nich standardowe połączenie (są dystrybutorem krell i B&W) ja tego nie słyszałem w akcji ale kiedyś zagadałem sprzedawcę o B&W (też jestem fanem tych głośników) wygadał sie że instalował kiedyś podobne cacko u jedego z klientów. Jak to odpalili to był pełen zachwyt.

Powiedział że było to najlepsze co słyszał w życiu w temacie kino domowe. Ale zaznaczam facet był pracownikiem Top hifi i nie koniczenie musiał mówić szczerze.

Za pieniądze jakie wydasz na ten sprzęt to możesz na maksa pogrymasić w sklepie i żądać odsłuchów ile wlezie. ;-)

Zwykłe 16 bitowe stereo z płyty CD nigdy nie zagra tak doskonale jak prawdziwy MCH z prawdziwej płyty DVDAudio, czy nawet SACD. Problem właśnie w tym żeby reszta toru była w stanie przesła do kolumn doskonały sygnał z gęstej płyty bez utraty jakości. Do tego głośniki koniecznie ze specjalnymi przetwornikami powyżej 20kHz itd.

Prawdziwy hiend to obecnie właśnie superdrogie odtwarzacze wieloformatowe,, wiele monobloków, oddzielne procesory itd, do tego już za parę tygodni HDDVD więc zabawy sporo, ale miejsca dla CD tu jakoś nie widac.

Pozdrawiam

Dlaczego Maranz i Denon oferują technikę Sacd w 2- kanalach bez zadnej utraty jakości , właściciele tych sprzętow wzdrygają sie przed jakimkolwiek dvd... technika idzie na przód ale dlaczego akurat do odsłuchu nowego formatu mam sobie kupować 10 kolumn , to bez sensu ...za pare lat wszystkie kina domowe będą miały po 2 kolumny ....

>technika idzie na przód ale dlaczego akurat do odsłuchu nowego formatu mam sobie kupować 10 kolumn , to bez sensu ...za pare lat wszystkie kina domowe będą miały po 2 kolumny

40 lat temu zaparci zwolennicy mono twierdzili ze jeden glosnik tez wystarczy, ale dwa? to bez sensu... za pare lat wszystkie kina domowe beda mialy po 1 kolumnie...

co za bzdury, jak nisko to forum upadlo....

xajas

www.jaschiks.com

Żałuję ale nie moge Szanownemu Panu polecić dobrego terapeuty....proponowałbym aby Szanowny Pan poszukal sobie takowego sam lub tak jakoś przypadkowo pierdolnął sie w łepetynę jedną kolumną ...byleby mocno....

• 2 tygodnie później...

MARANTZ MM-500 KINO DOMOWE 5.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie przesadzajmy z krewkością naszych wypowiedzi :) Mr. Xajas chciał tylko powiedzieć, że takie wieszczenie przyszłego upadku nowości ma długą tradycję. A jednka mamy i stereo i 5.1 i 10.1. Myślę, że nie ma powrotu do zwykłego stereo na prawach wyłączności. Myślę też, że istnieć będzie ono dalej, ale OBOK reszty tej hucpy wielokanałowej.

Ale tu zastanawia mnie inna sprawa. Głośnik elektro-dynamiczny ma określoną zdolność przekazywania informacji (zniekształcenia, opory powietrza, bezwładność memnbrany itp.). Wysiłki zmierzają w kierunku jej zwiększenia. Ale nadal łatwiej zrobić urządzenie elektroniczne o przepustowości informacji znacznie większej niż głośnik. Czy nie ma sensu zwiększanie ilości głośników właśnie w celu zwiększenia ich ogólnej wydolności?

I jeszcze jedno: sam mam kino „doklejone” do stereo. Nie neguję jednak sensu ani SACD wielokanałowego ani Dolby Digital Plus. Ot poprostu, słucham muzyki nie sprzętu a jak dotąd nie słyszałem o edycjach HD moich ulubionych wykonawców. Pozostaje mi doskonalić stereo i słuchać z jak najlepszą jakością. Lepsze to niż ograniczenie się do kilkunastopłytowej kolekcji audiofilskich płyt wielokanałowych. Jak sytuacja zmieni się drastycznie, rzucę się na to oskomą i chętnie do każdej płyty dopłacę kilka-kilkanaście PLN za edycję HD.

hehehe... a myślałem że tak rozprawiacie o sprzęcie...

ps.

kupuje się tyle głośników ile można wpiąć w zestaw lub ile zostanie wykorzystanych (lub na ile kogo stać :-)). Pozatym materiał jest nagrany pod taką ilość kanałów, a skoro jest materiał nagrany metodą wielokanałową to i sprzęt będzie do właściwego odtwarzania właśnie tego materiału.

10.1 pierwsze słyszę... :-), może 10.2 :-D

Pozatym... miłego słuchania ;-)

pzdr

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.