Skocz do zawartości
IGNORED

PreAmp symetryczny(/niesymetryczny)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Jasnośc i kontrast to osobne funkcje.

Jasność na 15 i 16 pinie , podwietlanie mozemy sobie regulowac rezystorami( jakies juz powinny byc wbudowane w wyswietlaczu).

Kontrast zazwyczaj dajemy jakąś pr'ke, jest to "siła" z jaką wyswietlane sa znaki.

15 i 16 pin to jest podświtlenie wyświetlacza i faktycznie reguluje się go rez. chyba że jest wbudowany w wyświetlacz, ale co mi z podświetlenia jak nie mam literek tylko czarne kwadraty po podkręceniu potka od kontrastu (bez kręcenia mam nicość) ?!

podświetlenie mi się włancza i działa ok przy wciśnięciu S1, przekaźniki mi przełancza również więc procek jest zaprogramowany OK

tylko nie mam literek :/

>maxdila, 4 Lut 2010, 22:32

>powoli odpalam tego preampa

>i mam juz problem :]

>mianowicie nie odpalił mi się wyświetlacz - wywala w jednej lini kwadraciki a w drugiej pusto,

>reaguje tylko na S1 podświetleniem

>podłaczyłem go nóżka do nózki bo ma takie samo wyprowadzenie jak w płytce sterownika

>na 8stronie kolega foksik miał taki sam problem (pozostawiony bez rozwiązania)

>regulowałem oczywiscie kontrast potencjometrem i to porwia tylko widoczność kwadracików :]

>

>nie wiem kontroler ma lcd jego model to ABC016002E14-FHW z firmy AV-Display

Wynika z tego iż kontrast jest o.k , i teraz

a) źle podłączone linie danych wyświetlacz - zamienione no ale brak pdf

b) kontroler nie kompatybilny HD44780

c) uwalony wyświetlacz

na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"LCD-AC-1602E-FHW K/W-E6 C

Wyświetlacz LCD 2x16, 80x36mm, FSTN, podświetlanie LED (white), rozszerzony zakres temperatury, pobór prądu z podświetleniem 20mA, RoHS.

Oznaczenie producenta: ABC016002E14-FHW-R."

jest pdf poczytaj sprawdź czy ten kontroler jest kompatybilny z HD bo nie jest napisane.

Ukryta Zawartość

maxdila

Zgodnie z tym co opisałeś masz wszystko w porządku z podświetlaniem i kontrastem, zostaw te rzeczy i już ich nie tykaj. Problem jest z komunikacją pomiędzy prockiem a wyświetlaczem. Objaw który podałeś świadczy o nieprawidłowej inicjacji wyświetlacza, Nawet bez podpiętych linii danych przy podanym samym zasilaniu na wyświetlacz, będzie się zachowywał tak samo czyli wyświetli wiersz kwadracików.

Jeśli masz możliwość to posprawdzaj stany na poszczególnych pinach najlepiej jakąś sondą, ostatecznie statycznie miernikiem, jeszcze wcześniej "przedzwoń" miernikiem poszczególne żyły dochodzące do wyświetlacza czy nie ma tam jakiejś przerwy.

a jeszcze jedno, z tego co doczytałem to wyświetlacz może być na sterowniku KS0066 lub SPLC780A, czyli jest kompatybilny z HD44780,więc powinien jak najbardziej działać. Nie pozbywaj się go jeszcze bo tak na oko wydaje się działać, a problem może być gdzie indziej (pomiędzy prockiem a wyświetlaczem, bo procek też działa raczej skoro załącza podświetlanie.

tak, sprawdziłem to na allegro :]

Ukryta Zawartość

to jest chyba taki jam mam, na pewno oznaczenie HY-1602F6 się zgadza

taśmę już dawno wykluczyłem połączenie tylko na goldpinach

tranzystor od załanczania podświetlenia (chyba) to BC337 wlutowany na odwrót wg. schematu

post-8002-100003217 1265409182_thumb.jpg

post-8002-100003218 1265409182_thumb.jpg

post-8002-100003219 1265409182_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok, działa :]

przelutowałem wszystkie nóżki od wyświetlacza, od procka i goldpiny i poszło

cholera do dzisiaj byłem pewny na 100% za moje luty :P

teraz walczę z ustawieniem jako tako impulsatora - w ustawieniach strasznie trudno go wyczuć prawdopodobnie przez brak funkcji dokładnego impulsatora (przy wciśniętym przycisku impulsatora)

impulsator od wejść działa OK tylko przy przełączaniu na ostatnie 5 wejście i przekręceniu jeszcze o jedno przełącza z 5 na 4 zamiast zostać na 5

• 2 miesiące później...

Potrzebuje soft do tego pre msfalcona. Probowalem sie kontaktowac bezposrednio z nim ale nie moge sie doczekac odpowiedzi wiec rzucam zapytanie tutaj. Napewno wielu z was skladalo tego pre i programowalo Atmela wiec mam nadzieje ze zachowal sie u kogos z was ten soft w postaci wsadu :)

A czy msfalcon udostepnil tez kod zrodlowy czy tylko wsad do procka?

msfalcon zaginął już chyba ze 2 lata temu i nie ma z nim kontaktu

ja mam atmegę16 od niego zaprogramowaną, mogę ją wysłać do zaprogramowania i miał bym tyle tych kości zaprogramowanych ile było by chętnych

jak co to dajcie znać

• 3 miesiące później...

Witam

mam problem z selektorem. Całość już długi czas sobie pracowała i właśnie uległa awarii... wczoraj wieczorem po włączeniu selektor zaczął coś dziwnie wariować (nie wiem co było przyczyna) i aktualnie włącza tylko 2 wejścia z 5 (przy przełączaniu wejścia słychać stuk przekaźników ale tylko chyba ten od wyłączania przekaźników natomiast na wejściu 1,2 i 5 nie następuje włączenie przekaźników

co może być przyczyną?? Jestem strasznie zły bo zestaw kupiłem używany i osoba która go lutowała wlutowała na stało elementy - zamiast w podstawkach, a teraz będzie trochę zabawy z wylotem itd... ale powiedzcie mi co uległo awarii ?? i Wydaje mi się a nawet pewny jestem ze to nie przekaźniki gdyż nie załączą się żaden z 3 kanałów.

czyli co i jak ?? mowa tylko o przekaźnikach w selektorze oczywiście, bo jak podepnę źródło bezpośrednio do PVC to regulacja głośności działa bez zarzutów. Jedynie selektor szwankuje. Jak mam się do tego zabrać dokładnie??

Sprawdzasz, czy przychodzi sygnał na bazę tranzystorów załączających przekaźniki selektora. Powinno być ok 0,6-0,7V między bazą, a emiterem. Nie wiem jak było w konkretnie tym projekcie, ale będą to albo trany koło przekaźników, albo jakiś ULN. Sprawdź też, czy nie urwały się jakieś przewody, wtyczki kontaktują itp.

jak mam to sprawdzić??

wymieniłem jeszcze PCF8574P i dalej to samo. został jeszcze tylko 74HCT14 na płytce selektora. Tyle ze takiego w domu nie posiadam. Mam jedynie 74ls14 można stosować je wymiennie??

• 7 miesięcy później...

Czy któryś z kolegów ma do sprzedania komplet PCB i zaprogramowany procek?

Chetnie odkupie.

Ja mam, część nawet polutowane z przekaźnikami. Nawet ostatnio myślałem żeby wystawić do wzięcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.