Skocz do zawartości
IGNORED

Czy prawdziwy HI END już był ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

"Chyba tego tez nie trzeba tłumaczyc ,ze może byc bardzo udana konstrukcja na tnich glośnikach ,

tylko jak zagra bardzo udana konstrukcja na na bardzo drogich głosnikach ;-)"

Hiend to jest BRAK KOMPROMISOW w kazdym szczegole, inaczej mozemy rozmawiac tylko o brzmieniu...

gutekbull, 28 Kwi 2006, 14:57

>Misfit => małe sprostowanie ja założylem ,że np.drogie przetworniki wykożysta naprawde zdolny i

>bardzo ważne OSŁUCHANY - audiofil konstruktor.

A ja mam inne doświadczenie - najlepszy sprzęt robią ludzie którzy mają bardzo techniczne podejście i nie są audiofilami. Tak więc nie chodzi o osłuchanie ale o WIEDZĘ. Do odsłuchu sprzęt zawsze można dać audiofilom jak już jest gotowy :)

PS: Dobry konstruktor wykorzysta przetworniki najlepsze a nie najdroższe :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

chyba o ten artykuł chodzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-->PawelP

>....A nie zaawansowana matematyka i fizyka oraz technologie

A nie uwazasz ze bez tej matematyki fizyki i technologii (ja dodalbym jeszcze chemie) nie byloby np Kevlaru Telaru i wielu innych rzczy ktorymi dopiero doswiadczony i osluchany konstruktor- audiofil moze wyczuyniac cuda?

> dlaczego w przypadku większości kolumn na imprezach typu Audio Show oceny zwiedzających rozkładają się niemalże równomiernie pomiędzy dno i high-end ?

A moze dlatego ze duza rzesza zwiedzajacych nie ma o HighEndzie ZADNEGO pojecia , ze nie wyrosli jeszcze z 5bez obrazy ) z budzetowego audio i z powaznym HighEnd nie maja jeszcze zadnego doswiadczenia ?Przypomnial mi sie znany z tego forum pewien wybitny kryrtyk ze Slaska ktory na codzien obcuje z miniwieza co nie przeszkadzalo mu podwazac opinie ludzi z o wiele wiekszym doswiadczeniem...

A co do pomiarow to sie z Toba zgadzam....

Snape

Ktoś juz o tym wspomniał i myślę ,ze to jest sedno.

To wszystko kreci się wokół pewnej solidności ,talentu, ale to mało ,potrzeba duszy artysty,

człowieka wysmakowanego w niuansach ,brzmieniach muzy.

Tak dobre kolumny to dzieło sztuki i to bez dwóch zdań, to jak skrzypce Stradivariusa.

Dlatego trzeba dobrego rzemieślnika - artysty, konesera z duszą i to takiego ,który umie łączyć przeszłość z przyszłością.

Człowieka z "zajobem" który stroi te swoje cacka po nocach.

Może ktoś zna takiego miłego pana ? ;-)

Ciekawe co można zrobić za powiedzmy 10 000 - 15 000zł ????

Miałem już okazję słuchać klocków za śmieszne pieniądze ,które brzmiały doskonale i do klocków seryjnych ,

tylko sie uśmiechały.

Uważam ,że prawdziwa zabawa to seryjne klocki.

gutekbull, 28 Kwi 2006, 15:32

>Misfit => nigdy dobrego sprzetu nie zrobi ktoś kto nie słucha ,nie czuje nie kocha muzy :-)

>To poza wszelka dyskusją !!!!

Dlaczego? Ja mogę o tym podyskutować :)

gutekbull, 28 Kwi 2006, 16:49

>Tak dobre kolumny to dzieło sztuki i to bez dwóch zdań, to jak skrzypce Stradivariusa.

Mylisz się - głośnik to tylko urządzenie które ma wiernie odtworzyć nagranego Stradivariusa który w efekcie zostanie odtworzony w naszym pokoju. Głośnik to przeciwieństwo instrumentu muzycznego. Nie jest tutaj potrzebna wiedza o brzmieniu skrzypiec a tylko wiedza technicznych aspektach reprodukcji fal dźwiękowych :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

tylko wiedza o technicznych aspektach reprodukcji

>fal dźwiękowych :)

prowadzi do powstawania sprzętu o znakomitych danych technicznych i marnie brzmiących.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

misiomor, 28 Kwi 2006, 12:11

>Moim ulubionym przykładem jest Grande Utopia Be - gdzie mamy bardzo niefortunnie umieszczony woofer

>(wysoko, więc odbicia od podłogi i sufitu mają zbliżoną odległość od słuchacza, efektem jest silne

>osłabienie 100Hz - potwierdzone pomiarami stereophile)

Nie panikuj Misimor... Kolumna zła bo w jaimś pomieszczeniu wyskoczył rezonans ? A oto co powiedział M.Zoller o GU:

"Jesli poprosicie mnie abym zrobil duzy system hi-fi, zrobie cos podobnego do Grande Utopia. Nie majac ograniczen cenowych: biore najlepszy sredniotonowy, najlepszy mozliwy wysokotonowy, szybki woofer. Grande Utopia jest zblizona do moich idei, sredniotonowy glosnik pracuje w bardzo szerokim pasmie - jest to system dwudrozny z wbudowanym subwooferem. Subwoofer jest podzielony na dwie czesci - jest to bardzo inteligentne rozwiazanie. Na linii pionowej mamy dwa rózne zródla dzwieku. Jest to rozwiazanie dajace mniej "bumiacy" bas w pomieszczeniu."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozatym jak kolumna powinna mieć tak jak na poniższych obrazkach :)

Ukryta Zawartość

post-6099-100002731 1170291210_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JFSebastian:

Po pierwsze, to poprzednie GU miały inaczej rozwiązaną filtrację niż obecne GU Be. O ile pamiętam górny woofer był jakoś filtrowany od dołu (i pracował w obudowie zamkniętej), przez co sygnał 20Hz o dużej mocy był dla niego niegroźny, czego nie da sie powiedzieć o GU Be. To właśnie dziś obserwujemy - odchodzenie od solidnej inżynierii na rzecz fajerwerków.

Druga sprawa - układ GU (woofer przetwarzający 100Hz na wysokości około 160cm) ma szansę nie sprawiać problemów tylko w pomieszczeniu o suficie wyższym niż 4m. Inaczej będą dwa odbicia, dla których dźwięk ma podobną drogę głośnik - słuchacz. Jak się to rozrysuje, to wychodzi dlaczego akurat przy 100Hz mamy dużą zapadłość - widoczną w pomiarach stereophile w pomieszczeniu, zmierzyli oni zresztą inne kolumny w tym samym pomieszczeniu i takich kwiatków nie było.

PS. P. Manfred Zoller w owych czasach działał na Focalu, więc nie dziwne że reklamował producenta swoich głośników. Być może zresztą już wtedy czuł pismo nosem i starał się nie drażnić niepewnego kontrahenta na przyszłość.

A tutaj macie wykresy innej kolumny. Czy na tej podstawie jesteście w stanie powiedzieć która jest lepsza? Grand Utopia czy kolmna X?

Ukryta Zawartość

post-89-100002723 1170291221_thumb.jpg

post-89-100002724 1170291220_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Utopie nie są projektowane pod 23-metrowe pokoiki. Messenger chyba oszalał testując je w takiej klitce. Wystarczy przyjrzeć się zdjęciom jak wyglądają pokoje audiofili kupujących sprzęt tej klasy - na oko kubatury nie mniejsze niż 150 m3

Pomiary... nieraz widziałem wyniki pomiarów dwoma metodami, charakterystyki były zupełnie inne. Metody pomiaru sygnału muzycznego są wciąż w powijakach - to co widać na wykresach to odpowiedź głośnika traktowanego w danym momencie jedną częstotliwością lub wąskim jej pasmem, co się ma nijak do pracy szerokopasmowej podczas odtwarzania muzyki.

Ciekawe co robi taki wyznawca pomiarów jak posłucha najpierw i mu się spodoba a potem zobaczy wykresy pokazujące straszliwą prawdę.

Jedno co jest pewne w tym wątku, to że w narzekaniu osiągamy niezmiennie hi-end.

>gutekbull

"Każdy zna jedna z podstawowych zasad audio - choroby.

Nowe klocki - zabawki bawią ,cieszą tydzień ,góra dwa.

A potem zabawa zaczyna sie na nowo."

Czuję się w obowiązku złożyć wyrazy współczucia.

Przypomniało mi się "20 tys mil podmorskiej żeglugi". Tam był taki gość, co to wszelkie zwierzęta umiał sklasyfikować ale na żywo żadnego nie potrafił rozpoznać.

>JFSebastian

A to jest wg Ciebie dobry wynik?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Ja powróciłem do, że tak powiem starości. Słucham kolumn z 74roku, lampka jest zbudowana na rosyjskich wojskowych częsciach też trochę stara, jedynie Cd mam z 94roku. Znudziły mnie nowości a szczególnie kolumny i wzmaki.Na wielkim papierze w obudowie zamknietej idzie naprawdę przyzwoicie posłuchać muzyki. Też doszedłem do wniosku,że im nowsze klocki to brzmienie bardziej techniczne, cyfrowe.Najbardziej denerwowały mnie coraz to nowsze lampy grające właśnie technicznie i co za tym idzie niesamowicie nudno.

Jak ktos napisał wczesniej przy składaniu zestawu trzeba mieć trochę szczęścia (może nie tak trochę),i umiec to wszystko ładnie połączyć w całość. Jeśli chodzi o pieniądze to napewno nie jest to 100% wyznacznik.Poprostu trzeba trafić w dobre klocki i już. Mam nieodparte wrażenie,że postęp w stereo jak narazie za cholere nie chce iść do przodu -jedynie coś tam mydli, reklami nie przynosząc przy tym oczekiwanego rezultatu.Puki co pokładam nadzieję ,że coraz wiecej ludzi bedzie sięgać po starsze klocki i bedzie umiała docenić ich brzmienie.

pozdr

audiofil => nareszcie ktoś ma podobne odczucia ;-)

Powoli zaczynam dochodzic do tych samych spostrzeżeń,

zapewne zaraz będzie pełno słów krytycznych,

przecież czymś trzeba uzasadniać swoje drogie zakupy.

Jest i lobby powiązane z produkcją ;-)

No i wielu święcie przekonanych,że nowsze - droższe znaczy lepsze.

A i mała dygresja ,starsze wcale nie znaczy tańsze ;-)

Ale ja juz sporo wydałem i ze 30 lat się w to bawię ( zaczynając od radia Tatry, Śnieżnik i magnetofonu B 303 na licencji Thomson)

I mam wrażenie ,ęe ciągle jesteśmy wabieni nowymi klockami , pogonią za nowym ,"lepszym" dźwiękiem.

Wokoło sie tyle dzieje, tyle reklam - aby tylko biznes się kręcił.

Np. mam CD Accuphase z 1994 roku ,przesłuchałem masę innych ,nowszych i nawet droższych ,

doskonałych konstrukcji.Czy grały lepiej ,zapewne niejeden by powiedział tak, ale u mnie euforii nie było ,

mało mam wrażenie ,że dźwięk się robi coraz bardziej techniczny, - niby wszystko jest, ale .... czegoś mi brak ;-)

Zbig, 29 Kwi 2006, 12:47

>>JFSebastian

>A to jest wg Ciebie dobry wynik?

Zbig, pierwszy obrazek który przedstawiłem mówi że kolumna bedzie w pokoju brzmiec liniowo. No bo co z tego że kolumna ma równe SPL na lini odsłuchu, jak pod kątami jest bajzel. A przecież większość dzwięków jakie dociera do naszych uszu to dzwięki odbite...

Drugi obrazek pokazuje że kolumna nie ma podbarwień...

A Twój obrazek faktycznie nic nie mówi..................... :)

JFSebastian:

Obrazek Zbig'a mówi i to dużo. Nie trzeba Mickiewicza albo innego filozofa żeby stwierdzić że rezonans przy 5.8kHz pojawi się również na waterfall'u w formie grzbietu - a więc podbarwienie niewątpliwie wystąpi - i to w obszarze dużej czułości słuchu. Oczywiście mając na względzie cenę kolumn i renomę producenta a także dobre kontakty z dystrybutorami, redaktorzy pism audio będą mówić o hiperdetaliczności czy też o wysokiej definicji przełomu środka i góry.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.