Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD67MKII (cd53/57/63/67) tuning

Karola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z góry przepraszam za zaśmiecanie forum. Wiem ze temat był wałkowany 100 razy.

Niestety wiekszość opisów modów w niczym mi nie pomaga.

Chciałabym aby w tym temacie był szczegółowo omówiony każdy z kroków tuningowania.

W moim Cd wstawiłam gniazdo IEC z filtrem. Później 4 x OPA627.

Wylutowałam tranzystory wyciszajace i tutaj pojawia sie pytanie:

Czy to koniec zabawy w tym modzie? Niektórzy piszą o usunięcziu kondensatorów wyciszajacych.

Czy wystarczy zrobić jedno? czy trzeba usunać i tr i kond?

Jeśli i kondensatory to czy wystarczy je po prostu usunąć i czy są to te duże brązowe przy gniazdach chinch (4 sztuki).

Mam jeszcze jedno pytanie do właścicieli cd marantza którzy zrezygnowali z cześci dla słuchawek. Czy to przynosi jakiekolwiek zmiany?

Pozdrawiam

Karolina

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26045-marantz-cd67mkii-cd53576367-tuning/

Nie ma czegoś takiego jak kondensator wyciszający, są tranzystorki (zwane od funkcji jaką pełnią MUTE), wywalenie ich nieznacznie zmiejsza pojemność wyjściową. Nie wolno usuwać tych czterech kondensatorów które wskazałaś! One siedzą w torze audio, po dwa w szeregu przeciwnie połączone biegunami, można zmierzyć offset na wyjściu HDAM-ów i ewentualnie je zewrzeć, ale to jest ryzykowna impreza. Kup sobie trochę lepszych kondensatorów i wypróbuj je właśnie w tym miejscu, w zasilaniu HDAM oraz OP-ampów, tam widzę cerafine, osobiście ich nie lubię. Kup troszkę Wimek i zastąp nimi te pomarańczowe boczniki koło OP. Bardzo ważny jest stabilny kwarc, a najlepiej cały zegar (patrz wątek zegar rekina). Podstawa to też diody soft recovery, polecam (ogólnie nie tylko ja) BYV26C. Jeśli czujesz się na siłach to zrób osobne zasilacze itd. Wszystko na temat TEGO i podobnych mu playerów zostało napisane tutaj na forum i to nie jeden raz Karolino!

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>Karola

Na stronie Garmina jest sporo pomysłów modyfikacji + zdjęcia .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poza wskazanymi modami widziałem jeszcze proste doczepienie na kabelkach tda1543 w układzie nosa i pasywnym I/V. poza tymi wskazanymi tematami i linkami chyba nic już nie można wymyślić :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 2 lata później...

Witam i odświeżam. Temat niby "wałkowany 100 razy" a nic konkretnego nie zostało napisanego. Ostatnimi czasy zabrałem się za tuning marantza cd57. Moje dokonania widać na fotce którą zamieszczam...zaczynając od zasilacza...wymienione diody na schottky c804,803 Rubycon ZL 2200uf/25v. Kondy przy stabilizatorze 5v Rubycon ZLH 1500uf/35v. c813 równolegle 2xRubycon ZL 2200uf/25v. c805,c806 Rubycon ZL 680uf/63v. c815 os-con 2200uf/6,3v. Kondensatory separujące zasilanie Daca os-con 220/10v pobawie sie jeszcze i wymienie je na os-cony o mniejszych pojemnościach(jak widać na fotce przeprowadziłem pewne roszady i kondensatory separujące zmieniły swoje miejsca...teraz są bliżej daca, dodatkowo dolutowałem wime mks2 100nf do nóżek daca. Zasilanie opampów Rubycon Zl 220uf/25v.Wywalone tranzystory mutujące, Kondensatory wyjściowe zastąpione MKP Jantzena 10uf(choć je też chyba wywalę. Co się zmieniło? zmieniło się sporo...Poprawił się bas. Wybrzmiewanie..przestrzeń. Oryginalnie grał trochę płasko...przygaszonym dzwiękiem. Do wymiany...opampy, ceramiki w filtrze na silver mica,stabilizatory. Pobawię się jeszcze kondensatorami...ale to po wymianie opampów(może ktoś zagłębiał się już w to i ma określone zdanie o tym gdzie jakie kondensatory sie najlepiej sprawdzają)czekam na elny slimic i cerafiny. w planach zrobienie zegara. Czekam na propozycje:). Działajmy...poprawiajmy..ten cd ma ponoć ogromny potencjał, a może się mylę?. Zapraszam do dyskusji.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Raider widzę, że usunąłeś kond. blokujące DC (C655...658) i podobnie radzi większość.

Opteron zdecydowanie odradza natomiast. Sam się nad tym zastanawiam, czy zmiana dźwięku będzie na tyle istotna iż warta ewentualnego ryzyka (cd podpięty pod denona 1500AE, podejrzewam że ma on je na wejściu, wiec ryzyko powinno =0) Podobnie radzi się aby usunąć kondensatory C659 i C660 na wyjściu. Jakie jest ich zadanie?Czy zamiast ich (C655...658) wylutowywania, wystarczy jak je zewrę?

Myślę też że pakowanie clocka za pare stówek w cd wart 300zł jest nie do końca słuszne, więc zastanawiam się nad 'hackiem'z www.acoustica.org.uk/t/63/63hacks.html. Moja wiedza nt elektroniki jest dość ograniczona, modyfikacje zamierzam powierzyć doświadczonej osobie, natomiast chciałbym znać przebieg tej modyfikacji więc mam pytanie: cała zmiana polega na: 10nF łączę pin 27 i pin2

tnę ścieżkę między pin2 a CD02 i po sprawie?

Ostatnie pytanie: wymieniając przy OPach 4x cerafine 100nF 25V na Silmic 220nF ale 16V niczym nie ryzykuję?

Pozdrawiam

Mangi, 22 Sty 2009, 13:08

>Raider widzę, że usunąłeś kond. blokujące DC (C655...658) i podobnie radzi większość.

>Opteron zdecydowanie odradza natomiast. Sam się nad tym zastanawiam, czy zmiana dźwięku będzie na

>tyle istotna iż warta ewentualnego ryzyka (cd podpięty pod denona 1500AE, podejrzewam że ma on je na

>wejściu, wiec ryzyko powinno =0) Podobnie radzi się aby usunąć kondensatory C659 i C660 na wyjściu.

>Jakie jest ich zadanie?Czy zamiast ich (C655...658) wylutowywania, wystarczy jak je zewrę?

C655, C658 można zewrzeć, można też zamiast nich wstawić kondensator polipropylenowy 6,8-10uF. Jest to lepsze niż pozostawienie elektrolitów w torze sygnałowym.

>Myślę też że pakowanie clocka za pare stówek w cd wart 300zł jest nie do końca słuszne, więc

>zastanawiam się nad 'hackiem'z www.acoustica.org.uk/t/63/63ha cks.html.

Zrób, to jeden z najbardziej wartościowych modów. Odseparuj też zasilanie clocka dodatkowym stabem 5V tak jak to gdzieś na forum opisywałem. Foty poniżej.

> Moja wiedza nt elektroniki

>jest dość ograniczona, modyfikacje zamierzam powierzyć doświadczonej osobie, natomiast chciałbym

>znać przebieg tej modyfikacji więc mam pytanie: cała zmiana polega na: 10nF łączę pin 27 i pin2

>tnę ścieżkę między pin2 a CD02 i po sprawie?

Patrz wyżej. Wypadałoby też wywalić zwykłego elektrolita na zasilaniu i wstawić zamiast niego oscona.

>Ostatnie pytanie: wymieniając przy OPach 4x cerafine 100nF 25V na Silmic 220nF ale 16V niczym nie

>ryzykuję?

Niczym. OPA są zasilane napięciem 12V.

>

>Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-3550-100006082 1232627985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić w Marantzu 63 wyciszanie na przekaźnikach to zdaje się jest to : Drive two new 12V muting relays: replace RN30/31 with 2k2, tap power from collector of QN02 (~12V=),

jumper base and collector pins of QN24/25 and use muting-lines to drive BC547's with relays.

Connect relays NC contacts to collector and emitter of RN17/18.

ale nie bardzo kumam w obcym języku :)

Taka wiadomośc ktora mam nadzieje ze sie przyda. Uważajcie przy lutowaniu czegokolwiek,szczegolnie osoby ktore maja mniej wprawy w lutowaniu powinny bardzo uwazac zeby nie popalic sciezeki! Zaznaczam ze są "cholernie delikatne". Mowie to na przykladzie swoim oraz innych osób ktore nie mialy zbytniej wprawy w lutowaniu.

Pozdrawiam i zycze powodzenia :]

Spokojnie możesz olać w ogóle wyciszanie. On trzeszczy tylko przy włączaniu i wyłączaniu, w trakcie pracy przy przełączaniu dowolnych funkcji nie trzeszczy w ogóle. Jedynie trzeba pamiętać żeby najpierw załączać CD a potem wzmacniacz. Przy wyłączaniu kolejność odwrotna, i wszystko będzie OK.

Wiem , ale pomyślałem że skoro już dłubię to zrobię to wyciszanie na przekaźnikach ale może faktycznie zostawię bez tego.Mam jeszcze pytanie odnośnie odprowadzenia do masy tych linii wyciszania po usunięciu tranzystorów QN05...08, QN24/25/91/92 , rezystorów RN27/28 i zworek U207 i U262. Znowu w języku obcym :Decouple each muting line to GND with 2x 100n/X7R at junctions U222/223 and output side to remove

noise coupled-in to analog section from digital-out that runs in parallel with muting lines for several inches. Czyli mam odprowadzić do masy przez kondy 100nF te linie wyciszania tylko nie bardzo wiem w którym miejscu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.