Skocz do zawartości
IGNORED

audiofile a wykształcenie

mac77

Rekomendowane odpowiedzi

Z innej beczki, bo nie wiem jak ludzie zareagują: co byście powiedzieli na płytę z muzyką ludową w pierwszym numerze Magazynu? Dobrze nagrane. Nie bardzo, bardzo, ale poziom audiofilski jest. A propos, w samplerze do 11 HFiM robiłem za suwakami.

Ciekawy pomysł. Ja z kolei pozwolę sobie zaproponować małą zmianę w publikacji rankingów. Może wystarczyłoby drukować tabelki co drugi numer? A wolne miejsce przeznaczyć na coś innego, albo oszczędzić trochę papieru...

Niezupełnie. Zespół muzyki dawnej (Ars Nova), plus babka "ojlala", zjawisko z Kurpii. Projekt ambitny, ale nie lubimy swoich korzeni jak Szkoci, na przykład. Obawiam się drwin ludzi, dla których folklor to gorzej niż piosenka aktorska.

Pomysł bardzo ciekawy, tylko obawiam się, że spotka się z marnym odzewem - chociażby z powodów, o których Pan napisał powyżej. Muzyką ludową, nie wiedizeć czemu, zajmują się u nas głównie muzykolodzy bądź sami wykonawcy.

Swojego czasu Polskie Radio wydało całą serię płyt z muzyką ludową ze wszystkich stron Polski, tak wiec jeśli ktoś interesuje się tematem to ma już spory materiał do porównań. Po skromny sampler raczej nie sięgnie.

A może by tak muzyka dawna? Toporowski, Szostak - sądzę, że daliby się namówić.

Moze jakby Kurpijka po angielsku wokalizowała ? Oulala zamiast ojlala ?

Ale serio ewentualnie próbne mp3 udostepnić do ściagniecia ze strony www i poddac projekt pod konkretniejsza dyskusję ?

Apropos MHF . W HFiM 09/2002 ukazała sie reklama MHF wkrótce.

W HFiM 09/2003 pisało ,że w październiku . Czy juz znany jest konkretny dzień rezurekcji ?

Bez problemu, ale na pomysł płyty wpadłem na 9 dni przed drukiem Magazynu. Dux ma gotowy materiał, świetnie zrealizowany, chociaż trochę za dużo pogłosu z Lexicona. Apolonia Nowak. Mają to już w katalogu. Pytanie brzmi raczej: lepsza taka płyta, niż żadna (ja uważam, że świetna), czy "ojlala" drastycznie obniża poziom Magazynu?To się nazywa marketing, Można osiwieć...

Sampler zrobiliśmy sami. Nawet część muzyki została skomponowana do tego celu. Grają też redaktorzy. Posłuchajcie Kublika. To nie "czynny muzyk" tylko drugi Kulka. Albo po prostu Kublik. Facet powinien mieć kontrakt z Universalem.

• Redaktorzy

Cholender, moze publyka bedzie sie smiac, ale czy duzo jest dobrych plyt z za przeproszeniem polskim folkiem? Moze warto miec cos takiego, wyglada na to ze bedzie b. elitarne :-)

może by za polski folk uznać też utwory na motywach folkowych

i zrobić reedycję starych nagrań Kwartetu Jorgi

(na CD nie do dostania, a LP już ledwo zipią),

panie redaktorze, to KULTOWY zespół i POLSKI

umarł, umarł...

Pzdr.

PS z całej tej wcześniejszej dyskusji wynika że audiofilem nie jestem bo nie mam wykształcenia technicznego i melomanem różnież nie bo nie skończyłem AM. No cóż, chyba się popłaczę z rozpaczy :))))

Po prostu ujawniła nam się "przewodnia siła" (bez ironii :))), przynajmniej wiadomo, że w razie potrzeby można się poradzić fachowca :).

Sam jestem taką dziwną hybrydą techniczno - humanistyczną (technologia drewna + zabytkoznawstwo), ale się nie przejmuję. I tak zawsze będzie więcej rzeczy, których nie znam, niż tych, o których już wiem :). A muzykę traktuję czysto amatorsko nie mam kompleksów wobec wiedzących więcej.

Pozdrawiam

P.S.

Pomysł na płytkę z Apolonią Nowak uważam za świetny, gdyby to wyszło byłoby super.

Dzięki PauluS.. przywracasz mi wiarę w rozsądek... juz zacząłem myśleć o utworzeniu nowego terminu np. melofil... ni pies, ni wydra, coś na kształt świdra... :)))

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.