Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja pokoju

Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry przepraszam, że się powtarzam, ale mój wpis w wątku 'akustyka wnętrza' zginął w natłoku innych wpisów.

Szanowni Forumowicze (szczególnie mający doświadczenie z akustyką wnętrz), jestem w nielada kłopocie, bo projekt adaptacji mojego pomieszczenia, wykonany przez wykładowcę akustyki na UAM, choć całkowicie profesjonaly i zgodny ze sztuką, jest bardzo trudny do wykonania z punktu widzenia czysto praktycznego. Zakłada on budowę olbrzymich pułapek basowych z płyt gipsowych z wełną mineralną (długść ścianki przedniej 2,30 m, wysokość 1,20) oraz dyfuzorów, które według obliczeń stolarza będą ważyc w sumie jakieś 400 kg (wymiary 2 x 2 x 0.3 m). Buszując w sieci znalazłem stronę www.4sound.pl z ofertą ustrojów o bardzie "ludzkich wymiarach". Chodzi o 'ekskluzywne pułapli basowe" i dyfuzory 2D. Problem polega na tym, że choć oferta wydaje się ciekawa, to nie wiem jak ustroje te zachowają się w moim pomieszczeniu (5,5 x 7,5 x 2,7 m). Rozważam zakup 2 pułapek i 4 dyfuzorów. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/26333-adaptacja-pokoju/

Genesis teoria nie zawsze sprawdza sie w praktyce. Tez uwazam, ze nie masz co sie spieszyc. Zacznij od mebli. Jesli te, ktore masz nie sa docelowymi meblami to nie inwestowalbym zbyt duzo w ustroje akustyczne. U mnie nastapila niesamowita zmiana akustyki po wymianie mebli. Jedna z najwaznieszych rzeczy jest to by zlikwidowac pierwsze odbicie wysokich tonow od sciany. Czyli na przedluzeniu lini na ktorych znajduja sie glosniki wysokotonowe powiesic lub postawic jakies elementy rozpraszajace.

Czy masz problemy z basem czy tylko chcesz urzadzic idealny pokoj odsluchowy?

https://www.audiostereo.pl/topic/26333-adaptacja-pokoju/#findComment-539178

Parsec - w pokoju stoją cztery wielkie fotele obite materiałem oraz stara skrzynia i niski stolik. Poza tym są 2 regały z płytamu. Jest to umeblowanie docelowe. W miejscach pierwszych odbić wiszą duże kilimy, które jednak nie załatwiają sprawy - nie są dyfuzorami. W rogach stoją owinięte materiałem i zrolowane dywany, ale to półśrodek, który nie likwiduje problemu z częstotliwością (zmierzoną) 31 Hz. Dlatego muszę zainwestować w dyfuzory 2D na bocznych ścianach i pułapki basowe. Na idealny pokój odsłuchowy mnie nie stać (miałem ofertę, w której adaptacja samego sufitu kosztować miała 37,000 zł plus wykonanie), ale obecne pomieszczenie nie pozwala systemowi w pełni rozwinąc skrzydła. Nie jestem 'badaczem pasma', lecz ewidentne niedociągnięcia trzeba zlikwidować (rozsadnym kosztem).

https://www.audiostereo.pl/topic/26333-adaptacja-pokoju/#findComment-539206

Genesis, 18 Maj 2006, 14:39

Buszując w sieci znalazłem stronę www.4sound.pl

Oni mi projektują właśnnie pokój. Zaczeliśmy tak samo :-( Potężne półwalce, dziurawy sufit, pułapki. Moja żona powiedziała VETO. Chłopkali przysłali architekta wnętrz i po prawie dwóch miesiącach walki, projektów koncepcji wreszcie zaczyna się zbliżać finał :-D Dyskretne to może nie jest ale już zaczyna wyglądać całkiem ciekawie.

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/26333-adaptacja-pokoju/#findComment-539967

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.