Skocz do zawartości
IGNORED

W Gdańsku płonie kościół św. Katarzyny

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie o ofiarach nic mówią ,także powinno być ok.

Ale pełno zabytków w środku.

Kościół z pierwszej połowy 13 wieku.

Najstarszy w Gdańsku.

Zawalił się dach i jedna ze ścian.

Też to oglądam w TVN 24. Od czterech lat nie byłem w Trójmieście, ale kiedy mieszkałem przez ponad 10 lat w Gdańsku, to przecież chodziłem obok Katarzyny kilka razy w tygodniu. Straszne .....

poczatki kosciola siegaja XII wieku, zreszta wybudowany na miejscu jeszcze starszego kosciola. po prostu perelka. gdanszczanina serce boli.

ciekawe jak szybko uda sie wszystko odbudowac i znowu otworzyc.

mozliwe, ze wieksze el. sie zatrzymaly na tym, coz - poczekamy i sie dowiemy wszystkiego.

dopiero co zrobiony remont dachu, ciekawe czy el. drewniane konstr. byly zabezp. specjalnymi srodkami p.poż. powinny byc na pewno...

Pitdog

Nie tylko Gdańszczanina serce boli. Znam Gdańsk dość dobrze i jest on dla mnie najpiękniejszym miastem w tym kraju. Też bardzo lubiłam ten kościół.

:-(

Ł.A. Woman

Wracajac z pracy postalem chwile przy baszcie "Jacek" i popatrzylem...chyba nie bedzie w tym roku festiwalu carillionow a i mieszczace sie w koscielnej wiezy muzeum zegarow wiezowych przestanie dzialac.Tak bardzo zal;(

Dekarze działali na górze. Pożar zaczął się od dachu a ciekawe ilu z nich pracowało na czarno :-)))) Tak podchodzą do pracy jak im płacą a płacą tak jak wycenią :-))) Niedopilnowano roboty i szkoda ale tak jak po Katowicach w branży nic się nie zmieni a wszyscy nadal będą oszczędzac na budowach. Wielki szum po tragedii ale nauki z niej zero.

Mamy szczęście dokańczać to, czego wojna nie ruszyła. We Wrocławiu tak poszedł z dymem dwa razy kościół św Elżbiety, z zachowanym całym wyposażeniem (i organami...). Niewiele udało się wówczas wynieść, zostało kilka pomnikównagrobnych, podwędzone stalle... Drugi pożar wynikł podobno za sprawą fachowców od elektrycznego nawiewu miechów organowych. Z gdańskich kościołów pamiętam Katarzynę dobrze.

gutekbull, 22 Maj 2006, 15:19

>W Gdańsku płonie kościół św. Katarzyny

>Jeden z najstarszych kościołów w Gdańsku ;-( ;-(

Cholera. Bywałem obok u konowała na ul.Katarzynki kilka razy w roku.

>W TVN pokazują to na żywo.

A jakże. Niedługo będą pokazywać zejścia w hospicjum. Death Live !!! Albo, Live Death !

Nie jestem mieszkańcem Gdańska ale w tym kościele byłem wiele razy. Położony między dworcem, a gównym miastem zawsze był po drodzei nie zdarzyło się, bym nie zaszedł do środka. Nie miał tej renomy, co znajdujący sie za nim kościół świętej Brygidy ale zwłaszcza po tym, jak w tamtym zaczęło się dziać już zbyt dużo podobał mi się odeń bardziej. Wnetrze było i sklepienie zniszczone w czasie wojny, przypominał pod tym względem koscioły warszawskie. Taki był ptrzez to swojski, przytulny. Zreszta gdańskie były zniszczone w czasie wojny nie mniej niż te warszawskie. Sklepienie i oryginalna więźbe dachową zachował w całości tylko kościół podominikański (miałem okazję nawet obejrzeć tę więźbę). Coś straciłem. Może i na zawsze, bo w środowisku konserwatorów są i odchodzą mody - i to wnętrze po odbudowie może okazać się inne. Wartością tego kościoła były też jego osmalone nieco i oryginalne mury. Współczesna cegła jakiej używają jest o wiele lepszej jakości niż ta kiedyś ale jest zbyt równa, zbyt gładka i zbyt lśniaca, by być ładna.

No tak to jest gotyk ale są tacy konserwatorzy i historycy architektury dla których gotyk jest tylko kamienny. Gotyk ceglany to wymysł niemiecki (i to północny) :-)

"-Gotyk z cegły? Przecież cegła to glina, to nie ma formy, to jest..." i tutaj wykładowca robił gesty jakby zmywał z dłoni jakieś paskudztwo :-)

Po prostu to inny styl. Nie ma wiele wspólnego z oryginalnym gotykiem (a czemu to proszę zobaczyć prawdziwy i dowiedzieć się po co to zrobiono i co znaczyły jego elementy). Cegła ma zalety - jest tańsza, łatwiej się z niej buduje ale i pewnych rzeczy wykonać się z niej nie da. Można z niej było zbudować bardzo ciekawe rzeczy np. kociół w Wilnie.

Ciekawe jak poprowadzą renowację. Nie można zapominać o tym że ciemne ściany kościołów i katedr spowodowane były często nie naturalnym procesem tylko pożarami które nawiedzały miasta oraz XIX i XX wiekiem który zatruwał powietrze to węglem to spaloną ropą naftową. Jeżeli ktoś pamięta jak Notre-Dame w Paryżu wyglądał przed renowacją - ten wie jaki szok musieli przeżyć paryżanie gdy to wszystko umyto :-)))) Będzie też zagadnienie - czy szukać polichromii pod warstwami czy zrobić po luterańsku czyli z tynkiem? Kiedy zbudowano ten kościół wnętrze było pełne kolorów co później przysłonięto (1555). Jeżeli ktoś był w kościele mariackim w Krakowie to właśnie tak to wszystko wyglądało.

Przypomina to problematykę HIPu w klasyce. Jedni będą kręcić nosem i narzekać, inni będą zachwyceni.

Na zdjęciu jest św. Anna w Wilnie. Jak widać to także cegła a forma jak w Beavois - Niemcy na pewno tego nie zbudowali :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-158-100001407 1170293070_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.