Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w projekcie zwrotnicy

sieko

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Mam ogrąmną prośbe , jestem w trakcie budowania kolumn. Obecnie czekam na głośniki z ogólnego zamówienia :

PL27TG-35-06 ( 6ohm)

MG18WK-09-08. ( 8ohm)

skrzynki w zasadzie gotowe, obecnei są podczas fornirowania, jak skończe prześle zdjęcia z produkcji skrzynek ;)

Projekt skrzynek to coś takiego jak na zdjęciu ( o troszke mniejszych wymiarach )

Pojemnośc moich skrzynek to 15 l , wytłumione sa na razie matą bitumiczną 2mm oprócz przedniej ściany (frontu), resztę wytłumienia ( ala wełna) później -będe dobierał przy odsłuchach-bynjamniej taki mam plan.

Jednak mam problem ze zwrotnicą . nie jestem w tym temacie biegły wiec prosiłbym o jakiś projekcik do tych głośników, i podanej obudowy. Wiem że na odległości ciężko coś zaproponować i powinno to się odbywac inaczej -pomiary itp. ALe jeli ktoś by mi coś polecił od czego można wyjśc to będe wdzięczny, późnie ewentualnei próbował bym cos zmieniać w zwrotce gdyby coś było nie tak w odsłuchu. MOże macie jakies propozycje. Skrzynki wyszły bardzo ładnie ;) wiec chciałbym aby tez dobrze grały ;) wiec prosze doświadczonych konstruktorów , mam nadzieję ze mi pomożecie.

Głośniki chciałbym aby były uniwersalen do różnej muzyki, będą grały z denonem PMA 1500AE-źródła póki co brak (w terminie późniejszym)

Bardzo prosze o rady, chciałbym powoli zakupić jakies komponenty do zwrotki,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26503-pomoc-w-projekcie-zwrotnicy/

a oto kilka zdjęc z budowy skrzynek, niestety brak zdjęć po wyszlifowaniu i szpachlowaniu , przegapiłem ;) ten etap ;)

Ukryta Zawartość

post-9094-100001066 1170293570_thumb.jpg

post-9094-100001067 1170293568_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak wiem Mc, oferowałeś mi pomoc, i pamiętam o tym,

zresztą trudno tego nie pamietać jestes jedyny ;),

wiesz chciałbym unikną po prostu jeżdzeń do ciebie tam i z powrotem. Ostanio mam kłopot z samochodem, a inaczej mówiąc nie mam obecnie wcale. A pociągiem wozić skrzyneczki to troche kłopotliwe.wiec spóbuje na odległość-może ktoś coś doradzi.

aaa...

hmm o tym nie pomyślałem, no ale chyba objętośc skrzynek to wazna sprawa co , masz coś takiego ?, no i chciałbym nie umieszczac głośników w osi tylko je przesunąc osiowo jak na rys wyżej. hmm musze się zastanowić może i to dobry pomysł

co dobry pomysł jak ja kiedys walczyłem w młodosci z czyms co sie nazywałe Bolero200(klękajcie narody!) to pamietam że wkładałem do środka małe puszki z koncentratem pomidorowym:)

no przecież nie mówie że zły, ale troche dziwnanwy ;)

apropo dzisiaj odebrałem skrzynki z fornirowania, no stolarz sie postarał ,chociaż mógł to zrobić lepiej, ale jak zabarwie fornir mysle że powinno to zgubić jego niedociągnięcia.

no ale dalej czekam na propozycje panowie

a gdybym zastosował zwrotnice od ESA Ostinato 2000 to może to zagrać z tymi głośnikami ? a później ewentualnie dokonywać małych korekt wymianiając elementy gdyby coś nie grało. Co o tym sądzicie

• 2 tygodnie później...

siejko

Zaproponowac zwrotnicy sie nie da, wyczarowac ze sluchu tez sie nie da, bedziesz mial solidne pomiary wykonane przez kogos z okolicy to ci zwrotnice zrobie przy obiedzie. Jak bys mieszkal w Krakowie to bys mi glosniki podrzucil i po sprawie.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

sieko, 12 Cze 2006, 21:48

Gdzie kolega stacjonuje ? Jesli Warszawa lub okolice to zapraszam . Wkładaj głosniki do obudowy , przylutuj kable - tak aby dało sie podłączyc zewnętrzną zwrotnice roboczą , wytłumienie , rura br itp . Zrobimy pomiary .

Pare godzin strachu i będzie muzyka . To łatwe głosniki w aplikacji więc powinno byc OK.

...there is no spoon...

Sieko:

Zwrotka od O2000 najprawdopodobniej pasować nie będzie. A to dlatego że M18WH ma akustyczny roll-off zbliżony do pierwszego rzędu już od 3000Hz. Dlatego MG18 powinien mieć filtr wyższego rzędu (pewnie drugiego). z kolei kompensacja indukcyjności (RC) w O2000 najprawdopodobniej nie daje wypłaszczenia impedancji, tylko pewnie pomaga kształtować SPL (jak na mój wkus R i C są za małe). Tak więc zwykłe dołożenie kondka do filtru woofera O2000 też za dobrym rozwiązaniem nie jest.

PS. Propozycje Artura P i Borysgo2 wyglądają na razie najlepiej - zwłaszcza że transport monitorków trudny nie jest.

No dziękuje koledzy za pomoc.

Niestety nie mieszkam w waszej okolicy :(, wiec będzie trudno.

Ale jak będe miał jakieś wynikito napisze ewentualnie o wasze sugestie. Równierz mcgayver oferował pomoc a jego chyba mam najbliżej.

W każdym razie każe porady mile widziane

OK. No to strzelamy - ale bez gwarancji .

Filtr dla głosnika średnioniskotonowego - szeregowo cewka 1,5mH oraz równolegle kondensator 6,8 .

Filtr dla głośnika wysokotonowego - szeregowo kondensator 4,7 oraz równolegle cewka 0,33 , szeregowo rezystor 5,6 ohma . Jak góry będzie za duzo to większ rezystor .

Polaryzacja raczej zgodna ale to juz musisz sam ocenić .

Elementy tego filtra sa standardowe więc gdyby nie grało to zawsze można je wykorzystac do innego filtra .

Napisz co wyszło ( jak gra ) jesli zrobisz ta zwrotnicę.

...there is no spoon...

sieko, moze niektorzy maja wielki dar robienia zwrotek na ucho, jest to mozliwe ale trwa dlugo a za koszt elementow na proby spokojnie kupisz/zrobisz sprzet pomiarowy, pozniej zaprojektowana zwrotnice mozesz dopieszczac tak zeby tobie brzmienie najbardziej pasowalo. To chyba najlepsze rozwiazanie tymbardziej ze glosniki drogie i warte wydania kolejnych 50zł na pomiarowke!!

tak uwe, w zasadzie masz racje i co do kosztów i samego sposobu działania.Jednak gdybym jeszcze się znał na tych pomiarach to pewnie bym spróbował.

Wiesz obecnie nawet nie mam za wiele czasu poczytać o tym wszystkim, bo to praca , żonka, dziecko ,to jeszcze coś tam innego. I tak to ostanio u mnie bywa, że nawet forniru nie mam czasu wyszlifowac na skrzynkach ;)

Najlepiej to jak któś by wpadł do mnie i mi pokazał z czym co się je ;)), no ale to raczej kosmiczny pomysł ;)

WIec mimo całej niemądrej sytuacji z mojej strony stawiam dobre piwo za zwrotke na odległość ;)), jeszczcze może metaxa (w barku ) sie znajdzie ;)

Artur dzięki za strzały, dam znac jak coś się zrodzi ;)

witam, a co powiecie na takie rozwiązanie i takie elementy:

L1 - 1,50mH cewka pow. z drutu fi -1,20

L2 - 0,47mH cewka pow. z drutu fi - 0,80

C1 - 8,2uF/400V MKP

C2 - 6,8uF/400V MK

R2 - 2R7/5W MET

R3 - 15R/5W MET

Prosze o opinie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z taką zwrotnicą (gałąź wysokotonowa) PL27 będzie za nisko cięty, co spowoduje wzrost zniekształceń, a być może nawet lekkie przeciążenie tweetera.

Na temat gałęzi niskotonowej się nie wypowiem, bo nie męczyłem jeszcze MG18WK (choć zamierzam to uczynić w nieodległej przyszłości).

Jako punkt wyjścia możesz skopiować gałąź wysokotonową z Ostinato 2000.

szkoda Mc..że się nie odezwałeś, bo pisałem do ciebie na priva-chciałem ci zostawić te głośniki abyś sobie je przetestował, ale nie miałem odpowiedzi żadnej i napisałem do grzegorz aby mi je przysłał. szkoda bo i ja bym skorzystał (projekt zwrotki ) i ty ( do testów). Ale nic, możę kiedyś będe miał chwile to może bym przyjechał. Jeśłi ty byłbyś w okolicy gliwic to równierz możęsz do mnei wpaśc, posłuchałbyś m.in denonka 1500ae, jak by co to się odezwij. I jak narazie dzięki za sugestie

to gdyby mi coś nie grało, to pomęczę cię o pomoc ;) zresztą obiecaną ;)

W każdym razie zaproszenie na odsłuch 1500ae nadal aktualne gdybyś był w pobliżu.

Dobra ide pokibicować drużynie, bo córcia już wymalowała policzki na czerowno -mazakiem heheheh

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.