Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SH-X1000 i SL-Z1000

dartman

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim,

Chciałbym sie z Wami podzielić wrażeniami z użytkowania CD SH-X1000 i DAC SL-Z1000 firmy Technics. Sprzęt ten trafia się czasami na aukcjach w dobrych cenach (i z reguły znakomicie utrzymany bo kosztował fortune) może więc komuś ten opis się przyda. Jest on mało znany a ponieważ nosi logo TECHNICS to kojarzy się z marnym produktem, nic bardziej błednego. System ten został po raz pierwszy pokazany w 1989 roku w Kopenhadze. Cena kompletu wynosiła wtedy 20.000DM. Jakość wykonania i zastosowane rozwiązania technologiczne są naprawdę imponujące. Jestem jego drugim użytkownikiem, pochodzi on z 1991 roku. Stan zarówno wizualny jak i techniczny mogę ocenić na 10/10, jakby dopiero co opuscił fabrykę. Do zestawu dołączone są białe rękawiczki w jakich należy go obsługiwać (sic!). Technics Polska nie sprzedał ani jednej sztuki w naszym kraju.

Budowa ogólnie

Zarówno CD jak i DAC zbudowane są równie solidnie i ważą po 20kg sztuka. To co od razu rzuca się w oczy to niesamowita elegancja i jakość wykonania. Mamy do czynienia z dziełem sztuki. Widać, że w projektowaniu i wykonaniu obowiazywała zasada "sky is the limit".

Płyty przednie oraz górne wykonane zostały z grubej blachy miedzianej. Boki są drewniane, nie wiem jakiego rodzaju jest to drewno ale z pewnościa było specjalnie selekcjonowane co widać po ułożeniu słojów. Wszystkie otwory są idealnie wydrążone a śruby mocujące dobrane pod kolor i posiadające tulejki, mówię o śrubach a nie blachowkrętach ;-). Nóżki wykonane oczywiście z myślą o tłumieniu drgań. Wszystkie przyciski chodzą bardzo precyzyjnie z charakterystycznym kliknięciem. To na co kompletnie wtedy niezwracano uwagi to kable zasilające (w odróżnieniu do czasów terazniejszych), cienkie kable z wtyczkami nawet bez uziemienia. Wyświetlacz oraz wszelakie lampki utrzymane są w kolorach miodowo, zielono, czerwono, pomarańczowych - słowem elegancja Made in Japan.

Przejdę teraz do poszczególnych unitow, ich wnętrza widać w miarę na zdjęciach więc postaram się dodać troche o tym czego nie widać.

Transport CD

Płyty CD wczytuje z prędkością błyskawicy. Tutaj mała uwaga, poki co transport nie wczytał jednej płyty, są to "Cztery pory roku" wydane na złocie. Nie wiem czy generalnie nie lubi złota czy tylko tej czystości ;-) (mam tylko taką jedną płytę). Szuflada wykonana jest chyba z jakiegoś kompozytu, jej stabilność robi wrażenie - można na niej położyć cegłówkę i się nie ugnie, dosłownie.

Co ciekawe transport z tyłu posiada tylko jedno wyjście cyfrowe i jest to wyjście optyczne. I tutaj łamie się nasz stereotyp wyższości wyjścia elektrycznego nad optycznm, o którym często czyta się w prasie audio. Do odtwarzacza dołączony jest wielki pilot zdalnego sterowania. Na początku wydaje się, że najlepiej go obsługiwać dwoma rękami, jednak po kilku dniach zaczyna się doceniać jego funkcjonalność.

W odtwarzaczu zastosowano szereg rozwiązań mających wyeliminować szkodliwy wpływ wibracji na odczyt płyt, wibracji płynacych nie tylko z obudowy ale jak i z samego mechanizmu napędowego. I tak aby odseparować laser od drgań zewnętrznych przenoszących się przez obudowę zawieszono go na poduszce magnetycznej. Zawieszenie napędu jest pływające i oparte o 4 amortyzatory sprężynowe o tłumieniu elastometrem. Utrzymuje to napęd w poziomie i redukuje wibracje. Mechanizm wyrzucający i chowający szufladę został specjalnie zaprojektowany w celu eliminacji wibracji, utrzymania rownomiernej szybkości i zapewnienia bezgłośnej pracy. Szybkość pracy silnika jest sterowana przez mikroprocesor i fotokomorki. Nad stabilnościa obrotów dysku cd czuwa silnik z detekcją obrotów. Mikroprocesor sterujący w oparciu o czujnik obrotów nadzoruje również proces rozpędzania się dysku do prędkości "podróżnej"

Przetwornik DAC

No i tutaj też jest niezła jazda :-). Zacznę konwencjonalnie. DAC ma trzy wejścia cyfrowe - CD (tylko optyczne), AUX (tylko optyczne) i AUX1 (optyczne plus elektryczne, oczywiście z przełącznikiem). Posiada dwa wyjścia analogowe RCA i XLR (tutaj niestety minus, przy całym szacunku dla tego sprzętu nie wiem dlaczego wyjścia XLR nie są w pełni zbalansowane). Ma również jedno optyczne wyjście cyfrowe. Przetwarza maksymalnie 48kHz sygnał wejściowy. Jednak DAC jest tak dobry, że mam do niego podłączone DVD. Jakość odtwarzanych koncertów DVD jest naprawdę bardzo dobra (oczywiście w stereo).

Teraz trochę o zastosowanych rozwiazaniach technologicznych. Za konwersję D/A odpowiedzialne są 1 bitowe przetworniki działające w technologii MASH firmy Nippon Telegraph and Telephone Corporation (rozwijane przez Technicsa). MASH jest podzielony na 3 sekcje - 20bit filtr cyfrowy, modulator dzwięku i 1 bit przetwornik D/A.

DAC moze pracować w systemie Jitter Free. Eliminując tym samym błędy w pracy zegarów poszczególnych urządzeń. Różnice w taktowaniu wynoszace +/- 2 na milion wystarczą by zakłócić dźwięk. Standardowy odtwarzacz cd ma dewiacje na poziomie +/-20 cykli na milion. Transport Technics SH-X1000 wykazuje dewiacje na poziomie +/-4 cykli na million. "Jitter free" eliminuje zarówno "drift" - pojawiający się z upływem minut czy godzin jak i "jitter" występujacy już po bardzo krótkim okresie czasu. Opcje tę można włączyć/wyłączyć na przednim panelu (ustawienia są pamietane dla każdego wejścia osobno). Jitter Free może być użyty w kombinacji "Narrow" lub "Wide" (osobno dla każdych wejść CD, AUX, AUX1) przełączniki zlokalizowane są na tylnej ściance. Jak to działa? Dane z transportu kierowane są do 1,5 mega bajtowej pamięci RAM, później następuje ich odczyt, taktowanie zagarem SH-X1000 i przesył do sekcji MASH.w trybie "WIDE" używana jest praktycznie cała pamięć RAM. Przy dość słabym transporcie, w którym odchylenia taktowania częstotliwości wynoszą +/-50 na milion prawie 2h muzyki może być odtworzone bez wystąpienia "drift'u" podczas ciągłego słuchania. Opcja ta nie nadaje się do oglądania koncertów (oczywiście w stereo) ponieważ przesunięcie pomiędzy obrazem a głosem wynosi około 0,4 sekundy. W tym przypadku należy użyć opcji "NARROW". Wtedy przy dewiacji +/- 50 na milion mamy przynajmniej 15 min ciągłego słuchania bez wystąpienia "drift'u". Jeżeli w standardowym DVD odchylenia są na poziomie +/-20 na milion mamy estymując ponad 30 min "jitter free" muzyki.

Brzmienie i podsumowanie

I to jest chyba najtrudniejsza część planu. Nie jestem super specjalista recenzentem, nie przesłuchałem setek zestawów. Moje wrażenia bazują więc na muzyce jaką można usłyszeć na żywo .To jest mój odnośnik. Brzmienie Technics'a można tak naprawdę określić jednym słowem - LIVE. Prezentuje muzykę w taki sposób w jaki byśmy jej słuchali na żywo. Jest melodyjny ale zarazem prezentuje dźwięk o niesamowitej rozdzielczości. Nic się nie zlewa, poszczególne sekcje, instrumenty czy wokale brzmią dokładnie tak jak na scenie, wielowarstwowo. Budowana scena jest ogromna zarówno w szerz jak i w głąb, bardzo duzo powietrza. Technics nie prezentuje analitycznego, klinicznego dźwięku, więc, wszyscy którzy lubią mierzyć linijką odległości pomiędzy poszczególnymi źródłami pozornym i rozprawiać o milimetrowych różnicach będą zawiedzeni. Jest cudownie melodyjny, nie męczy, można słuchać godzinami i napawać sie muzyką, która nas unosi i daje przyjemne odprężenie.

Jeżeli tak określa się high-end to Technics jest w moim odczuciu kwintesencją tego zwrotu.

Z porównań to miałem okazję słuchać ostatnio w moim systemie TEAC P70 / D70. Bardzo dobry zestaw ale nie tak dobry jak Technics. Technics miał większą scenę i lepszą rozdzielczość chodź muszę przyznać, że analityczność i lokalizacja instrumentów u TEAC'a była rewelacyjna ale jak dla mnie nie był wystarczająco LIVE.

Osoba, od której kupiłem powiedziała, że zna tylko jeden odtwarzacz, który w jej odczuci zagrał lepiej, to Linn CD12 :-).

Naprawdę gorąco polecam, jeżeli ktoś szuka znakomitego CD z DAC z drugiej ręki za rozsądne pieniądze, WARTO!

Kurcze ale tego duzo nie wiem czy sie zmiesci :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11148-100000438 1170294443_thumb.jpg

post-11148-100000439 1170294441_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26700-technics-sh-x1000-i-sl-z1000/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zyzio ja wiem ze wysiadaja:):):) Tylko powiedz dlaczego srednia Technicsa wypada tak kiepsko przy Pioneerze?:):):) Swietna maszyna ten Technics... Aha pamietaj ze dartman mial wczesniej PD 95...

jest tu sporo roznych oznaczen. to co wydaje mi sie najbardziej sensowne to:

Digital Filter 8 fs 20bit MASH

D/A Converter 64 fs 20bit PWM Twin DAC

DSP Floating decimal point 24bit processing

Piekny. Ta płyta Madonny też fajna ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Accuphase ma podobna stylistyke.

Tu mozna zobaczyc jak jest zbudowany sam mechanism:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze, chętnie bym posłuchał tego zestawu! Coś mi sie wydaje że to może całkiem nienajgorzej grać ;-) Szkoda tylko że zmieniłeś wzmaka na lampkę... ;-) PS: Jak się spisują nowe głośniki?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

kiedyś kosztował 20 000 DM (w duzym uproszczeniu 10000 euro)

jeszcze dwa tygodnie temu były dwie oferty sprzedaży w europie (GB,F) jeden za 1800 euro drugi w przeliczeniu 10000 zł

myslę że 8000 zł to dobra cena

>>Na jakich kostkach jest DAC.?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Misfit,

ta lampka jak ja pieszczotliwie nazwales calkiem calkiem pogrywa. Infinity 90 sa naprawde znakomite. widac, ze glosniki im starsze tym lepsze. te maja 15 lat. co rano przecieram aksamitna sciereczka (specjalna!) :-)

Peter, czy aby na pewno to nie sa 4x jakieś BB ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Na schemacie, w lewym dolnym rogu, jest PCM56-P (opisany jako D/A converter) ale funkcje glownych DACow (PWM & D/A Converter) pelnia 2 x MN64731 (po prawej stronie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nigdy niestety nie miałem okazji go posluchac ale pamietam ze na poczatku lat 90tych marzylem, ze kiedys stane sie jego posiadaczem :) Mam gdzies jeszcze jego prospekt ! Stylistyka tez bardzo do mnie przemawia. Moze kiedys na niego zapoluje. Puki co gratuluje udanego zakupu !

Do tych Technics'ów też mam sentynemt. Były one bowiem przedstawione w pierwszym moim katalogu sprzętu audio, czytanym przeze mnie do poduszki (miałem wtedy kilka, góra kilkanaście lat).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam! Rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Te maszyny znam także jedynie z prospektów...

Miedzy innymi kiedyś były one moim obiektem marzeń.

Jak oglądam dzisiejsze "plastiki" to robi mi się nie dobrze - komercja jest wszędzie...

Dartman czy mógłbyś mi podesłać dokładne fotki tych boczków z drewna?

Będę bardzo wdzięczny!

Pozdrawiam!

Witam !

Dzięki upszejmości Dartmana mam wgląd do serwisówki tego Technicsa i powiem jedno - klocek ( klocki ) są OK, ale dlaczego pomimo symetrycznego prowadzenia sygnału wyjścia xlr są sztucznie symetryzowane ?

Linn CD12 też nie ma "prawdziwych" wyjść xlr. Za taką cenę nie rozumiem tego.

Acha, w tym Technicsie tak jak i w innych japończykach jest ta sama przypadłość - kiepskiej jakości wzmacniacze operacyjne na wyjściach - jest pole do upgrade-ów :))

Inna rzecz że jak już płacę to wolałbym mieć bardziej wyrafinowane układy niż kilka WO w tym dwa w klasie AA ( w mostku prądowym - taki wynalazek Technicsa ). Jakiś dyskretny uklad klasy A byłby mile widziany, może "daimond buffer " ?

Ale to już czyste dywagacje....

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.