Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

moze daj sobie spokoj z wklejaniem kazdej kasety jaka masz? wystarczy ze napiszesz jakie chcesz sprzedac i tyle. (zwlaszcza ze nie ma tu nic wyjatkowego)

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Czesc

Widac, ze ktos obskoczyl wystawke i znalazl kilka kaset. Sam osobiscie takze kilka razy widzialem kartony z dziesiatkami starych kaset i w zwiazku z tym mam kilka pytan:

- co powiecie o

* kasetach Philips (wersja z kropkami na okladce)

* kasetach Agfa Stereochrom chromdioxid II

* Basf chromdioxid SM

* Basf LH i LH extra I

Sporo sie tego przewala, ale czy warto wydac 50 groszy, zeby cos jeszcze na tym nagrac?

Napiszcie jesli macie tego typu doswiadczenia.

Ale sie koledze sypnęło zdjeciami, dobrze że weekend za pasem bo inaczej się nie wyrobię ;-)

A tak na serio to może jakieś komentarze dodasz do tych fotek albo powiesz jakąs fajną historię na ich temat, bo tak same fotki to nudne są, szczególnie że prawie wszystkie kasety które pokazujesz juz były w tym wątku. Pozdr

y2k, 4 Gru 2009, 22:22

>Czesc

>> - co powiecie o (...)

Moim zdaniem raczej są to kasety do naszego własnego domowego muzeum - jeśli ktoś zbiera kasety, a nie do nagrywania.

Po pierwsze, parametry taśm w latach 70-tych nie były jeszcze znormalizowane, dopiero praska konferencja IEC w 1981 roku ustaliła wyraźny podział na 4 typy i wybrała 4 taśmy referencyjne, dla każdego typu, czyli określono podstawowe parametry taśm i optymalne dla nich wartości korekcji i prądu podkładu. Wcześniej stosowano inne wartości i magnetofony dobrze działały tylko z określonymi taśmami. Dlatego obecnie, moim zdaniem, na takich starych taśmach można nagrywać tylko na magnetofonach z kalibracją.

Po drugie, taśmy starzeją się, a spoiwo warstwy magnetycznej rozkłada się, przede wszystkim pod wpływem wilgoci. Jeśli taśma była przechowywana w wilgotnej piwnicy albo leżała na straganie, wielokrotnie moczona deszczem, nie będzie wiele warta jako materiał do nagrywania czy choćby odsłuchu.

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

MaciejLk

Niebawem dołącze po latach do grona decków - tak jak w lipcu mówilem. PS. Bardzo fajny wątek- jeden z nielicznych gdzie ludzie są do siebie nastawieni pozytywniei nie kłócą sie o byle co.... Pozdraiwam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Reaper, 5 Gru 2009, 15:21

>Nakskovnakskov - wklejasz sporo zdjęć ale jakoś nie widzę tych białych kruków, o których piszesz w

>"o mnie".

Nie wiesz, że reklama dźwignią handlu? :-)

GM

Kolega nakskovnakskov proponował mi sprzedaż tych kaset już w maju i, mimo że wyraziłem zainteresowanie, nagle przestał reagować na maile. A teraz, po przeszło pół roku, niby nigdy nic wiesza ofertę na forum. Nic z tego nie rozumiem.

MaciejLK

Dziekuje za odpowiedz. Widzialem tych kaset naprawde sporo na 'smietniskach Europy' w Polsce, w cenie 0,5 - 2 zl za sztuke i nawet kilka kupilem, ale przede wszystkim takich, ktore mi sie podobaly przed wielu wielu laty i ktorych zazdroscilem kumplowi. Jego mama pracowala w Pewexie i od czasu do czasu mu takie przynosila. Mysmy nagrywali na Stilonkach, a on mial Mexelki, TeDeKi i Sonowki. Pamietam sliczne blyszczace naklejki na Maxelkach... alez ja marzylem o takich, ale moi rodzice pracowali w panstwowych 'firmach' i nie bylo ich stac na to, zeby mi cos takiego kupowac. Pierwsza zagramaniczna kaseta byla Agfa, na ktora zbieralem kase dosc dlugo, ale uzbieralem, kupilem i bylem megaszczesliwy. Coz to byly za czasy...

Takie zdezelowane, przytarte i zużyte kasety są jak w "kancery" w filatelistyce. Dla mnie ich wartość to okragłe zero. Ale to oczywiście tylko moja skromna opinia, zawsze jednak mozna zapytać panią w sklepie ze znaczkami ;-) pozdr

y2k, 5 Gru 2009, 18:19

>MaciejLK

>

>Dziekuje za odpowiedz. (...) Coz to byly za czasy...

He, he... Ja dokładnie tak samo! Pewexowskie kasety przeważnie mogłem sobie tylko pooglądać na wystawie albo na obrazku, i zazdrościłem tym, którzy takie mieli, bo ja mogłem sobie tylko od czasu do czasu pozwolić na czerwonego Stilona. Teraz więc "nadrabiam" te kompleksy z dawnych lat, i ostatnio interesują mnie przede wszystkim kasety z lat 70-tych.

Niestety, jako materiał do nagrywania już się chyba nie bardzo nadają - są stare, zużyte, i mają też parametry z czasów przed standaryzacją IEC, więc do nagrywania dobrze byłoby gdyby magnetofon miał kalibrację (nawet gdy trafią się jakieś nieużywane czy zafoliowane). Ale spróbować zawsze można... Moim zdaniem jednak te taśmy najlepiej brzmią z nagraniami z ich epoki! ;-)

Dokładnie tak jak mówisz Maciej. Ja kupiłem kilka nowych kaset z lat '70 i na magnetofonie z kalibracją je nagrałem.Materiał muzyczny zbliżony z okresu z jakich są kasety.Bardzo fajnie to razem wyszło.

nakskovnakskov - ale dałeś czadu z tymi kasetami :-))

Ale Fuji FR-II bardzo miło wspominam, wielokrotnie odsłuchiwana "dawała radę" i trzymała poziom zapisu, jedynie ówczesne zanieczyszczenia toru prowadzenia taśmy powoli ja niszczyły.

Mam ją do dziś z tamtymi nagraniami:-)Dobra kasetka:-)

MaciejLK, 6 Gru 2009, 00:53

>i mają też

>parametry z czasów przed standaryzacją IEC, więc do nagrywania dobrze byłoby gdyby magnetofon miał

>kalibrację (nawet gdy trafią się jakieś nieużywane czy zafoliowane).

Z tego wynika, że zwykły Stilon z tamtych lat też jest niestandaryzowany... Potem pojawiły się Stilony już z logiem IEC.

Najgorzej, jak taśma niestandaryzowana jest na tyle zużyta, że... magnetofon odmówi jej kalibracji :-)

k.mik, 6 Gru 2009, 22:02

>Z tego wynika, że zwykły Stilon z tamtych lat też jest niestandaryzowany... Potem pojawiły się

>Stilony już z logiem IEC.

Może nie tyle "niestandaryzowany", co - zapewne - spełniający normy PN i DIN (w końcu była to licencja AGFY). Japończycy w owym czasie inaczej regulowali magnetofony, i taśmy też miały trochę inne parametry - zwykle wymagały nieco wyższego prądu podkładu niż europejskie. Gdzieś też czytałem, że w latach 70-tych stosowano inną stałą czasową korekcji (EQ) przy zapisie i odczycie, a konwencja IEC to zmieniła i ujednoliciła. W okresie przejściowym, w latach 80-81, BASF i Philips produkowały jednocześnie taśmy Normal klasy "superferro" w dwóch wykonaniach - spełniających stare normy (zapewne DIN) i nowe IEC. Czerwony BASF LH Super miał stare parametry, a zielony LH Super I - miał parametry dostosowane do IEC. Opisane były one jako przystosowane, odpowiednio, do magnetofonów europejskich (czerwony) i japońskich (zielony). Podobnie Philips - "stary" Super Ferro i "nowy" Super Ferro I.

Mam wielką prośbę do założyciela i stałych uczestników tego wątku.Istnieją długi wdzięczności i długi honorowe oraz takie, które są jednym i drugim.Znajomy zbiera kasety audio z lat 70-tych mam kaset w cholerę jakie odłożyć i wysłać do Niego są tam także tak egzotyczne kasety jak Pioneer i tym podobne.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Ja myślę, że jeśli Kolega jest zbieraczem, po pierwsze najlepiej wysłać kasety wszelkich firm sprzętowych, które same kaset nie produkowały (o takie jest najtrudniej) - właśnie jak Pioneer, Aiwa, Akai czy Technics. Na drugim miejscu wysłałbym wysokie modele firm typowo "kasetowych", czyli Maxell XLI, XLI-S, XLII, XLII-S i MX; TDK SA-X, SA-XG, MA, MA-X, MA-XG (plus w ogóle wszelkie kasety metalowe). Ewentualnie też stare Stilony jeśli i w takich gustuje.

Do tego wszelkie kasety ze szpulkami i ciekawostki kolekcjonerskie jak np. kasety FeCr (Agfy, Basfa czy Sony). Ja byłbym bardzo zadowolony z takiej przesyłki :-)

Do^ Diabolika serdecznie dziękuję, postąpię dokładnie według tej instrukcji, kaset nigdy nie zbierałem

kupowałem je na bieżąco w kiosku i tylko tyle ile potrzebowałem do nagrań. Dopiero później kiedy CD je wyparło z rynku i ludzie je dosłownie wyrzucali na śmieci lub sprzedawali w szmaciarniach lub na pchlich targach kupiłem ich sporo.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

to tez standard?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25754-100008120 1260538190_thumb.jpg

post-25754-100008121 1260538190_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

post-25754-100008117 1260538244_thumb.jpg

post-25754-100008118 1260538244_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.