Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

A ja właśnie dostałem paczkę z kasetami o których wspomniałem wyżej. SONY, Raks i TDK wszystkie w świetnym stanie, BASF tylko w jednym miejscu ma jakieś zagięcie przez kilka sekund, nagrywam ją właśnie i przy odsłuchu z taśmy zauważyłem to, poza tym wszystko OK. Kasety wyglądają jakby były nagrane i odtworzone kilka razy, SONY HF mają jeszcze wkładki z naklejkami. Za 10 zł się opłacało jak najbardziej, i wszystkie jednak oryginalne ;-)

RS-TR373, 18 Maj 2010, 15:18

>akai,

>

>Gdzie Stilonka zgubiła etykiety? ;-) Możesz podać nazwę sprzedającego? Byłbym wdzięczny... Mi kiedyś

>trafiła się Stilonka Low-Noise C-60 z czarnymi szpulkami.

>

>Szkoda że tak je szpecili tymi czarnymi naklejkami w prawym górnym rogu :-/

Hey - no proszę znowu się pojawiły na ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak się nie mylę po raz już trzeci ....

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Nowości z tego tygodnia ...

TDK SA Japan 1983

TDK SA Germany 1988

3M Studio Master Cassette SX 90

Ukryta Zawartość

post-24346-100003224 1274781486_thumb.jpg

post-24346-100003225 1274781486_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

akai,

Dzięki! Szkoda tylko że teraz nie mam pieniędzy bo porobiłem ostatnio trochę transakcji, czekam jeszcze na płytę winylową ABBA "Waterloo" i 4 oryginalne kasety Metallicy. Ale jak tylko dorwę trochę kasy kupię je.

I jednak istniały dwukolorowe Stilonki ;-) Ale zielono-białe widzę po raz pierwszy...

akai, 25 Maj 2010, 11:51

>RS-TR373, 18 Maj 2010, 15:18

>

>>akai,

>>

>>Gdzie Stilonka zgubiła etykiety? ;-) Możesz podać nazwę sprzedającego? Byłbym wdzięczny... Mi

>kiedyś

>>trafiła się Stilonka Low-Noise C-60 z czarnymi szpulkami.

>>

>>Szkoda że tak je szpecili tymi czarnymi naklejkami w prawym górnym rogu :-/

>

>Hey - no proszę znowu się pojawiły na ....

>

>

Ukryta Zawartość

>

>jak się nie mylę po raz już trzeci ....

>

>pozdrawiam

Nie wiem dlaczego, ale mam nieodparte wrażenie, że te Ferrum Forte to całkiem świeża produkcja ;-) ,ale oczywiście moge się mylić bo nie miałem ich w ręku.

Ukryta Zawartość

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

mwisniewski,

Jakoś w to wątpię, komu chciałoby się teraz podrabiać kasety i to jeszcze Stilonu... Ale pewności nigdy za wiele.

akai, gdybyś mógł rozbierz jedną i zrób zdjęcie jak wygląda w środku lub sam porównaj, jeśli masz takie, które są pewne.

A teraz mam pytanie, trochę głupie... Ze względu na to że dopiero od wczoraj mam do czynienia z SONY FN, mógłby mi ktoś powiedzieć jak ona "stała" klasą w porównaniu do EF i HF?

RS-TR373, 25 Maj 2010, 15:13

>A teraz mam pytanie, trochę głupie... Ze względu na to że dopiero od wczoraj mam do czynienia z SONY

>FN, mógłby mi ktoś powiedzieć jak ona "stała" klasą w porównaniu do EF i HF?

Trudno powiedzieć coś więcej poza tym, że podobnie jak EF i HF należała do klasy podstawowej. Nie była nigdy oficjalnie sprzedawana w Polsce ani chyba w ogóle na rynkach europejskich (choć mogę się mylić). Nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że jest to to samo co EF i HF, tylko sprzedawane np. na niektórych rynkach azjatyckich. Taką kasetą np. była zielona Sony ZX, w Europie chyba w ogóle nie sprzedawana, natomiast ktoś znajomy widział je w sklepach w Izraelu...

Podobnie np. TDK B, TDK F i TDK J nie były sprzedawane w Europie - wszystko wskazuje, że to to samo co TDK D, ale na innych rynkach. W Japonii TDK D w pewnym momencie w latach 80-tych przemianowano na AE. Również np. TDK A nie była sprzedawana na wszystkich rynkach - ale tam gdzie była sprzedawana, chyba nie było w ofercie TDK D.

Myślę więc, że Sony FN to może być to samo co EF czy HF.

RS-TR373, 26 Maj 2010, 22:49

>AMPER

>

>Trudno się mówi :-) W każdym razie dzięki za fatygę.

O te pytałeś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Macieju,

Ta SONY FN brzmi chyba identycznie jak HF kiedy porównywałem, także możesz mieć rację. Zastanawiam się tylko jak ją umieścić na półce ;-) Układam kasety najpierw według alfabetu, później datą produkcji a później modelem od najmniejszego do najwyższego. Tak jak na zdjęciu poniżej, a fabrycznie nagrywane na osobnej półce. Być może już wklejałem to zdjęcie, jeśli tak to przepraszam że się powtarzam.

Ukryta Zawartość

post-19067-100002995 1274951010_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vlado, 27 Maj 2010, 09:14

>O te pytałeś?

Nie zupełnie... O TDK A z tej samej serii tylko 60-tke, 90-tke jak na złość mam... A Maxell UR nieco późniejszą wersję, z okolic chyba 95 roku, ale nie mam pewności. Ta, którą przedstawiłeś na zdjęciu jest z końca lat 80-tych a sama kaseta wygląda tak... Ta, do której potrzebuję wkładkę jest już przezroczysta ale jeszcze z solidną obudową. Wrzucałem jej zdjęcie pare stron temu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RS-TR373, 27 Maj 2010, 11:03

>Macieju,

>

>Ta SONY FN brzmi chyba identycznie jak HF kiedy porównywałem, także możesz mieć rację.

Jakiś czas temu znalazłem (chyba tu na forum) skan ulotki Sony w którym były podane parametry taśm, i parametry EF i HF były takie same, jeśli dobrze pamiętam, więc wygląda na to, że to ta sama taśma, tylko kiedyś w trochę innej obudowie i opakowaniu...

A w ogóle chyba każda duża firma sprzedawała trochę takich kaset "z najniższej półki", których przeważnie w ogóle nie było niemal w żadnych prospektach i katalogach - takimi kasetami były np. TDK A, Sony EF, Maxell UE, TDK Ferric, niebieskie BASFy LH z lat 80-tych, itp. Bardzo trudno więc o tych kasetach czegokolwiek się dowiedzieć. Na opakowaniach przeważnie nie było żadnych rzeczowych informacji, w prospektach ich nie było... jakby nie istniały!

Podejrzewam, ale zastrzegam, że to tylko takie sobie moje przypuszczenie, bez żadnych "twardych" dowodów, że były to kasety produkowane wg starszej technologii i w starszego typu obudowach, i sprzedawane pod zmienioną nazwą. Np. TDK w 86-87 roku zrezygnowało z czarnych obudów kaset D i zastąpiło je obudowami przezroczystymi. I w tym samym czasie w naszym Pewexie pojawiły się czarne kasety TDK A, które wyglądały tak samo jak starsze D, tylko z innymi nalepkami i w innym opakowaniu. Nie wiem jak sama taśma - być może została nieco ulepszona, ale firma zapewne miała jeszcze możliwości produkcyjne (a być może i zapasy starych kaset i taśm), i zaczęła je sprzedawać stare taśmy w starych kasetach nieco taniej pod nową nazwą A.

Podobną politykę stosowali np. producenci błon fotograficznych - konkurencja na rynku zmuszała ich do wypuszczania nowych, ulepszonych, zanim jeszcze całkowicie wykorzystano potencjał produkcyjny i handlowy starszej wersji - i stare filmy często pozostawiano w produkcji, czasem pod zmienioną nazwą czy marką, albo np. produkowano je dla dużych sieci handlowych i sprzedawano je pod ich markami.

No i podobnie zrobił Opel tworząc tzw. Astrę Classic, czyli stary model, produkowany równolegle z nowym.

Myślę więc, że podobnie mogło być i z kasetami.

Witam dzisiaj miałem fart i nabyłem za 2,5 zł taką kasetkę.

Czyżby kolejny model Polskiej kasety poza Stilonem i Taktem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RS-TR373,

Jeśli byłbyś zainteresowany wkładką w takim stanie jak na zdjęciu (posiada małe "gniotki" co widać), to podaj mi adres na PW na jaki mam Ci ją przesłać. Przy okazji wybacz za jakość zdjęć, robiłem na szybko za pomocą telefonu.

Ukryta Zawartość

post-18407-100002926 1274979413_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RS-TR373, 27 Maj 2010, 18:50

>SirJack7,

>

>Dorwałeś ją pewnie na jarmarku ;-) Jak to gra?

Gra w miarę przyzwoicie na poziomie ostatnich TDK D ,lecz niestety trochę ciężko chodzi i jest nagrana z lekkimi przeciągnięciami i drżeniem dźwięku.Pójdę do tego sklepiku jeszcze raz bo została jeszcze jedna , co kupiłem to zobaczyłem dopiero później w domu jak się jej przyjrzałem dokładnie.

Ciekaw jestem czy były jeszcze 90?

A może ktoś ma taką?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SirJack7, 27 Maj 2010, 19:11

Mam kilka takich jak ta "Formplast" - na przełomie lat 80-tych i 90-tych takie kasety można było kupić jako nagrane różnych "wytwórni", i właśnie takie nagrane mam. Kaseta dość marna, przypuszczam że produkowana w Polsce na jakichś niezbyt wyszukanych formach wtryskowych, a do tego jakaś importowana taśma...

Jeśli chodzi o Sony FN, to prawdopodobnie był to model dostępny także w Europie, ale nie na wszystkich rynkach. Mam aż cztery różne takie kasety, z czego trzy z nich przyjechały z Włoch i są wzorniczo niemal identyczne z HF i EF. Czwartą kupiłem chyba na naszym serwisie aukcyjnym.

Jutro postaram się wkleić zdjęcia.

A mnie się zaczął fajnie weekend - pozwolicie, że się pochwalę:-) TDK DS rocznik 1984 na rynek japoński. W ten sposób skompletowałem wszystkie TDK-i od 1982 do 1987 r. Nie macie pojęcia jak trudno tę "cholerę" zdobyć;-)

Ukryta Zawartość

post-19568-100002791 1275063587_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucas, zazdrość przeze mnie przemawia! :-)

Próbowałem parę razy, ale nigdy nie udało mi się tej kasety wygrać.

A w załączeniu wspomniane wcześniej zdjęcia moich Sony FN.

Ukryta Zawartość

post-15808-100002756 1275071530_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik,

Mam tą od góry po lewej, bardzo możliwe że przyjechała również z Włoch jak reszta z zestawu który z nią kupiłem bo na większości były opisy "Italia" i jakieś włoskie piosenki ludowe.

Dwa nabytki za 10 gr sztuka :-)

Agfa - czy i jak użytkować w magnetofonie z I, II, IV?

Memorex - posiada największą blachę w okienku do głowicy, która znajduje się również po bokach okienka - jakby wtopiona w plastik, oraz ciekawe szpulki -pierwsze parę minut taśmy "chowa się" za dużym bokiem szpulki napoczynając chyba prawidłowe centralne nawijanie - takie moje skromne wnioski :-)

Ukryta Zawartość

post-19017-100002365 1275335143_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Ja trafiłem takie cudo w starociach ,może ktoś wie jaki to kraj produkcji i w jakich latach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.