Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

można wygrać :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

można wygrać :

Ukryta Zawartość

nie wiem czy już to było, ale...

co można wyczarować z taśmy

Ukryta Zawartość

Na jednym z zagranicznych serwisów aukcyjnych pojawiła sie wyjątkowa okazja w postaci kasety MEMOREX DBS+ 90 nowej we foli - w specjalnej technologi Stealth :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Voila!

Trochę musiałem podczyścić wkładkę w komputerze, bo pomazana od frontu, ale tak właśnie to wygląda.

Na odwrocie jest wpisana ręcznie cena: 470,- zł. A więc jednak je sprzedawano!

Voila!

Trochę musiałem podczyścić wkładkę w komputerze, bo pomazana od frontu, ale tak właśnie to wygląda.

Na odwrocie jest wpisana ręcznie cena: 470,- zł. A więc jednak je sprzedawano!

hi mam taka samą co ciekawe nowa i nigdy nie grana - jeszcze pachnie fabryką :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hi mam taka samą co ciekawe nowa i nigdy nie grana - jeszcze pachnie fabryką :-)

No właśnie nie!

C-60 jest mnóstwo, a C-90 praktycznie nie istnieją. Kasetę (z dopiskiem "niepełnowartościowa") miałem już dawno, ale wkładkę zdobyłem dopiero teraz.

Wiskord prawdopodobnie konfekcjonował do kaset głównie taśmy przeznaczone dla firm nagraniowych, i być może dlatego zdecydowanie najwięcej było Supertonów 60 "normalnych", a w następnej kolejności, choć znacznie mniej, Supertonów 60 CrO2. I nawet od czasu do czasu widywało się je (choć zwykle krótko) na półkach sklepowych.

Supertonów 90 "normalnych" było natomiast bardzo mało, i nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek widział je po prostu w sprzedaży w sklepie.

Natomiast Superton 90 CrO2 to naprawdę rzadkość, bo tych się po prostu w ogóle nie spotyka.

W przypadku Wiskordu długość taśmy robi wielką różnicę. 90-tka Wiskordu to trochę jak 180-tka TDK. ;-)

A tak to wygląda w realu, niestety.

Panowie, czy któryś z was ma jakieś doświadczenia w usuwaniu starej kalkomanii? Próbowałem zetrzeć te litery gumką, ale to powoli idzie i zaczyna się ścierać właściwy nadruk, więc zaniechałem.

Foto kasety dla uzupełnienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To mi wygląda na Letraset, a nie kalkomanię. Zwykła kalkomania powinna dać się rozmoczyć wodą - choć też niekoniecznie, kiedyś próbowałem usunąć kalkomanie które ponalepiałem na drzwiach pokoju jako dzieciak, i ostatecznie w ruch poszedł papier ścierny.

Może da się to usunąć jakimś alkoholem? Bo z twardych powierzchni (plastikowych) usuwałem napisy wykonane letrasetem po prostu zdrapując je, po ew. lekkim rozmoczeniu jakimś alkoholem.

Sam nie ryzykowałbym alkoholem, może zostawić ślady.

A zobaczcie co ostatnio znalazłem...

Ukryta Zawartość

Cena jest po prostu przesadna! Jakieś 2 lata temu ktoś wystawił ich 10 nowych po 6 zł/szt. z tego co pamiętam. W sumie kaseta trochę unikatowa jeszcze w takim stanie, ale jednak uciąłbym jedno zero.

Ukryta Zawartość

Panowie, czy któryś z was ma jakieś doświadczenia w usuwaniu starej kalkomanii? Próbowałem zetrzeć te litery gumką, ale to powoli idzie i zaczyna się ścierać właściwy nadruk, więc zaniechałem.

Diabolik nie rób nic alkoholem on może i rozpuści to co naklejone ale rozmiękczy też papier i część brudu się wchłonie pozostawiając brzydką plamę.

Próbowałem tak odkleić naklejkę z wkładki TDK,tam był lepszej jakości papier i tak została plama. Spróbuj podgrzać solidnie suszarką do włosów może wtedy łatwiej się da zeskrobać.

Pamiętam chromowe Supertony. Ale tylko 60-tki, 90-tek nigdy nie widziałem, choć czasem sobie wyobrażałem, że też takie były. Widziałem też kiedyś kilka sztuk tych chromowych 60-ek w obudowach w kolorze kremowym lub jasnopomarańczowym.

Przy okazji jeżeli ktoś chciałby wypolerować pudełka do kaset - polecam pastę TEMPO - ostatnio w wolnej chwili wypolerowałem 4 pudełka - efekt bardzo dobry - co prawda głębsze rysy zostają ale wszystkie drobne i zmatowiałe miejsca znikają - pozdrawiam

Dawno nic nie wrzucałem :-)

Dziś kolorowo-młodzieżowo ;-))

Ukryta Zawartość

post-19017-084278900 1296244662_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A dziś uratowane :-)

Jak ktoś by chciał mogę podzielić się niebieskimi stilonkami C-90 - moje

są też do wzięcia (za tydzień, może jeszcze)TDK D chrom niebieskie w foliach po dwie sztuki po 10zł. - nie moje i cena nie moja.

Mogę komuś zakupić jak będą. :-)Jak nie będą - zwracam pieniążki na konto.

Ukryta Zawartość

post-19017-077643000 1296388626_thumb.jpg

post-19017-069901100 1296388644_thumb.jpg

post-19017-037900100 1296388671_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik

Nie wiem czy odbierasz poczte z priv??? czy po prostu nie odpisujesz;)

audiomagia.blogspot.com

Diabolik

Nie wiem czy odbierasz poczte z priv??? czy po prostu nie odpisujesz;)

Hej,

Przepraszam za milczenie, wiadomość oczywiście odebrałem - zresztą w ogóle bardzo dziękuję wam za wszystkie porady, niechybnie spróbuję je wykorzystać. Pomyślałem po prostu, że odezwę, się gdy już będę miał jakieś konkretne wieści co do stanu wkładki niezwykłego Supertona. Na razie jednak nie miałem siły się za to zabrać - pochłaniają mnie myśli i działania związane z rychłymi okrągłymi urodzinami :-)

witam wszystkich od jakiegoś już czasu bacznie obserwuje forum ,to świetnie kochani ze trzymacie ten temat ,oby jak najwięcej Was było .Muszę przyznać ze ja stary /po 60-tce / i niejako związany z tematem /pracowałem trochę w radiowężle zakładowym / sam tu się trochę poduczyłem ,chylę przed wami czoła naprawdę jeśteście pasionatami .Chciałem poruszyć jeden temat ,jeśli się mylę to poprawcie chociaż nie sądzę ,swego czasu były wystawione na znanym portalu akcyjnym kasety typu reel cleer z dopiskiem że to taśma z Maxella XLI-S czy z XLII-S i dziś widzę znów się pojawiły i wzieła mnie dosłownie ku..wica ,bardzo dobrze znam te kasety taśma beznadziejna ,Kolega zakupił tego koło 170 sztuk po paru nagraniach głos zanikał pojawiały się przerwy ,nie powiem super to wyglądało ,mieliśmy w radiowężle Koncerta i te szpulki w kaseciakach, to fajnie wyglądało takie nasze ''studio zakładowe'' .Ale jak już napisałem taśma była do luftu ,ciekawe skąd sprzedający ma taką informację że to Maxell ,chyba że to specjalny chwyt by złapać jelenia ,ale nie mnie to osądzać . przekładaliśmy taśmy z Basfa,TDK,no i Maxella ,ale no właśnie nie zawsze taśma się mieściła ocierała się o siebie i trzeba było ją skracać o kilka minut/byl specjalny zestawik do łączenia kaset ze skalpelem / tak jak sobie przypominam instrukcja kazała taśmy przycinać na ukos ,cholera by to wzieła żeby tak dopasować by się stykały .No tak pozwoliłem sobie na wspomnienia ,oto linki do aukcji -pozdrawiam Was serdecznie Analogowiec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie sposób nie zgodzić się z powyższą wypowiedzią - poza napisami "High Bias Chromium Dioxide" na wkładce jest jeszcze zupełnie jednoznaczny napis: "Pure Chrome", co świadczy o tym, że raczej nie może to być taśma produkcji Maxella, bo ostatnią naprawdę chromową taśmą Maxella był Maxell CR, którego produkcję zakończono w 76 albo 77 roku, i zastąpiono taśmą UD-XLII.

Sądzę raczej, że w tych kasetach może być np. chromowa taśma BASFa, AGFY, Permatonu czy Philipsa/PDM, i to ta najcieńsza, 9-mikronowa, stosowana w 120-tkach, bo grubsza nie zmieściłaby się przy długości C-90.

Natomiast faktycznie taśmy Maxella, sądząc po napisach na pudełkach, stosowano w kasetach Teac Ocasse (z wymiennymi szpulkami).

Ukryta Zawartość

post-16389-070045500 1296431678_thumb.jpg

post-16389-085368000 1296431785_thumb.jpg

post-16389-032227000 1296431786_thumb.jpg

post-16389-077350300 1296431786_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co powiecie na temat tej kasety?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MaciejLK

bo ostatnią naprawdę chromową taśmą Maxella był Maxell CR, którego produkcję zakończono w 76 albo 77 roku, i zastąpiono taśmą UD-XLII.

Czy późniejsze taśmy to były jakieś "mieszanki" a nie czysty chrom?

A jak z kasetami XLII-S np.?

adik

Co powiecie na temat tej kasety?

Pierwszy raz taką widzę!Super!Nagrywałeś na niej?

Patent na produkcję dwutlenku chromu miał koncern chemiczny DuPont. DuPont założył z Philipsem spółkę PDM (Philips - DuPont Magnetics) do produkcji taśm magnetofonowych (a potem magnetowidowych). Wszyscy producenci taśm na świecie, nie mając zastrzeżonej patentem technologii produkcji dwutlenku chromu, musieli, chcąc nie chcąc, kupować go u monopolisty DuPonta, za monopolistyczne ceny. Jedynym posiadaczem licencji na własną produkcję dwutlenku chromu był podobno BASF (tak się przynajmniej chwalił w materiałach reklamowych).

Tak więc producenci taśm, także japońscy, w latach 70-tych musieli z jednej strony mieć w ofercie kasety chromowe, by być konkurencyjnymi, a z drugiej - słono płacić DuPontowi za kupowany od niego CrO2, i szukali rozwiązań alternatywnych. Poza tym CrO2 miał przewagi nad Fe2O3 w zakresie tonów wysokich, ale był gorszy w zakresie tonów niskich, miał ogólnie znacznie niższe szumy, ale też niższą wysterowalność (MOL/SOL) - stąd pomysły by połączyć te dwa materiały w taśmach dwuwarstwowych FeCr.

Dlatego pracowano nad polepszeniem parametrów Fe2O3 poprzez dodanie do niego różnych domieszek, głównie kobaltu - takie taśmy o parametrach pracy jak taśmy żelazowe pojawiały się już w I połowie lat 70-tych. Ostatecznie różne firmy niemal jednocześnie, ok. 75-76 roku wprowadziły na rynek taśmy żelazowo-kobaltowe, ale ustawione pod wysoki prąd podkładu, jak dla taśm chromowych - były to TDK SA, Maxell UD-XLII, Fuji FR-II, Sony CD-Alpha, itp. Podobne taśmy wypuścił też Scotch i Memorex. W ten sposób Japończycy i Amerykanie uniezależnili się od importu CrO2 od DuPonta. Wszystkie nowsze japońskie taśmy zwane potocznie chromowymi (bo są ustawione do pracy jak chromowe i mają zbliżone parametry) to jakieś warianty różnych tlenków żelaza, najczęściej hematytu, Fe2O3, dotowanego kobaltem. Tak więc XLII-S itp. na pewno nie są taśmami chromowymi!

Również najlepsze gatunki taśm Typu I (np. TDK AD-X i AR-X, Maxell XLI i XLI-S) oparte są na podobnym materiale z domieszką kobaltu, choć ustawione są jako Typ I.

Oczywiście natychmiast po pojawieniu się taśm pseudo-chromowych wybuchła wojna reklamowa pomiędzy "chromowcami" (AGFĄ, BASFem, PDM/Philipsem) a "niechromowcami" - TDK, Maxellem, itd.

W materiałach reklamowych jedni i drudzy wychwalali przewagi swojego materiału nad konkurencyjnym - BASF chwalił się niższymi szumami dwutlenku chromu niż w taśmach kobaltowych, z kolei "kobaltowcy" wytykali chromowi różne jego wady i udowadniali że ich materiał jest lepszy. Taśmy kobaltowe były jednak ciągle ulepszane i ostatecznie okazały się lepsze od dwutlenku chromu. W końcu chyba BASFowi zabrakło chyba argumentów rzeczowych i "jechał" bardziej na emocjach, reklamując swoje taśmy jako "Echtes Chromdioxid", czyli "prawdziwy dwutlenek chromu", który miał być lepszy od konkurencyjnego japońskiego, "nieprawdziwego"... ;-)

Ten BASF Metal Maxima IV ma niezłą obudowę (zmniejszającą szumy modulacyjne), ale podobno jak na taśmę metalową sama taśma jest przeciętnej jakości (wg poważnych laboratoryjnych testów rosyjskich, które czytałem).

No, chłopaki! Czas zacząć urodziny.

Długość taśmy mówi sama za siebie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.