Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Widziałem, że ktoś już wklejał zdjęcie Maxell SQ. Chciałbym Was zapytać o doświadczenia z tą kasetą bo to

i uznana marka i chromówka, a w Lidlu za 6,99 - trójpak tych kaset c-90! Wydaje mi się ,że to okazja.

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam

Maciek

Witaj

Na handlu znam się gorzej niż pies na astronomii, ale Maxell SQ to absolutna czołówka najlepsze z najlepszych, [rzepraszam metalu nie uznaję]. Masz możliwość, masz pieniądze to kup.

Pozdrawiam

Zbyszek

Tu bym się z Korwinem nie zgodził (choć zwykle to robie) ... są po prostu przyzwoite patrząc na aktualną ofertę sklepową kaset magnetofonowych. Za tą cenę warto - weź na zapas :)

Ja ostatnio wlazłem na wyprzedaż zakurzonych kaset w Euro AGD i kupiłem wszystkie TDK SA90 po 2zł ... czasem i takie okazje się trafiają ...

Kaseta TDKSA90 - 2zł, spojrzenie sprzedawcy, który jest bardzo zaskoczony po co mi one .... bezcenne!

Pozdrawiam

Nikx

PS: kupiłem też ostatnio za grosze całą pakę TDK DJ2 - czy ktoś wie co jest w środku? Mam na myśli oznaczenie nośnia w nomeklaturze TDK ... na mój nos to chyba SF?

Może nie do końca chcę robić zapasy choć na pewno kupię kilka trójpaków:-)

Domniema, że wielu zainteresowanych tematem kaset magnetofonowych nie przyszło do głowy,że w tych sklepach mogą być na wyprzedaży całkiem niezłe (jak się okazuje) kasety. A mając jakie-takie pojęcie o działaniu dużych sieci handlowych pomyślałem, że w innych miastach jest podobna oferta. Zainteresowani - na zakupy marsz!

Pozdrawiam Serdecznie Panie Zbyszku!

Witam!

Kasetki o których pisał kolega powyżej maxell, kupilem dośc dawno właśnie w tym samym sklepie. Nie sprawdzilem zbyt dokładnie ich jakości, ale organoleptyczno-wizualnie widać że są zrobione baardzo oszczędnie daleko im do kaset maxella z wcześniejszych lat... W Gdańsku chyba market A... jest sporo kastet tdk sa po około 5 zł 90. Jak ktoś reflektuje a bedę tam w pobliżu za tydzień (chyba) proszę pisać.

Pozdrawiam!

Może warto wpisywać gdzie dokładnie mozna kupić jeszcze kasetki!

Sam bym też kupił;)

Do Zenka

Dziękuję za pozdrowienia.

A to z Maxella SQ

W barze "Pod Zdechłym Aniołkiem

Dawno upadła agencja

Piwo zbyt małe i ciepłe

Damy nie damy w pretensjach

Biedna ta nasza Itaka

Skąd nawet gachy odeszły

A Penelopa ma raka

Wszystko wycięte bez reszty

Za chałdą dymi krajobraz

Niebo jak dłonie sinieje

Choć pety skwierczą przy mordach

Niechaj niegasną nadzieję

Mój Maxel SQ byl wyprodukowany jeszcze w latach osiemdziesiątych

pozdrawiam

Zbyszek

Witam!! tak sie zastanawiam jak to jest z dlugoscia kaset. Otóż ja zawsze preferowałem kasety 60min. - z uwagi na to iż wiekszosc albumów kopiowanych z cd mi sie na nich poprostu miesciła (miesci dzisiaj równiez:) ) natomiast kasety 90min jakos nigdy mi nie podchodzily gdyz mialem problem z katalogowaniem moich zbiorów - na 90 czesto wchodza jakies dwa niepelne albumy - pytanie - który z utworów usunąć bo sie nie miesci...hmm to właściwie problem roztrząsany przed laty...jednak mysle ze to forum jest odpowiednie:) pozatym zawsze lubiłem mieć jeden album na jednej kasecie a nie jakies skladaki na których nie wiadomo zabardzo co jest.... ciekaw jestem waszej opinii i doświadczenia...pozdrawiam MT

To chyba zależy od indywidualnych preferencji.Ja wykorzystuję 60 do płyt które nie wchodzą na 90. Skolei wiele albumów starszych nie przekracza 45min wiec wolę je mieć nagrane w całości na jednej stronie (poza tym mając drogą taśmę lepiej ją maksymalnie wykorzystać). Maksymalnie długie mam 100. Np.Denon HD-MS.Świetnie się mieszczą dwa albumy po 52 min. każdy.Faktem jest że nagrywając stronę A i B dobieram podobny gatunek muzyki.

Macie racje zależy to od upodobania i preferencji ja posiadam i 90min i 60,50min te najkrótsze uzywam nagrywajac ulubione utwory nie koniecznie jednego wykonawcy na 90 i 60 wciskam albumy ,choc u mnie przeważają kasety nagrane z różnorodna muzą pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Bliscy podejrzewaja mnie o wsteczniactwo, ale mysle ze znajdzie sie noca jeszcze troszke wartych nagrania audycji....

od lewej TDK Cue, potem Sony UX-S90 i reszte widac.

W sumie wszystko zeszlo sie w ciagu kilku ostatnich dni,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

do amadeuz

przyjemny zbiór ;-) ja wlasnie wczoraj zamontowałem jedną półkę aby poukładać nowo nadchodzące skarby ;-)heh a pro po półek, jak Wy (reszta forumowiczy) przechowuje swoje zbiory kaset??? Ojciec mojego kolegii z czasów liceum miał takie dlugie chyba na metr półeczki-przegródki na kasety...a kaset miał oooo cała kolekcja najlepszych nośników z lat 80 i początku 90tych przywiozione prosto z Japonii...ciekawe co sie dzisiaj z tymi skarbami dzieje....:) pozdro

U mnie na razie trochę haosu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Zdobyłem namiar

Pudełka na kasety magnetofonowe ! Nowe, często to co się z pchlego targu przyniesie jest tak porysowane połamane i brudne, że trzeba poprostu wyciepnąć a kasetę zdemontować wykąpać wysuszyć i złożyć. A zaraz srana jestem już po remoncie lewego wskaźnika w Cr- 240 [ten z sprawdzaniem stanu baterii]

Pozdrawiam

Zbyszek

czy robicie testy porównawcze swoich kaset? Ja sprawdziłem ostatnio najlepsze chromy TDK i MAXELLA czyli SA-XS i XLIIS. TDK jest jedyną chyba taśmą 3 warstwową. Zauważyłem że ma bardzo niski poziom szumu własnego.Poza tym nie ma żadnego problemu z kalibracją.Wyjściowo nagrywa ciut (1dB) ciszej względem źródła.Poza tym nie wykazuje tendencji do podbarwień. XLIIS natomiast szczególnie upodobał sobie wysokie tony.Znacznie je podbija co myślę w słabszych deckach jest korzystne, natomiast te z kalibracją świetnie sobie poradzą z tą taśmą.

Podsumowując.Obydwie świetne taśmy.Trudno się doszukać słabych punktów.

panowie, jeszcze 50 wpisów w tym temacie i chyba wybiorę się na strych wyciągnąć pudło z kasetami. jeszcze kolejne 20 wpisów i uruchomię swojego AKAI GX-67.

:)

czemu człowiek jest tak podatny na wpływ innych?

Wiem jak i na czym robić testy porównawcze ale jest jedno ale chroniczny brak czasu i gotówki.Pozostaje mi więc

tak zwany poziom średni łatany.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Myślę że jako takie nagrania dotarły już do adresata.

I tak myślę że każdy powinien sam testować i wybrać swoje TOP do danego magnetofonu.Trochę lepiej jest jak mamy do dyspozycji kalibrację to różnice są znacznie mniejsze i poprostu dobre kasety dobrze brzmią.Ja mam kilka typów których się poprostu trzymam.

>mzawek

przekonałeś mnie ostatecznie ;). odwiedziłem strych i wygrzebałem to pudło. zawartość wywołała dawne wspomnienia. jutro podłączę magnetofon :).

Ukryta Zawartość

post-4633-100007103 1172998138_thumb.jpg

post-4633-100007104 1172998138_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na święto we wsi jestem zawsze przygotowany jednak jeśli sala jest wysoka nagłośnienie prawie że żadne , ale wyjątkowo mieszające odbicia z echami sygnałem podstawowym i buczeniem kolumn to nie pomoże nawet święty boże. Cała moja zabawa w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa w Sali Fontanny miała charakter towarzysko inwentaryzacyjny bateria w mikrofonie na granicy padnięcia stąd kardioida a nie superkardioida ale i tak by nic nie pomogło bo to co do połowy sali dochodziło było do kitu. Jeśli wymieni mi Syn zasilacz w komputerze na super cichy dyktowanie własnych tekstów na magnetofon będzie mniej upierdliwe, bo taki szum

wiatraka naprawdę potrafi zdekoncentrować

Pozdrawiam

Zbyszek.

Witam!

Zamiast spać - oto moje kolejne "stare-nowe" nabytki od kolegi z piwnicy;)

Szczególnie lubiłem kasetki Agfa - solidna niemiecka robota.

Natomiast nic nie wiem o tej I-ce Raksa (turecka firma. miałem VHS-y takie były dobre, ale nie były dostępne w kraju w 1988-89 roku)- mieliście taką i kiedy?

Pozdrawiam!

Dariusz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd...

Ukryta Zawartość

post-5729-100007079 1172998139_thumb.jpg

post-5729-100007080 1172998139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd...

Ukryta Zawartość

post-5729-100007076 1172998139_thumb.jpg

post-5729-100007077 1172998139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu troche moich nowych nabytkow..;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to magnetofon odpalony. przy okazji dowiedziałęm się że jedna TDK MA jest niestety cała pogięta. będę robił śledztwo w tej sprawie. na razie w domu nikt się nie przyznaje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakie wrazenia tomant? :-)

Ja sie przekonalem ze nie wszystko co przechodzi do historii musi byc gorsze,

ale co sie osluchalem od znajomych to moje... "po ch*j ci magnetofon i kasety"

Wazne ze cieszy...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.