Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie DVD i AVR wybrać? HK czy NAD?

Puchacz

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie podejmowania decyzji odnosnie zakupu DVD, CD i AVR. Myslę o zestawie HK AVR335, DVD 31 i CD 97, ewentualnie jakis odpowiednik NAD. Co lepsze? Do tych cestawów myśle nad zestawem kolumn KEF lub zestawie KODY? Może mi ktoś pomóc co wybrać?

https://www.audiostereo.pl/topic/26802-jakie-dvd-i-avr-wybra%C4%87-hk-czy-nad/

Co do AVR... to żadnego nowego nada nie dostaniesz w tej cenie. Po dołożeniu ~200 zł powinno się dostać NADa T743. Nie wiem natomiast jak się nadzik z kefami sprawdzi... kefy sa neutralne (nie słuchałem żadnych nowych modeli) nad natomiast troszke ciepławy chyba i nie wiem czy zestawowi nie będzie brakowało dynamiki. O HK niewiele powiem... może tylko tyle, że ładny:) Niech ktoś z doświadczeniem sie wypowie

Masz jakiś budżet do przeznaczenia na ten cel?

Po pierwsze - pytanie jest zbyt ogólnikowe.

Po drugie - warto by było żebyś przed jego zadaniem przejrzał ofertę AV innych firm i skorzystał z wyszukiwarki.

Po trzecie - nie napisałeś do czego to ma służyć: stereo (muzyka) ? KD ?

Jeśli ma być stereo na przyzwoitym poziomie odpuścił bym sobie Nad-a i HK i posłuchał Azura 540D lub jego następcy. Wzmaczniacze stereo CA grają dość jasno ten AV gra stosunkowo przyzwoicie.

Jeśli muzyka ma być podstawą odpuścił bym sobie zakup JAKIEGOKOLWIEK AV i kupił dobry wzmacniacz stereo + dobre CD + DVD w granicach 600 PLN. Wiele osób to już przerabiało ulegając złudnej magii KD, potem przeżywało rozczarowanie, wracało do stereo i przy okazji traciło po kilka kzł.

p. deep

Jesli chodzi o NAD czy H/K to sluchalem ich z Kodami NT-306F konkretnie byl to NAD C350 i HK970. Dzwiek z nada byl delikatny i wyrazny, nie czulem jakiegos zamulenia. HK gral jakby zdecydowaniej i chyba z wiekszym pazurem, bas byl ciezszy i bardziej punktowy tak mi sie zdawalo. Sluchalem tez HK z Kef iQ7 moim zdaniem cieniutki i slaby bas, ale za to jaka przestrzen. Mimo to ze wzgledu na slaby bas wszystko jakos takie bylo lekko metaliczne. Nie rozumiem DEEPa ze pisze ze z HK i NADa nie uslyszysz przyzwoitego stereo. Pewnie jakies uprzedzenia co do wygladu on ma. HK gra jak dla mnie bardzo wyraznie z ladna scena. Jesli HK jest zamulony a CA gra jasno, to podejrzewam ze po odsluchu troche wyrazniejszych kawalkow z tym wzmakiem (CA) krew z uszu plynie. Chociaz niektorz wlasnie takie brzmienie preferuja. Ja lubie sie relaksowac przy muzyce i ostrosci i natarczywosci nie toleruje. Chociaz kiedys przez chwile byl wlaczony CA azur640 i pierwsze wrazenie bylo mile. Nie czarujmy sie to sa budzetowe wzmacniacze i tu nie bedzie przepasci miedzy CA HK czy NAD. Deepowi pewnie sie cos pomieszalo ;) Nie wiem jak sie sprawa ma do stereo z ampli HK czy NAD. Moze jest bardziej efekciarskie czyli bas moze schodzic nizej moze mniej detaliczne. Stereo z AVR ani NADa , HK nie mialem okazji powaznie posluchac. Powiem jedno nie sluchaj DEEPa chcesz kino to kup kino, stereo nie zrekompensuje Ci filmow na dwoch kanalach. Ja mam osobne KD na Yamaha RXV800 i osobne stereo kazde sie specjalizuje w czym innym i ani jedno nie zastapi drugiego i na odwrot.

zycze udanego wyboru

>PiotrJ

>Deepowi pewnie sie cos pomieszalo ;)

Nie zrozumiałeś mnie. Nic mi się nie pomieszało.

To co napisałem ma sens. Wzmacniacze stereo CA 640, 540, 340 grają jasno. NATOMIAST AV CA Azur 540D jest zdecydowanie bardziej delikatny i szczegółowy. W stereo HK i Nada zostawia daleko w tyle. Tak więc jeśli to ma być KD to warto go posłuchać.

Co to mojej opini o stereo w AV to również nie ma w niej przekłamiania. ŻADEN AV w cenie do 3 kzł nie jest w stanie dorównać w stereo wzmacniaczowi w tej samej cenie. W tym wypadku nie mam najmniejszych złudzeń. Niedowiarkom proponuję podłączyć i prównać dowolny AV (w tej cenie) i np. Music Hall A25.2 który kosztuje 2,4 kzł. Pomijam już fakt że do 3 kzł z drugiej ręki bez problemów można dostać tutaj na forum:

- Copland CSA 28

- Primare A 20 mk III

- Denon PMA 1500 AE

- Jolida JD 1501 RC

To już zdecydowanie inna półka. Absolutnie KAŻDY z w/w wzmacniaczy zjada na miękko wszystkie AV do 4 kzł. Temat był na tym forum wałkowany 1000 razy, jak widać bez efektów.

p.

deep

ponieważ miałem je u siebie to podpowiem:

CA 640A - fakt jasny ale bez przesady - raczej do "łatwych" kolumn

HK dvd22 - raczej ciemny choć bez przesady, dużo pomaga wymiana kondów wokół DAC'a i OPA, dość ładnie grał właśnie z CA 640A, w audio przy Samsungu HD745/945 odpada od razu

NAD T742 - ampli, ktore u mnie góry praktycznie nigdy nie zagrało

NAD 512 - jakoś tak (już nie pamiętam) ale chodzi o dvd - o bosze.... co za porażka

Grało to wszystko z KEFami z serii Q. Czy one są neutrealne? Bo ja wiem....raczej ciepłe, z delikatną, niemęczącą i przy tym wystarczająco szczegółową górą. Grają raczej średnicą i to ona jest ich najmocniejszą stroną - ciepła i czarująca. Bas w dużej mierze zależy od mocy i wydolności wzmaka. Na pewno nie podpinałbym do nich ciemnego sprzętu. Seria iQ natomiast gra ciut ostrzej i tutaj pewnie z CA byłoby już mniej fajnie. Wbrew pozorom lubią mocne piecyki.

Słuchając rozumu....

Budżet tak jak pisałem mam przeznaczony ale zawsze mozna go przekroczyć. Chciałbym złożyc zestaw do muzyki stereo z mozliwością odsłuchu kina domowego. Stereo jest ważniejsze. Jeśli jest koneczne kupienie wzmacniacza, amplitunera, CD i DVD to OK ale jakiej firmy najlepiej i jakie modele. Mam około 70 m2 do nagłosnienia. Nie chciałbym wydac kasy w błoto a co do zakupów używek to nie mam żródeł i podchodze do tego dość sceptycznie.

Puchacz

Za 5 kzl nie kupisz dobrego stereo, nie masz co sie oszukiwać, tak samo kolumny za 1 kzl....Będą po prostu koszmarne. Nie kombinuj jak koń pod górkę, tylko kup kino, 6 kzl wystarczy Ci akurat na zestaw tzw. średniej klasy. Marka jest właściwie dowolna. Idź posłuchaj i dokonaj wyboru. To proste. Nie bedzie to sprzet audiofilski ale coś za coś...

W dobrych salonach raczej nie spotkasz się ze sprzętem budżetowym.

Uświadczysz tam klocki o audiofilskim rodowodzie i odpowiednio wysokiej cenie np. kino domowe Arcama za 13 kzl, widzisz chyba różnicę w cenie w porównaniu z np. Yamachą, która z kompletem kolumn kosztuje 3 kzl. Do tego Arcama musisz jeszcze dodatkowo dokupić odpowiedniej klasy kolumny i okablowanie...

Za cene, która podajesz znajdziesz sprzęt popularnych marek np. w Media Markt.

Ceny w salonach są mniej więcej jednakowe zarówno jeśli chodzi o sprzęt popularny jak i wyższej klasy. Można poszukać w sklepach internetowych, tutaj ceny zazwyczaj sa niższe...

Właściwie nie ma czegoś takiego jak kd o dobrej jakości stereo.

Znakomita więszość kd, odtwarza w stereo na poziomie mini wieży. Najlepiej moim zdaniem kupić trochę tańsze kd do odtwarzania filmów i oddzielnie dobry wzmak ( nie amplituner) i cd do słuchania muzyki.

Przy tej klasie sprzetu nie bawiłbym się w dokupowanie oddzielnego cdka, wydasz tylko pieniądze a efekt bedzie znikomy. Mówimy o sprzęcie budżetowym, więc im lepsze dokupisz do tego sprzętu kolumny, tym lepszy uzyskasz efekt końcowy jeśli chodzi o nagłośnienie. Średniej klasy Kd firm: H/k, NAD, Onkyo, Denon, CA , Panasonic nie zagrają jak dobry zestaw stereo Naim, Primare, Roksan, Densen, Arcam itd. Nie te progi cenowe i nie to przeznaczenie, no chyba, że zdecydujesz się na bardzo drogie kino np. Marantz, Denon, Pioneer, Arcam (chodzi o modele z górnej półki)- wówczas oprócz oglądania filmów będziesz mógł rozkoszować się słuchaniem muzyki na tylko odrobinę gorszym poziomie niż z dobrego stereo. Wybór jest kwestia zasobności Twojego portwela.

Wracając do tematu, nie mogę udzielić Ci jednoznacznej odpowiedzi czy H/K czy Nad czy też może Samsung... Technicznie stoi to wszystko na porównywalnym poziomie, co do dźwięku musisz zdecydować o wyborze sam. Nikt nie zastąpi Ci twojego własnego ucha, życzę przyjemnych i owocnych odsłuchów. To duża frajda pochodzić sobie po salonach audio i posłuchać tego i owego sprzętu !!!

Pozdrawiam

Puchacz

Wpadłeś w pułapkę ze samym sobą.....

Musisz podjąć męską decyzję: czego oczekujesz, co chcesz.

1. Wielokanałowe odtwarzanie filmów (amplituner) i do tego dodatek w postaci stereo.....uuuuu....ciężko będzie

2. Czy jednak stereo (tylko 2.0) i muza ponad wszystko ale z opcją, że sobie filmik jako dodatek obejrzysz (odtwarzacz DVD ci to zapewni).

Jak już pewnie sam podejrzewasz, a co niektórzy pomimo mącenia w głowie Ci to podpowiadają, to nie ma szans na powiązanie tych rozwiązań na jako takim poziomie jakościowym i i cenowym. Według mnie musisz w końcu sam wybrać którąś z tych opcji, a potem jakoś forumowicze pomogą....

Słuchając rozumu....

Puchacz

Do wyboru do koloru Panie, przykładowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale do salonów musisz przejść się sam lub z kimś osłuchanym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i druga męska decyzja:

Sprzęt wyłacznie nowy czy istnieje u Ciebie szansa na zaakceptowanie używanego....

Dość istotnie wpłynie to na jakość kupowanych "klocków".

Słuchając rozumu....

• 3 tygodnie później...

Witam,

Stoję przed podobnym problemem. Wizualnie wybrałem HK335, ale dopiero pojadę go posłuchać i wtedy dobiorę kolumny i kable. Mam już Sony RDR-HX910, czy ktoś słyszał, jak to brzmi jako CD? Nie mam do czego podłączyć, żeby się przekonać, a ogólnikowe stwierdzenia, że żaden DVD nie zagra dobrze też mnie nie przekonują. Jeżeli wypowie się ktoś, kto słyszał ten model, będę wdzięczny.

Oj Pablo niewierny Tomaszu ....

Musisz sam poczuć , na własnym uchu, że DVD jako CD to mała tragedia.

Jak Bozia da to przymierzę się do Denon DCD-1500AE do tego mój stary wzmak Alchemist Kraken APD6i kolumny Zoller Imagination 2 - i to chyba bedzie dopiero muzyczna uczta. Powinno zagrać cholernie przestrzenie i z odpowiednią dynamiką. Na Creek Destiny albo Denona serii 2000 to nie mam szans - małżonka nigdy się nie zgodzi .... wcale się nie dziwię - 14k za same komponenty to sporo ... do tego odpowiednie kolumny i kable i mamy 25K. A tak wydam "tylko" 9k. Jak Bozia da oczywiście.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio,

Tak jak pisałem wcześniej, gdy już zakupię tego HK, podłącze starego CD Technicsa 360 z dolnej półki i porównam. Mnie dźwięk tej 360-tki odpowiadał, więc jeżeli ten Sony zagra choćby tak samo, dostanie u mnie 2 etaty ;-) Jeżeli istotnie gorzej, wtedy pomyślę o CD z prawdziwego zdarzenia. Ale już będzie wtedy problem z miejscem i kasą :-(

>>Puchacz

Jeśli jeszcze nic nie kupiłeś a nadal chcesz Nada lub Harmana to Kody raczej sobie odpuść a skup sie na czymś lepszym np. nad Kefami. Nie ma sensu kupować dobrych klocków i podpinać pod nie niezbyt dobre kolumny. Jak chcesz zaoszczędzić to kup Kodę, ale do niej jakiegoś taniego Pionka lub Yamahę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.