Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Aurum Cantus

wasylak

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem zapytać forumowiczów, czy ktoś miał może do czynienia z kolumnami firmy Aurum Cantus? Na zachodnich forach dorobiły się pewnego rozgłosu, były nagrody dla Leisure, na zakładce DIY wstęgi G2/G3 są znane...słuchaliście tego?

https://www.audiostereo.pl/topic/26859-g%C5%82o%C5%9Bniki-aurum-cantus/

Jeśli chodzi o moje wrażenia to opisałem je tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumn produkcji AurumCantus nie słuchałem.

Ale mogę polecić wykonanie monitora z zastosowaniem woofera AurumCantus. To bardzo solidne przetworniki. Dysponowałem obudowami (ok.17 litrów) z mojego systemu alternatywnego. Razem z lulu zamieniliśmy TVM-y na AurumCantus + ceramiczne kopułki Visaton. Kolumny zostały "wymierzonne" i otrzymały nową zwrotnicę. Grają super. Takie poprawki/tuning kolumn można zlecić w warszawskim Audiopunkcie, który rozpoczął współpracę w tym zakresie z ProAudio. Słuchałem przez kilka dni poprawionych minitorów w moim domowym systemie i muszę przyznać, że panowie wykonali kawał fachowej roboty. To wysoka klasa brzmienia. Nie epatują ozdobnikami, tylko bardzo rzetelnie i czysto grają wszystkimi zakresami pasma. Kontrola i wyważenie brzmienia według mnie wspaniałe. Im dłużej słucham, tym więcej ich zalet odkrywam.

Widzę, że autor wątku ma wzmacniacz lampowy. Jak na razie próby tych kolumn z lampą Amplifona nie wypadły tak dobrze jak z solid state. Ale w najbliższym czasie podłączę je do mojego lampiaka S&Audio i zobaczymy. Możliwe, że kolumny nie będą już mogły wrócić do systemu alternatywnego.

Aurum Cantus nie są zbyt popularne i nie znam na razie żadnego miejsca w pobliżu (Bielsko i okolice, Śląsk), gdzie można by się im przyjrzeć i posłuchać. A chyba byłoby czemu- stosunkowa niska cena jak na zastosowane podzespoły i wykończenie; to może być to:)

Zresztą, jar1 obszernie się nad nimi rozpisał i jest zadowolony, opinie na zachodnich forach też są jednoznaczne.

Na razie- dzięki wszystkim za wpisy i wypatruję okazji do bezpośredniego kontaktu z Aurum Cantus,

pozdrawiam

... a z miesiąc gram na modelu podstawkowym - Leisure 2. Ogólnie jestem zadowolony, wysokie gładkie, przestrzeń i

stereo niezłe, bas mam nieco okrągły za sprawą lampiaka triodowego. Reasumując - wporzo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.