Skocz do zawartości
IGNORED

No oversampling DAC na AD1865

morris

Rekomendowane odpowiedzi

Rambo ilość idiotyzmów jakie tutaj zamieszczasz naprawdę jest wystarczająca. I proponuję Tobie trochę mniej inwektyw, więcej samodzielnego myślenia i umiejętności odróżniania śmieci od wartościowych informacji. A że do tego potrzebna jest jakaś wiedza, no to dzieła;) pozdr.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Proszę moderację o posprzątanie tego bałaganu, schemat płytki jest w zasadzie ustalony, a super speców od kopii Krella/Passa i lampucery prosze o nie zaśmiecanie wątku.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 5 Gru 2009, 10:31

>Rambo ilość idiotyzmów jakie tutaj zamieszczasz naprawdę jest wystarczająca. I proponuję Tobie

>trochę mniej inwektyw, więcej samodzielnego myślenia i umiejętności odróżniania śmieci od

>wartościowych informacji.

Ta.... geniusz kołchozu się znalazł, który do wymagających układów audio stawia 78xx nad dobrego shunta lub b.ciekawego sposobu włączenia op ampa .... kurna dość idiotyzmów. Nie wiem kim ty jesteś ale z elektroniką niewiele miałeś wspólnego i co gorsze nie chcesz się uczyć, weryfikować, tylko rzucasz jakieś podwórkowe opinie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

gagacek, 5 Gru 2009, 10:34

>Proszę moderację o posprzątanie tego bałaganu, schemat płytki jest w zasadzie ustalony, a super

>speców od kopii Krella/Passa i lampucery prosze o nie zaśmiecanie wątku.

gagatek pros, pros, a moze bedzie ci dane w koncu tylko prosic ci pozostalo...

a ty od czego jestes ''super-specem''??? no wlasnie...

''schemat plytki jest w zasadzie ustalony'' dobrze ze dodales ''w zasadzie'' bo nie jestes jeszcze pewien prawda??? bo TY tak ustaliles ''forumowy sklecaczu'' ;))))))))))

jak mozna powaznie rozmawiac z czlowiekiem ktory odpisuje na swoje wlasne wpisy...

to ma swoja nazwe w lecznictwie prawda???

>>>Jak masz zabawe za sobą, to po co to piszesz? :)

>>>To proste. Widzę głupoty i je prostuję.

jezeli widzisz swoja wlasna glupote i na nia odpisujesz to moze jest jakas poprawa w leczeniu...

wrzuc to co powyzej na ''swoj komputer'' to moze zalapiesz o co chodzi...

>>>Ale mam dla Was taką propozycję: spróbujcie dopisać tutaj coś konstruktywnego, bo każdy DOBRY pomysł jest naprawdę mile widziany, wręcz na wagę złota. Ale: DOBRY i najlepiej co nieco przemyślany, jasne?

A moze tak ty po raz pierwszy w zyciu wreszcie cos tu opublikujesz na ''wage zlota'', a nie probujesz ciagle podpuszczaczu, a noz ktos sie ujmie honorem...

z tym ''na wage zlota'' zgodze sie, a szczegolnie tego z ''alledrogo'' ale to drogi kolego ''is not gonna happen''' trzeba bedzie samemu... a to boli prawda???

tak wiec do roboty i opublikuj tu cos forumowy GURU ku powszechnej krytyce ''Ale: DOBRY i najlepiej co nieco przemyślany, jasne?''

tak wiesz zeby s-pdif ''front-end'' mial odpowiednie zasilanie, dalsze sekcje cyfrowe takze inne i odpowiednie do potrzeb i wreszcie analog ale nie z tych ''na jedno kopyto'' ok???

a nie tylko ciagle ''Ja jestem obiema rękami za TO220 i TL431''.

co ty bys zrobil biedaku jakby nie bylo tych ''TO220''???

>>>A urażone Wasze ambicje i szczeniackie wpisy nie robią na mnie wrażenia, w końcu piękną laurkę wystawiacie sami sobie.>>>

ty sie nie martw o moje wpisy, ty sie martw kolego o swoje bo nie wiadomo kto tu jest ''szczeniakiem''...

a laurke to ty sobie tu wystawiasz codziennie...

bez odbioru

O, wpisałeś się;) I znowu głupio!!! A tak prosiłem...

Zrób tak: Weź 78xx, na jego wyjściu daj rezystor, dopiero potem elektrolit. Jak nie umiesz obliczyć, weź gotowca albo zasymuluj. Pamiętaj że jest to pierwszy człon zasilania. Zobacz jakie ma szumy...

I nie pisz więcej, bo załamujesz mnie totalnie.

Drugi też nie jest lepszy który nigdy nie miał Krela i AN w zasięgu ręki, ma na tym punkcie jakieś tam swoje i te odpowiedzi a'la urażone dziecko. Po co to robicie? Masz jakieś potrzeby to zarób i sobie kup, ja będę kibicował i uciesze się że to osiągniesz. A jak czegoś nie wiesz to się xxx naucz!OK wystarczy, szkoda czasu, rób jak chcesz, ja pozdrawiam.

I BARDZ PROSZĘ, skończ już te głupoty.

Trochę sensu poproszę.

:)))) vuy, jak jesteś aż tak bardzo rozdrażniony to zastanów się dlaczego. Jeśli chodzi o elektronikę (i nie tylko) w sieci, to pamiętaj że tych naprawdę dobrych rozwiązań po prostu się nie publikuje. To standard i więcej dodawać nie trzeba.

I kończ non stop kończyć z pluciem na końcu, tylko albo coś ciekawego tutaj zaproponujesz, albo nie. Wtedy Twoje over jest w końcu racjonalne.

Trochę sensu poproszę.

palancie słabo wykształcony, jeśli już, to tam się cztery krzyżyki wpisuje :)))))

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

tak więc, jeśli masz jaja, to pisz po ludzku a nie zasłaniaj się "krzyżykami"

No i coś Ty tutaj znowu wpisał? Czemu to niby ma służyć? Sorry, nie mam więcej czasu, dodatkowo taki poziom jaki próbujesz zaprezentować w ogóle mnie nie bawi. Baw się sam, tylko po co? Hmm...

Trochę sensu poproszę.

Niechże moderacja posprząta tą jatkę.

Rambo, widzę że znów usiłujesz merytorykę zastąpić chamstwem. Nie spodziewałem się tego po Tobie, cóż, będę musiał zmienić zdanie.

gagacek, 5 Gru 2009, 11:14

>O, wpisałeś się;) I znowu głupio!!! A tak prosiłem...

>Zrób tak: Weź 78xx, na jego wyjściu daj rezystor, dopiero potem elektrolit. Jak nie umiesz obliczyć,

>weź gotowca albo zasymuluj. Pamiętaj że jest to pierwszy człon zasilania. Zobacz jakie ma szumy...

>I nie pisz więcej, bo załamujesz mnie totalnie.

Gagacku, w ramach prowadzonej przez ciebie ideologicznej walki z rozprzestrzenianymi na forum głupotami mam prośbę żebyś sam sobie zasymulował to, co tak bezkrytycznie proponujesz w tym układzie. Ktoś bowiem jeszcze może odnieść wrażenie, że oferujesz darmowy lunch. W życiu jednak rzadko tak bywa.

Odpowiedz na pytania:

1. Szumy spadają, tak, Jest świetnie. Co się jednak pogarsza?

2. Dlaczego proponujesz filtrację RC, a nie LC? W czym jest gorsze/lepsze RC od LC w tym układzie?

3. Jak wygląda odpowiedź impulsowa takiego układu?

4. Jak zmienia się impedancja zasilacza widziana po układzie RC (dodatkowo a jak po LC)?

5. Jak duży spadek napięcia na członie RC pojawia się przy skokowej zmianie prądu, która występuje w układach cyfrowych? Weź np. delta I=10mA, R=10Ohm. Szumy masz pięknie zbite na uV, a powiedz mi, czy 1mV spadku napięcia można nazwać zakłóceniem, szumem? Tak, czy nie? Ile zyskałeś, ile straciłeś? (tak wiem, upraszczam nie uwzględniając stałej ładowania RC, jednak ułatwia to uzmysłowienie tego, co się dzieje w układzie).

6. Gdzie jest optimum RC/LC, a odpowiedź impulsowa, impedancja zasilacza, szumy zasilania - zastosowanie: zasilanie DAC.

7. Dlaczego w notach aplikacyjnych stabów nie wspomina się o tym genialnym elemencie za 1 grosz? Perfidna zmowa producentów? Jak wyglądały by inne parametry takiego układu?

Zaproponuj twoim zdaniem układ zasilania pre+stab, który będzie co najmniej przyzwoity. Chociaż raz, konkretnie z wartościami i miejscami wstawienia w TYM KONKRETNYM układzie. I nie zasłoń się po raz kolejny jakimś niekonstruktywnym gardłowaniem. Konkret.

madly, 6 Gru 2009, 00:50

>Zaproponuj twoim zdaniem układ zasilania pre+stab, który będzie co najmniej przyzwoity. Chociaż raz,

>konkretnie z wartościami i miejscami wstawienia w TYM KONKRETNYM układzie.

Korekta. Wycofuję "Chociaż raz," jako niezasłużone. Niesamowite, kolega gagacek jednak udzielał się KONSTRUKTYWNIE w tym wątku kilka miesięcy temu!

madly, dokładnie przemyśl o co pytasz. To do czego [pijesz to przecież jest prestabilizator który tutaj sprawdzi się doskonale. Przykład 78XX był skrajny ale realny, a dodatkowo w praktyce mamy tu miejsce na dowolny pre o znacznie lepszych parametrach. Mogłeś tego nie zrozumieć bo to była wyjęta z kontekstu odpowiedź na wyjątkowo żenujące popisy rambo, które administracja wycięła.

Trochę sensu poproszę.

Gagacek. Zdaje sobie sprawe z kontekstu pre i mniejszego wplywu na calosc ukladu. Zamiast jednak zaproponowac LC dajesz Rc. Trzeba rowniez drukowanymi literami ostrzec przed zastosowaniem w cyfrowce na bezposrednim zasilani dodania czlonu RC. Ktos mniej zorientowwany nie zauwazy tego i zamiast poprawy, zaserwuje sobie pogorszenie. Bo to moze wrecz pogorszyc parametry ukladu oraz ew, korzysci soniczne. Zwlaszcza nieumiejetne dobranie wartosci.

Bardzo kategorycznie wypowiadasz sie o dyskretnych rozwiazaniach w tym o takich be sprzezenia zweotnego gloryfikujac przy tym 78xx i RC. W dodatju rozwiazania dyskretne byly wspominane jako ostatni czlon filtracji, a proponowane rozwiazanie j78xx i RC ako pre stab.

Poniewaz od doboru calosci pojemnosci i rezystancji szeregowej zalezy sporo prosze, abys podal dla konkretnych zasilan Vd, Va od mostka po kosci. Dopiero wtedy bedzie mozna ocenic, czy nie ma w rozumowaniu babora. Wiem, ze zmusza to do liczenia i przemyslenia, ale jak powiedziales A, to wypada powiedziec B, by mialo to pokrycie.

Sorry, za literowki, komorka to nie komp...

@gagacek. Mam prosbe, pozostan przy dyskusji merytorycznej bez komentarzy do tego, co dzialo sie wczoraj. Czytalem to przed moderacja i moja prywatna opinia kopgos nie zaangazowanego jest inna, niz to, co probujesz sprzedac komus, kto zobaczy wpisy po moderacji. Nie chce byc i nie jestem ambasadorem zarowno Vuya, jak i Rambo. Nie pochwalam takiiego poziomu dyskusji. Uwazam jednak, ze celowo i swiadomie, a na pewno aktywnie doprowadziles do furii adwersarzy. W tym kontekscie komentarze odnosnie ich zachowania sa co najmniej nie na miejscu zahaczajac o hipokryzje. Przemysl to bez emocji, tematu nie bede rozwijal i czytelnikow watku przepraszam za offtop.

madly, zapewniam że powstanie fajna płyteczka, wbrew rzucaniu się adwersarzy w bitwie o marchewkę. Wybacz, ale rambo pokazał swój prymitywizm w sposób tak doskonały, że żaden wasal tutaj nic nie pomoże.

Wracając do tematu: Na wejściu jest CRLC więc nie rozumiem zarzutów, brak małej rezystancji wyjściowej prereg. nie ma takiego znaczenia, żadnego ostrzeżenia też nie będzie bo zauważ że zasilamy tak analog. Na płytce będzie można zrealizować kilka rozwiązań układu zasilania. Grono etatowych napinaczy zapraszam do innych tematów.

Trochę sensu poproszę.

gagacek - znowu próbujesz się czepiać i zadrażniać ... napij się zimnej wody i uspokój.

@vuy, zabawny to Ty jesteś. Schemat Audio Note widziałem na tym forum, a nie słuchałem ani jednego. Oceniam układ jaki widzę, a nie firmę i brzmienie. Fajnie robił w CDkach zasilanie Technics,ale to w wysokich modelach do początku lat 90-tych. Proste odbiorniki RF składałem w podstawówce, na studiach uruchamiałem znacznie szybsze DACe niż takie do audio, coś tam EMC liznąłem. ;)

Tekst, że nie pokażesz schematu, bo ktoś będzie kopiował i handlował, szczerze mnie ubawił. Zawsze uważałem, że ludzie mierzą innych swoją miarą. Poza tym pokazałeś, że nie widzisz związku przyczynowo-skutkowego między PSRR op-ampa, a sposobem jego zasilania. Niniejszym zazdroszczę dobrego samopoczucia lub pobłażliwego zmysłu słuchu. Z brylowaniem nie trafiłeś, ale jak dobrze poszukasz, to znajdziesz recenzje lub opinie o czymś, co na pewno nie było zżynane.

Odnośnie pasywnej filtracji wstępnej. RC jest lepszy od LC, bo nie ma pików w charakterystyce częstotliwościowej i nie będzie dzwonił. W paśmie odcięcia łagodniej tłumi, ale od czego jest stabilizator potem? CLRC to rzeczywiście najlepsze rozwiązanie, bo można przez dobór parametrów znacznie zmniejszyć lub pozbyć się efektu rezonansu jak w LC zachowując zalety filtra o jeden rząd wyższego.

• 1 miesiąc później...

DAC prawie gotowy, pewnie w przyszłym tygodniu płytki pójdą do produkcji.

Schemat większej płytki z zasilaniem, i przetwornikiem gotowy, zapodam wieczorem,

a schemat małej płytki też gotowy, tylko płytka się kończy projektować.

Jak zawsze uwagi mile widziane.

Waldku, ale na wejściu miał być przecież ten sam moduł... Poza tym trochę czasu upłynęło, byłem pewien ze temat umarł i w międzyczasie powstało inne rozwiązanie. Tak więc ja nie jestem zainteresowany.

Trochę sensu poproszę.

Poniżej linki do dużej płytki, schemat i pcb

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sch

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pcb

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Z uwagi na zgłoszą niezgodnośc opisu z rodzajem DACa założyłem nowy wątek dla tego urządzenia

Ukryta Zawartość

Pozdr

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.