Skocz do zawartości
IGNORED

Antyskating > ciekawostka

vanvideo

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem wczoraj LP Johnny Wintera - Second Winter. A to z powodu jego wydania i zastosowania do ustawiania antyskatingu. Na dwupłytowym albumie nagrane są 3 strony - czwarta jest czysta, czyli idealna do ustawiania.

Po ustawieniu prawidlowo, okazało się, że płyta straszebnie trzeszczy:(, przy ustawieniu na "0" jest czyściutko

https://www.audiostereo.pl/topic/26902-antyskating-ciekawostka/

A propos. Czy może ktoś wyjaśnić temat antiskatingu? Ale tak fizycznie, dokładnie. Próbuję coś znaleźć, ale trafiam tylko na enigmatyczne stwierdzenia, że trzeba równoważyć siłę dośrodkową i już. Ale skąd się ona bierze?

Te trzaski są na innych, nowych płytach, nie na Winterze, jego mam tylko dla tej czwartej strony, choć ma ona dla mnie wartość sentymentalną. Była moją trzecią LP jaką kupiłem na początku lat 70-tych, po Blind Faith i Cream "Whills of fire". Teraz już nie wchodzi, człek się postarzał i za duży jazgot:(

Edward, 28 Cze 2006, 00:30

>A propos. Czy może ktoś wyjaśnić temat antiskatingu? Ale tak fizycznie, dokładnie. Próbuję coś

>znaleźć, ale trafiam tylko na enigmatyczne stwierdzenia, że trzeba równoważyć siłę dośrodkową i już.

>Ale skąd się ona bierze?

Oj, leniuszku. Rozumiem że jak kable "nie działają" to zakładasz że wyszukiwarka też;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

discorelax17,

Wielkie dzięki! :-)

Na końcu tego wątku jest jedno zdanie, które napisał profee i które mi wreszcie wyjaśniło sprawę, bo jak dotąd słyszałem tylko o siłach dośrodkowych i odśrodkowych a to są bzdury. Kluczem jest składowa siły tarcia! Alleluja!

pozdrawiam

ED

vanvideo

jak możesz to sprecyzuj co znaczy "prawidłowo",na czystej płycie nic się nie ustawi,to że jacyś idioci piszą aby ustawiać na wolnych miejscach na końcu płyty to są bzdury, np siła antyscatingu nie jest liniowa w funkcji wychylenia ramienia w płaszczyźnie poziomej.Ustawienie antyscatingu to takie same zadanię jak znalezienie rezonansu kombinacji wkładka ramie,a może jeszcze trudniejsze, bo to pierwsze jest wykonalne przy odpowiednim sprzęcie.Wszystko zależy od siły nacisku , budowy igły ( szlifu) oraz miejsca na płycie w którym znajduje się igła ,kombinacji nieskończoność,trzeba przyjąć jakieś średnie kryterium np podziałka na pokrętle "antyscating" w ramieniu :-) .Ale trzaski to raczej inna przyczyna niż źle ustawiony antyscating ,może przestawiłeś mimowolnie siłe nacisku albo skos wkładki.

Oczywiście, że nie mając płyty bez rowka trzeba to zrobić wykorzystując "wolne" miejsce. Tylko nie jedynie na końcu zapisu, a w wielu miejscach, na różnych promieniach zapisu. Trzeba mieć taką płytę, gdzie jest duzo przerw. No i wtedy będzie widać, że takie ustawienie antyskatingu, które jest dobre gdzieś, gdzieindziej będzie niedobre. Jest to rezultat znanej zmienności siły dosrodkowej z promieniem, rodzajem igły i pewnie jeszcze zależnie od czegoś. Wobec tego nie sposób zrobić prosty mechanizm wytwarzający siłę antyskatingową, ktory by pozawalał na pełną kompensację w całym zakresie promieni zapisu i jeszcze robił to w każdym gramofonie i dla różnych wkładek w tym samym gramofonie, a może i dla płytek 45 także. Mnie wychodzi, że lepiej jest gdy lepsza kompensacja jest pod koniec zapisu. Wtedy oczywiście gorzej jest na początku. Ale to trzeba wypraktykować dla swego gramofonu. Tak jak VTA.

Odnośnie ustawiania antyskatingu sam przez to przechodziłem, faktycznie w zależności od miejsca pomiaru ( czyli początku. środka czy końca czystej płyty ) trezba było antyskatink ustawiać od początku.

Zgroza !!

Potem dałem spokój i nabylem gramofon z ramieniem liniowym.

Pozdr.

• 1 rok później...

wracając do antyskatingu i ustawiania jego metodą wolnej przestrzeni na płycie to natknąłem się właśnie na allegro na LP (właściwie to 10"), który może do tego posłużyć!

jedna strona tego winyla jest zupełnie czysta...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.